HBO-ICT

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september en februari | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting

ICT is overal. Elke dag wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Wil jij een bachelor opleiding volgen in het brede ICT vakgebied? Als omscholing of juist als aanvulling op je huidige ICT-baan? In welke richting je ook verder wilt, bij ons is het mogelijk.

Over de opleiding

Je doet je kennis op door een combinatie van zelfstudie, lessen op school en virtuele sessies, maar ook met het toepassen van praktijkopdrachten in je werkomgeving. Hierdoor is er een mooie wisselwerking tussen theorie en praktijk.

In principe loop je geen stage, maar gebruik je hiervoor je passende werkomgeving om je werkervaring aan te tonen. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht die je bij je werkgever of een ander bedrijf kunt uitvoeren.

Versnelde instroom?

Heb jij veel relevante kennis of werkervaring? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor versnelde instroom. Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op!

Waarom de opleiding HBO-ICT?

 • Vierjarige bacheloropleiding in deeltijd 's avonds
 • Open onderwijs, inhoud passend bij eigen werkplek en interesse
 • Flexibel in snelheid en inhoud met werkervaring en voorkennis. Intake vereist!
 • Verworven competenties verzilveren, aanvullen en verder ontwikkelen
 • Arbeidsmarkt verkennen. Interessant voor carrièreswitchers

 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei in je ICT-specialisatie. HBO-ICT geeft je hiervoor alle tools.

 • Je krijgt een stevige basiskennis van uiteenlopende onderwerpen als AI, big data, cybersecurity, human interaction
 • Je doet opdrachten waar mogelijk op je eigen werkplek
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op
 • Je bent klaar voor de toekomst van ICT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan

 

"Ik verbeter mezelf als persoon en als professional."

Mark Verstappen, student HBO-ICT deeltijd

 

Hoe ziet je week eruit?

 • Per lesweek 4 uur les bij Fontys en 2 uur virtuele sessie (blended learning)
 • Je krijgt indien nodig toelichting op de stof of volgt een gastcollege
 • Je voert opdrachten bij voorkeur uit bij je werkgever, lectoraten of gerenommeerde bedrijven waarmee we samenwerken
 • Alleen en met medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Ongeveer 14 uur (t)huiswerk en portfolio professional skills
 • Gemiddelde studiebelasting is 20 uur per week voor fysieke en virtuele bijeenkomsten en zelfstudie

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Versnelde instroom?
Heb jij veel relevante kennis of werkervaring? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor versnelde instroom. Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op!

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Ben je een Nederlandse student en wil je de bachelor HBO-ICT demand based doen, beschik je niet over de juiste toelatingseisen én ben je ouder dan 21 jaar, dan dien je een Nederlandstalige 21+-toets af te leggen, die bestaat uit twee delen. Wanneer je deel 1, de capaciteitentest (DAT-test) met goed gevolg hebt afgelegd, dien je nog deel 2, een Nederlandstalige taaltest, af te leggen. Beiden worden door Fontys gefaciliteerd. Klik hier voor meer informatie.

De data waarop de DAT-test bij Fontys wordt afgenomen, vind je hier.

Voor het afleggen van een taaltest ga je naar IELTS, TOEFL of Cambridge-organisaties. Meer info over de minimale score die je moet behalen vind je hier.

Je zorgt er zelf voor dat je de taaltoets tijdig aflegt. Ook de kosten daarvoor zijn vooralsnog voor je eigen rekening. In Nederland worden deze toetsen door diverse aanbieders aangeboden, bijvoorbeeld:  

Let op:

Tussen het afleggen van de DAT-toets en het afronden van de taaltoets kan een tijdverschil zitten van een paar maanden. Het is verplicht je vooraf aan te melden voor een taaltoets; ook is voldoende voorbereidingstijd nodig. Er zijn veel prijsverschillen. Daarom is het raadzaam tijdig te informeren en goed te vergelijken.

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Ik verbeter mezelf als persoon en als professional."

Mark Verstappen, student HBO-ICT deeltijd

 

Opbouw

De opleiding HBO-ICT start je met een ICT-brede oriëntatie in drie van de vijf profielen. Daarna start het open onderwijs: je gaat je specialiseren op onderwerpen geheel naar eigen keuze. Met mogelijkheden uit het volledig onderwijsaanbod binnen alle profielen kies je zo je persoonlijke leerroute. Afgestemd op jouw wensen en leerdoelen.

In het eerste half jaar start je met een brede oriëntatie op drie van de vijf profielen. Vier of vijf richtingen kan ook, maar dan heb je meer studielast of je bent langer met het startsemester bezig. Na een aantal weken (ongeveer een kwartaal) kies je de richting waarin je verder wilt studeren en ga je je specialiseren in één profiel.

Vanaf het tweede jaar bieden we Open Onderwijs aan. Vanaf deze fase is een persoonlijke leerroute mogelijk.Je kunt een opleidingspad volgen tot een echte ICT & Business analist, maar ook je eigen accenten plaatsen. Wil je een stukje Cyber Security oppakken, of je verdiepen in Game Design, Technology of een heel eigen wens? Dat is vanaf dit semester mogelijk. Samen met een coach zorg je ervoor dat je het gewenste uitstroomprofiel van een hbo-student bereikt.

Hiermee kun je ook beter aansluiten bij de wensen en situatie van je werkgever en kun je je onderwijsprogramma hierop aanpassen.

Binnen het gekozen profiel specialiseer je steeds meer in de gekozen richting en ontwikkel je de daarbij horende vaardigheden. Dankzij ons flexibele programma kunnen we goed inspelen op jouw specifieke wensen.

In het laatste semester laat je in een afstudeeropdracht in principe bij je eigen werkgever. Je doet een grote opdracht op het niveau van een startende HBO-ICT’er, met daarin geïntegreerd een klein onderzoek. Aan het eind van deze periode laat je je resultaten zien in een afstudeerzitting met een eindpresentatie op school, voor je bedrijfsbegeleider en docenten.

 
 

Werk/stage

We gaan er vanuit dat je uiterlijk vanaf het vijfde semester een relevante ICT-functie hebt en/of opdrachten kunt doen bij je eigen werkgever.

Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt leiden we je binnen de HBO-ICT op om goed om te gaan binnen dit steeds veranderend vakgebied en ben je klaar voor de toekomst.

 

"1 lesavond en 1 avond online scheelt veel tijd."

Mark Verstappen, student HBO-ICT deeltijd

 

Meer weten over de opleiding HBO-ICT

Kom kennismaken

 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)? Docenten en deeltijdstudenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen, want ook wij vinden een goede balans tussen privé, werk en opleiding belangrijk. Tijdens de open avond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

Vanwege de corona-maatregelen is een Open avond óp de Fontys locaties nu helaas niet mogelijk. Gelukkig kun je wel online de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten, filmpjes bekijken en deelnemen aan een online Q&A sessie:

 • klik bovenaan deze pagina op 'Kom kennismaken' voor meer informatie

 • en/of meld je aan voor een online Q&A livesessie!

Wil je graag een gesprek met coördinator Yvonne Derksen? Dat kan. Stuur een mail naar deeltijdfhict@fontys.nl of bel naar 08850-74339. Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

Voor start in februari

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven doe je in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

Voor start in september

Stap 1: Je meldt je vóór 1 september aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact

Fontys ICT Innovation Lab, Strijp-T, Eindhoven

Achtseweg Zuid 151c, Eindhoven
deeltijdfhict@fontys.nl
Instagram
LinkedIn
Coördinator startsemester Yvonne Derksen
0885074339