Kunst, Creëren en Onderzoek

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken
Studiedagen
Maandag, woensdag en vrijdag

  • Over deze minor
  • Voor wie?
  • Inhoud
  • Praktische informatie
  • Minorregeling

De minor zoekt de grenzen op tussen kunst en de maatschappij. Je leert out of the box te denken en op verschillende manieren naar iets te kijken. Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon bent binnen jouw vakgebied, en wat je onderscheidt.
Ook bouw je een netwerk op in de kunsten, wat altijd van pas kan komen in de toekomst. Verder ga je op verschillende manieren op zoek naar wat het begrip kunst nou precies inhoudt.

Sfeerafbeelding Fontys

Voor wie?

Je hebt een flinke dosis interesse in creatieve vakken. Heb je dit, dan zit je hier helemaal goed. Je gaat jezelf op een eigentijdse manier ontdekken als kunstenaar en maker. Je leert een visie te ontwikkelen en gaat aan de slag met de maakprocessen in de kunstensector. Dit gebeurt op vlakken zoals performance art, schrijven, fotografie en audio.
Je kunt met alle kennisniveaus terecht. Juist als deze minor totaal iets anders is dan waar je nu in je bachelor mee bezig bent, kan het een grote toegevoegde waarde zijn doordat je anders naar de wereld en je vak gaat kijken. Daardoor kun je je in je verdere carrière op creatieve wijze onderscheiden van de rest.

Maandag
Op maandag houd je je bezig met performance art. Je maakt twee performances met medestudenten en doorloopt alle fases van het werken aan een performance. Dit wordt onderbouwd met hoorcolleges over dit onderwerp.

Woensdag
Op woensdag heb je een keuzeproject waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen uit artistiek concept ontwikkelen, creërend schrijven, film- en beeldanalyse en “vandaag denk ik on-eigentijds”. (aanbod varieert per periode)

Vrijdag
Op vrijdag volg je het vak Creëren met Media. Je gaat aan de slag met foto en film camera’s en leert hiermee om te gaan. Werkvormen zijn onder andere artistiek veldonderzoek, experiment, uitwisseling en analyse van bestaand werk en communicatie middels audio en video.  Het project sluit je af met een expositie of filmavond waarin je, samen met je medestudenten, je werk toont aan docenten en publiek.


Op de overige dagen ben je bezig met zelfstandig werken aan je producties zoals werkstukken en presentaties. Ook werk je samen met medestudenten in discussies en werkcolleges. Je bezoekt interessante evenementen zoals lezingen, musea en voorstellingen die je kijk op het vak verbreden.

Toelatingseisen
Aan deze minor zijn geen specifieke toelatingseisen verbonden.

Het programma
De minor start twee keer per jaar, in september en februari.

Taal
Het programma van deze minor wordt uitsluitend in het Nederlands aangeboden. Het studiemateriaal kan soms Engelstalig zijn; denk hierbij aan video’s en artikelen.


Contacturen
De minor bestaat uit ongeveer 15 contacturen, bestaande uit de projecten waarover je kunt lezen bij Inhoud, en 25 uur zelfstudie per week.

Locatie
Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK)
Zwijsenplein 1, Tilburg

Kosten
Voor deze minor hoef je geen boeken aan te schaffen. Wel kun je tot maximaal €150 kwijt zijn aan bijvoorbeeld het bezoeken van exposities of optredens.

Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2019-2020 downloaden (minorregulation also available in English). Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.