Commerciële Economie Eindhoven (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Eindhoven

Ben jij geïnteresseerd in marketing en sales en lijkt het je leuk om ontwikkelingen in de wereld te vertalen naar marktkansen voor bedrijven? Dan is de opleiding Commerciële Economie echt iets voor jou.

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Commerciële Economie Eindhoven leiden we je op tot marketing- en salesprofessional. Als commercieel econoom zorg jij ervoor dat de producten die je verkoopt zo goed mogelijk passen bij je klanten. Ook bepaal jij de promotiestrategie en denk je na waar je producten verkrijgbaar moeten zijn en voor welke prijs.

Waarom de opleiding Commerciële Economie?

 • Brede marketing- en salesopleiding
 • Betrokkenheid van docenten staat hoog in het vaandel
 • Je doet veel ervaring op met bedrijven uit de Brainport-regio
 • Tijdens de studie bouw je al een netwerk op

 

Wat ga je leren?

Je leert hoe je marktonderzoek doet en hoe je marketingstrategieën opstelt en in de praktijk uitwerkt. Ook leer je zowel zelfstandig als groepsmatig werken. Je krijgt hoofdzakelijk les in het Nederlands, maar er is ook veel aandacht voor Engels.

 • Goede mix tussen les, projectwerk en zelfstudie
 • Vaardigheden: werken in teamverband, interviewen, vergaderen, presenteren, analyseren
 • Vakken: marketing, algemene economie, bedrijfseconomie, e-marketing, Engels, recht, business management, consumentengedrag en sales
 
afspelen

Boy Schroembges

"Je werkt samen met klasgenoten aan projecten, dat is erg leuk en leerzaam, omdat je elkaar zo beter leert kennen.”

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de opleiding Commerciële Economie. De ene keer ben je bezig met het schrijven van een businessplan voor een innovatief product, de andere keer schrijf je een adviesplan voor een bestaand bedrijf.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 288 respondenten
3,8 gemiddeld, 6970 respondenten
Aantal eerstejaars
 
222
277
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
57%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 39%
38%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
43%
Doorstuderen
 
13%
17%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-4-diploma ben je direct toelaatbaar. Een uitzondering hierop is een mbo-4-diploma uit een het domein ‘techniek en procesindustrie’, ‘zorg en welzijn’ en ‘voedsel, natuur en leefomgeving’.

  Op basis van een toelatingsonderzoek bepalen we of we je alsnog kunnen toelaten. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Maaike Arts.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom gerust eens bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag op een open dag of kom een dag meelopen of proefstuderen."

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 18-24 uur les
 • 10-12 uur projectwerk
 • 16-20 uur zelfstudie

Het eerste jaar is verdeeld in twee semesters. In het eerste semester volg je lessen en schrijf je een businessplan voor een innovatief product. In het tweede semester volg je ook lessen én schrijf je, samen met medestudenten een adviesplan voor een bestaand bedrijf.

Switch mogelijkheden
Je hebt als Fontysstudent de mogelijkheid om vóór 1 februari van het lopende studiejaar over te stappen naar een andere opleiding binnen het aanbod van economische Fontys opleidingen. Hierdoor kun je succesvol doorstromen - met zo min mogelijk studievertraging - wanneer je erachter komt dat de studie toch niet goed bij je past.

Tijdens je tweede studiejaar maak je een verdiepingsslag. In het eerste semester worden de thema’s (Digital) Marketing en Sales verder uitgediept en aangevuld met diverse keuzevakken en vaardigheden. Ook mag je al een aantal dagen werkervaring opdoen. Tijdens het tweede semester ga je op stage of ga je een minor volgen. Zowel bij de stage als de minor heb je veel keuzevrijheid, zowel qua inhoud als locatie. Denk aan een stage of minor in het buitenland of een premaster aan de Tilburg University.

Je derde jaar start met een stage of een minor (afhankelijk van de keuze die je in het tweede jaar hebt gemaakt).
In de tweede helft van dit jaar start je met een afstudeerrichting. Nadat je in de eerste twee jaar een brede basis hebt gelegd, werkervaring hebt opgedaan tijdens een stage en een minor hebt gevolgd, is het nu tijd om je te gaan specialiseren. Je werkt veel in projectgroepen aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Naast de vakken en vaardigheden die bij jouw afstudeerrichting horen, volg je ook nog enkele vakken die iedere student van de opleiding volgt.

Tijdens de eerste helft van dit studiejaar vervolg je je afstudeerrichting. Je werkt nog steeds veel in projectgroepen aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Je krijgt vakken en vaardigheden aangeleerd die horen bij jouw afstudeerrichting en volgt daarnaast nog enkele vakken die iedere student van de opleiding volgt. Daarnaast is er nog ruimte voor enkele keuzevakken.

Het laatste semester staat in het teken van afstuderen. Tijdens een afstudeerstage mag je individueel werken aan een vraagstuk van jouw afstudeerbedrijf. Dit vraagstuk sluit aan bij je afstudeerrichting. Je toont aan dat je een strategisch advies kunt uitwerken waarmee het bedrijf vooruit kan. Daarnaast laat je zien dat je over alle vaardigheden beschikt die een startende commercieel econoom nodig heeft in het werkveld. Denk hierbij aan samenwerken, communicatie, kritisch denken, doorzettingsvermogen en vele andere vaardigheden.

 
 

Na je opleiding

Commerciële Economie-studenten kom je op meerdere plekken in organisaties tegen. Je kunt aan het werk in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij non-profitorganisaties. We leiden je op voor beroepen als:

 • Marketingmanager
 • Salesmanager
 • Productmanager
 • Marktonderzoeker

Wil je doorstuderen? Onze afgestudeerden kiezen regelmatig voor één van de volgende masters:

 • Marketing Management (Universiteit van Tilburg)
 • Marketing Research (Universiteit van Tilburg)
 • Strategic Management (Universiteit van Tilburg)
 • International Business (Universiteit van Maastricht)
 

Alumna Laurie Janssen

aan het woord... (1.43)

 

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie Eindhoven

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Eindhoven
26 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Eindhoven
13 feb 2020
08:45 - 15:00 uur
Eindhoven
23 apr 2020
08:45 - 15:00 uur
Eindhoven
11 jun 2020
08:45 - 15:00 uur

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Eindhoven
23 jan 2020
08:30 - 15:00 uur
Volgeboekt

Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beter beeld of de opleiding bij jou past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.  Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanvullende kosten voor excursies en buitenschoolse activiteiten kunnen per studiejaar variëren tussen de €50,- en €200,-. Kosten voor boeken, readers, materialen e.d. zijn in het eerste studiejaar circa €1000,- (prijzen zijn op basis van de nieuwprijs van de boeken).

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Eindhoven
Opleiding B Commerciële Economie

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact opleiding Commerciële Economie