Sprint naar content
Profiel

Vakspecialist Muziek

Muziekles geven op een basisschool als Vakspecialist Muziek? Deze opleiding is voor de muzikale leraar basisonderwijs die een voortrekkersrol wil vervullen bij het muziekonderwijs op de basisschool.

Over Vakspecialist Muziek

Muziek is belangrijk voor kinderen! Muziek draagt bij aan hun emotionele intelligentie. Het stimuleert hun creativiteit, motoriek, sociale vaardigheden en schoolprestaties. Samen muziek maken leert kinderen om goed naar zichzelf en naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren. Muziek maken verbindt! Veel scholen zijn op zoek naar een kwaliteitsimpuls voor het vak muziek in de vorm van een leraar die, naast zijn specialisatie in het vak muziek, breed inzetbaar is binnen de school. De landelijke registeropleiding Vakspecialist Muziek leidt leraren basisonderwijs op tot specialist in de (eigen) basisschool.

Met een Vakspecialist Muziek kan de school veel beter inspelen op de behoeften van de kinderen en de mogelijkheden en wensen van het team naar meer en beter muziekonderwijs. Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om gevarieerde muzieklessen, passend bij de leerlijn, aan groep 1 t/m 8 van de basisschool te geven. Je kunt collega’s ondersteunen bij het geven van muzieklessen, leiding geven aan een schoolkoor of schoolorkest, vanuit leerlijnen werken en je hebt kennis van de actuele methodes voor muziek in de basisschool.

 

Voor wie?

De HBO-opleiding Vakspecialist Muziek is voor leerkrachten in het basisonderwijs met affiniteit, vaardigheden en basiskennis in muziek. Leerkrachten die plezier beleven aan het geven van muziekles en zich daar meer in willen verdiepen. Leerkrachten die een voortrekkersrol in muziekonderwijs met kwaliteit in de hele basisschool willen spelen.


Toelatingseisen

 • Je bent in het bezit van een bachelor diploma Leraar Basisonderwijs (pabo)
 • Je zingt graag, met vertrouwen en op toon
 • Je kunt noten lezen en hebt basale kennis van de muziektheorie
 • Je bent in staat om een groep kinderen te begeleiden op een akkoordinstrument (bijv. gitaar, ukelele, piano) of je bent bereid om lessen te volgen gedurende het cursusjaar

Vooraf vindt een intake plaats waarbij wordt gekeken naar je muzikale basiskennis en vaardigheden, zoals een muziekinstrument spelen en zingen.We bespreken de kansrijkheid voor deelname aan de opleiding.

 

Vroeger was ik een leerkracht die graag muziekles gaf, nu ben ik een Vakspecialist Muziek. Daar ben ik trots op."

Henrike, oud-student

 

Inhoud en opbouw

De bijeenkomsten zijn opgebouwd rondom de muzikale activiteiten zingen, spelen, bewegen, luisteren, lezen en noteren. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, je krijgt voorbeelden voor groep 1 t/m 8 voorzien van een inhoudelijke en didactische verdieping. Je voert zelf ook praktijkopdrachten uit en ontvangt en geeft feedback binnen de groep deelnemers. Je leert leiding te geven aan een musicerende klas. Je werkt aan de competenties die voor de opleiding geformuleerd zijn en je formuleert acties voor jezelf die passen bij jouw niveau en praktijksituatie. 

Je bepaalt zelf je persoonlijke leerroute. Je geeft invulling aan praktijkopdrachten, zelfstudie, overlegt met teamleden en organiseert zelf intervisies. 

Studiebelasting en lesdag

Landelijk is vastgesteld dat de studiebelasting 200 uur bedraagt, waarvan 15 bijeenkomsten van 3 uur. Deze bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 15.00 - 18.00 uur op de Pabo van FHKE in Tilburg gedurende één schooljaar.

Na het succesvol afronden van het eind-assessment (bestaande uit een presentatie en portfolio), behaal jij de HBO-opleiding Vakspecialist Muziek. Het diploma dat je ontvangt is een erkend diploma van de Stichting Post-HBO Nederland en je wordt opgenomen in hetabituriëntenregister. 
 
 

Meerwaarde

Met de opleiding Vakspecialist Muziek: 

 • Ben jij in staat muziekles te geven in groep 1 t/m 8 en collega’s daarin te ondersteunen
 • Kun jij de leerlijnen voor muziek uitwerken tot kwalitatief muziekonderwijs
 • Krijg jij handvatten om een visie op muziekonderwijs te vormen en uit te werken
 • Kun je leiding geven aan een musicerende klas, schoolkoor of -orkest
 

Wil je meer weten over de opleiding Vakspecialist Muziek? Ik sta voor je klaar."

Bij vragen, stuur me een mail
Suzanne Kratsborn, docent

 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens de open avond kijken we samen hoe jij je optimaal kunt ontwikkelen.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Opleidingstype
Opleiding

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?


Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

Subsidieregeling voor schoolleiders van buiten het onderwijs.

Vanaf september kunnen schoolbesturen in het primair onderwijs in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van het opleiding en begeleiding van schoolleiders van buiten het onderwijs. Schoolbesturen kunnen een aanvraag indienen via DUS-I 1 september tot en met 15 oktober 2022. Op 16 oktober 2022 start een nieuwe aanvraagronde.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
  De directie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende deelname de opleiding te annuleren.


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

   

  Locaties en contact