Financiële planning

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken

  • Inhoud
  • Opbouw
  • Uitzonderingen
  • Minorregeling
  • Inschrijven
Tijdens de minor Financiële Planning krijg je inzicht in de financiële situaties die een persoon in zijn leven kan tegenkomen. Hierbij moet je denken aan situaties zoals; het kopen van een huis, eigen ondernemerschap, inkomen, pensionering, arbeidsongeschiktheid, ontslag en personeel, vermogensopbouw en vermogensoverdracht. Na het afronden van deze minor kun je financiële situaties in kaart brengen en advies uitbrengen over een financieel optimale situatie.

Overzicht opbouw minor

Verplichte modulesStudiebelastingKeuzemodules*Studiebelasting
Wonen en leven12 SEOndernemer15 SE
Klantcontact2 SEInkomen personeel15 SE
Portfolio1 SEVermogen15 SE

* Naast de verplichte modules, kies je voor één van de vrije modules.

Module: Wonen & leven (verplicht)

Bij deze module worden juridische, financiële en fiscale aspecten van de eigen woning behandeld. Vragen zoals: ‘Wanneer is de koop van een huis rond?’, ‘Hoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een huis?’ en ‘Is de rente voor deze lening fiscaal aftrekbaar?’ komen uitgebreid aan bod. Ook leer je over de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren.

Module: Klantcontact (verplicht)

Tijdens de module klantcontact ga je aan de slag met hoe je overkomt. Hoe wil jij gezien worden als professional? Tijdens de lessen ga je aan de slag met jouw kennis en competenties op het gebied van adviseren en communiceren. De klant is het uitgangspunt.

Module: Portfolio (verplicht)

Gedurende de minor werk jij aan je portfolio. Het portfolio bestaat uit bewijs behaalde toetsen, module klantcontact, de eindopdrachten, een paper over welke blokken je hebt gevolgd, argumentatie waarom je voor deze minor hebt gekozen en je bevindingen.

Naast de verplichte modules, kies je voor één van de keuze modules. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw keuze. Het kan zijn dat teveel studenten zich inschrijven voor een module. Dan zal je een andere module moeten kiezen.

Module: Ondernemer (keuze)

Een onderneming starten betekent keuzes maken: juridische, fiscale en bedrijfseconomische keuzes. Welke ondernemingsvorm kies jij en wat zijn hiervan de voor- en nadelen? Hoe gaat de belastingbetaling voor ondernemers en hoe gaat de overdracht van een ondernemer naar zijn opvolger?

Module: Inkomen & personeel (keuze)

Als je stopt met werken, arbeidsongeschikt wordt, of werkeloos wordt, wijzigt het inkomen. Wat zijn de regels hiervoor? Ook leer je over arbeidsrelaties en arbeidsbeloningen, de voordelen van de werknemer. Je behandelt vragen zoals ‘Hoeveel pensioen kan ik opbouwen?’ ‘Hoe ziet een arbeidsovereenkomst en een cao eruit?’ ‘Hoe kan een werkgever een werknemer ontslaan?’ ‘Hoe kan een werkgever een zo hoog mogelijk netto voordeel aan de werknemer uitbetalen?’ en ‘Hoe werken personeelsvergoedingen zoals een auto van de zaak of een tablet?’.

Module: vermogen (keuze)

Welke keuzes maak jij: Huwelijk of samenwonen? Ontvang je wel eens geld van je ouders of heb je een rijke oom die komt te overlijden? Mag je deze schenking dan ontvangen en hoeveel belasting moet je dan betalen? Hoe haal je meer uit je spaargeld? Is de Bitcoin de juiste belegging of toch aandelen, obligaties of laten we het op een spaarrekening staan? Wat is de beste keuze? Jij gaat hierover advies geven.

Uitzonderingen

De minor Financiële Planning is niet toegankelijk voor studenten van de opleiding Finance Tax and Advice (Fiscaal Recht en Economie en Financial Services Management). Bij sommige modules is er verder een te sterke overlap tussen de major en de minor. Studenten van de opleiding Finance & Control van Fontys Hogescholen Eindhoven kunnen daarom bijvoorbeeld niet alle modules volgen. In de minorregeling staat hierover meer informatie.

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2019-2020 instroom september downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Inschrijven

Het inschrijfproces voor Fontys studenten bestaat uit twee stappen: 1. Schrijf je in via Progresswww 2. Vul het inschrijfformulier in. Kies op maat-studenten worden per e-mail nader geïnformeerd.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Coördinator:
Jaqueline Dekker
08850 82947
minorfp@fontys.nl

Leslocatie: gebouw R4

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven
Sfeerafbeelding Fontys