Design 360˚

Startmoment(en)
September
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • Over deze minor
 • Studieprogramma
 • Wat vragen we van jou?
 • Intake
 • Kosten
 • Minor regeling
What’s the designer in you? Ga op expeditie en ontdek de veelzijdigheid van de wereld van design en ontwikkel je eigen designskills.

Het creatieve werkveld schreeuwt om talenten, die gedreven worden door een passie en op zoek gaan naar eigengemaakte techniek(en). Om die reden staat de zoektocht naar “what’s the designer in you?” tijdens deze minor centraal. 

Je leert verschillende technieken uit diverse disciplines en gaat aan het werk met allerlei denkbare materialen. Vanuit je eigen fascinatie duik je in de ambachtelijke technieken uit de wereld van papier, fabrics, hout, letters, tattoos, webdesign, schilderen, 3d-printing, tekenen etc. 

Zo ontdek je talloze mogelijkheden en creëer je een breder en meer eigen perspectief voor het oplossen van ‘wicked problems’. Gaandeweg maak je kennis met jezelf als vormgever binnen verschillende kunst- en designdisciplines. 

In deze minor ligt nadrukkelijk de focus op het creëren en het onderzoeken van hoe je ‘het’ ook anders kunt maken. 

Ook onderzoek je de verschillende betekenissen van design en de meerwaarde ervan in de maatschappij. Daarnaast verdiep je je in media en design en in theorie rondom designonderzoek en designfilosofie..

Deze minor wordt uitgevoerd door Fontys Academy for Creative industries

Dit is een fulltime minor van 30 EC. De helft van de tijd werk je samen met je groep medestudenten. De andere helft van de tijd ben je zelfstandig met design bezig.

Je hebt vier dagdelen per week les waarin je ofwel met designtheorie ofwel met het creëren van objecten aan de slag gaat. Daarnaast heb je een dag per week workshops en fieldtrips die je als groep zelf organiseert. 

Je werkt tijdens deze minor continu aan drie opdrachten:

 1. Persoonlijke expeditie. De zoektocht naar ´What´s the designer in you?´ Veel opdrachten om te experimenteren en te excelleren.
 2. Designexpeditie. Een opdracht waarin je je zowel theoretisch als praktisch verdiept in een door jou zelf gekozen designonderwerp.
 3. Expo. Je ontwerpt voor een opdrachtgever één of meerdere producten. Die presenteer je in de vorm van een eindexpositie. Deze expo organiseer je zelf als groep.

Iedere student heeft een coach die je begeleidt bij deze opdrachten.

Wat vragen we van jou?

Dit is een minor voor studenten die hebben leren concept-denken, bijvoorbeeld tijdens een marketing, communicatie of zakelijk creatieve opleiding. In deze minor zet je een stap verder en ga je vanuit een concept een aantal 2D en 3D uitingen ontwerpen om je concept visueel overtuigend te communiceren. Deze minor is niet interessant voor studenten vanuit kunst- of designopleidingen.

Een drive om jezelf 360° binnenste buiten te keren en verschillende disciplines van design te leren kennen. Je hoeft nog geen beeldmaker te zijn, maar je moet er wel één willen worden. Je werkt veel zelfstandig, dus je hebt discipline nodig om aan de slag te gaan om deze minor succesvol te kunnen doorlopen/volgen.

Iedere student krijgt een intake waarbij we toetsen:

 • Je voorkennis over conceptontwikkeling
 • Je motivatie voor 2D en 3D beeldontwikkeling in theorie en in praktijk
 • Je discipline voor zelfstudie

Je hoeft voor deze minor geen verplichte boeken aan te schaffen.

Je werkt veel met materialen om te kunnen experimenteren en die schaf je zelf aan. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van waarmee jij aan de slag wilt. Houd rekening met een bedrag tussen €200  en €250.

Daarnaast doe je een aantal fieldtrips; je bezoekt tentoonstellingen waarvoor je zelf de entreekosten betaalt.

Ook is er een internationale fieldtrip, Je kiest zelf je bestemming, dus ook deze kosten variëren. Houd rekening met een bedrag tussen €100 en €500.

Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2018-2019 downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.