Beweegontwerper

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
10-15 uur per week

 • Inhoud
 • Wat ga je doen?
 • Voor wie bestemd?
 • Wat leer ik binnen deze minor?
 • Toetsing
 • Praktische info
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven
 • Contact en locatie

🏀 Heb jij affiniteit met sporten of bewegen? Ben jij op zoek naar een minor waarmee jij jouw bachelor creatief en ondernemend kunt verdiepen? Wil je echt even ander onderwijs en uitgedaagd worden om oplossingen te ontwerpen voor complexe vraagstukken? Dan is de Beweegontwerper wat voor jou!

💪 Tijdens de minor Beweegontwerper werk je met andere studenten van allerlei verschillende opleidingen samen in ontwerpteams. Met jouw ontwerpteam ga je innovatieve oplossingen ontwerpen voor echte maatschappelijke vraagstukken rondom sport en bewegen.

🏆 Na het volgen van deze minor kan je creatieve, innovatieve oplossingen bedenken en maken, ben je in staat om een "andere bril" op te zetten en zienswijze aan te nemen, en kan je als echte teamplayer samenwerken in een team met verschillende en uiteenlopende expertises.

🚀 Tijdens deze minor staan persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je wordt in de samenwerking met jouw ontwerpteam en in het ontwerpproces ondersteund door inhoudelijke coaches zodat jij optimaal en met plezier deze leerzame minor kunt volgen. 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Je werkt in deze minor intensief samen in teams, die zijn samengesteld op basis van verschillende disciplines. Elk multidisciplinair team ontwerpt betekenisvolle oplossingen waarmee kinderen, volwassenen en/of ouderen in staat worden gesteld om geoptimaliseerd te bewegen en te leren. Dit doe je aan de hand van maatschappelijk relevante thema’s waarbij je feedback krijgt van professionals uit het werkveld. Je ontwikkelt een ondernemende en creatieve houding, een cross-disciplinaire mindset. Daarnaast vul je jouw expertise aan met kennis en vaardigheden op het gebied van onder meer bewegen, ontwerpen, innovatie, technologie en verandermanagement.

Het doel is om vernieuwende concepten te ontwikkelen waarmee betekenisvolle oplossingen worden geboden voor vraagstukken rondom het vergroten van de actieve leefstijl in diverse contexten. Je formuleert een uitdaging binnen een relevant thema en ontwikkelt iteratief en incrementeel een testbare innovatie die aan dit thema bijdraagt. Hierbij krijg je veel ruimte om focus aan te brengen vanuit je eigen interesse- of vakgebied.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Deze minor staat open voor alle studenten en is vooral interessant voor studenten van de volgende opleidingen: ICT, Sportkunde, ALO, PABO, Fysiotherapie, Sociale studies, Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen, Toegepaste psychologie, Lerarenopleidingen, Werkuigbouwkunde, Mechatronica, Communicatie, Industriëel product ontwerpen en Podotherapie

Staat jouw opleiding er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via sporthogeschool@fontys.nl.  

Uit deze minor loop je naar buiten als Beweegontwerper. Een ontwerper die innovaties kan ontwerpen die maatschappelijke impact bereiken met behulp van bewegen. De voorbeelden hieronder geven aan wat de meerwaarde van deze minor in jouw vakgebied voor jou als professional kan zijn.

Klik hier om te lezen hoe deze minor voor JOUW opleiding van toegevoegde waarde kan zijn

Als student van deze minor leer jij:

 • een maatschappelijk relevante uitdaging vertalen naar een opdracht met concrete kaders en afgebakende doelen;
 • belanghebbenden analyseren en deze analyse weergeven in representatieve personas;
 • de context van het probleem analyseren en deze inzichtelijk maken;
 • verschillende frames formuleren die aanzetten tot het denken in oplossingen;
 • verschillende technieken en werkvormen hanteren om het creatief proces te begeleiden zodat een palet aan uiteenlopende ideeën ontstaat;
 • iteratief en incrementeel testbare oplossingen ontwikkelen die een samenhangende innovatie vormen;
 • de meerwaarde van de innovatie voor diverse stakeholders in een samenhangend geheel verdedigen en adviseren op het gebied van borging;
 • de gemaakte keuzes in het design proces verantwoorden;
 • de innovatie in een passende en inspirerende presentatievorm en op overtuigende wijze presenteren aan verschillende stakeholders;
 • reflecteren op het individuele professionele ontwikkelproces als Beweegontwerper;

  De toetsing in deze minor is opgebouwd uit een drietal toetsen welke gezamenlijk met een voldoende resultaat moeten worden afgerond om de minor af te ronden. Het betreft de volgende toetsen:

  1. Een portfolio waarin je het proces van innoveren beschrijft
  2. Een eindpresentatie die je samen met je projectgroep geeft op een Demo day
  3. Een reflectie op je professionele ontwikkeling

  Naast de bovenstaande toetsen zijn er gedurende de hele minor verschillende formatieve momenten. Vanuit verschillende hoeken ontvang je feedback zodat je een goed inzicht krijgt in je eigen leerproces, je voortgang en je professionele ontwikkeling als beweegontwerper.

  Om deel te mogen nemen aan deze minor moet je je propedeuse getuigschrift hebben behaald van een HBO opleiding.

  Gemiddeld heb je 10 tot 15 contacturen per week op de opleiding en daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met je ontwerp en de voorbereidingen voor de lessen.

  Er zal een mix van zowel fysiek als online contactonderwijs aangeboden worden. Dit wordt aangevuld met individuele en groepsgerichte (voorbereidings)opdrachten. De planning van contactmomenten kan in meer of mindere mate worden beïnvloed door factoren van buitenaf, bijvoorbeeld door maatregelen op het gebied van maximale aantallen studenten of social distancing. We streven naar flexibiliteit en een gezonde balans tussen fysiek onderwijs op locatie en just-in-time (digitaal) onderwijs op afroep van de student.

  We streven naar minimaal twee dagdelen onderwijs op de locatie van Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Hier word je voornamelijk gecoacht binnen je multidisciplinaire team waarbij je werkt aan je ontwerp en je professionele ontwikkeling. Daarnaast krijg je vakinhoudelijke modules en inspiratiebijeenkomsten die offline en/of online worden aangeboden. Deze modules bestaan uit contacttijd aangevuld met leermaterialen in diverse vormen waaronder videomateriaal, podcasts en opdrachten. Buiten de lessen verwachten we dat je (samen met je team) ook je zelfstudiemomenten vormgeeft.

  (Online) Minor voorlichtingsweek

  Op dit moment staan er geen minor voorlichtingen gepland.

  De minor 'Beweegontwerper’ gaat jaarlijks in september en in februari van start.

  De aanmeldperiode voor minors die starten in februari 2023 loopt van 1 juli 2022 t/m 15 december 2022.

  Vanaf de eerste week van februari 2023 kun je je aanmelden voor de minors die starten in september 2023.
  De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 1 juli 2023.

  Let op: Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

  Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student

  • De propedeuse behaald hebben of;
  • Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.

  Voor meer informatie over de minor 'Beweegontwerper', neem contact op met:

  ContactpersoonKevin Hoes
  E-mailSporthogeschool@fontys.nl

  Adres Fontys Sporthogeschool

  Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

  Locatiekaart op adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven