InMotion VR

InMotion VR is in 2016 opgericht door Serious Game Developer Gert-Jan Brok en Psychosomatisch Fysiotherapeut Kiki Coppelmans. Een koppel dat naast het runnen van een gezin, samen ook de uitdaging aangaat om de gezondheidszorg en revalidatie te innoveren met behulp van geavanceerde virtual reality technologie.

InMotion VR heeft als doelstelling om mensen zowel lichamelijk als mentaal op een intuïtieve en leuke manier (weer) in beweging te krijgen. Door gebruik te maken van virtual reality en daarmee therapietrouwheid te vergroten. Feit is dat nog geen 76% van de mensen therapie goed opvolgt vanwege o.a. onzekerheid en een gebrek aan positieve feedback. Dit heeft een grote impact op het herstelproces.

Sfeerafbeelding Fontys

Corpus VR

Corpus VR – één van de oplossingen – vergemakkelijkt het revalidatieproces door middel van adaptieve, precieze en gepersonaliseerde VR-oefeningen via games. Het is een mobiel, ‘connected’ revalidatieplatform, dat zowel remote care* als directe ondersteuning tijdens een behandeling biedt. Allemaal met behulp van virtual reality. Met Corpus VR kan een revalidant zich optimaal op een oefening focussen en het zorgt voor afleiding voor pijndemping. Wat betekent dat een 3D virtual reality bril een immersie in een totaal andere wereld geeft waardoor de cliënt vanzelf gefocust is in die wereld. Daardoor wordt deze zo afgeleid dat pijnvermindering optreedt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dit kan oplopen van minimaal 24 tot maximaal 100 procent. Ook krijgt de therapeut direct inzicht in de voortgang via realtime metingen.

Kijken door de ogen van de cliënt

Door een ‘virtual reality bril’ ziet de cliënt de oefeningen en wordt deze via de games gemotiveerd tot beweging. Op een tablet ziet een therapeut vervolgens exact wat de cliënt ziet en kan deze oefeningen selecteren en starten. Zowel de cliënt als de therapeut hebben realtime inzicht in de vooruitgang van beweging(sbereik). Een unieke combinatie van focus en fun. Bekijk hier hoe de Corpus VR in de praktijk werkt.

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

Toepassingen

Op dit moment kan Corpus VR worden ingezet bij de behandeling van de cervicale wervelkolom, zoals:  

●       Traumagerelateerde klachten
●       Bewegingsangst (kinesiofofie)
●       Aspecifieke (chronische) nekklachten
●       Artrose
●       KANS klachten
●       SOLK klachten

“Wij vinden samenwerking en co-creatie heel erg belangrijk”, vertelt Kiki Coppelmans. “Alleen door verbinding met de verschillende eindgebruikers kunnen we een zo efficiënt en bruikbaar mogelijk product maken. Daarnaast is verbinding met de komende ‘generatie’ fysiotherapeuten van groot belang. Omdat zij met de technologie gaan werken, feedback vanuit de eindgebruiker heel zinvol is en omdat onderzoek en onderbouwing voor het product heel erg belangrijk is.” Tot slot een leuk detail, Kiki is een Fontys Alumna wat de samenwerking voor haar bijzonder én logisch maakt.

* Remote care staat voor thuistherapie op afstand. Via een VR-bril en de smartphone van de cliënt kan deze thuis dezelfde therapie volgen als in een praktijk. De therapeut past via het dashboard op zijn tablet de oefeningen op afstand aan en ziet wanneer en hoelang de cliënt thuis heeft geoefend.

Meer over InMotion VR