Kunst, Creëren en Onderzoek

Is dit jouw creatieve toekomst?

Jij creëert zelf nieuwe producten en culturele ervaringen. Je verdiept je begrip van kunst in haar hedendaagse context. Jij onderzoekt je eigen creativiteit: verbeelding, jouw frisse perspectief op geschiedenis en cultuur, out of the box denken en komt met originele oplossingen. Jij bent de toekomstige professional in de creatieve industrie. Je organiseert culturele events en laat een groot publiek van kunst en cultuur genieten. In de media schrijf je over kunst en cultuur. Jij leert anderen creatief te zijn. Zo creëer je innovaties voor jouw beroep van de toekomst.

Het programma

De minor Kunst, creëren en onderzoek bevindt zich op het snijvlak van kunst en maatschappij. Het is de minor voor iedereen die op zoek is naar een creatieve aanvulling op zijn of haar major.

Het programma wordt in het Nederlands en/of in het Engels aangeboden. Je kiest zelf in welke taal je geschreven werk oplevert.

De Fontys minor Kunst, creëren en onderzoek wordt in blok aangeboden als voltijd semester met contacturen op drie dagen en heeft twee startmomenten per jaar: in september en in februari. Thuisbasis van de minor is de inspirerende Hogeschool voor de Kunsten, Zwijsenplein 1 in Tilburg.

Voor wie?

In Kunst, creëren en onderzoek studeert een afspiegeling van de creatieve industrie in een spannende mix van kennisgebieden: toekomstige technici, mediadesigners, psychologen, event-organisatoren, journalisten, marketeers, docenten primair onderwijs, docenten geschiedenis of talen en kunstenaars, kunstvakdocenten, etc.

Wat doe je?

- In de minor maak je het artistieke proces mee van binnenuit. Zo maak jij je artistieke denkwijzen eigen. Je ontwikkelt je vermogen om van verschillende kanten naar iets te kijken, om meerdere scenario’s te verzinnen, om out-of-the-box te denken en om jezelf opnieuw uit te vinden.

- Je reflecteert vanuit verschillende perspectieven op kunst en cultuur terwijl je echte kunstwerken bestudeert.

- Je werkt aan je persoonlijke groei en krijgt meer inzicht in wie jij als toekomstig professional bent. Je onderzoekt jouw waarden en persoonlijke stijl en je ontwikkelt een netwerk van mensen uit allerlei beroepen die kunst, creativiteit en cultuur net zo belangrijk vinden als jij.

Je docenten zijn hooggekwalificeerde, enthousiaste professionals die je meenemen de praktijk in. Ook excursies en bezoek aan congressen/symposia dragen bij aan het verdiepen en verbreden van je inzicht in kunst, creativiteit en cultuur. Je maakt zelf individueel werkstukken en presentaties en werkt daarnaast op de lesdag samen met je medestudenten in discussies en werkcolleges. Zo verwerf je verschillende competenties.

Keuzeaanbod

woensdag volg je het door jou gekozen project. Op de website van de minor (Fontys Minor Kunst) vind je korte beschrijvingen.

Het aanbod bestaat uit een mix van creërende en beschouwende projecten. De blokminor wordt compleet gemaakt met actieve deelname aan 3 verdiepende individueel in te vullen studiedagen, inclusief voorbereidende literatuurstudie en verslaglegging.

Blokminor aanvang september

 • Artistiek concept ontwikkelen / Artistic Concept Development
 • Creërend schrijven
 • Creative Writing
 • Grote verhalen (onder voorbehoud)
 • Onderzoek in kunst en cultuur / Research in Art and Culture
 • Kunst- en cultuureducatie
 • Mindful leidinggeven in de creatieve praktijk (onder voorbehoud)
 • Filmanalyse
 • Filosofie en kunst
 • Nederlandse cultuur / Dutch Culture (onder voorbehoud)
 • Muziekspektakel

* De onderdelen onder voorbehoud gaan door bij voldoende aanmeldingen.

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2016-2017 downloaden.Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Toetsing: Kunst, creëren en onderzoek verschilt per onderdeel van de minor.

English version.

Download minor regulation English version).

Praktische informatie

Locatie: Tilburg centrum, 8 minuten lopen van station Tilburg.
Voertalen: Nederlands en Engels

Voor een beter inzicht in de sfeer en activiteiten in de minor, bezoek onze Facebookpagina:
Fontys Minor Kunst

Engelstalige studenten zijn welkom en volgen een vast programma van 3 projecten waarin tweetalig onderwijs op maat wordt geboden.

Startmoment: 12 september 2016 t/m 20 januari 2017

De minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Hogeschool voor de Kunsten

English version

Download minor regulation

Contact

Coördinator Fontysminor Kunst, Creëren en Onderzoek en FHK-minor Kunst en Context: Monique Zijp (m.zijp@fontys.nl) of fhkkco@fontys.nl

Voor meer informatie over inschrijving:
Studentenadministratie Fontys Hogeschool voor de Kunsten
E-mail: FHKSA@fontys.nl