Management in de Zorg (Associate degree)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting
 • En meer...

Vind je het leuk om naast je uitvoerende taken in het primaire proces, meer coördinerende taken op je te nemen en bewust te werken aan jouw leiderschapsontwikkeling? En wil je meer leren over hoe je coacht-on-the-job, hoe je problemen constructief in het team bespreekt en hoe je de dienstverlening verbetert voor klanten? Ga dan voor de Associate degree Management in de Zorg!

Over de opleiding

De Associate degree richt zich op coördinatie en leiderschap in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Je voert opdrachten uit op je eigen werkplek en past wat je leert direct toe in de praktijk. Na afronding weet je alles over praktisch en operationeel leidinggeven, zoals het coachen van collega’s en het coördineren van (team)werkzaamheden. De Ad duurt standaard 2 jaar, afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring kun je deze opleiding in 1,5 jaar afronden. Met het Ad-diploma kun je instromen in de laatste 2 jaar van de bachelor Management in de Zorg.


Waarom de associate degree Management in de Zorg?

 • Continue koppeling tussen theorie en de praktijk. De lesstof pas je direct toe in jouw eigen werk
 • Persoonlijk contact. Vakbekwame docenten met oog voor jouw ontwikkeling
 • Ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten. Door o.a. inspirerende bijeenkomsten
 • Persoonlijke studieroute. Zo sluit de opleiding maximaal aan op jouw situatie
 

Wat ga je leren?

Je ontwikkelt praktische management- en leiderschapsvaardigheden. We sluiten aan bij jouw praktijkervaring, je deelt je ervaringen en spart met anderen. Elke periode krijg je doelen om te behalen. Met de coach binnen je organisatie bespreek je hoe je dat passend bij jouw situatie en werkplek doet. Ook zijn er 1 dag per week bijeenkomsten. 


 • Continue koppeling tussen theorie en de praktijk. De lesstof pas je direct toe in jouw eigen werk
 • Persoonlijk contact. Vakbekwame docenten met oog voor jouw ontwikkeling
 • Ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten door o.a. inspirerende bijeenkomsten
 • Persoonlijke studieroute. Zo sluit de opleiding maximaal aan op jouw situatie
 

Studentverhalen

Waarom ben je met de opleiding gestart?

 

Hoe ziet je week eruit?

Je hebt 1 dag per week les. Daarnaast voer je opdrachten uit op je eigen werkplek. Om de opdrachten goed te kunnen uitvoeren, heb je een baan in zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening voor minimaal 20 uur per week. Je hoeft geen leidinggevende functie te hebben. Wel verwachten wij dat je in de gelegenheid bent om coördinerende taken op je te nemen. 

De gemiddelde studiebelasting per week is 20 uur. De opleiding is in het Nederlands maar we gebruiken ook Engelstalige literatuur. 

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Je bent:

 • In het bezit van een havo-, vwo, mbo niveau 4 of hbo-diploma en
 • Tijdens de opleding minimaal 20 uur werkzaam in een organisatie zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening

Aantonen van relevante ervaring, kennis en kunde 

Door het invullen van de Quickscan (max. 2 minuten) krijg je een eerste indicatie over je toelaatbaarheid voor de opleiding. Ben je in het bezit van een relevant mbo niveau 4- of hbo-diploma dat niet ouder is dan 10 jaar én beschik je over de juiste werkeisen, dan kun je in de scan zien waar in de opleiding je kunt starten. Elders verworven kennis, kunde en ervaringen kunnen ook van invloed zijn op de opleidingsroute. Ons doel is om de opleiding, zowel qua inhoud als vorm, zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de individuele student. Het eindniveau ligt vast, de weg er naar toe bepaal je zelf. 

Relevante hbo-opleiding? Check dit overzicht en filter op ‘gezondheidszorg’ of ‘sociale studies’. 

Relevante mbo-opleiding? Check dit overzicht. 

Je diploma mag niet ouder zijn dan 10 jaar. 

Heb je nog vragen neem dan contact op met fhmg-studentenadministratie@fontys.nl

Werkeis 

Het werken in de praktijk is noodzakelijk voor het uitvoeren van opdrachten en het behalen van studiepunten. Je werkt tijdens de opleiding minimaal 20 uur per week in een organisatie voor zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening. Je hoeft geen leidinggevende functie te hebben. Wel verwachten wij dat je in de gelegenheid bent om coördinerende taken op je te nemen. Een praktijkcoach begeleid je vanuit de eigen organisatie. 

 

Iedereen voelt zich vrij om gewoon rechtstreeks contact met de docent op te nemen."

 

Opbouw

De opleiding bestaat uit 4 blokken die we 'Eenheden Van Leeruitkomsten' (EVL) noemen. Alle EVL’s duren een halfjaar. Jij bepaalt  - samen met je studiecoach - hoe jouw persoonlijke studieroute eruitziet. Ook bepaal je zelf het tempo van studeren. Zo zorgen we ervoor dat de opleiding maximaal aansluit op jouw situatie.  

EVL A = Oriëntatie op de organisatie en jezelf als leider 

EVL B = Coachen van individuen en teams 

EVL C = Slim verbeteren 

EVL D = Coördineren van kwaliteit en capaciteit 

Er is een bachelor en een Associate degree Management in de Zorg. Wil je dicht bij het primaire proces blijven, dan is het Associate degree meer iets voor jou. Met het Ad-diploma kun je natuurlijk altijd doorstromen naar de bacheloropleiding. 

Naast plenaire bijeenkomsten werk je ook veel in kleine groepjes. Je bespreekt onder andere de voortgang van de opdrachten die je in de praktijk uitvoert. Omdat de studenten in de groep in verschillende organisaties en in diverse functies werken, ontstaan er levendige discussies. Zo leer je met en van elkaar.

Daarnaast werk je het hele jaar door met een vaste groep medestudenten aan het vergroten van je leiderschapsvaardigheden. Dit doe je in de leergroep Leiderschap. Deze leergroep wordt begeleid door een vaste docent.

Binnen het enthousiaste docententeam is er een rijke mix aan praktijk- en onderzoekservaring en betrokkenheid. Vanuit de opleiding is er veel contact met het werkveld, via projecten, eigen netwerken en uiteraard via de studenten en de praktijkcoaches.
Ieder jaar starten er ongeveer 100 studenten. De helft hiervan heeft een mbo-vooropleiding, de andere helft een hbo-vooropleiding. De motivatie van de meeste studenten is het vegroten van hun loopbaanperspectief. Van alle startende studenten heeft 28% een leidinggevende functie; 41% heeft een coördinerende functie en 31% een operationele functie.
 
 

Werk

Praktijkcoach 

Voor de start van de opleiding regel je een praktijkcoach binnen je organisatie die jou gaat begeleiden. Deze persoon is bij voorkeur hbo- of master opgeleid en kan jouw leidinggevende zijn, maar ook een andere functie hebben. De praktijkcoach geeft feedback en ondersteunt je bij de vertaling van de studieopdrachten naar de beroepspraktijk. Ook faciliteert de praktijkcoach jou bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten en coacht je in jouw persoonlijke ontwikkeling.


Studiecoach 

Vanuit de opleiding is er een persoonlijke studiecoach beschikbaar met wie je duidelijke, concrete afspraken maakt over jouw leeractiviteiten. Ook kun je altijd bij de studiecoach terecht als er persoonlijke omstandigheden zijn die van invloed zijn op jouw studievoortgang. 


Na de opleiding 

Met de Associate degree kun je gaan werken met een erkend diploma of studeer je nog 2 jaar verder voor je bachelor. Je kunt met het Ad-diploma in diverse functies gaan werken. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Coördinerend medewerker
 • Teamcoach
 • Projectmanager
 • Beleidsmedewerker
 • Teamleider

 

 

Meer weten over de opleiding Management in de Zorg (Associate degree)

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Tijdens een avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze deeltijdstudenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de coronamaatregelen vinden er op dit moment geen Meeloopavonden plaats óp de Fontys locaties.

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan! Je kunt een e-mail sturen naar Anka van Unen. Zij neemt dan contact met je op. 

 

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet