Cursussen en trainingen

 • Active ageing, een interdisciplinaire aanpak bij dementie
 •   Over de module

  Door vergrijzing groeit het aantal mensen met dementie. Daarnaast groeit het tekort aan zorgpersoneel. Deze factoren onderstrepen het belang van innovatieve werkwijzen in de zorg voor mensen met dementie. Als zorg- of welzijnsprofessional heb jij hierin een belangrijke taak.

  In de module ‘Active ageing, een interdisciplinaire aanpak bij mensen met dementie’ leer je in 20 weken om een vraagstuk dat speelt bij jouw cliënt(en) en/of op jouw locatie of afdeling op innovatieve en methodische wijze op te lossen. Het doel hierbij is altijd het behoud of het verbeteren van de kwaliteit van leven van de cliënt(en), waarbij je werkt vanuit het perspectief van active ageing. Dit betekent dat je holistisch denkt en handelt en naar alle facetten van het leven van de cliënt kijkt. Van daaruit signaleer je kansen en mogelijkheden en inventariseer je oplossingsmogelijkheden die bijdragen aan het zo veel mogelijk actief ouder worden van de cliënt. Het bevorderen van een zo groot mogelijke eigen regie en zelfredzaamheid van de cliënt staan hierbij centraal. Je verdiept je grondig in de leefwereld van de cliënt én in de kansen en eventueel aanwezige risico’s voor het vormgeven van een active ageing aanpak op de locatie of afdeling waar je werkzaam bent. Het ontwikkelen van oplossingen doe je niet alleen, maar samen met de cliënt(en), diens mantelzorgers, collega’s van je eigen locatie of afdeling, en waar nodig ook met andere disciplines. Je bent hierbij in staat om partijen aan elkaar te verbinden, mensen in beweging te krijgen om zodoende tot de best passende oplossing te komen voor de cliënt.

  De module heeft één lesdag per week waarbij je door docenten met expertise op het gebied van active ageing gecoacht wordt in het analyseren en oplossen van een vraagstuk waaraan je gedurende de module werkt. Hetgeen je in de module leert kun je dus direct toepassen in je werk. Interactieve workshops waarin je samen met je medestudenten leert werken met passende methodieken en tools worden afgewisseld met inspiratiesessies waarin een expert je meeneemt in de laatste ontwikkelingen op een inhoudelijk thema (bijvoorbeeld de inzet van zorgtechnologie of interdisciplinair samenwerken). Gedurende de lesdag wordt ook aandacht besteed aan coaching op je professionele ontwikkeling, en coaching op je samenwerkingsvaardigheden.


 •   Doel

  Doel

  Het doel van de module is om de vaardigheden van deelnemers te vergroten op het gebied van het methodisch en op innovatieve wijze oplossen van een vraagstuk dat speelt bij een cliënt of cliënten met dementie.


 •   Voor wie

  Voor wie

  De module is speciaal ontworpen voor Active Ageing Verpleegkundigen van zorgorganisatie tanteLouise.


 •   Praktische informatie

  Praktische informatie


  Startdatum

  6 februari 2023

  Einddata

  10 juli 2023

  Lesdagen

  Alle maandagen van 6 februari t/m 10 juli (m.u.v. feestdagen en reguliere schoolvakanties)
  Van 9.00 tot 17.00 uur.

  Locatie

  Campus Stappegoor
  Gebouw P1
  Prof. Goossenslaan 1
  Tilburg

  Niveau

  Associate Degree

  Vooropleiding

  Mbo-4

  Werkplek

  Voor deze module is een werkplek vereist. Hieraan wordt door alle deelnemers van tanteLouise reeds voldaan. Zij hebben de rol van Active Ageing verpleegkundige, en werken vanuit die hoedanigheid met de doelgroep (ouderen met dementie).

  Studiebelasting

  12-16 uur per week, waarvan:
  8 uur lesdag
  4-8 uur zelfstudie

  Docenten

  Dr. Lia Baars en Drs Paul Gielen.