Sprint naar content

Minor Ondernemerschap

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Lesdagen
Maandag t/m vrijdag

  • Over deze minor
  • Inhoud minor
  • Voor wie?
  • Varianten minor
  • Minor voorlichtingen
  • Aanmelden
  • Minorregeling

Heb jij al nagedacht of je voor een baas gaat werken of voor jezelf wilt beginnen? Of ben je simpelweg benieuwd wat je van het ondernemingsleven kan verwachten? Kies dan voor de minor ondernemerschap! Met deze minor kies je voor een ontdekkingstocht, die leidt tot een kansrijk businessmodel en inzicht in jouw (onderscheidende) competenties.

Bij het in de praktijk opzetten van je onderneming en het ontwikkelen van je ondernemende competenties gaan we uit van de Europese EntreComp methodiek (The Entrepreneurship Competence Framework) en de Lean Startup methode. Op deze manier werken we aan je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer maar zorgen we ook dat je flinke stappen kunt zetten met je eigen bedrijf.

Hoe ziet de minor er uit?

Tijdens de minor doe je veel op eigen initiatief of in teamverband. Je hebt tijdens de minor ongeveer 10 tot 15 contacturen per week, bestaande uit lessen, trainingen en coaching. Tijdens deze uren krijg je door middel van colleges ondersteuning ten aanzien van de benodigde basiskennis en vaardigheden op het vlak van ondernemerschap. Daarnaast krijg je ook vakken zoals (online) marketing en financiën. Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling worden wekelijkse trainingen geboden.

Buiten deze uren om wordt er verwacht dat je individueel of met je groepje werkt aan je onderneming. Dit kan op onze externe locatie op Strijp-S waar je als ondernemende Fontys student kunt werken, netwerken en samenwerken met andere ondernemers. Zo heb je genoeg ruimte om naast de lesuren ook in het praktijk bezig te zijn om zaken voor je onderneming regelen of contact te hebben met je klanten. 

Natuurlijk word je tijdens dit proces bijgestaan door ervaren docenten, coaches en externe praktijkexperts die er voor je zijn om je intensief te coachen op het gebied van ondernemen en persoonlijke vaardigheidsontwikkeling. Door onder andere te reflecteren ontwikkel je je onderneming en je ondernemende competenties. De bereidheid om uit je comfortzone te treden, zelfreflectie en het openstaan voor feedback zijn dan ook cruciaal om deze minor tot een succes te maken. 
Tijdens deze minor krijg je veel vrijheid maar is het zeer belangrijk dat je handelt naar het ‘get out of the building’ principe, zodat je daadwerkelijk het werkveld binnenstapt om je idee of onderneming te toetsen en te verbeteren. Oftewel, leren door te doen!

De minor Ondernemerschap is dus geen minor waar je dagelijks in de les zit, maar wel een minor waar je dagelijks mee bezig bent en waardoor je ervaart hoe het ondernemingsleven nou eigenlijk is. Tot slot is de minor een mooie opening voor het bijwonen van verschillende netwerkactiviteiten en andere evenementen om in contact te komen met andere ondernemers en potentiele klanten. 

Als je na de minor beslist om niet door te gaan met je onderneming of als ondernemer, ontwikkel je tijdens de minor in ieder geval competenties die je kunt gebruiken binnen een ander bedrijf als manager of “intrapreneur” (ondernemende medewerker). Zo haal je altijd toegevoegde waarde uit de minor!
Indien je wel besluit om je onderneming voort te zetten, is de minor een ideale opmaat naar de Fontys Studentondernemersregeling.

Hoe word je getoetst?

Je wordt beoordeeld via zowel schriftelijke tentamens en opdrachten, als ook assessments en een pitch.

De minor ondernemerschap is niet alleen voor studenten met al een eigen onderneming of ondernemingsidee. De minor is er ook voor de studenten die willen ervaren wat ondernemerschap inhoudt en willen ontdekken of ondernemen iets voor hen is.

Ontdek of ondernemerschap iets voor jou is:

Je gaat aan de slag in teamverband met het opzetten van een onderneming. Dit op basis van een door je team gekozen idee. Gedurende de minor doorloop je de verschillende ondernemingsfasen om een succesvol product of dienst in de markt te zetten. Ondanks dat je in een groepje samenwerkt, krijg je naast de gezamenlijke opdrachten ook individuele opdrachten. Een team bestaat daarbij uit ca. 5 studenten, vanuit verschillende studierichtingen. 

Jij hebt al een eigen bedrijf:

Heb jij al een eigen onderneming of heb je al een ondernemingsidee? Dan kun jij via deelname aan deze variant van de minor individueel of met je ondernemingspartner aan het werk met jouw eigen ondernemersidee/onderneming. Ken jij een onderneming in je omgeving die overgenomen kan worden of een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer? Dan mag dat ook! Dit is een kans om te werken aan je eigen onderneming tijdens je studie!

(!) Voor toelating tot variant 2 (het aan de slag gaan met je eigen bedrijf) is een selectiegesprek vereist. Dit gesprek gaat voornamelijk over de motivatie voor ondernemerschap en het hebben van een voldoende onderbouwd idee voor een onderneming. Op basis van dit gesprek word je toegelaten tot variant 2.

We bieden de minor Ondernemerschap in de volgende varianten aan

Variant 1: 
Je gaat aan de slag in teamverband (een “student company”) met het opzetten van een onderneming. Dit op basis van een door je team gekozen idee. Gedurende de minor doorloop je de verschillende ondernemingsfasen om een succesvol product of dienst in de markt te zetten. Ondanks dat je in een groepje samenwerkt, krijg je naast de gezamenlijke opdrachten ook individuele opdrachten. Een team bestaat daarbij uit ca. 5 studenten, vanuit zo verschillend mogelijke studierichtingen. 

Variant 2: 
Heb jij al een eigen onderneming of heb je al een ondernemingsidee? Dan kun jij via deelname aan deze variant van de minor individueel of met je ondernemingspartner aan het werk met jouw eigen ondernemersidee/onderneming. Ken jij een onderneming in je omgeving die overgenomen kan worden of een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer? Dan mag dat ook! Dit is dus een kans om te werken aan je eigen onderneming tijdens je studie. De toetsing voor deze variant is op basis van selectie. 

(Online) Minor voorlichtingsweek

Je kunt je nu aanmelden voor de minorvoorlichtingen.

Minor voorlichtingen

De minor wordt twee keer per jaar aangeboden, in september en februari. Fontys studenten kunnen zich aanmelden voor de minor via Progress. Ben je geen Fontys student? Meld je dan aan via Kies Op Maat

Toelating
Iedere gemotiveerde HBO student is welkom mits de propedeuse behaald is. 
Wil jij variant 2 volgen in de minor? Dan zal er een intakegesprek plaatsvinden om te onderzoeken of je motivatie voor ondernemerschap voldoende onderbouwd is en in hoeverre je idee voor een onderneming uitgewerkt is.

Heb jij nog vragen over de minor? Mail dan naar minorondernemerschap@fontys.nl of bel ons: 0682639260

Je kunt hier de minorregeling voor het huidige studiejaar vinden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.