Alpe D'HuZes

Sfeerafbeelding Fontys

De Alpe d'HuZes?

10.000 Nederlanders, 5300 fietsers, 100-en vrijwilligers, 21 bochten, 1 berg, en 1 doel: geld inzamelen voor onderzoek naar kanker.
Alpe d’HuZes is een goede doelen evenement waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bij elkaar verzamelen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen zij op één dag maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez.

De Alpe d’Huez is voor deze ene week een Nederlandse berg. Ruim 10.000 Nederlanders reizen af naar Zuid-Frankrijk om hun fietsers of wandelaars aan te moedigen. De sfeer die deze week op de Alpe d’Huez hangt, is niet te beschrijven. Dat moet je echt een keer meemaken!

Je treft er veel wandelaars en fietsers, die tegen je beginnen te praten en hun verhaal bij jou doen. En dat kan daar gewoon! Iedereen komt die week met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld bij elkaar fietsen of wandelen voor onderzoek naar kanker.
Zelfs mensen die dood- en doodziek zijn fietsen mee, vol positiviteit, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. Echt fantastisch!!

Informatiebron: Opgeven is geen optie

Sfeerafbeelding Fontys

 • Hoe ziet de week eruit?

  De planning zoals hieronder staat geschreven kan van jaar tot jaar op punten variëren

  Zaterdagavond

  Aankomst bij het hotel, en gauw genoeg je bed opzoeken. Je hebt je energie deze week hard nodig!!

  Zondag

  Overdag de omgeving verkennen en elkaar wat beter leren kennen met een gezamenlijke lunch met de hele Fontys Verpleegkunde groep in een wei op de Alpe. Zondagavond is de opening van de Alpe d’HuZes week in het Palais des Sports.

  Het Palais des Sports is hét centrale punt van deze week. Hier is eigenlijk alles te doen. De receptie zit hier, de balie voor het aanmelden van vrijwilligers, het ‘’Alpe d’HuZes café’’, de Alpe d’HuZes winkel, enz.

  Maandag & dinsdag

  Iedereen wordt ingedeeld voor vrijwilligerswerk, de tijden en plaatsen zijn voor iedereen anders. Op maandagavond hadden we onze eigen bezinningsavond in ons hotel.

  Woensdag

  Ook deze dag word je ingezet als vrijwilliger. Maar bovenal is dit de dag van de Alpe d’HuZus. Deze dag stond in het teken van de mensen die de berg maar 1 keer willen fietsen of lopen. 's Avonds is er een bezinningsavond in het Palais des Sports. Enkele kankerpatiënten doen hier hun verhaal, en vertellen hoe ze in het leven staan.

  Donderdag

  De dag van de Alpe D’Huzes!! De meeste wekkers gaan rond 03.30 uur af. Een aantal studenten staat vandaag bij de kinderopvang in het Palais des Sports. Dat is zeker nodig, want veel ouders van de kinderen fietsen zelf mee. Samen met een paar kinderen kun je dan naar de finish gaan kijken, zodat zij ook wat meekrijgen van de dag. Omstreeks 20.00 uur komen de laatste fietsers over de finish en wordt het voorlopige eindbedrag van Alpe D’HuZes bekendgemaakt.

  Vrijdag

  Vrijdag is het opruimdag. ’s Avonds is er een eindfeest in een grote tent voor het Palais des Sports. Alle vrijwilligers en deelnemers zijn dan welkom, en het is altijd hartstikke gezellig! Het is net één grote Alpe d’HuZes familie!

  Zaterdag

  Vertrek naar Nederland en we kijken al uit naar volgend jaar want zo’n Alpe D’HuZes sfeer vind je nergens anders, dan deze week op deze berg!!

  Meer informatie, vragen of opgeven voor deelname kan!
  Stuur een mail naar fhmg-alpedhuzes@fontys.nl

  Lunchen op een alpenwei Lunchen op een alpenwei Palais des Sports Palais des Sports Alpe d'HuZus Alpe d'HuZus Sfeerafbeelding Fontys
 • Impressie 2016

  Sinds drie jaar is de ‘traditie’ gegroeid om met een groep van 50 verpleegkunde studenten eind mei naar de Alpe d’Huez te reizen om zich in te zetten voor stichting Alpe d’HuZes. Alle studenten voeren gedurende de week verschillende vrijwilligerstaken uit. Op deze momenten wordt duidelijk hoe dicht blijdschap en verdriet bij elkaar liggen. Het is mooi en waardevol, maar ook confronterend om deelgenoot te zijn van alle verhalen van anderen. Bijvoorbeeld bij de kaartverkoop en de hartenwand, waar vaak verhalen worden gedeeld. Ook bij de vlaggeninstructies werd er vaker een praatje gehouden dan instructies gegeven. Het mooi om te horen wat de beweegredenen van de deelnemers is geweest.

  Eigen bezinningsavond

  De maandagavond stond in het teken van onze eigen bezinningsavond. Het was een avond waarin we dichter bij elkaar kwamen en eigen ervaringen en verdriet hebben gedeeld. Waarin herinneringen werden opgehaald en werd stilgestaan bij waarom we ons hebben opgegeven als vrijwilliger aan de Alpe d'HuZes. Er werd niet alleen stilgestaan bij het verlies, maar het leven werd ook gevierd! Het was een speciale avond, die moeilijk in woorden te omschrijven is. 

  Alpe d’HuZes

  Donderdag 2 juni vond de grote dag zelf plaats: de Alpe d’HuZes 2016. Voor de elfde keer startte ruim 4000 fietsers, wandelaars en hardlopers. De dag van de Alpe d’HuZes begon vroeg, om kwart over 3 in de ochtend was er een gezamenlijke afdaling van wielrenners die boven aan de berg verbleven. Het is een bijzonder gezicht om de renners naar beneden te zien gaan. Niet alleen omdat iedereen weet welke loodzware taak deze fietsers te wachten staat, maar ook vanwege het verlichte parcours. In elke bocht branden talloze kaarsen.

  De studenten van de Fontys hadden de taak om bocht 4 de gehele dag te bemannen. De Alpe d’Huez bestaat uit 21 bochten, waarvan bocht 21 helemaal onder aan de berg is en bocht 1 bovenaan. Wanneer de lopers en fietsers bocht 4 passeren, hebben zij er dus al een behoorlijk eind opzitten. Met veel gezelligheid, muziek, gedans en flesjes water hebben de studenten geprobeerd iedereen, letterlijk, naar boven te schreeuwen. Het is mooi om te zien dat mensen ook echt iets lijken te hebben aan het supporten. Soms kan het net het laatste zetje in de rug zijn dat iemand nodig heeft.

  Symbolisch hiervoor is de samenhorigheidsklim. Hierbij gaan alle deelnemers samen over de finish. Vanaf een punt aan het einde aan de route fietsen en lopen alle deelnemers naar de finish. Voor velen is dit vaak een emotioneel moment en er worden dan ook veel tranen gelaten.

  Wanneer iedereen over de finish is gekomen, wordt het eindbedrag bekend gemaakt. Dit jaar werd dit gedaan door kinderen op skippyballen. Op elke skippybal stond een getal en bij de bekendmaking van het eindbedrag werden de skippyballen in de juiste volgorde gezet. De opbrengt van dit jaar was ruim 10 miljoen euro. Allemaal  geld voor onderzoek naar kanker.

  Saamhorigheidsgevoel

  Wanneer je nog nooit bij het fenomeen Alpe d’HuZes bent geweest, is het moeilijk uit te leggen wat voor sfeer er hangt. Het saamhorigheidsgevoel is groot. Iedereen heeft dingen meegemaakt. Iedereen heeft mensen achter moeten laten. Het is oké wanneer je bij een wildvreemde in huilen uitbarst, het is ook oké om een onbekenden een schouderklop te geven. Niemand kijkt er vreemd van op, want daar, op dat moment, is dat normaal. Meerdere malen is gezegd: konden mensen niet altijd zo met elkaar omgaan als hoe ze met elkaar omgaan op de alp?  Daarmee wordt kort samengevat hoe de sfeer is: geweldig.

  Bocht 4: De Fontys José-bocht Bocht 4: De Fontys José-bocht Een van de vrijwilligerstaken: de toiletten Een van de vrijwilligerstaken: de toiletten Samenhorigheidsklim Sfeerafbeelding Fontys
 • Impressies 2015

  31 Mei 2015

  Nadat iedereen gisteren na een zware reis vroeg z'n bed ingedoken is, hebben we vandaag gezellig gepicknickt om kennis met elkaar te maken!
  Na de picknick hebben we genoten van het mooie weer! En zijn we flink verbrand... Ook hebben we instructies gehad voor de grote dag donderdag. Morgenvroeg begint het echte werk, maar eerst vanavond nog een feestje voor alle vrijwilligers!

  2 juni 2015

  Goede avond vanuit het zonnige Frankrijk!! Vandaag dag 4 alweer, iedereen is ook vandaag al vroeg bezig met z'n taken. Wij zorgen bijvoorbeeld voor veiligheid instructies, maar ook voor de verkoop van kaarsen. Echt waar, onze zusters zijn overal inzetbaar ze ruimen zelfs poep van zo'n 1000 geiten op!!

  Wat hangt hier een sfeer. Bijzijn is meemaken want het is niet uit te leggen hoe dit voelt. Een grote familie! Iedereen met z'n eigen verhaal.
  Er wordt gelachen, maar er vloeien zeker ook heel veel tranen. Vooral gisteren tijdens onze eigen bezinningsavond. Wat was dat bijzonder en emotioneel!!
  Vandaag zijn veel mensen de Alpe d'huez opgelopen. Zelf ervaren hoe zwaar het is! Vanmiddag zijn we op de NCRV geweest en hebben we Fontys op de kaart gezet!
  Morgen is de Alpe duZus dag. Vrijwilligers en familie kunnen dan de berg op! Tijd om met de muziek installatie in onze bocht te gaan staan en mensen aan te moedigen!!

  4 juni 2015

  Om 2.30u stonden onze wekkertjes en om 3.00u zijn de eerste studenten vertrokken richting de bocht.
  Wat een prachtig gezicht, al die dalende fietsers tussen de duizenden kaarsen.
  Heel de dag hebben we in onze paarse Fontysbocht, bocht 4, gestaan. Hier werden alle deelnemers met een warm verpleegkundig hart opgepept en voorzien van liefde, een natje en droogje. DJ Stenk (Stan&Henk) verzorgde de muziek en Snollebolleke is plat gedraaid. Onze handen doen pijn van het klappen!!
  Naast dat we in onze bocht gestaan hebben, zijn we ook actief geweest in de kinderopvang, de catering, de medische dienst en bij het uitdelen van sponzen! Want wat was het warm.
  Verder zijn we ook geïnterviewd door L1 en ook gespot op Hart van Nederland!

  Vandaag was eindelijk de dag aangebroken waar wij samen met de vrijwilligers en natuurlijk de deelnemers naar toe hebben geleefd! In bocht 4 schreeuwde, joelde en duwde we de zwetende deelnemers naar boven. In deze hitte de berg beklimmen, respect voor alle deelnemers! Nog een kippenvel momentje na het bekendmaking van het eindresultaat van 15 miljoen euro!

  Wat bezielt ze?

  Wat bezielt 5000 mensen om zes keer een berg op te fietsen die zelfs voor Tour du France rijders een vijand is? Wij mochten dit de afgelopen dagen ontdekken. Tijdens de vele vrijwilligers activiteiten die wij als verpleegkunde studenten hebben uitgevoerd werkte we samen met alles en iedereen hier op de alpe d'Huez naar één doel: de Alpe d'HuZes, zes keer de berg bedwingen, op donderdag 4 juni. Iedereen die de berg op ging, deed dit met iemand op de bagagedrager. Een geliefde die getroffen is door de ellendige ziekte kanker. Met eigen ogen hebben we gezien dat deze kracht mensen drijft tot dingen waar ze zichzelf niet toe in staat achten. Met de totale opbrengst van meer dan 15 miljoen zijn wij allemaal super trots op iedereen hier. Een rollercoaster aan emoties, maar één ding is zeker: dichter bij de hemel komen we niet.

  Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys
 • Impressies 2014

  Impressies 2014

  Behulpzaamheid

  Je ontmoet deze week veel (onbekende) mensen. Je hoort heel veel verhalen van mensen die ziek zijn en soms niet lang meer te leven hebben.
  De sfeer bij Alpe d’HuZes is zo speciaal dat je wel dag en nacht mee wilt helpen! Het is echt geweldig om te zien hoe je zo fijn kunt samenwerken met mensen die je eigenlijk nog nooit eerder hebt gezien! Iedereen is heel behulpzaam, en ze zijn er deze week allemaal met hetzelfde doel…..

  Optimisme

  Als je ziet hoe ziek veel mensen zijn die naar Alpe d’HuZes komen, snap je echt niet hoe ze nog zo positief kunnen zijn. Veel van hen vertelden ons dat ze niet anders konden. ‘’Je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar verdien je ook niks mee. Je hebt te horen gekregen dat je nog maar kort te leven hebt, en daar wil je dan vol goede zin alles nog uit halen wat nog kan.’’

  Saamhorigheid

  De saamhorigheid was geweldig. Zoveel onbekende mensen, en je praat met ze alsof je ze al jaren kent. Bij Alpe d’HuZes is dat heel normaal. Ook tijdens het eindfeest met alle fietsers, vrijwilligers en supporters. Ook al ken je niemand, je werkt en feest met elkaar alsof het je beste vrienden zijn. Geweldig!!!

  De 'Roze vlekken'

  Bij de Alpe d’HuZus en de Alpe d’HuZes staan de hele dag (lees: van 5.30 uur tot 20.30 uur!!!) Betty & Bea van den Berg aan de finish. Deze dames zijn gekleed in het knalroze, en ze praten de hele dag de fietsers en wandelaars binnen. Echt fantastisch hoe ze dit doen! Ze dansen, zingen, zwepen het publiek op om mee te dansen & zingen. Aan het einde van de dag hebben de 2 dames geen stem meer over, maar dat is het dubbel en dwars waard! Veel mensen zouden het nog zwaarder hebben als de twee 'roze vlekken' er niet stonden aan de finish

  Bezinningsavond

  Op onze bezinningsavond deed een vriendin van een docent haar verhaal. Zij had 6 jaar geleden te horen gekregen dat ze het BRCA-gen had. Ze werd preventief geopereerd, maar tijdens deze operatie zagen de chirurgen dat het niet goed was. Na 5 jaar chemo's, was ze nu uitbehandeld. Nadat haar (indrukwekkende!) verhaal, liet ze ons de dvd van haar eigen toneelstuk zien. Dit stond op haar bucketlist. Ze speelde al enige tijd toneel en wilde nog een eigen show doen voordat ze dood zou gaan. Hier werd iedereen stil van!

  Bocht 4

  We hadden met onze enthousiaste Fontysgroep bocht 4 tot onze beschikking. De bocht was flink versierd: vlaggen, spandoeken, studenten & docenten, en veel fietsmuziek. De fietsers werden flink toegejuicht en waar nodig kregen ze een duwtje in de rug. Iedereen die boven bij de finish kwam kende de ‘’paarse studenten’’ die zo enthousiast aanmoedigden in bocht 4. Geweldig om te horen dat bijna alle deelnemers ons hebben zien, en vooral hebben horen staan! 

  Samen zijn Samen zijn Roze bij de finish Roze bij de finish Bocht 4 Bocht 4
 • Fotopagina
  Sfeerafbeelding Fontys
  Sfeerafbeelding Fontys


  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys


  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys


  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys


  Sfeerafbeelding Fontys

  Sfeerafbeelding Fontys


  Sfeerafbeelding Fontys