Associate Degree Engineering (voltijd)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Kom proefstuderen
 • (Online) open dag
 • En meer...

Heb jij een passie voor techniek en innovatie? Wil je direct aan de slag met praktijkgerichte challenges? Als ontwerpgerichte engineer ben je breed inzetbaar: of het nu bij een high tech bedrijf, ziekenhuis, start-up of een multinational is - bedrijven staan te springen om engineers zoals jij!

Over de opleiding

Ben jij nieuwsgierig naar technische systemen en wil je ze graag begrijpen, verbeteren en vernieuwen? Weet jij wat eindgebruikers drijft? Wil jij producten ontwikkelen die er goed uitzien maar ook vlekkeloos werken. Ben je ondernemend? Werk je graag in een team met verschillende mensen? En ben je zoek naar uitdagende en relevante oplossingen op het vlak van duurzaamheid? Dan is deze 2 jarige hbo-opleiding (niveau 5) iets voor jou.

De opleiding is opgebouwd uit verschillende challenges samen met organisaties in de hightech Brainport regio. Je bouwt vanaf de eerste dag aan je praktijkervaring en netwerk. Gedurende de opleiding kom je in aanraking met verschillende sectoren, gebruikers en technische disciplines. Je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hierbij centraal. Je maakt uiteindelijk een keuze voor het uitstroomprofiel Circulair Design & Business of User Interface Design.

Waarom de associate degree Engineering?

 • Je bouwt aan je netwerk en praktijkervaring vanaf de start.
 • Je ontwikkelt een brede blik op technische uitdagingen.
 • Veel aandacht voor je persoonlijke & professionele ontwikkeling.
 • Je werkt aan betekenisvolle & praktijkgerichte challenges en producten.
 • Baangarantie. Bedrijven staan te springen voor engineers zoals jij!
 • Je krijgt de mogelijkheid om door te stromen naar technische bacheloropleidingen.
 

Wat is een Associate degree (Ad)?

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding (niveau 5). Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan. Zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te volgen.

Wat ga je leren bij de Associate Degree Engineering?

Als Engineer houd je rekening met de techniek én de gebruiker. Je zorgt ervoor dat een product, systeem of dienst aansluit op de behoeftes van verschillende gebruikers. Je bent de ondernemende en essentiële schakel tussen ontwikkelen en het gebruik van producten en systemen.

Binnen de opleiding leer je meer over

 • Samenwerken met verschillende sectoren en teamleden.
 • Je leert meer over duurzame materialen, productieprocessen en technologische en engineeringssystemen.
 • De werking en mogelijkheden van (digitale) innovatieve technologieën.
 • Samenwerken met gebruikers aan een user interface van een product of service.
 • Het realiseren en lanceren van een business idee op de markt.
 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Een week is bij ons nooit hetzelfde. Je werkt met jouw team aan challenges. Gedurende deze periode krijg je relevante theorie aangeboden die je voor de challenge nodig hebt. Je bent met je team aan de slag op de Fontys Campus (R10 of Nexus (TU/e Campus).

En je bent regelmatig te vinden bij de opdrachtgever in het werkveld. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na en wiB
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

  Kom jij van het mbo dan kun je vóór de start van je studie je wis- en natuurkundekennis bijscholen met de instapcursus van mbo naar hbo.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat het diploma aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen via engineeringeindhoven@fontys.nl of ssc-venlo@fontys.nl

Wiskunde 
Het wiskundeniveau bij Fontys ligt een stuk hoger dan op de middelbare school. Aankomend studenten ervaren wiskunde vaak als een mogelijk struikelvak. Wij geven je de mogelijkheid een korte cursus te volgen om je te helpen je wiskunde op niveau te brengen of op te frissen.  Intake proces

Na aanmelding krijg je een ‘toolbox’ thuisgestuurd om een mini-challenge op te lossen. We plannen een intakegesprek, waarin je jouw uitwerking op de mini-challenge toelicht.

Het doel van de challenge is dat wij jou beter leren kennen, zodat we je kunnen helpen om de opleiding succesvol te doorlopen. Daarnaast krijg jij een beter beeld om te bepalen of de opleiding echt bij je past. Het is geen toelatingstest, maar een goede kennismaking.

 

De opleiding leert jou om een flexibele, breed inzetbare en ondernemende engineer te worden.

Bedrijven binnen Brainport staan te springen om jou als engineer te ontvangen.

 

Opbouw

De opleiding is opgebouwd uit verschillende fases en challenges.

Challenges
Tijdens de opleiding werken we niet met toetsen, maar met challenges. Op basis van de challenges word je professionele groei beoordeeld. Je wordt beoordeeld op proces en product, zo krijg je regelmatig feedback op je voortgang.

Challenge 1 - 10 weken

Je gaat een hoogwaardig technologisch product ontleden en hier iets aan wijzigen of toevoegen. Je bent op de Fontys campus of bij de opdrachtgever. Je werkt samen in teams van maximaal 4 personen.

Challenge 2 - 10 weken

Je gaat aan de slag met verschillende sectoren waarin in technologie een belangrijke rol spelen. Denk aan zorg, mobiliteit en food. Uiteindelijk kies je in welke sector je gaat verdiepen. Je werkt aan een technische oplossing die zich richt op optimalisatie. Je bent op de Fontys campus of bij de opdrachtgever. Je werkt in duo’s.

Challenge 3 - 15 weken

Je kiest voor een bedrijf waar je op avontuur gaat. Een start-up, scale-up of een groter bedrijf. Een bedrijf in de hightech industrie, of juist een ander type organisatie bijvoorbeeld in de zorg of de voedingsindustrie.

Challenge 4 - 15 weken
Je gaat een business idee realiseren. Dit kan in een bestaande organisatie of als ondernemersidee. Je gaat van idee naar een eerste versie (prototype), waarbij de gebruiker betrokken is. Daarna ontwikkel je het prototype uit tot een eerste product (minimal viable product). Je leert wat er nodig is om een product te ontwikkelen, realiseren en lanceren. Waar en met wie je werkt is afhankelijk van je situatie.

Challenge 5 - 19 weken
Je bepaalt zelf de invulling van je challenge. Je kunt je business idee door ontwikkelen en je eigen onderneming opzetten. Of je kunt binnen een bestaande organisatie aan de slag, waar je in de toekomst graag zou willen werken. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.

Werkplekken & stages
Alles wat je leert is gekoppeld aan de praktijk. Per student kijken we welke hulp er nodig is bij het vinden van een werkplek. Als je een vaste werkplek hebt kijken we per challenge of deze geschikt is.

 
 

Werkplek | stage

Gedurende de hele opleiding verweven we de werkpraktijk in de challenges. Per challenge of fase kan de intensiteit waarmee je actief bent op de werkplek verschillend zijn. Ook bekijken we per student welke mate van hulp er nodig is vanuit de opleiding om je te helpen aan het vinden van een werkplek. Indien je een vaste werkplek hebt als student bekijken we per challenge of deze geschikt is en/of welke mogelijkheden er zijn om tot een passende werkplek te komen.

Na je opleiding

Na je afstuderen ben je van grote waarde binnen technische en niet-technische georiënteerde bedrijven. Je hebt een brede kijk op technische uitdagingen en je beheerst een “design based aanpak” gedurende het ontwerpproces. Je bent de verbindende schakel tussen techniek en gebruiker om tot duurzame en werkende oplossingen te komen.

Als professional kun je de volgende dingen uitvoeren:

 • bedrijven helpen met het duurzaam verantwoord maken van hun producten & productietechnieken.
 • als zelfstandig ondernemer jouw product of service op de markt zetten.
 • de technische ontwerper zijn die op een design-based manier zijn bijdrage levert bij het bedenken en bouwen van technische oplossingen.
 • als projectleider innovatieve projecten opzetten en resultaatgericht tot een succesvol einde te brengen.
 • het ontwerpproces faciliteren waarbinnen technische experts hun bijdrage leveren. Jij zorgt dat de werkelijke gebruiker vanaf het eerste moment betrokken is.

 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Engineering (Associate degree)

Tijdens de online opleidingsvoorlichting kom je alles te weten over de inhoud van de opleiding. Spreekt de opleiding je aan? Kom dan naar de open dag! Bekijk het gebouw, laat je rondleiden en spreek studenten en docenten.

Online voorlichting Engineering (Associate degree)
19 jan 2022 20:00 - 21:00 uur
nog 45 plekken
Leuk dat je interesse hebt in deze opleiding. Mocht je na de voorlichting nog vragen hebben dan kun je ze uiteraard direct stellen!
Online voorlichting Engineering (Associate degree)
20 jan 2022 19:00 - 20:00 uur
nog 49 plekken
Leuk dat je interesse hebt in deze opleiding. Mocht je na de voorlichting nog vragen hebben dan kun je ze uiteraard direct stellen!
Open dag Engineering (Associate degree) | Eindhoven
04 feb 2022 18:30 - 20:30 uur
nog 75 plekken
Leuk dat je je aanmeldt voor onze open dag. In onderstaand schema zie je op welke momenten er nog plaats is en hoe laat het programma begint. Je mag maximaal 1 begeleider meenemen.
Open dag Engineering (Associate degree) | Eindhoven
05 feb 2022 10:30 - 15:00 uur
nog 150 plekken
Leuk dat je je aanmeldt voor onze open dag. In onderstaand schema zie je op welke momenten er nog plaats is en hoe laat het programma begint. Je mag maximaal 1 begeleider meenemen.
Open dag Engineering (Associate degree) | Eindhoven
06 feb 2022 10:30 - 15:00 uur
nog 150 plekken
Leuk dat je je aanmeldt voor onze open dag. In onderstaand schema zie je op welke momenten er nog plaats is en hoe laat het programma begint. Je mag maximaal 1 begeleider meenemen.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor jullie is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Proefstuderen Ad Engineering | Eindhoven
21 jan 2022 09:00 - 12:00 uur
Benieuwd of de Ad Engineering bij jou past? Kom een dag Proefstuderen!
Proefstuderen Ad Engineering | Eindhoven
18 feb 2022 09:00 - 12:00 uur
Benieuwd of de Ad Engineering bij jou past? Kom een dag Proefstuderen!
Proefstuderen Ad Engineering | Eindhoven
25 mrt 2022 09:00 - 12:00 uur
Benieuwd of de Ad Engineering bij jou past? Kom een dag Proefstuderen!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegvens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact