Academy of Art, Communication and Design

Tyas D'hont

Fontys Academy of Art, Communication & Design nomineert voor de Jacques de Leeuw prijs 2022 Tyas D’Hont: een humoristische en eigenzinnige ontwerper met een flinke dosis energie!

Tyas, van harte gefeliciteerd! Wat we zo aan je bewonderen, is de vrolijkheid die jij met je mee de ruimte in draagt. Wanneer jij aanwezig bent, met je snelle gedachten en verfrissende ideeën, is ietsnooit saai.Het moment wordt doordacht, kritisch, licht. Het neemt mee, zet aan, daagt uit. Daarvan willen wij één ding: meer.

Met een berg plezier en motivatie heeft Tyas dit jaar van een zogenoemde ‘zwakte’ een passie en kracht gemaakt: hij heeft het ingezet tot studieobject. ADHD als onderzoeksthema, hoe persoonlijk ook, resulteerde in een ontwerpset die voor hem én velen met hem van dagdagelijkse waarde kunnen zijn.Tyas heeft een ontwerpmethodiek ontwikkelt vanuit waar hij eindeloos kan blijven creëren en waarin hij gelooft, en wij met hem. Hij gelooft in zijn concept, in zijn kunnen en gaat daar vol voor. Werkt vanuit een open houding, in verschillende media en vanuit een continu bewustzijn van zijn eigen handelen in deze samenleving. We geloven in de methodiek die hij heeft ontwikkeld: we geloven bovenal ook in het vervolg hiervan.

Als persoon is Tyas een ontwerper die we hebben leren kennen als iemand die maar weinig schuwt.Op één van de belangrijkste dagen in deze studie – het eindexamen – zijn docententeam inclusief extern gecommitteerde bij hem thuis uitgenodigd. Het huis vormde hij om tot een tentoonstelling, met koffie, koek en met een goed gesprek. Het team wilde daar graag langer blijven, maar het strikte rooster liet dat niet toe.

Tyas schept sfeer, als mens en als ontwerper, iets dat in deze praktijk samenvalt. Tyas maakt van ‘werk’ leven, en evengoed ook andersom. Of hij nu workshops geeft aan leerlingen met ADHD, een roman gaat schrijven, of verhuist naar Zeeuws Vlaanderen: het maakt de wereld mooier, aangenamer, draaglijker, prettiger en praktischer. En dat is van grote waarde.

Wij spreken het volste vertrouwen in zijn toekomst als ontwerper uit, vanuit de berg werk die Tyas verzette,waar we meer dan naar uit zien hem in te blijven volgen. Dit is ook zijn plan: met mensen rondom, waarmee hij zijn atelier al deelt, lekker te blijven werken. Elkaar te ondersteunen, te schrijven, verbinden, twijfelen, muziek te maken en op sokkels in een grasveld te gaan staan. Deze praktijk ontwikkelt niet slechts na het besluiten van de studie, maar continueert. Of hij nu een huis gaat schilderen, de aspecten en onderdelen op zijn bureau gaat aftapen of bijdraagt aan de eindexpositie later dit jaar: in wat hij levert en bijdraagt zit energie, een knipoog en één mens dat design, kunst en leven samen laat vallen.

We zijn fan: een terechte genomineerde voor de Jacques de Leeuw prijs 2022!

Sfeerafbeelding Fontys

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.