Post bachelor Controlling

 • Omschrijving
 • Waarom deze opleiding?
 • De opleiding
 • Uit eigen ervaring
 • Carrière
 • Toelating en aanmelding
 • Contact

Omschrijving

De opleiding Post bachelor Controlling leidt op tot een van de meest gewilde functies in het bedrijfsleven en de non-profit sector, de controller. Met deze deeltijd opleiding kun je in korte tijd jouw finance & control kennis verdiepen en verbreden. We bieden ook de post bachelor specialisatiemodules Business Controlling en Financial Controlling afzonderlijk aan. Na elke fase kun je bepalen of je wilt doorstuderen of afstuderen. 

Wat is een controller?

Een controller is iemand die vaak binnen het managementteam met de portefeuille financiën als eerste verantwoordelijk is voor de financiële sturing van de organisatie en grote organisatieonderdelen. Denk hierbij aan het ontwikkelen en analyseren van strategische scenario’s, bepalen en beheersen van kritieke succesfactoren, investeringsanalyses maken en begeleiden van acquisities. Je bent de financiële expert van de organisatie die echter verder kijkt dan alleen de financiën.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • de opleiding geeft je verdieping en verbreding die noodzakelijk is om te functioneren op managementniveau in middelgrote en grote ondernemingen;
 • in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit;

Vervolgtraject (na het behalen van de vakken)

 • na 3 maanden afstuderen als controller op post bachelor niveau middels het schrijven van een paper of;
 • na anderhalf jaar als Master of Science in Controlling (MSc) afstuderen op wetenschappenlijk niveau met aansluitend de mogelijkheid door te stromen naar de postdoctorale opleiding tot registercontroller (RC).

De opleiding tot Post bachelor Controlling duurt minimaal één jaar. In dat eerste jaar volg je colleges bij Fontys Hogeschool Financieel Management. Na dat jaar maak je de keuze op welke manier je wilt afstuderen; of je studeert af als controller op Post bachelor niveau bij Fontys Hogeschool Financieel Management of als Master of Science in Controlling op wetenschappelijk niveau bij Nyenrode Business Universiteit. Na het behalen van je master heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de post master opleiding Executive Master of Finance & Control (RC).

Tijdens de opleiding Post bachelor Controlling komen de volgende vakken aan bod:

- Management Accounting & Control
- BIV/BIS
- Belastingrecht
- Management & Organisatie
- Finance Advanced
- Operations & Supply Chain Management (logistiek)
- Ondernemingsrecht
- Financial Accounting

De vakken worden afgesloten met een tentamen en/of een paper.

Certificering

Na voltooiing van de opleiding inclusief de afsluitende paper ontvang je het getuigschrift van Fontys Hogeschool Financieel Management en Nyenrode Business Universiteit.

Groepsgrootte

De groepen bestaan uit maximaal 25 personen. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding en aandacht. Je leert niet alleen van de docenten, maar ook van elkaar. Praktijkcases komen aan bod.

Locaties

Het is ook mogelijk om deze opleiding te volgen in:

Arnhem - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Breukelen - Nyenrode Business Universiteit
Zwolle - Christelijke Hogeschool Windesheim

Stijn Vaessen

'Ik heb de opleiding Post bachelor Controlling gevolgd. Ik deed dit naast mijn werk als assistent Controller. De opleiding biedt een breed interessant vakkenpakket in combinatie met ervaren docenten, veelal uit de praktijk en sluit daarnaast goed aan met de bacheloropleiding bedrijfseconomie die ik hiervoor gevolgd heb. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik behoefte had aan extra kennis zowel in de breedte als in de diepte. Daarnaast trok deze studie me aan vanwege de keuzemogelijkheid om op Post bachelor niveau af te studeren of om door te stromen naar de master bij Nyenrode. Door de kleinschaligheid van de opleiding ontstaat er meteen vanaf het begin een hechte groep waarin iedereen elkaar helpt en ondersteunt. In het begin zijn de colleges wel eens lastig, omdat een deel van de literatuur in het Engels is, maar ook dat went snel. Ik kon de studie goed combineren, zowel met mijn werk als privé en ben vervolgens direct doorgestroomd naar de masteropleiding. Ik heb de opleiding als positief ervaren en kan deze dan ook aanbevelen aan andere studenten.'

Stijn Vaessen, student
"Door de kleinschaligheid van de opleiding ontstaat er meteen een hechte groep waarin iedereen elkaar helpt."

Wat doet een controller?

​Binnen een bedrijf of organisatie ga jij de persoon worden in het managementtem met de portefeuille financiën. Een van de verantwoordelijkheden is financiële sturing geven. Je controleert de boekhouding en alles wat met geldstromen te maken heeft. De controller werkt intern bij de organisatie als financieel expert op verschillende niveaus.

Werkzaamheden controller:

- Inrichten en onderhouden van de administratieve organisatie
- Analyseren van bedrijfsrisico’s
- Ontwikkelen en analyseren van strategische scenario’s
- Bepalen en beheersen van kritieke succesfactoren
- Budgetteren
- Ontwerpen en beheren van managementinformatiesystemen
- Maken van investeringsanalyses
- Begeleiden van acquisities
- Onderhandelen met banken en verzekeringsmaatschappijen
- Fungeren als contactpersoon voor de controlerend accountant en fiscalist
Stijn Vaessen deeltijdstudent

Toelating

Je bent in het bezit van een getuigschrift bachelor Accountancy*, Bedrijfseconomie, SPD-Bedrijfsadministratie of Schakeltraject Accountancy & Controlling.

*Je komt in aanmerking voor twee vrijstellingen, waardoor de totale studieduur 2 maanden korter is.

Werkervaring

Fontys Hogeschool Financieel Management hecht waarde aan een sterke combinatie tussen werken en studeren. Zo haal je het meest uit jouw tijd bij de opleiding. Een baan in een financiële functie is een vereiste. Heb je nog geen baan, dan moet je binnen afzienbare tijd werken in de financieel-economische sector.

Intake

Voordat je begint met de opleiding bieden we een intake aan. In het gesprek zullen de vooropleiding, motivatie en aansluiting op je persoonlijke niveau en studie aan bod komen. De intake is geheel vrijblijvend. Neem contact op met de coördinator om een afspraak in te plannen.

Wil je vóór de intake eerst meer informatie over de opleiding? Kom langs tijdens de open dag of neem contact op met coördinator zakelijke opleidingen Ellie Cremer.

Interesse in de opleiding?

08850 75176
e.cremer@fontys.nl
Rachelsmolen 1, 5612 MA Eindhoven

Secretariaat zakelijke dienstverlening

08850 70711
zakelijkfm@fontys.nl
Postbus 347, 5600 AH Eindhoven

Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 9200,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
2 jaar
Lesplaats(en)
Eindhoven
Lesdagen en -tijd
Donderdag 14.00 - 21.00 uur
Startmoment(en)
08-02-2020
Startmoment
januari en september

Open avond 27 november 2019

Voorlichting tussen 18.00 en 21.00 uur op de Campus Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Heb je interesse in een persoonlijk gesprek, neem dan vooraf contact op met Ellie Cremer.

Sfeerafbeelding Fontys

Startdata

Interesse in de opleiding?

Ik help je graag verder.
Drs. Ellie Cremer
Coördinator zakelijke opleidingen

08850 75176
e.cremer@fontys.nl

Campus Fontys Hogescholen Eindhoven

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven