FHK Juryrapport Leonie KappmeyerJuryrapport Leonie Kappmeyer
Jacques de Leeuw Prijs 2021
categorie Performing & Design

Leonie ademt muziektheater en laat zich daarbij graag inspireren door haar maatschappelijk engagement. Haar afstudeervoorstelling gaat niet voor niets over keuzes maken en het vinden van antwoorden op belangrijke levensvragen. Leonie heeft de jury goed weten te overtuigen waarom ze haar droomtoekomst in Engeland ziet, waar ze hoopt actief deelgenoot te kunnen worden van de interessante ontwikkelingen op het gebied van geëngageerd muziektheater en nieuwe actuele musicals. Een master aan de Royal Academie of Londen zou volgens haar daar een ideale opstap voor kunnen zijn en hopelijk ook een entree betekenen naar de Britse markt.

Leonie zoekt de ruimte op, daar waar muziektheater, musical en het luisterlied elkaar raken. Ze switcht ontzettend soepel en scherp tussen verschillende muziekstijlen en personages. Ze combineert even gemakkelijk pop en gospel als jazz en rock. En ze weet met een vingerknip verschillende karakters tot leven te brengen. Ze wisselt makkelijk van rol. Haar veelzijdigheid is daarin een grote pré. Te meer daar Leonie ook nog een klassiek geschoolde zangachtergrond heeft. Ze laat daarin wel een bewustzijn zien dat het haar nog jaren aan zanglessen zou kosten, mocht ze in opera of klassieke muziek breed willen doorgroeien. Daar liggen dan ook niet haar ambities. Haar mekka ligt in Engeland.

Bijzonder sterk is haar pleidooi voor muzikale acteurs die ook een of meerdere instrumenten beheersen. En ze hoopt in producties te kunnen staan die oud en nieuw combineren, die mythes en tragedies uit het oude Griekenland koppelen aan de actualiteit, niet letterlijk, maar via de omweg van het gevoel.

De jury hoopt dat Leonie haar maatschappelijke missie weet vast te houden in een wereld die ook snel wordt geschaard onder entertainment. Ze is ervan overtuigd dat Leonie met haar oversteek naar Engeland een beloftevolle horizon tegemoet reist.