Sprint naar content

Financiële planning

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken

 • Inhoud
 • Opbouw
 • Uitzonderingen
 • Minorregeling
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven
 • Contact

Tijdens de minor Financiële Planning krijg je inzicht in de financiële situaties die een persoon in zijn leven kan tegenkomen. Hierbij moet je denken aan situaties zoals: het kopen van een huis, eigen ondernemerschap, inkomen, pensionering, arbeidsongeschiktheid, ontslag en personeel, vermogensopbouw, huwelijksvermogensrecht en vermogensoverdracht bij leven en overlijden. Na het afronden van deze minor kun je financiële situaties in kaart brengen en advies uitbrengen over een financieel en fiscaal optimale situatie.

We gaan bij deze minor vrij diep in op de lesstof. Voor studenten zonder economische achtergrond betekent dit dat er rekening moet worden gehouden met meer voorbereidingstijd.

Overzicht opbouw minor

Verplichte moduleStudiebelastingKeuzemodules*Studiebelasting
Wonen en leven14 ECOndernemer16 EC
Inkomen personeel16 EC
Vermogen16 EC

* Naast de verplichte module, kies je voor één van de keuzemodules

Module: Wonen & leven (verplichte module)

Bij deze module worden juridische, financiële en fiscale aspecten van de eigen woning behandeld. Vragen zoals: ‘Wanneer is de koop van een huis rond?’, ‘Hoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een huis?’ en ‘Is de rente voor deze lening fiscaal aftrekbaar?’ komen uitgebreid aan bod. Ook leer je hoe het belastingstelsel in Nederland werkt. Je gaat zelf een aangifte inkomstenbelasting voor particulieren invullen en leert hoe je een CBI-berekening (Consumptief Besteedbaar Inkomen) maakt.

Bij het onderdeel klantcontact ga je aan de slag met hoe je overkomt bij een klant. Hoe wil jij gezien worden als adviseur? Tijdens de lessen werk je aan presentatietechnieken en leer je onder andere adviseren.

Keuzemodules

Naast de verplichte module, kies je voor één van de keuzemodules. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw keuze. Zijn er echter meer aanmeldingen voor een module dan er plek is, dan word je automatisch ingedeeld bij een andere module (indien mogelijk je 2e voorkeur).

Module: Ondernemer (keuzemodule)

Een onderneming starten betekent keuzes maken: juridische, fiscale en bedrijfseconomische keuzes. Welke ondernemingsvorm kies jij en wat zijn hiervan de voor- en nadelen? We kijken daarbij uitgebreid naar de belastingdruk van de ondernemer bij een eenmanszaak en bij de BV.

Module: Inkomen & personeel (keuzemodule)

Als je stopt met werken, arbeidsongeschikt wordt, of werkeloos raakt, wijzigt het inkomen. Waar bestaat je inkomen daarna uit? Ook leer je over arbeidsrelaties en arbeidsbeloningen, de voordelen van de werknemer. Je behandelt vragen zoals ‘Hoeveel pensioen kan ik opbouwen via de werkgever?’ ‘Hoe kan je zelf inkomen opbouwen voor je oudedag?’ ‘Hoe ziet een arbeidsovereenkomst en een cao eruit?’ ‘Hoe kan een werkgever een werknemer ontslaan?’ ‘Hoe kan een werkgever een zo hoog mogelijk netto voordeel aan de werknemer uitbetalen?’ en ‘Hoe werken personeelsvergoedingen zoals een auto van de zaak of een tablet?’.

Module: vermogen (keuzemodule)

Vermogen kan door huwelijk, echtscheiding, schenking of overlijden overgedragen worden. Wat zijn de regels hiervoor en wanneer en hoeveel belasting moet je betalen? Welke samenlevingsvorm kun je kiezen en wat zijn daarbij de voor- en nadelen? Het rendement van vermogen wordt bepaald door beleggen of sparen. Wat is de beste keuze? Jij gaat hierover advies geven.

Uitzonderingen

De minor Financiële Planning is niet toegankelijk voor studenten van de opleidingen Finance Tax & Advice, Fiscaal Recht & Economie en Financial Services Management van Fontys Hogeschool Eindhoven.

Bij sommige modules of onderdelen van modules is er een te sterke overlap tussen de major en de minor. De studenten van Finance & Control van Fontys Hogeschool Economie en Communicatie locatie Eindhoven, mogen daarom niet deelnemen aan de keuzemodule Ondernemer. Daarnaast moeten deze studenten de eindopdracht Aangifte Inkomstenbelasting alleen maken in plaats van in een duo.

Minorregeling

Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Hier vind je de regeling per minor. De nieuwe minorregeling wordt gepubliceerd zodra deze bekend is.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.  

Inschrijven

De aanmeldperiode voor minors die starten in september 2022 loopt van 1 februari 2022 tot 1 juli 2022.

De aanmeldperiode voor minors die starten in februari 2023 loopt van de eerste week van juli 2022 tot 15 december 2022.

Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student

 • De propedeuse behaald hebben of;
 • toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.

Aanmelden voor de minor Financiële Planning bestaat uit twee stappen

 1. Fontys studenten melden zich aan voor de minor via Progress, niet-Fontys studenten melden zich aan via www.kiesopmaat.nl.   
 2. Alle studenten moeten hun voorkeur opgeven voor de keuzemodule via het inschrijfformulier.

Fontys student let op

Voldoende plek in Progress betekent níet dat er ook nog voldoende plek ís binnen de minor. Externe studenten melden zich namelijk niet aan in Progress. We behouden het recht voor om bij teveel aanmeldingen (meer dan voor 4 klassen), jouw inschrijving niet te accepteren. Hierbij geldt de volgorde van aanmelding. Wachten met inschrijven omdat je denkt dat er nog plek is kán dus betekenen dat je je uiteindelijk te laat inschrijft.

Heb je vragen over de inhoud van de minor?

Neem dan contact op met coördinator Sanne Boumans of Fridolien van den Broek via minorfp@fontys.nl.

Leslocatie: gebouw R4

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

Meld je aan voor de online voorlichting!

Wil je deelnemen aan de (online) voorlichting? Stuur dan een mailtje naar minorfp@fontys.nl.

Je krijgt dan van ons een berichtje zodra de voorlichtingsdatum bekend is.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Stuur een mail