Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (duaal)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Duaal
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting
 • En meer...

Spreken nieuwe technologische ontwikkelingen je aan en heb je gevoel voor exacte vakken? Kun je goed met mensen omgaan en sta je stevig in je schoenen? Wil je graag in de gezondheidszorg werken én dat al doen tijdens je studie? Dan wacht de duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) op jou!

Over de opleiding

Als je kiest voor de duale opleiding MBRT in Eindhoven dan word je opgeleid tot een vakbekwame professional in de medische beeldvorming en radiotherapie. Je sluit een leerarbeidsovereenkomst af met een ziekenhuis. De eerste 5 maanden van de opleiding heb je les op school, de maanden daarna ga je lerend werken in het ziekenhuis. Hier leer je de vaardigheden en theorie aan de hand van taken en opdrachten, die door de opleiding worden verstrekt. Je werkt op de afdelingen Radiologie, Echografie, Nucleaire Geneeskunde en/of Radiotherapie.

Waarom de opleiding MBRT duaal?

 • Praktijkgericht: lerend werken in het het ziekenhuis
 • Een goede balans tussen techniek en medische kennis
 • Laagdrempelig contact met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider
 • Daagt je uit om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding leer je medische apparatuur gebruiken om beeldvormend onderzoek en bestralingsbehandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Je verdiept je in welke onderzoeken bij welk ziektebeeld horen, welke apparatuur daarvoor nodig is en hoe deze apparaten werken. Ook leer je wat straling en radioactiviteit doet met het lichaam en hoe je je daartegen beschermt. 

 • Dé schakel zijn tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt
 • Alles over anatomie en fysiologie, maar ook over techniek en wiskunde
 • Werken met geavanceerde apparatuur
 • Samenwerken met professionals in het ziekenhuis
 

MBRT is een opleiding met de juiste balans tussen techniek en medische kennis. Toen ik eraan begon hoopte ik veel te leren over anatomie, pathologie en fysiologie en dat is gelukt."

Lees het verhaal van Arvind >>

 

Hoe ziet je week eruit?

De eerste 5 maanden van je opleiding breng je door op school. In de daaropvolgende 3,5 jaar ga je in het ziekenhuis aan de slag. Je moet zelf voor een duale leerwerkplek in een ziekenhuis zorgen. Een werkweek in het ziekenhuis bestaat uit 4 dagen lerend werken en 1 dag theorie. Een pittige combinatie dus!  

Gedurende alle studiejaren heb je een aantal 'terugkomweken' op school. Je kunt tussendoor altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. 

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Mbo-diploma opleiding met voldoende aansluiting

  Met een mbo-diploma (niveau 4) kun je ook toegelaten worden, mits deze voldoende aansluit bij de opleiding.

  Wil je weten of jouw opleiding voldoet? Neem dan contact met ons op via mbrt@fontys.nl

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

21 jaar of ouder en niet de juiste vooropleiding?  

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.

Na het behalen van het toelatingsonderzoek 21+ krijg je - als onderdeel van de toelatingsprocedure - een extra uitnodiging voor het maken van toelatingstoetsen voor de vakken Engels, Nederlands en Wiskunde B. Deze toetsen meten jouw instapniveau en -kennis.

De resultaten worden meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Dit advies is niet bindend maar zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kunt doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem via mbrt@fontys.nl contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Neem dan contact met paramedisch@fontys.nl

Natuurprofielen

De twee natuurprofielen sluiten het beste aan bij de opleiding MBRT. Gevoel voor natuurkunde is geen officiële voorwaarde, maar gevoel voor dit vak blijkt in de praktijk wel een belangrijke maatstaf of je de opleiding met succes kunt afronden.

Overeenkomst ziekenhuis of instelling

Zonder overeenkomst met een ziekenhuis of instelling is aanmelding voor de duale variant MBRT niet mogelijk. Er zijn twee manieren om erachter te komen of een ziekenhuis meedoet met de duale variant MBRT:

 • Het ziekenhuis zal waarschijnlijk adverteren in één of meer (regionale) kranten.
 • Je kunt een open sollicitatie schrijven als duale student MBRT. Je stuurt dan een sollicitatiebrief aan de afdeling personeelszaken van de ziekenhuizen van je voorkeur met daarin dat je solliciteert als duale student MBRT, met eventueel de afdeling van je voorkeur (let op: niet alle ziekenhuizen hebben alle MBRT-werkvelden in huis).

Als je wordt aangenomen, maak je afspraken met je werkgever over salaris en andere vergoedingen. Je werkgever zal mogelijk ook een tegemoetkoming in de bijkomende studiekosten aanbieden. Denk hierbij aan collegegeld en aan kosten voor boeken, readers en andere studiebenodigdheden.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Neem dan contact met paramedisch@fontys.nl

 

Tijdens colleges, denk je soms ‘hoe zit dat nou precies?’, op het werk valt dan het kwartje. En andersom. Het is een wisselwerking.'

Lees hier het interview met Monique

 

Opbouw

De propedeuse (het eerste jaar) bestaat uit een oriëntatie op de verdere opleiding en op de taken die je als afgestudeerde MBRT’er uitvoert. De eerste helft van de propedeuse breng je vrijwel volledig op school door. 

De eerste maanden is de verdeling als volgt: 

 • 20 uur les
 • 16 uur zelfstudie
 • 4 uur projectwerk

In de tweede helft van dit jaar start het lerend werken op de MBRT-afdeling in het ziekenhuis waar je werkt. Je gaat 4 dagen werken en hebt 1 dag les. Daarnaast heb je 4 terugkomweken op school. Ook in de 3 jaren die volgen, ga je op deze manier lerend werken.

Het voordeel van een duale bacheloropleiding is dat je geen of slechts heel weinig studieschuld opbouwt. Daartegenover staat dat een duale opleidingsroute wel zwaarder is dan een voltijdopleiding. Als duale student zul je 4 jaar lang, naast je werk in het ziekenhuis, moeten studeren. Dat vergt veel zelfstandigheid en discipline. 

Als duale student ben je ook werknemer. Dat betekent dat de cao van het ziekenhuis voor jou van kracht is, met alles wat daarbij hoort (bijvoorbeeld minder vakantiedagen dan een voltijdstudent). Bovendien moet je als duale student je vakanties plannen buiten de schoolweken. Je draait wel direct mee in het ziekenhuis en kunt na je opleiding als volwaardige kracht aan de slag.

Vanwege de technische aard van de opleiding is het van belang dat je voldoende vaardig bent in wiskunde. Daarom maakt wiskunde onderdeel uit van het onderwijs van MBRT.  

Natuurkunde
Natuurkunde is geen verplicht vak om toegelaten te worden tot de opleiding. Wel is het een voordeel als je natuurkunde in je vakkenpakket hebt of in elk geval gevoel hebt voor het vak natuurkunde. Het vergroot je kans om de propedeuse te halen! 

Naast je duale MBRT-werk krijg je in het derde studiejaar de gelegenheid een stage te lopen in een ander werkveld of in een specialisatie van het eigen werkveld in een ander ziekenhuis.  

Ook de duale variant wordt in het vierde jaar afgesloten met een afstudeerproject. 

 
 

Na de opleiding

Heb je de duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken afgerond? Dan ben je een vakbekwame professional in de medische beeldvorming en radiotherapie. Als gediplomeerd MBRT'er kun je aan de slag op de afdelingen:  

 • Radiologie: een MBB'er in de radiologie onderzoekt patiënten met behulp van röntgenstraling of magnetisme (MRI-scan). Radiologische onderzoeken worden verricht op een afdeling Radiologie en soms op de eerste hulp, de operatiekamer of op klinische afdelingen.
 • Echografie: met speciale apparatuur worden geluidsgolven het lichaam in gestuurd. Dit apparaat vertaalt het geluid dat door het lichaam wordt weerkaatst in beelden. Echografie wordt veel gebruikt bij onderzoek van de buikorganen, spieren, hart- en bloedvaten en tijdens controles bij zwangerschappen.
 • Nucleaire geneeskunde: hoe functioneert een orgaan en zijn er afwijkingen die kunnen wijzen op een ziekte? Nucleaire geneeskunde kan deze vraag beantwoorden. Een patiënt krijgt een stof toegediend die door een bepaald orgaan wordt opgenomen, uitgescheiden of verwerkt. De stof wordt voorzien van een radioactief ‘merkteken’. Met een speciaal apparaat, een gammacamera, kun je het kleine beetje straling die dat merkteken uitzendt, opvangen en vertalen in beelden.
 • Radiotherapie: het werkterrein van radiotherapie bestaat uit het bestralen van patiënten met een kwaadaardige tumor. Ziekenhuizen gebruiken hiervoor speciale bestralingsapparatuur of inwendige bestralingsbronnen. Door de aandoening gericht te bestralen, kan het gezonde weefsel eromheen gespaard blijven.

Doorstuderen 

Wil je meer leren? Kies dan bijvoorbeeld voor de universitaire opleidingen Gezondheidswetenschappen (Maastricht of Amsterdam) of Master Oncologie (Amsterdam). 

 

 

Praktische info

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de duale opleiding MBRT? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Bijkomende studiekosten

Je werkgever zal je waarschijnlijk een tegemoetkoming in de bijkomende studiekosten aanbieden. Denk hierbij aan collegegeld en aan kosten voor boeken, readers en andere studiebenodigdheden.

Je bent eruit, je wilt MBRT duaal studeren. Tijd om je aan te melden!

De duale variant MBRT kan alleen gevolgd worden als je een overeenkomst hebt met een ziekenhuis. Om de duale variant te volgen moet je daarom solliciteren als duale student MBRT bij een ziekenhuis of radiotherapeutisch instituut. Als je wordt aangenomen, maken het ziekenhuis en jij afspraken, die worden vastgelegd in een overeenkomst.

Geen studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck geldt niet voor aanmelders van de duale variant van MBRT. Je hebt een sollicitatiegesprek met het ziekenhuis waar je gaat werken. In dit gesprek komt al voldoende aan de orde of deze opleiding bij jou past.


Aanmelden

Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet