Sprint naar content
 

'Ik wil weten wie mijn leerlingen zijn en ze de aandacht geven die ze verdienen'

Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze willen worden, zo ook Hèlen Kiggen. Als klein meisje hing ze urenlang aan de lippen van haar vader, die als docent Techniek met de meest levendige verhalen thuiskwam. Haar passie voor onderwijs was geboren. Hèlen droomde om zelf voor de klas te staan, maar wist niet goed in welk vak ze les wilde geven. Voor de mensen om haar heen was de optelsom waarschijnlijk minder moeilijk. De jonge meid zat steevast met haar neus in de boeken en ook het schrijven van verhalen vond ze fantastisch. Zo kwam het vak Nederlands op haar pad.

Ondanks haar voorliefde voor onderwijs, werd de stap van middelbare school naar lerarenopleiding niet direct gemaakt. Hèlen kwam van het vwo en wilde koste wat kost naar de universiteit. Ook wilde ze graag op kamers en dus ruilde de nieuwbakken student Weert in voor studentenstad Tilburg. Hier startte Hèlen met haar studie Algemene Cultuurwetenschappen, waarbij ze koos voor het docententraject van die opleiding. Vanaf het tweede jaar volgde Hèlen een ander vakkenpakket. Communicatiewetenschappen en cultuurwetenschappen werden met elkaar verbonden en de literaire en taalkundige vakken kwamen uitgebreid aan bod. In het derde jaar liep Hèlen stage, waarmee ze haar tweedegraadsbevoegdheid behaalde. En zo kwam Hèlen, via een andere route, uiteindelijk toch voor de klas te staan. Terug in Limburg, bij De Philips van Horne Scholengemeenschap in Weert.

Een master volgen na de universiteit was voor Hèlen een logische stap, maar dit bleek moeilijk te combineren met haar nieuwe baan. De masterplannen werden in de ijskast gezet, totdat de vader van Hèlen haar wees op de nieuwe masteropleiding van Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS). Hèlen zou in 2 jaar haar master kunnen halen en tegelijkertijd meters kunnen maken voor de klas. En zo begon de kersverse docent een paar jaar geleden aan de eerstegraadsopleiding master Leraar Nederlands.

Hoe ziet de masteropleiding eruit?

“Als je kiest voor een masteropleiding bij Fontys Lerarenopleiding Sittard dan krijg je twee jaar lang iedere donderdag en vrijdag les. De lessen zijn heel verschillend, maar de koppeling tussen theorie en lespraktijk staat altijd centraal. Zo kreeg ik bijvoorbeeld uitleg over taalkunde en leerde direct hoe ik dit kon toepassen in de lessen Nederlands die ik, naast mijn studie, ook nog gewoon gaf. Daarnaast kreeg ik handvatten hoe ik mijn lessen nog interessanter kon maken voor scholieren, denk hierbij aan nieuwe werkvormen en opdrachten die beter aansluiten bij beleving van de leerlingen. Samen met de lerarenopleiders van FLOS ben ik bewust bezig geweest om mezelf naar een hoger niveau te tillen.”

Kun je een baan goed combineren met een masteropleiding?

“Toen ik begon met de opleiding gaf ik drie dagen per week les. Het eerste jaar was best pittig. Ik ben mentor en dan kan het gebeuren dat er soms ook op donderdagen en vrijdagen een beroep op je wordt gedaan. De lerarenopleiders van FLOS hebben samen met mij goed gekeken naar mijn persoonlijke situatie en de balans tussen werk, studeren en privé. Zo kon ik bijvoorbeeld een grote opdracht doorschuiven omdat dit beter bleek te passen. Het tweede jaar verliep hierdoor ook beter. Natuurlijk komt er veel werk op je af, zeker in combinatie met je baan. Maar FLOS levert écht maatwerk, waardoor je zelf mee je studie vorm kunt geven. Hier heb ik heel veel aan gehad.”

Raad je anderen een masteropleiding in Sittard aan?

“Sommige docenten zijn gemaakt voor de onderbouw en geven daar fantastisch les. Lesgeven in de bovenbouw is iets wat je echt zelf moet willen. Je gaat immers aan de slag met andere materie en oudere leerlingen. Ben je op zoek naar meer uitdaging en diepgang en wil je jezelf verder professionaliseren, dan raad ik het zeker aan om een masteropleiding te volgen. De studie bij Fontys in Sittard sprak mij enorm aan. Niet alleen om de ligging, maar ook vanwege de kleinschaligheid. De docenten hier kennen je en als er iets is, dan kun je altijd bij ze terecht. Daarnaast zijn ze stuk voor stuk enorm enthousiast over het vak dat ze geven en zijn ze niet bang hun eigen ervaringen met je te delen. Je gaat in Sittard echt samen de diepte in en dat waardeerde ik enorm.”

Met de eerstegraadsbevoegdheid op zak kan Hèlen lesgeven in de bovenbouw en meer doen met haar favoriete onderdelen van het vak Nederlands: literatuur, debatteren en argumenteren. Haar droom? Docent Nederlands worden op een lerarenopleiding. Studenten leren hoe ze het vak Nederlands zo goed mogelijk kunnen geven en laten zien welke pedagogisch-didactische zaken hierbij komen kijken. Ook deel uitmaken van het managementteam staat nog op Hèlen haar lijstje. Maar eerst wil de jonge leraar lekker voor de klas staan. Meters maken, ervaring opdoen. Ook dat hoort bij een goede docent zijn.

Sfeerafbeelding Fontys

Profiel

  • Hèlen Kiggen
  • 25 jaar
  • Woont in Weert
  • Koos voor de master Nederlands bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS)

Hèlen als docente

“Ik wil weten wie mijn leerlingen zijn en ze de aandacht geven die ze verdienen. Als docent ben ik niet heel streng, maar ik heb wel mijn grenzen en ben consequent. Mijn enthousiasme over het vak neem ik mee de lessen in. Hierdoor krijgen mijn leerlingen soms anders les dan ze gewend zijn. Dat waarderen ze en vinden ze enorm leuk. Bovenbouwleerlingen motiveer ik daarnaast graag om te lezen. Zo heb ik een bibliotheek in mijn lokaal en leen ik per periode zo'n veertig boeken uit aan mijn havo 4- en 5-leerlingen. Verder heb ik een Instagrampagina met boekentips genaamd @leeentjeleest. Zo blijf ik passie en beroep combineren!”

Gouden tip

“Plannen. Plannen en nog eens plannen. Ik wist precies wanneer ik wat ging doen en hield me strikt aan mijn eigen planning, soms tot ergernis van mijn docenten en vriend. Toch is het heel belangrijk, omdat er twee belangrijke zaken langs elkaar lopen: je werk en je studie. Leer ook om af en toe nee zeggen en je eigen grenzen te bewaken. De kansen die je nu krijgt, lopen niet weg. Focus je op de opleiding en je eigen leerweg, daar word je als docent alleen maar beter van.”

Meer weten? Bezoek de opleidingspagina van Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS)

Leraar Nederlands (master)

© 2018