Sprint naar content

Filmeducatie

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week

  • Inhoud
  • Minor voorlichtingen
  • Praktische informatie
  • Inschrijven
  • Minorregeling
  • Contact

Wanneer keek jij voor het laatst naar bewegend beeld? Grote kans dat dat niet langer dan een paar uur, of misschien wel een paar minuten geleden is. Misschien zag je een filmpje op TikTok of Instagram, of je keek een voorlichtingsvideo tijdens jouw zoektocht naar een passende minor. Met de tablet op schoot en smartphone in de hand is film altijd en overal.

Tegenwoordig lijken we die prominente aanwezigheid van film als een vanzelfsprekendheid te beschouwen. Er is weinig aandacht meer voor de kracht die het unieke medium toebehoort.

Filmeducatie

Is het bewust kijken, maken en onderzoeken van film. Waarom voel je je ongemakkelijk of enthousiast bij een bepaald beeld? Waarom vind je de film rechtvaardig of juist representatief? Waarom vertelt de maker dit verhaal in deze volgorde? Versterkt de muziek bij het verhaal wel de boodschap?

Een film bestaat uit bewegend beeld dat vaak (maar niet alleen maar) met geluid wordt gepresenteerd. Het zal je niets verbazen dat animatiefilms, speelfilms, korte films, documentaires en tv-series tot deze definitie behoren, maar bijvoorbeeld ook games, videoclips, videokunst, AR- en VR-belevingen en social mediavideo’s zijn een vorm van film.

Voor wie?

Deze minor heeft een duidelijke meerwaarde voor iedereen die in de latere beroepspraktijk aan de slag wil gaan met kennisoverdracht en daarbij beeldtaal wil inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van voorlichting, therapie, training, bijscholing, het maken van social media videos etc. Het maakt daarbij niet uit of je nou communicatie, journalistiek, vaktherapie, kunsten, ICT, aan de PABO of (toegepaste) psychologie studeert. Natuurlijk is affiniteit met film een pré.

Sfeerafbeelding Fontys

Online voorlichtingsweek

Er is een Fontysbrede online voorlichtingsweek voor minoren gepland in november 2022.

Open middag op locatie

Er is een open middag op leslocatie Emmasingel (3e verdieping) gepland in april 2023.

In deze minor gaan we aan de slag met het bewust kijken, maken en onderzoeken van film. Door het ontwikkelen van een kritische blik op film en beeldtaal, kun je er meer betekenis aan geven. Filmeducatie levert een heleboel inzichten op over onder meer kunst en cultuur, de maatschappij, de geschiedenis én jezelf. Je leert hoe film ter kennisoverdracht kan worden ingezet in de latere beroepspraktijk binnen jouw vakgebied.

De lessen en activiteiten worden op verschillende Fontys locaties georganiseerd maar er zijn ook bijeenkomsten in musea, film- en televisie-instellingen of filmzalen.

De minor duurt 20 weken en vereist 4 dagen aanwezigheid van de student per week.

Sfeerafbeelding Fontys

De aanmeldperiodes voor de minor Filmeducatie die start in september (semester 1) zijn telkens van 1 februari tot en met 30 juni. Voor start februari (semester 2) is dat van 1 juli tot en met 15 december.

De minor sluit bij 20 inschrijvingen, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

Er geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit aantal is bereikt, worden studenten met meerdere minorinschrijvingen verplaatst naar de wachtlijst. Zij krijgen hiervan vooraf bericht zodat zij hun definitieve keuze nog tijdig kunnen doorgeven en hun deelname wordt gegarandeerd. Studenten worden pas definitief toegelaten wanneer ze hun intakeformulieren hebben teruggestuurd.

Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student

  • De propedeuse behaald hebben of
  • Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.
Sfeerafbeelding Fontys

Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2022-2023 downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Sfeerafbeelding Fontys

Deze minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard.

Neem voor meer informatie contact op met minorfilmeducatie@fontys.nl of bel 08850 82255.

Eindhoven, Emmasingel 28

Emmasingel 28, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Emmasingel 28, Eindhoven

Witte Dame

derde verdieping
Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met de minor Filmeducatie.

Leslocatie

Emmasingel 28, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Emmasingel 28, Eindhoven