Circulaire Economie

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • In het kort
 • Inhoud
 • Wat verwachten wij van jou?
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven
 • Contact

Wil jij ook circulair ondernemen? Dan is de minor Circulaire Economie iets voor jou!

Misschien heb je eerder al eens iets over circulaire economie gehoord en wil je er nu toch eens iets meer over weten. Of misschien weet je juist wèl al het een en ander over circulaire economie en wil je daarin bevestigd worden? Hoe dan ook...

Wat moet je in essentie weten?

 • Dat de voorraad grondstoffen die bedrijven nodig hebben voor hun productie 'op' raakt;
 • Dat de wereldbevolking groeit;
 • Dat beide ontwikkelingen dus zullen gaan wringen.

Conclusie

Als de beschikbare grondstoffen steeds schaarser worden, dan wordt het steeds belangrijker om die bestaande voorraad beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te (her)gebruiken.

Wat is nu circulaire economie?

Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van die bestaande grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. Dus vanaf de winning van grondstoffen tot aan consumptie.
Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om waardebehoud door:

 • product-hergebruik (re-use, zie de foto waarbij - nota bene - een afvalcontainer wordt hergebruikt als zitmeubel)
 • herstel van onderdelen (re-furbish, denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon) of
 • door hergebruik van grondstoffen (re-cycle). Zo bezien bestaat er dus geen afval meer; afval fungeert als input (foto Renewi).

Het afval van het ene bedrijf fungeert als input voor het andere bedrijf. De cirkel is rond. Vandaar dan ook een ‘circulaire’ economie.

Als je het zo bekijkt, ontstaat er dus een nieuwe, op lange termijn houdbare economie met nieuwe kansen voor bedrijven: nieuwe markten, nieuwe concepten, nieuwe verdienmodellen, meer samenwerking, maar hoe dan ook, minder  “take-make-waste”-praktijken. Kijk voor de toepassing hiervan maar eens op sites van bedrijven zoals Gispen (kantoorleverancier), Renewi (afvalverwerker) of Signify (het voormalige Philips Lighting).

De minor Circulaire Economie in een notendop

Je bezoekt toonaangevende bedrijven met circulaire ambities. Zo werden eerder o.a. de volgende bedrijven bezocht: Signify (Philips Lighting op de High Tech Campus), Renewi, Beeckk Ruimtemakers, Eneco, BAM, Gispen en WEPA. Al die bedrijven formuleren circulaire onderzoeksopdrachten. Naar één van die opdrachten gaat de voorkeur van het groepje studenten uit waarbij jij bent ingedeeld. Na een succesvolle pitch wordt die opdracht aan jouw groepje toegekend. Vooraf heb je veel circulaire kennis opgedaan bij vakken zoals Circulaire Bedrijfskunde, New Business Models, Engineering Design en Ethiek & Economie. Diverse werk- en toetsvormen passeren daarbij de revue. Met de opgedane kennis ga je die ene onderzoeksopdracht aan. Daarbij word je begeleid door een coach en staan we ook stil bij je persoonlijke ontwikkeling.

De minor circulaire economie; iets voor jou?


Heb je een creatieve, innovatieve grondhouding?

Ben je daardoor in staat om traditionele business-concepten en hun verdienmodellen eens kritisch tegen het circulaire licht te houden?

Kun je omdenken?

Wil je leren om binnen een bedrijf als stimulerende circulaire kartrekker te fungeren zodat geld verdiend wordt zonder onverantwoord gebruik van grondstoffen?

Ben je maatschappelijk betrokken?

Wil je vanuit dat (toekomstig?) bedrijf een bijdrage leveren aan een economie waarin niet langer lineaire, maar circulaire uitgangspunten gehanteerd worden?

Ja? Dan is dan is de minor Circulaire Economie echt iets voor jou!!

(Online) Minor voorlichtingsweek

Van 8 t/m 11 maart vindt de online minor voorlichtingsweek plaats. Hieronder vind je de voorlichtingsmomenten van deze minor.

Benieuwd naar de andere voorlichtingen? Bekijk hier het volledige overzicht minor voorlichtingen.

Minor voorlichtingen

 • Minor voorlichting Circulaire Economie

 • Minor voorlichting Circulaire Economie

De minor start twee keer per jaar; in september en februari.

De inschrijving voor de minors die van start gaan in september 2021, is opengesteld. Deze inschrijfperiode loopt tot uiterlijk 1 juli. Vol=vol, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

De inschrijving voor minors die starten in februari 2022, gaan begin juli 2021 open. De inschrijving voor de minor van februari 2021 is inmiddels gesloten.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Stel ons je vraag of neem contact op

06-50242288
minorce@fontys.nl
Rachelsmolen 1, Eindhoven

Leslocatie

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven

Waarom de minor Circulaire Economie?

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Voor inhoudelijke informatie neem contact op de minor coördinator Eugène Thijssen:

minorce@fontys.nl