Subsidieregelingen

Aan het volgen van een deeltijdopleiding, cursus of training zijn kosten verbonden. De overheid stimuleert een leven lang ontwikkelen met verschillende subsidies en regelingen die je kunnen helpen de studie te betalen.

 • Halvering collegegeld studiejaar 2021-2022
  Begin je aan een nieuwe opleiding in het studiejaar 2021-2022? Dan kun je rekenen op een eenmalige korting van 50% op het collegegeld. Als je een lerarenopleiding gaat volgen, betaal je zelfs de eerste twee jaar de helft aan wettelijk collegegeld.
 • LevenLangLerenKrediet (LLLK)Iedereen tot 55 jaar kan tegen gunstige voorwaarden gebruik maken van het LevenLangLerenKrediet. De overheid heeft deze regeling in het leven geroepen zodat iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Heb je geen recht meer op studiefinanciering dan kan je met deze regeling bij de overheid geld lenen voor een studie.
  • Lerarenbeurs
   Ben je bevoegd leraar en wil je een opleiding aan hbo of universiteit gaan volgen? Dan kun je een lerarenbeurs aanvragen.

  • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
   Er is een nieuwe subsidieregeling voor studenten die een tweede lesbevoegdheid willen behalen en instellingscollegegeld moeten betalen. Als je geen aanspraak kunt maken op een regeling zoals de Lerarenbeurs of de subsidie voor zij-instromers, kun je hiervoor in aanmerking komen.
   • Belastingvoordeel
    Je kan onder bepaalde voorwaarden je studiekosten aftrekken voor een opleiding. Per jaar kan je tot wel 15.000 euro van de belasting aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit maakt studeren al een stuk aantrekkelijker.


   Collegegeldtarieven

   Wil je weten wat de tarieven zijn voor jouw bachelor- of masteropleiding of associate degree? Bekijk hier de collegegeldtarieven. De kosten voor een cursus, training of post-hbo zijn vermeld bij betreffende cursus/training.