Subsidieregelingen

Aan het volgen van een deeltijdopleiding, cursus of training zijn kosten verbonden. De overheid stimuleert een leven lang ontwikkelen met verschillende subsidies en regelingen die je kunnen helpen de studie te betalen.

 • LevenLangLerenKrediet (LLLK)
  Iedereen tot 55 jaar kan tegen gunstige voorwaarden gebruik maken van het LevenLangLerenKrediet. De overheid heeft deze regeling in het leven geroepen zodat iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Heb je geen recht meer op studiefinanciering dan kan je met deze regeling bij de overheid geld lenen voor een studie.
 • Lerarenbeurs
  Ben je bevoegd leraar en wil je een opleiding aan hbo of universiteit gaan volgen? Dan kun je een lerarenbeurs aanvragen.
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
  Er is een nieuwe subsidieregeling voor studenten die een tweede lesbevoegdheid willen behalen en instellingscollegegeld moeten betalen. Als je geen aanspraak kunt maken op een regeling zoals de Lerarenbeurs of de subsidie voor zij-instromers, kun je hiervoor in aanmerking komen.
 • Belastingsvoordeel
  Je kan onder bepaalde voorwaarden je studiekosten aftrekken voor een opleiding. Per jaar kan je tot wel 15.000 euro van de belasting aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit maakt studeren al een stuk aantrekkelijker.


Collegegeldtarieven

Wil je weten wat de tarieven zijn voor jouw bachelor- of masteropleiding of associate degree? Bekijk hier de collegegeldtarieven. De kosten voor een cursus, training of post-hbo zijn vermeld bij betreffende cursus/training.