Foodjournalistiek

Cursusniveau
HBO
Kosten
€ 1250,– (BTW Vrijgesteld)

Interesse?

Alle plekken zijn inmiddels vergeven. Mocht je interesse hebben om je aan te melden voor de volgende editie mail dan naar s.geboers@fontys.nl. Je ontvangt dan een mail zodra de volgende cursus weer gepland staat.

Omschrijving

Deze cursus foodjournalistiek wordt aangeboden door Fontys Hogeschool Journalistiek en het tijdschrift ELLE Eten. Alles in deze cursus staat in het teken van food en de docenten die deze cursus verzorgen voeren je mee naar het hart van de journalistieke & culinaire wereld.

Voor wie

Voor beginnende journalisten en bloggers. Kortom: iedereen die geïnteresseerd is in food en er altijd van gedroomd heeft om over eten te (gaan) schrijven, kan zich aanmelden. Maar ook zij die hun eerste schreden op dit pad al hebben gezet en dit werk professioneler willen gaan aanpakken.
Er zijn geen toelatingseisen voor deze cursus.
We gaan in deze cursus echt journalistiek aan de slag. Je krijgt verschillende schrijfopdrachten. Aan bod komen het interview, een persoonlijke blogpost, de recensie en schrijven voor zowel een website als een printtitel. Op al deze teksten krijg je individuele feedback van een gerenommeerd journalist.
Maar foodjournalistiek is natuurlijk meer dan tekst alleen. Daarom is er ook veel aandacht voor fotografie en styling en staan we uitgebreid stil bij de mogelijkheden en de kracht van social media. Als kers op de taart: een culinaire wandeling langs verborgen parels van Amsterdam, een kijkje in de keuken van de pioniers van De Kaskantine en een rondleiding over de redactie van ELLE Eten.

The Generator Hostel, De Auditorium zaal

Mauritskade 57, Amsterdam

Locatiekaart op adres: Mauritskade  57, Amsterdam

Routebeschrijving

Auto
De locatie in Amsterdam-Oost is makkelijk bereikbaar met de auto. Parkeren kost €3 per uur op straat of €10 voor maximaal 4 uur op het terrein van het hotel (vooraf reserveren).

Openbaar vervoer
Vanaf Amsterdam CS: pak tram 9 richting Diemen (Sniep). Uitstappen bij halte Alexanderplein en 4 minuten lopen.

Vanaf Amsterdam Amstel: pak metro 54 richting Centraal Station en stap uit bij halte Weesperplein. Pak vanaf Weesperplein tram 10 richting Azartplein. Uitstappen bij halte Alexanderplein en 4 minuten lopen.

Docenten

Met medewerking van de volgende docenten

lees meer

Certificering

De cursisten ontvangen aan het einde van de cursus een certificaat van Fontys Hogeschool Journalistiek. Tenminste, wanneer niet meer dan 20% van het programma is gemist en alle opdrachten zijn ingeleverd.

Inhoud van de cursus

- Foodtrends
- Brainstormen
- Voedselethiek en -politiek
- Het schrijven voor online (SEO)
- Het schrijven van een interview
- Het schrijven van een recensie
- Receptontwikkeling
- Bloggen: content & strategie
- Het succes van kookvideo’s en -documentaires
- Instagram: content & strategie
- Foodstyling (plating) & -fotografie
- Redactionele formules
- Een eigen kookboek uitgeven
- Leren wijnproeven en schrijven over wijn

Cursusdata

cursusinhoud en data

Cursustijden

Maandagavond 18.30 uur tot 21.30 uur

Aantal deelnemers

Er is plaats voor minimaal 30 en maximaal 45 cursisten

In samenwerking met

ELLE Eten

Contact

Fontys Hogeschool Journalistiek