Leraar Consumptieve Techniek (deeltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom meelopen
 • En meer...

Wil jij als ervaren food-professional binnen de horeca en bakkerij jouw vakkennis inzetten in het onderwijs? Vind je het leuk met jongeren te werken en wil jij jouw kennis en kunde met een nieuwe generatie food-professionals delen? Of heb je al onderwijservaring, maar wil je je focussen op horeca- en bakkerijtechnieken? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek de plek voor jou!

Over de opleiding

De flexibele deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek leidt je op tot docent die gaat lesgeven in voortgezet speciaal onderwijs (vso) praktijkonderwijs, vmbo en mbo binnen de horeca en bakkerij. Samen met een studiecoach stippel je jouw leertraject uit. Je route is afhankelijk van wat je al weet, kan, doet en wilt.  

Waarom de opleiding Leraar Consumptieve Techniek?

 • Je stippelt jouw leertraject uit
 • Je werkt stapsgewijs aan je didactische bekwaamheid
 • Vanaf de eerste onderwijsperiode sta je al voor de klas
 

Wat ga je leren?

Je vakkennis is het startpunt van de opleiding. Je toont jouw ontwikkeling op verschillende momenten aan en breidt deze verder uit. Daarnaast toon je tijdens de opleiding aan dat je pedagogisch en didactisch bekwaam bent in alledaagse taken, jaartaken en dat je alles binnen de context van de schoolorganisatie kunt uitvoeren. Je wordt een expert die zijn vakkennis vol enthousiasme kan overdragen. 

 • We behandelen voedingsmiddelenleer, dranktechnologie, levensmiddelentechnologie, pedagogiek en didactiek
 • Je leert vaktechnieken en -innovaties didactisch te vertalen naar onderwijsactiviteiten voor het (v)mbo.
 • Je past pedagogisch handelen toe in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo)
 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Om je deeltijdstudie te combineren met je baan is het hard werken en vragen we je om één dag in de week bij elkaar te komen in een online of fysieke bijeenkomst. Samen leren is daarmee een belangrijk element. 

Afhankelijk van jouw eigen keuze bepaal je in welke mate je je studie flexibel inricht en dit bespreek je samen met je studiecoach. Een studiejaar bestaat uit vier perioden / twee semesters. Elke bijeenkomst is er ruimte voor interactie om leerervaringen te delen.

 • Eén dag in de week is er een online of fysieke bijeenkomst.
 • Een studiejaar bestaat uit vier perioden/ twee semesters.
 • Voor deze opleiding van belang dat je beschikt over een passende leerwerkplek. Bijvoorbeeld in een onderwijsomgeving zoals het (v)mbo.
 
 

Toelatingseisen


Havo/vwo

Alle pakketten mogelijk.

Mbo-4

Een relevante mbo-4 opleiding of een voldoende score voor de 21+ toets.

Sterk aanbevolen:

Praktijkervaring binnen de horeca of bakkerijsector. Tijdens de opleiding kan hier ook in gewerkt worden.

 

“Ik vind het heel leuk om met jonge mensen om te gaan. Dat houdt je jong en ik vind hun visie op de toekomst fascinerend.”

Liselotte van Schaijk, instructeur bediening Koning Willem II College

 

Opbouw

De opbouw van de deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek is als volgt:

Een flexibele deeltijdopleiding bij Pedagogisch Technische Hogeschool in Eindhoven volgen, betekent dat jij jouw leerroute kunt bepalen. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring (eerder verworven competenties), je persoonlijke situatie en eventuele vrijstellingen stel je samen met je studiecoach een persoonlijk maatwerktraject op. Vervolgens kun je kiezen hoe je je de eenheden van leeruitkomsten eigen maakt. 

Om een bekwame leraar consumptieve techniek te worden ontwikkel jij je in een viertal bekwaamheden: 

 1. Vakinhoudelijk bekwaam
 2. Vakdidactisch bekwaam
 3. Pedagogisch bekwaam
 4. Professioneel handelen

De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken. Ook relevante ervaringen en kennis, die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, zorgen voor minder studielast.  

De gemiddelde, wekelijkse studiebelasting is: 

 • Een lesdag (ca. 8 uur)
 • Halve lesdag / stage (ca. 4-6 uur)
 • Zelfstudie (ca. 10-12 uur)
Omdat de studie flexibel is vormgegeven maak je samen met je studiecoach zelf keuzes hoe je door de opleiding wilt gaan. In welk tempo en welke volgorde. Dit leggen we vast in een overeenkomst. In het eerste leerjaar bepaal je dus zelf welke modules je wilt volgen.
Dit jaar staat in het teken van verdieping in vakthema's en het docentschap. Per jaar bepaal je de keuzes van je modules. 
Dit jaar staat in het teken van toepassen en innoveren. Per jaar bepaal je de keuzes van je modules. 
Dit jaar staat in het teken van afstuderen. Per jaar bepaal je de keuzes van je modules. 
 
 

Werk/stage

Al vanaf het begin van je opleiding werk je of loop je stage in het onderwijs. Door ervaring op te doen leer je het meest over de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Al reflecterend en onderzoekend ontwikkel jij je tot een goede docent. Tijdens je werk of stage breng je theorie en praktijk samen. 

Mogelijkheden na de opleiding

 • Docent consumptieve techniek in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) praktijkonderwijs
 • Leraar voor het vmbo-profiel horeca, bakkerij en recreatie
 • Docent in het mbo voor de profielen kok, gastheer/vrouw of bakker
 • Opleider/docent in de horeca, bakkerij of hospitality-branches
 • Doorstuderen in de master Leren en Innoveren of de master Special Educational Needs
 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Leraar Consumptieve Techniek

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

Betreft het een opleiding met startmoment in februari?

Ben je geinteresseerd in een Fontys Pro opleiding met startmoment in februari en wil je dan starten met je studie? Op 26 januari kun je deelnemen aan de voorlichtingsavond van de opleiding naar jouw keuze met februari instroom. Kijk in het overzicht voor deelnemende opleidingen. Niet alle opleidingen hebben een startmoment in februari.

Op woensdag 30 maart 2022 vindt weer een voorlichtingsavond plaats voor alle
Fontys Pro opleidingen. Wil je bericht van ons krijgen wanneer je je kunt aanmelden? Laat dan een paar gegevens achter.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Tijdens een lesdag/avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Techniek? Dat kan! Om jouw specifieke wensen en mogelijkheden te bespreken of om alvast een (online) bijeenkomst bij te wonen staan we je graag te woord. Je kunt hiervoor contact opnemen met Esther van de Burgt, docent van de opleiding Leraar Consumptieve Techniek: e.vandeburgt@fontys.nl of tel: 06 - 28 36 66 33

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari*, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

* Let op: niet alle opleidingen hebben (naast september) een startmoment in februari.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact