Docent-onderzoeker
M. (Margit) Ruis
Al vanaf haar bachelor Natuurwetenschap & Innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht heeft Margit Ruis een passie voor zorgtechnologie. Haar ambitie is ook duidelijk: ‘Ik wil impact maken met technologische innovatie in de zorg- en gezondheidssector’. Vanaf september 2024 doet ze dit als onderzoeker voor het StimulanZ-project bij het Lectoraat Mens en Technologie.
‘Na een master Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht werkte ik ruim 5 jaar als projectleider aan innovatie in de zorg- en gezondheidssector. Enkele voorbeelden van mijn projecten zijn het organiseren van co-creatiesessies voor verpleegkundigen t.b.v. het ontwerp van slimme zuurstofflessen, het helpen opzetten van een start-up met opblaasbare hulpmiddelen voor operaties, het digitaliseren van zorgpaden in de geestelijke gezondheidszorg, het onderzoeken van de meerwaarde van het digitale spreekuur bij de huisarts en het faciliteren van spiegelgesprekken ter evaluatie van een online gezondheidsplatform voor patiënten met chronische darmklachten.
Ik ben blij met deze brede ervaring in verschillende domeinen van zorg en gezondheid, waarbij ik met veel verschillende technologieën heb gewerkt. Dat stelt me in staat om me goed in te leven in verschillende contexten en de toegevoegde waarde (of aandachtspunten) van technologie te begrijpen voor professionals en de patiënt of inwoner. Toch zocht ik na een aantal jaar als projectleider een nieuwe uitdaging. In verschillende projecten werkte ik samen met onderzoekers. Waar zij zich verdiepten in de ervaringen, behoeften en wensen ten behoeve van innovatie, faciliteerde en monitorde ik vooral. Ik wilde juist die onderzoeker, die specialist zijn, en mijn expertise versterken en delen op het gebied van technologie. Daarmee hoop ik nog meer impact te maken.
In augustus 2022 kwam ik terecht bij de bachelor Gezondheid van Fontys Paramedisch. Als docent droeg ik bij aan het opleiden van studenten tot de gezondheidsprofessional van de toekomst die om kan gaan met snelle technologische ontwikkelingen, sociale innovatie en bijbehorende vaardigheden. Ook heb ik sindsdien een rol bij het Centre of Expertise Health, waar ik de impact van hun activiteiten in kaart breng om eerlijke kansen op gezondheid te bevorderen.
Met de rol van kwalitatief onderzoeker bij het StimulanZ-project zet ik een volgende stap om mijn ambitie waar te maken. In het project gebruik ik mijn analytische vaardigheden om de verwachtingen, randvoorwaarden, bevorderende en belemmerende factoren met betrekking tot krachtige simulatieomgevingen in de zorg te onderzoeken. Als we ontdekken hoe studenten beter kunnen worden voorbereid op het werkveld, kan dit bijdragen aan het oplossen van uitdagingen in de zorg- en gezondheidssector. Daar maak ik dan dus impact mee!’