Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Duaal
Eindhoven
Ben jij werkzaam als (beginnend) leidinggevende in de dynamische retail- of fastfoodbranche en op zoek naar een uitdaging op hbo-niveau dat je kunt combineren met je baan? Dan is deze 2-jarige duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) écht iets voor jou.

Over de opleiding

Tijdens de opleiding volg je bij ons vakken. Met deze opgedane kennis ga je tegelijkertijd aan de slag met een project binnen het bedrijf waar je werkt. Theorie en praktijk gaan dus hand in hand, waarin we  bedrijfskundige kennis combineren met specifieke kennis van de retailbranche. Daarnaast maak je ook nog een flinke stap vooruit in je professionele én persoonlijke ontwikkeling. 

Waarom de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) ?

 • Eén dag in de week werk- en hoorcolleges op school
 • Naadloze aansluiting tussen theorie en praktijk
 • Intensieve begeleiding van bevlogen en betrokken, projectcoaches en studieloopbaanbegeleider.
 • Heb je er na 2 jaar geen genoeg van? Studeer 2 jaar langer en haal je bachelor.

 

Wat ga je leren?

Met deze opleiding zet jij een flinke stap vooruit in je professionele én persoonlijke ontwikkeling. We leren je onder andere alles over de verschillende rollen binnen een retail- of fastfoodbedrijf. Elk semester duurt een half jaar en is opgebouwd rond een thema met daaraan gekoppeld een project.  

De vakken en vaardigheden gebruik je direct bij het project. Je leert het geleerde goed te vertalen naar de werkvloer. Vakken: Retailmarketing, Marktonderderzoek, Bedrijfseconomie, HRM, Engels 

Vaardigheden: presenteren, communiceren, onderzoeken, plannen. 

 
afspelen

Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) studeer je duaal bij Fontys Hogeschool Economie en Communicatie

 

Hoe ziet je week eruit?

 • De opleiding start in september en duurt twee jaar.
 • Op dinsdag ga je naar de Fontyscampus in Eindhoven en volg je lessen en bijeenkomsten tussen 09.00 uur en 17.30 uur.
 • In je eigen tijd en op de werkvloer besteed je naast de lessen nog zo'n 12 tot 20 uur per week aan de opleiding voor de praktijkopdrachten en zelfstudie.
 • Bij Associate degree opleidingen is er geen sprake van een propedeusegetuigschrift. Je behaalt na 2 jaar een Associate degree diploma.
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  Let op: een uitzondering hierop is een MBO-4 diploma uit een van de volgende domeinen:
  • Techniek en procesindustrie
  • Zorg en Welzijn
  • Voedsel, natuur en leefomgeving
  Op basis van een toelatingsonderzoek kan worden bepaald of je alsnog toegelaten kunt worden. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Maaike Arts.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Aanvullende informatie toelating

Werkomgeving

Het Associate degree programma is duaal. Dit betekent dat werken en leren gedurende de studie worden gecombineerd. De verantwoordelijkheid voor de leeromgeving wordt gedeeld door de school en de werkgever. De opleiding stelt daarom de volgende eisen ten aanzien van de werkomgeving:

 • Een sterke motivatie om van je studie een succes te maken;
 • Een contract van minimaal 24 uur per week;
 • Een leidinggevende functie of uitzicht op doorgroei hier naartoe;
 • Een bedrijfsomvang van minimaal 10 FTE en 2 hiërarchische niveaus;
 • Een ervaren bedrijfsbegeleider met hbo werk- en denkniveau.

In ons bachelorprogramma zit de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) ingesloten. Dit betekent dat je eerst de Associate degree (2-jarig programma) doorloopt en daarna instroomt in jaar 3 van de bachelor. Het voordeel hiervan is dat je al na twee jaar een hbo-diploma kunt bezitten. Als je ergens anders de Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) hebt behaald, kun je direct instromen in jaar 3 van de bachelor.

 

"Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een (online) voorlichting of neem contact met ons op."

 

Opbouw

Dag in dag uit ben je als winkelmanager aan het sturen om het juiste winkelbeeld neer te zetten. Uiteraard wil je dan weten of wat je hebt bedacht, ook goed uitwerkt in de praktijk. In dit semester onderzoek je het imago door de ogen van het management, de medewerkers, klanten en een onafhankelijke onderzoeker. .
De winkel maakt onderdeel uit van een formule. Maar is deze formule wel optimaal benut voor de lokale markt waar deze winkel zich in bevindt? Of kan het beter? In dit semester breng je de interne sterkten en zwakten van de organisatie in kaart en zet je deze af tegen kansen en bedreigingen in de lokale markt. 
Je gaat het resultaat van de winkel in kaart brengen en optimaliseren. Je analyseert de bedrijfsprocessen, maakt een eigen balanced scorecard en ontwikkelt eigen prestatie-indicatoren. Dit alles om na te gaan op welke wijze je als manager het resultaat kunt verbeteren. 
Het laatste semester van je studie staat in het teken van afstuderen. Samen met jouw werkgever benoem je welk probleem of welke kans binnen jouw organisatie onderzocht wordt in deze periode. Je doet verdiepend onderzoek en schrijft hier een scriptie over. Het resultaat is een adviesrapport. Hierbij word je ondersteund door een afstudeerbegeleider en intervisiebijeenkomsten met medestudenten.
 
 

Werk/stage

Het bedrijfsleven is altijd op zoek naar snelle, talentvolle en ambitieuze werknemers. Als afgestudeerde Ad’er vertaal je de strategische koers van een bedrijf door leiding te geven aan een afdeling of winkel. Jij wordt de belangrijkste schakel tussen het hoger management en de uitvoering op de werkvloer. Door de vele kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan draag je met veel zelfstandigheid bij aan de ambitieuze resultaten van het retailbedrijf. We leiden je op voor ondernemende functies in de retail- en fastfoodsector, zoals: 

 • Afdelingsmanager
 • Teamleider
 • (Assistent) bedrijfsleider
 • Filiaalmanager
 • Vestigingsmanager
 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Tijdens een lesdag/avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Wil je graag een gesprek met iemand van de Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree? Dat kan. Stuur een mail naar Cyntha Brouwer of bel met de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) op tel. 08850 - 77266. Cyntha of één van haar collega's gaat dan met je in gesprek.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni.Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact