Foodjournalistiek

Cursusniveau
HBO
Kosten
€ 1295,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
2 maanden
Startmoment(en)
04-03-2019

Interesse

Helaas zijn alle plekken vergeven. Wil je op de wachtlijst of een mail ontvangen wanneer de volgende editie van start gaat mail dan even naar s.geboers@fontys.nl . Zodra er een plekje vrij komt ontvang je een mail van me.

Voor wie

Voor beginnende journalisten en bloggers. Kortom: iedereen die geïnteresseerd is in food en er altijd van heeft gedroomd om over eten te (gaan) schrijven, kan zich aanmelden. Maar ook zij die hun eerste schreden op dit pad al hebben gezet en dit werk professioneler willen gaan aanpakken.
Er zijn geen toelatingseisen voor deze cursus.
We gaan in deze cursus echt journalistiek aan de slag. Je krijgt verschillende schrijfopdrachten. Aan bod komen het interview, een persoonlijke blogpost, de recensie en schrijven voor zowel een website als een printtitel. Op al deze teksten krijg je individuele feedback van een gerenommeerd journalist.
Maar foodjournalistiek is natuurlijk meer dan tekst alleen. Daarom is er ook veel aandacht voor fotografie en styling en staan we uitgebreid stil bij de mogelijkheden en de kracht van social media. Als kers op de taart: een wandeling langs verborgen multiculti culinaire parels van Rotterdam, een kijkje in de keuken van refugee restaurant A Beautiful Mess in de voormalige Bijlmer Bajes in Amsterdam en een rondleiding over de redactie van ELLE Eten

(voormalige) Culinaire Werkplaats

Fannius Scholtenstraat 10, Amsterdam

Locatiekaart op adres: Fannius Scholtenstraat  10, Amsterdam

Routebeschrijving

Auto
De locatie is vlakbij Amsterdam Westerpark en makkelijk bereikbaar met de auto. Er zijn voldoende parkeerplekken te vinden in de wijk (€ 3,- per uur). Je kunt ook parkeren op P&R Sloterdijk voor € 1 totaal. Van daaruit ben je in 22 minuten op locatie: pak stadsbus 22 richting Muiderpoortstation en stap uit bij halte Nassauplein.

Openbaar vervoer
Vanaf Amsterdam Sloterdijk ben je in 22 minuten op locatie: pak stadsbus 22 richting Muiderpoortstation en stap uit bij halte Nassauplein.

Vanaf Amsterdam CS ben je in 15 minuten op locatie: pak stadsbus 21 aan de IJzijde van het station richting Geuzeveld en stap uit bij halte Van Der Hoopstraat.

Docenten

Met medewerking van de volgende docenten

lees meer

Certificering

De cursisten ontvangen aan het einde van de cursus een certificaat van Fontys Hogeschool Journalistiek. Tenminste, wanneer niet meer dan 20% van het programma is gemist en alle opdrachten zijn ingeleverd.

Inhoud van de cursus

- Foodtrends
- Brainstormen
- Voedselethiek en -politiek
- Het schrijven voor online (SEO)
- Het schrijven van een interview
- Het schrijven van een recensie
- Receptontwikkeling
- Bloggen: content & strategie
- Het succes van kookvideo’s en -documentaires
- Instagram: content & strategie
- Foodstyling (plating) & -fotografie
- Redactionele formules
- Een eigen kookboek uitgeven
- Leren wijnproeven en schrijven over wijn

Cursusdata

cursusinhoud en data

Cursustijden

Maandagavond 18.30 uur tot 21.30 uur

Aantal deelnemers

Er is plaats voor minimaal 30 en maximaal 45 cursisten

Sfeerafbeelding Fontys

In samenwerking met

Sfeerafbeelding Fontys
ELLE Eten

Contact

Fontys Hogeschool Journalistiek

Sfeerafbeelding Fontys