Beweegontwerper

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
10-15 uur per week

 • Inhoud
 • Wat ga je doen?
 • Voor wie bestemd?
 • Wat leer ik binnen deze minor?
 • Toetsing
 • Praktische info
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven
 • Contact en locatie

“Leer hoe je met een multidisciplinaire aanpak écht maatschappelijke impact kunt ontwerpen met behulp van innovatie en bewegen.”

Sport, onderwijs, technologie en ontwerpen vormen een interessante, dynamische combinatie die voedingsbodem biedt voor legio vernieuwende en inspirerende concepten. Hiermee worden de kwalitatieve opbrengsten van bewegen op fysiek en mentaal vlak vergroot. Met de komst van toegankelijkere technologie wordt het ontwerpen van innoverende concepten eenvoudiger en krijgen we tools in handen om complexe maatschappelijke vraagstukken op nieuwe manieren op te lossen. Daarnaast is het samenwerken in multidisciplinaire teams belangrijker dan ooit.

Termen zoals ‘Internet of Things’ en ‘Design Thinking’ leveren veel hits op in Google en de verwachtingen daarvan zijn al gauw hooggespannen. Deze termen spreken tot de verbeelding en iedereen vormt er direct een eigen beeld bij, maar de realiteit blijft helaas nog achter. De tijd is rijp om deze nieuwe kansen te verzilveren. Door nieuwe en slimme oplossingen worden kinderen, volwassen en ouderen in staat gesteld om in de voor hun relevante contexten geoptimaliseerd te bewegen en te leren. Dit sluit naadloos aan bij de huidige ontwikkelingen rondom de toenemende behoefte aan een gezonde en actieve leefstijl binnen de samenleving.  

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Je werkt in deze minor intensief samen in teams, die zijn samengesteld op basis van verschillende disciplines. Elk multidisciplinair team ontwerpt betekenisvolle oplossingen waarmee kinderen, volwassenen en/of ouderen in staat worden gesteld om geoptimaliseerd te bewegen en te leren. Dit doe je aan de hand van maatschappelijk relevante thema’s waarbij je feedback krijgt van professionals uit het werkveld. Je ontwikkelt een ondernemende en creatieve houding, een cross-disciplinaire mindset. Daarnaast vul je jouw expertise aan met kennis en vaardigheden op het gebied van onder meer bewegen, ontwerpen, innovatie, technologie en verandermanagement.

Het doel is om vernieuwende concepten te ontwikkelen waarmee betekenisvolle oplossingen worden geboden voor vraagstukken rondom het vergroten van de actieve leefstijl in diverse contexten. Je formuleert een uitdaging binnen een relevant thema en ontwikkelt iteratief en incrementeel een testbare innovatie die aan dit thema bijdraagt. Hierbij krijg je veel ruimte om focus aan te brengen vanuit je eigen interesse- of vakgebied.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Deze minor staat open voor alle studenten en is vooral interessant voor studenten van de volgende opleidingen: ICT, Sportkunde, ALO, PABO, Fysiotherapie, Sociale studies, Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen, Toegepaste psychologie, Lerarenopleidingen, Werkuigbouwkunde, Mechatronica, Communicatie, Industriëel product ontwerpen en Podotherapie

Staat jouw opleiding er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via sporthogeschool@fontys.nl.  

Uit deze minor loop je naar buiten als Beweegontwerper. Een ontwerper die innovaties kan ontwerpen die maatschappelijke impact bereiken met behulp van bewegen. De voorbeelden hieronder geven aan wat de meerwaarde van deze minor in jouw vakgebied voor jou als professional kan zijn.

Klik hier om te lezen hoe deze minor voor JOUW opleiding van toegevoegde waarde kan zijn

Als student van deze minor leer jij:

 • een maatschappelijk relevante uitdaging vertalen naar een opdracht met concrete kaders en afgebakende doelen;
 • belanghebbenden analyseren en deze analyse weergeven in representatieve personas;
 • de context van het probleem analyseren en deze inzichtelijk maken;
 • verschillende frames formuleren die aanzetten tot het denken in oplossingen;
 • verschillende technieken en werkvormen hanteren om het creatief proces te begeleiden zodat een palet aan uiteenlopende ideeën ontstaat;
 • iteratief en incrementeel testbare oplossingen ontwikkelen die een samenhangende innovatie vormen;
 • de meerwaarde van de innovatie voor diverse stakeholders in een samenhangend geheel verdedigen en adviseren op het gebied van borging;
 • de gemaakte keuzes in het design proces verantwoorden;
 • de innovatie in een passende en inspirerende presentatievorm en op overtuigende wijze presenteren aan verschillende stakeholders;
 • reflecteren op het individuele professionele ontwikkelproces als Beweegontwerper;

  De toetsing in deze minor is opgebouwd uit een drietal toetsen welke gezamenlijk met een voldoende resultaat moeten worden afgerond om de minor af te ronden. Het betreft de volgende toetsen:

  1. Een portfolio waarin je het proces van innoveren beschrijft
  2. Een eindpresentatie die je samen met je projectgroep geeft op een Demo day
  3. Een reflectie op je professionele ontwikkeling

  Naast de bovenstaande toetsen zijn er gedurende de hele minor verschillende formatieve momenten. Vanuit verschillende hoeken ontvang je feedback zodat je een goed inzicht krijgt in je eigen leerproces, je voortgang en je professionele ontwikkeling als beweegontwerper.

  Om deel te mogen nemen aan deze minor moet je je propedeuse getuigschrift hebben behaald van een HBO opleiding.

  Gemiddeld heb je 10 tot 15 contacturen per week op de opleiding en daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met je ontwerp en de voorbereidingen voor de lessen.

  Er zal een mix van zowel fysiek als online contactonderwijs aangeboden worden. Dit wordt aangevuld met individuele en groepsgerichte (voorbereidings)opdrachten. De planning van contactmomenten kan in meer of mindere mate worden beïnvloed door factoren van buitenaf, bijvoorbeeld door maatregelen op het gebied van maximale aantallen studenten of social distancing. We streven naar flexibiliteit en een gezonde balans tussen fysiek onderwijs op locatie en just-in-time (digitaal) onderwijs op afroep van de student.

  We streven naar minimaal twee dagdelen onderwijs op de locatie van Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Hier word je voornamelijk gecoacht binnen je multidisciplinaire team waarbij je werkt aan je ontwerp en je professionele ontwikkeling. Daarnaast krijg je vakinhoudelijke modules en inspiratiebijeenkomsten die offline en/of online worden aangeboden. Deze modules bestaan uit contacttijd aangevuld met leermaterialen in diverse vormen waaronder videomateriaal, podcasts en opdrachten. Buiten de lessen verwachten we dat je (samen met je team) ook je zelfstudiemomenten vormgeeft.

  (Online) Minor voorlichtingsweek

  De aankomende minorvoorlichtingen staan gepland in de week van 31 januari t/m 3 februari 2022.

  Meld je hieronder aan voor de voorlichting(en) van deze minor of ga naar fontys.nl/minor-voorlichtingen om het gehele overzicht te bekijken.

  Minor voorlichtingen

  • Minor voorlichting Beweegontwerper

  • Minor voorlichting Beweegontwerper

  De minor 'Beweegontwerper’ gaat jaarlijks in september en in februari van start.

  De aanmeldperiode voor minoren die starten in februari 2022 loopt van de eerste week van juli 2021 tot 15 december 2021.

  Vanaf 1 februari 2022 kun je je aanmelden voor de minoren die starten in september 2022. De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 1 juli 2022.

  Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de studen:

  • De propedeuse behaald hebben of;
  • Toestemming hebben van de examencommissie van de eigen opleiding.

  Voor meer informatie over de minor 'Beweegontwerper', neem contact op met:

  ContactpersoonKevin Hoes
  E-mailSporthogeschool@fontys.nl

  Adres Fontys Sporthogeschool

  Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

  Locatiekaart op adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven