MR Guided Radiotherapie

 • Over deze post bachelor
 • Programma
 • Voor wie
 • Lesdagen
 • Docenten
 • FAQ: Frequently Asked Questions

Binnen IGRT heeft MRI in de radiotherapie de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. MRI heeft verschillende voordelen ten opzichte van CT. De grootste voordelen van MRI ten opzichte van CT zijn de betere soft-tissue contrasten en het feit dat MRI geen ioniserende straling produceert. Het voorkomen van schade aan gezonde weefsels staat bovenaan in de toepassing van de MRI-versneller. Door het voorkomen van deze schade, wordt tegelijkertijd ook onderzocht of we de radiotherapeutische ruimte kunnen gebruiken om de doseringen aan te passen. Hierbij valt te denken aan kortere fractionering schema's (hypofactionering) en misschien zelfs het verhogen van de tumor dosis, wat het resultaat van de behandeling van de patiënt ten goede kan komen.

Daarnaast is een belangrijke ontwikkeling de online adaptieve strategieën waarbij niet alleen tussen iedere bestralingssessie het plan aangepast kan worden aan de hand van anatomische veranderingen, maar ook gedurende de bestralingssessie.


Tijdens deze post bachelor komen al deze ontwikkelingen aan bod. Door de grote en snelle veranderingen in het werkveld, hebben we gezocht naar een opleiding waarin we de actuele ontwikkelingen makkelijk en snel kunnen integreren in de basis. We werken samen met experts uit het werkveld die allemaal werkzaam zijn in de praktijk op verschillende werkplekken: zowel in de industrie als de ziekenhuizen. Hiermee sluiten we aan bij de actuele vraagstukken die spelen in het werkveld.


Na afloop ben je opgeleid als MR Linac laborant en kun je de basisprincipes met betrekking tot het gebruik van MRI in de radiotherapie verklaren en ben je in staat om deze opgedane kennis toe te passen en te vertalen naar je eigen praktijk, zowel in de voorbereidende als de uitvoerende fase van de radiotherapeutische behandeling.

De post bachelor MRI in de radiotherapiebestaat uit 10 lesdagen.


De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Basis MR fysica;
 • Positionering en hulpmiddelen;
 • Image registration en Pitfalls (zowel Rigide als deformable registratie);
 • Geometrische vervormingen;
 • MR safety;
 • MR only workflow;
 • Adaptieve workflow van A tot Z (indicaties/ treatment planning/ online positionering en imaging/ recontouring/ beoordeling adaptive plan);
 • MR-Linac en logistiek;
 • Motion management;
 • Patient, imaging en machine quality assurance (QA).

De post bachelor bestaat grotendeels uit theorielessen (colleges). Door middel van verwerkingsopdrachten die je maakt in je eigen praktijk, verwerk je de opgedane kennis en behandelde theorie. De verwerkingsopdrachten worden iedere volgende cursusdag klassikaal besproken, op deze manier neem je de dagelijkse praktijk mee naar de les en leer je door, van en met elkaar. Deze interactie vinden we belangrijk en is een belangrijk onderdeel in deze opleiding.

Tijdens de post bachelor word je begeleid door een team van docenten met uitgebreide expertise met betrekking tot MRI in de radiotherapie. Ben je nieuwsgierig naar de achtergrond, ervaring en motivatie van de docenten, kijk dan onder de kop ‘docenten’.

De toets bestaat uit het doen van een praktijkgericht onderzoek, hiervan schrijf je een verslag. Daarnaast wordt de opgedane kennis getoetst door middel van verwerkingsopdrachten passend bij de aangeboden theorielessen.

Na het positief afronden van deze post bachelor ontvang je het certificaat Post-hbo MR Guided radiotherapie van Fontys.


De voertaal in deze opleiding is Nederlands al kunnen artikelen in het Engels zijn, een volledig Engelse opleiding kunnen we bieden op aanvraag.

Een voorwaarde om te kunnen starten is dat je een afgeronde MBRT opleiding hebt of een gelijkwaardige inservice opleiding. MBB'ers werkzaam op de afdeling radiotherapie zijn uiteraard van harte uitgenodigd om deel te nemen, maar ook MBB’ers die werken in de radiologie en nucleaire geneeskunde zijn welkom.

Daarnaast is deze post bachelor geschikt voor personen die werkzaam zijn in de industrie met betrekking tot radiotherapie om de kennis te verbreden. 

Nieuwe data wordt gepland.


De lestijden zijn van 09.00 tot 17.00 uur.

Sfeerafbeelding Fontys

Aniek van Nunen
Fontys Paramedische Hogeschool

Mijn naam is Aniek van Nunen en ik werk als docent radiotherapie bij de opleiding MBRT. Ik heb op de afdeling radiotherapie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven als MBB’er gewerkt, met aandachtsgebied IGRT. Daarna ben ik overgestapt naar de functie als projectmedewerker en heb veel gewerkt met betrekking tot het planningssysteem RayStation en innovaties. Ik heb een aantal jaren het werken in de praktijk en het onderwijs gecombineerd. Toen ik de keuze heb gemaakt om de praktijk uit te stappen en volledig het onderwijs in te gaan, heb ik mijzelf voorgenomen om betrokken te blijven bij de ontwikkelingen in de praktijk.
In het werkveld zag ik dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van MRI beelden bij de radiotherapeutische behandeling. Dat is ook de aanleiding geweest om deze opleiding op te zetten. Samen met een groep gemotiveerde mensen uit het werkveld, hebben we een mooie opleiding in elkaar gezet, waar alle facetten met betrekking tot MRI in de radiotherapie aan bod komen.


Sfeerafbeelding Fontys

Pascal Koolhof
Philips

Na het behalen van mijn MBRT opleiding in Groningen heb ik 7 jaar met veel plezier gewerkt in het Zaans Medisch Centrum. Mijn affiniteit lag eigenlijk het meeste bij de MRI en daarom heb ik ook in die periode de Fontys post-hbo MRI gevolgd. In 2006 ben ik begonnen bij Philips Healthcare als MRI-applicatie specialist. Binnen Philips ben ik verantwoordelijk voor de applicatie van nieuwe systemen maar ook het geven van MRI-opfristrainingen. MRI is niet meer alleen MRI, maar tegenwoordig ook: MR-Linac, DynaCAD, HIFU, MR-RT, MR-OK en deze verscheidenheid maakt dat ik mijn vak nog steeds met ontzettend veel plezier uitoefen. Graag deel ik mijn kennis met anderen.


Sfeerafbeelding Fontys

Anja van Diepen - Bankras
Siemens Healthineers

Mijn naam is Anja van Diepen-Bankras. Ik werk al meer dan 25 jaar op de afdeling radiologie van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Daar heb ik verschillende functies bekleed. De MRI gaf mij de meeste uitdaging en op deze modaliteit ben ik nu al jaren als key user actief. Daarnaast ben ik 15 jaar geleden gestart met het geven van trainingen en opleidingen op gebied van MR. Bij de Amstel Academie ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoering van een post hbo opleiding MRI en gaf ik les aan radiodiagnostisch laboranten in opleiding. Sinds 2013 verzorg ik MR-cursussen en applicatietrainingen voor Siemens Healthineers. De combinatie tussen werken op de afdeling en de lesactiviteiten bevalt me bijzonder goed. Ik kan op deze manier de ontwikkeling van de modaliteit van dichtbij volgen en zie de praktische toepassing van heel dichtbij. De praktische toepassing kan in de trainingen meteen weer terug komen.


Sfeerafbeelding Fontys

Erik Geerlof
Elekta

Van oorsprong ben ik opgeleid en werkzaam geweest als radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant en eerste graad docent voor de MBRT-opleiding. Inmiddels zit ik alweer 23 jaar in de industrie voor radiotherapie apparatuur, waarvan 19 jaar bij Elekta. In die hoedanigheid heb ik vrijwel de gehele ontwikkeling van MR-Linac meegemaakt.
Sinds de klinische release van de Elekta MR-Linac, die de naam Elekta Unity heeft, ben ik als Unity Sales Director binnen Europa verantwoordelijk voor zowel inhoudelijk begeleiden en ondersteunen van het Unity verkoopproces als het begeleiden van de haalbaarheid studie (m.n. op het gebied van bouwwerkzaamheden en invloeden van magnetische velden). Ik vind het heel erg leuk mijn kennis met belangstellenden te delen, omdat ik van mening ben dat MR-Linac een heel vooruitstrevende ontwikkeling is binnen de radiotherapie, met de potentie om een belangrijke impact te hebben op kankeronderzoek en de behandeling ervan.


Sfeerafbeelding Fontys

Wilfred de Vries
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Mijn naam is Wilfred de Vries en ik ben als klinisch fysisch medewerker verbonden aan het UMC in Utrecht.
Sinds 1998 ben ik als laborant werkzaam geweest in onder andere MCH Westeinde in Den Haag, het UMC Groningen en het UMC in Utrecht.
In 2011 ben doorgegroeid in de functie van KFM’er waarbij ik me heb gespecialiseerd in MRI en MR-Linac.
Dit in de breedste zin van het woord, dus zowel op behandelingsgebied (protocolontwikkeling en online controles) als op QA-gebied (ontwikkeling van verschillende fysica kwaliteitsprotocollen).
Zelf heb ik mee mogen werk aan de installatie/acceptatie en commissioning van twee MRLinac Elekta Unity’s.
Ook heb ik een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Delta4+MR QA-fantoom in samenwerking met de firma Scandidos.
Wat betreft mijn onderwijs ervaring, geef ik al jaren onze leerlingen en stagiaires op de afdeling (bij)les in Stralingshygiëne en bereid ze daarmee voor op het examen Stralingshygiëne niveau 4/5.


Sfeerafbeelding Fontys

Lieke Meijers
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Mijn naam is Lieke Meijers. Ik ben radiotherapeutisch laborant in het UMC Utrecht en sinds 5 jaar gespecialiseerd in MRI en MR-Linac. Dit doe ik met enorm veel plezier. Ik ben betrokken geweest bij het opzetten van de MRI systemen op onze afdeling en ook bij de implementatie van de MR-Linac. Op dit moment werk ik nog gedeeltelijk de kliniek op de MRI en MR-Linac en daarnaast heb ik research- implementatie van nieuwe technieken en onderwijstaken. Ik kijk er ontzettend naar uit om deze post-hbo opleiding over MRI en MR-Linac te geven en kennis met jullie te delen.


Sfeerafbeelding Fontys

Duncan den Boer
Amsterdam UMC

Als klinisch fysicus werk ik met onze MRIdian systemen van ViewRay op het Amsterdam UMC. Ik heb een master Technische Natuurkunde gedaan op de TU Delft en een promotie op de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van beeldvorming in de nanowetenschap. Daarna heb ik twee jaar onderzoek gedaan naar sensoren voor kankerdetectie in uitgeademde lucht op het Massachusetts Institute of Technology in Boston (VS). Toen ik in 2013 terugkwam in Nederland heb ik als postdoc onderzoek gedaan bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en daarna ben ik gestart met de opleiding tot klinisch fysicus op het AMC. Tijdens mijn opleiding heb ik ervaring opgedaan met zowel de MRIdian van ViewRay als ook de Unity van Elekta en ben ik enthousiast geraakt van de mogelijkheden die deze technologie ons in de radiotherapie biedt. Qua onderwijs ben ik betrokken geweest bij het geven van colleges, bij het begeleiden van studenten en het geven van bijscholingen aan collega’s van de diverse disciplines op onze afdeling.

Sfeerafbeelding Fontys

Marjan Kamer
Amsterdam UMC

Ik ben Marjan Kamer en werk in het Amsterdam UMC als radiotherapeutisch laborant. Ik heb al heel wat vlieguren op de MRIdian gemaakt en daarnaast ben ik ook als planner betrokken bij het maken van de bestralingsplannen voor de patiënten die behandeld worden op de MRIdian.
Voordat ik op de radiotherapie aan de slag ben gegaan, heb ik in het Spaarne Gasthuis op de afdeling radiologie gewerkt, waar ik mij heb gespecialiseerd in de MRI. De rol van de MRI binnen de behandeling van patiënten trok mijn aandacht en ik ben nog steeds blij dat ik deze twee disciplines dagelijks kan combineren. Ik kijk er daarom naar uit om mijn enthousiasme en kennis wat betreft het werken op de MR-Linac aan jullie over te kunnen dragen in de colleges die ik hierover zal geven.


Contact met de docent

Tijdens lesdagen ontmoet je de docenten. Buiten de lesdagen om kun je ze benaderen via de online leeromgeving.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?

U hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden

Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


Parkeren bij Fontys Paramedische Hogeschool?

Bij ons kun je gratis parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is helaas beperkt.

Je kunt ook parkeren op het terrein van het Maxima Medisch Centrum, hier is voldoende parkeergelegenheid. Dit is betaald parkeren en kost maximaal € 4,- per dag.


Heb je een klacht?

Fontys Pro Health heeft een onafhankelijke klachtencommissie. Deze klachtencommissie neemt klachten in behandeling van de studenten en cursisten van alle opleidingen en cursussen die vallen onder de verantwoordelijkheid van Fontys Pro Health/ Fontys Paramedische Hogeschool. Klachten die bij de klachtencommissie thuishoren hebben bijvoorbeeld betrekking op de organisatie en het handelen (nalaten van handelen) van docenten. Klachten die betrekking hebben op de studievoortgang (o.a. beoordelingen, toetsing), maar ook klachten over collegegeld, in-uitschrijving, sancties en huisregels horen niet thuis bij de klachtencommissie.

Wil je meer weten over de klachtencommissie bekijk dan deze pagina. Heb je geen Fontys e-mailadres stuur dan een mail naar: klachtencommissie-fph@fontys.nl.

Cursusniveau
Post bachelor

Leslocatie -
Fontys Paramedische Hogeschool

Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven
Sfeerafbeelding Fontys

Accreditatie

Voor deze post bachelor wordt er accreditatie aangevraagd bij de St. ADAP, onderdeel van NVMBR.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Sfeerafbeelding Fontys

Blijf op de hoogte!