Bedrijfskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Geïnteresseerd in mensen en hun rol in organisaties? Vraag jij je af waarom bepaalde bedrijven succesvol zijn en andere niet? Dan zit er misschien wel een bedrijfskundige in jou! Tijdens de opleiding leer je mensen verbinden en organisaties veranderen om ze zo optimaal te laten werken.

Over de opleiding

Tijdens deze opleiding leer je organisaties op alle vlakken te doorgronden, bedrijfsprocessen te verbeteren en leer je hoe je mensen mee kan krijgen in veranderingen. Dit door naar organisaties te kijken en ze te analyseren. Na de opleiding Bedrijfskunde weet je hoe je veranderprocessen kan begeleiden en organisaties adviseert hoe het beter kan. Je leert samen te werken met alle rollen, functies en afdelingen binnen een organisatie.

Waarom opleiding bedrijfskunde?

 • Vanaf dag één aan de slag met echte bedrijven als junior adviseur
 • Persoonlijke aanpak, docenten kennen je bij naam
 • Inspirerende bedrijven in een innovatieve regio
 • Veel internationale mogelijkheden

Wil jij je opties nog openhouden?

Je wilt een economische opleiding volgen, maar welke? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie. Dit is een gezamenlijke propedeuse van de verschillende economische opleidingen van Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Wat ga je leren?

Je gaat als adviseur aan de slag op basis van praktijkopdrachten. Je wordt wegwijs in vakgebieden als strategisch management, procesoptimalisatie, informatiekunde, bedrijfseconomie & personeelsmanagement. Je leert met verschillende mensen samenwerken en oplossingsgericht te denken. 

 • Veel contact met de praktijk door projecten en opdrachten
 • Aandacht voor jouw persoonlijke groei
 • Focus op business skills, zoals presenteren, samenwerken en adviseren
 

'In het 1e jaar ga je gelijk aan de slag voor grote bedrijven, zoals de Efteling'

 

Zo ziet het er uit bij ons

Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 270 respondenten
3,8 gemiddeld, 3445 respondenten
Aantal eerstejaars
 
209
221
Door naar het tweede jaar
 
49%
57%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 39%
38%
 
HBO-bachelor of hoger 45%
45%
Doorstuderen
 
36%
25%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
84%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

VWO afgerond?
Studenten die het VWO hebben afgerond kunnen mogelijk starten in jaar 2 van de opleiding. Neem hiervoor contact op met de instroomcoördinator voor meer informatie.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma 
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikt. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. 

Andere vooropleiding en 21+? 
Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Kijk voor meer informatie op deze pagina

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Of weet je niet precies in welke domein jouw mbo-opleiding valt? Neem dan contact met de instroomcoördinator

Toelaatbaar

Na aanmelding bij Studielink ontvang je een uitnodiging voor het maken van de studiekeuzecheck die jouw persoonlijkheidskenmerken, interesse, motivatie en studie-aanpak meet. Deze online vragenlijst is onderdeel van toelatingsprocedure van alle studenten. 

De resultaten worden - voor zover mogelijk - meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Indien de toelatingstoets na het studiekeuzegesprek wordt gemaakt dan worden deze op een later moment teruggekoppeld. Zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys. 

 

Heb je nog een vraag over de opleiding Bedrijfskunde? Stuur me gerust een app, ik beantwoord ze graag!"

Joris, student Bedrijfskunde

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken ongeveer uit de volgende verdeling:  

 • 20 uur les
 • 8 uur projectwerk
 • 15 uur zelfstudie

Je legt een stevige en brede basis als bedrijfskundige. Je doorloopt thematische projecten voor échte bedrijven. Om deze projecten in de praktijk succesvol af te ronden reiken we je kennis en vaardigheden aan. Na de propedeuse ben je klaar om aan de complexere vraagstukken in jaar twee te beginnen. 

Wanneer je de propedeuse behaald hebt of minimaal 52 studiepunten start je in jaar 2. Het eerste semester staat in het teken van de non-profitsector. Dit betekent dat we zowel tijdens de lessen als tijdens het projectonderwijs focussen op het werkveld dat niet primair winstgericht is, zoals de zorg. De vakken die je tijdens het eerste semester krijgt zijn onder andere economie, filosofie, personeelsmanagement en proces- en operationsmanagement. 

In het tweede semester ga je je meer richten op de profitsector met een sterke internationale focus. Ook is er de internationale week waarin je naar het buitenland gaat om onderzoek te doen naar lokale vestigingsmogelijkheden. De vakken die je krijgt zijn onder andere internationale marketing, strategisch management en regionale economie.

Tijdens het derde jaar volg je een minor en loop je stage. De volgorde bepaal je zelf. Tijdens je stage werk je mee in de organisatie en voer je een onderzoeksopdracht uit. Je leert je kennis en vaardigheden te optimaliseren en je zwakke kanten te verbeteren. Je kiest zelf een minor, zolang er geen inhoudelijke overlap is met het opleidingsprofiel van de opleiding. Wil je graag een internationale studieloopbaan, dan kun je een internationale route kiezen. Denk aan een buitenlandminor of een stage bij een bedrijf in het buitenland.

In het eerste semester van het vierde studiejaar kies je één van de volgende drie afstudeervarianten

 • Business Modeling
  Je leert met een kwantitatieve bril te kijken naar ontwikkelingen in de Brainportregio om zo de primaire bedrijfsprocessen te optimaliseren die zijn afgestemd op het verdienmodel van de organisatie. Je leert over Operations Management en Management Information Systems.
 • Innovatiemanagement
  Je leert innovatieprocessen organiseren en vanuit deze innovatieve producten en diensten groei te realiseren. Gezien de positionering van de opleiding in de Brainportregio gaat het zeker ook om sociale innovaties als slimmer werken en flexibel organiseren.
 • International Business Consultancy
  In deze Engelstalige variant leer je in een internationale klas strategische bedrijfskundige adviezen geven. Je doet kennis op van Operations Management en Strategisch Management.

De opleiding sluit je af met een afstudeerstage van 20 weken waarin je een bedrijfskundig praktijkonderzoek uitvoert binnen een externe organisatie. Hiermee bewijs je dat je als bedrijfskundige helemaal klaar bent om aan de slag te gaan in het beroepenveld

 
 

Na je opleiding

Bedrijfskunde is een brede opleiding met uiteenlopende functies en mogelijkheden. Je bouwt kennis op rondom economische en bedrijfskundige thema’s. Ga aan de slag als bijvoorbeeld projectleider, adviseur of manager. Hieronder krijg je een indruk van de functies die onze alumni invullen.

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Bedrijfskunde

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • kom praten met studenten
 • stel je vragen

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet