Sprint naar content
Project

Moral Design - the game

Slimme diensten en systemen zijn niet meer weg te denken uit onze omgeving. Maar in hoeverre schuren deze 'slimme systemen’ met democratische principes zoals privacy en onafhankelijk toezicht? Hoe richten we slimme systemen écht in? Met de Moral Game willen onderzoekers achterhalen hoe we de besluitvorming rondom de slimme toekomst kunnen verbeteren door beter in te zoomen op persoonlijke waarden en krijg jij inzicht in de manier waarop besluitvorming tot stand komt of kan komen. 

Over Moral Game

Ontwerpen aan slimme besluitvorming rondom de slimme stad.

Drones die pakketjes bezorgen; slimme stoplichten die ouderen langer de tijd geven om veilig te kunnen oversteken en slimme camera’s die signalen geven aan de politie als het onveilig is op straat; slimme technologie maakt steeds meer deel uit van het stedelijke weefsel. Daarmee grijpt die technologie in op de manier waarop we dat leven organiseren en inrichten. Sterker nog de slimme technologie is daar steeds meer mee verweven. Daarmee dienen zich nieuwe vragen en uitdagingen aan waar we een goed gesprek voor nodig hebben.

De slimme camera beïnvloedt de manier waarop de politie haar nachtelijke toezicht organiseert. Dat kan een flinke efficiencyslag opleveren, maar wat als de camera dansende mensen detecteert als potentieel gevaarlijk? En wat als de slimme drone een ongeluk veroorzaakt? Wie is er dan verantwoordelijk? En zitten de fitte ouderen van nu wel te wachten op een camera die bepaalt hoe snel ze de straat oversteken?

Belangrijke vragen die vooralsnog spaarzaam publiekelijk besproken worden. Met de Moral Game willen de onderzoekers van het Lectoraat Moral Design Strategy & Journalistiek en Innovatie het brede debat rondom slimme ontwikkelingen voeren, zodat we toewerken naar een betere besluitvorming waarin de diverse belangen en persoonlijke waarden goed zijn meegenomen.

Het spel dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten, daagt spelers uit om na te denken over de dominante waarden waarmee de diverse stakeholders in de stad besluiten nemen. Daarmee wordt tevens duidelijk welke waarden zich soms slecht tot elkaar verhouden; denk aan de wethouder die stuurt op eigen verantwoordelijkheid en de NGO die stuurt op privacy. De uitdaging is om uiteindelijk tot een gedragen standpunt te komen waarbij de belangrijkste waarden zijn uitgelicht en de voorwaarden geïnventariseerd. Het spel daagt uit tot zelfreflectie en leert iedereen nadenken over de manier waarop we onze besluitvorming slimmer kunnen organiseren zodat we als slimme burgers onze eigen slimme stad vormgeven. En bovendien is het hartstikke leuk om te spelen!

De Moral Game richt zich op lokale overheden. We merken echter ook de meerwaarde bij andere instellingen (bedrijven, semi-overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen). We hebben de ambitie om op termijn ook hier speelvarianten voor te maken en we kunnen het spel nu al spelen. Heb je interesse, neem vooral contact met ons op.

Bestel het spel!

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden:

Moral Game - alleen het bordspel

Het bordspel is voor 4-8 spelers. Samen ga je op zoek naar manieren om tot een gedegen besluit te komen rondom een slimme technologie of dienst. Als speler kruip je daartoe in de huid van de ambtenaar, wethouder, journalist, privacy-voorvechter, ondernemer of burger en probeer je op basis van je belangrijkste morele waarden en overtuigingen je standpunt te verdedigen. Je probeert samen met de groep een gedegen standpunt te bereiken, maar het liefst wel jouw standpunt. Gaat dat lukken? Lukt het jullie om tot een gedegen besluit te komen?

Inhoud:

  • bordspel
  • speelkaarten / speelgeld
  • scoreblok
  • instructieboekje met steeds veranderende cases
  • pionnen

Prijs € 99,95

Moral Game bordspel + training moderator

Aantal deelnemers: maximaal 8

Een ervaren speler van het lectoraat speelt samen met 8 spelers het spel. Deze acht spelers kunnen dan later in de organisatie zelf het spel weer met anderen spelen. Alle acht spelers worden getraind om moderator te zijn. Er wordt ingegaan op speelstrategieën, mogelijkheden, varianten en op welke manier je de resultaten vast kunt leggen. Dat doen we uiteraard door samen het spel te spelen. De duur is ongeveer 2 uur.

Ideaal voor organisaties die het spel in verschillende settings willen spelen en daarvoor moderators vanuit de eigen organisatie kunnen gebruiken. Natuurlijk ontvang je ook het bordspel.

Indicatieve prijs: € 1000,-

Moral Game + enerverend speldagdeel met presentatie

Aantal deelnemers: maximaal 40

Het lectoraat verzorgt in dit geval een enerverende spelsessie op locatie. Eerst krijg je een uitdagende & inspirerende presentatie over het belang van het nadenken over de impact van technologie en daarna spelen maximaal 48 spelers het spel. Fontys zorgt voor de moderatie. Zo kun je op één middag een grote groep medewerkers uit de organisatie het spel laten spelen onder leiding van ervaren Fontys onderzoekers. Precieze dagdeel, tijdsduur (ca 3 uur) en locatie in overleg. Natuurlijk ontvang je ook het aantal bordspellen dat gebruikt wordt.

Ideaal als uitdagend, leuk, actief en inspirerend (team)evenement!

Indicatieve prijs: € 2500,-