Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Wil jij werken in de sportwereld als marketeer, sponsordeskundige of productmanager bij je favoriete sportclub of sportmerk? Dan is de opleiding Commerciële Economie – SPECO Sportmarketing echt iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de opleiding Commerciële Economie -  SPECO Sportmarketing leiden we je in 4 jaar op tot sportmarketeer- of manager. We stomen je klaar voor de snelle, dynamische wereld van sport en business. En dat gaat breed: van volleybal tot hockey, van bonden tot sponsoren, van evenementen tot verenigingen, nationaal en internationaal. Sporten zelf staat niet op het programma maar verder staat alles in het teken van de sportwereld.

Waarom SPECO Sportmarketing bij Fontys?

 • Actueel en alle studiejaren zijn gericht op de sportbusiness
 • Personal Branding is hét programma voor SPECO-studenten die zich willen onderscheiden en ontwikkelen naast de studie. Je leert jezelf profileren en 'branden'
 • Actieve studievereniging SRS
 • Uitgebreide expertise en netwerk: SPECO bestaat al meer dan 30 jaar
 

Wat ga je leren?

Je leert hoe je als sportorganisatie inspeelt op klantbehoeften of hoe je behoeften creeërt door het ontwikkelen van producten die aansluiten bij de klantvraag. Hoe je sportbelangen in het oog houdt en merken en fans bij elkaar brengt. Zowel de profit als non-profit zijde komen aan bod.

 • Projectmatig werken met echte praktijkcases, zoals zorgen voor fan engagement bij evenementen
 • Vaardigheden: samenwerken, onderzoeken, plannen, creeëren
 • Thema’s: denk bijvoorbeeld aan Sportmarketeer, Verenigingsadviseur, Commercieel medewerker, Sponsormanager
 • Iedere periode staat een ander beroep centraal, zo krijg je een goed beeld van de business
 

De projecten waar je mee bezig bent lijken op echt werk. Alleen verdien je geen geld maar studiepunten. Dat vind ik tof!"

Mahdi Nasrallah, student

 

Hoe ziet je week eruit?

Iedere periode krijg je een projectopdracht van een echte sportorganisatie. Hiervoor krijg je kennis aangereikt in colleges. Met je projectgroep ga je onder begeleiding van je coach aan de slag. Je krijgt gastlessen van bekende mensen uit de sport, bezoekt sportorganisaties en grote sportevenementen.

Studeren in deze tijd ziet er anders uit en is een mix van online en offline onderwijs. We vinden het heel belangrijk dat onze studenten niet alleen online contact houden, maar ook onderling persoonlijk contact hebben. Dat geldt zowel voor het contact met je medestudenten als voor het contact met je docenten. Daarom zorgen we voor een goede mix van online en offline onderwijs. We noemen dat 'blended learning'. Straks volg je bijvoorbeeld een deel van de colleges vanuit je eigen studeerkamer en voor het andere deel ben je welkom op de campus.

Hoe ziet dat er ongeveer uit? Kijk hieronder de video!

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat houdt blended learning in

 • Theorie volg je online, via kennisclips of kennislessen van een docent
 • Werkcolleges vinden plaats op school met je medestudenten en docenten
 • 1-op-1 gesprekken met je docent kunnen zowel online als op school plaatsvinden

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 422 respondenten
3,6 gemiddeld, 5772 respondenten
Aantal eerstejaars
 
400
239
Door naar het tweede jaar
 
71%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 38%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
47%
Doorstuderen
 
21%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
86%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Commerciële Economie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportmarketing.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Verkort traject voor vwo-leerlingen
Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar 2 en sluit je via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

Hoe kun je in het verkorte traject instromen?
Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo-diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar FEHT@fontys.nl.
Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

 

 

Opbouw

In het eerste jaar is er aandacht voor kennis én vaardigheden om je voor te bereiden op praktijksituaties en je te helpen bij projecten. De thema’s die centraal staan zijn Sportmarketeer, Verenigingsadviseur, Commercieel Medewerker en Sponsormanager. Daarnaast besteed je tijd aan Engels, ICT en je Personal Branding: dit is hét programma voor SPECO studenten die zich willen onderscheiden en ontwikkelen naast de studie.

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 18 uur projectwerk, inclusief begeleiding
 • 12 uur les
 • 10 uur zelfstudie

Dit jaar staat je persoonlijke ontwikkeling en je functioneren in groepen centraal en ga je je voorbereiden op je stage. Je gaat aan de slag met de thema’s Online Marketeer, Sportbeleidsmedewerker, Marketingmanager en Eventmanager. Je brengt een bezoek aan Barcelona en gaat op Outdoration, een 5-daags kamp waarin studenten elkaar en zichzelf beter leren kennen door middel van samenwerkingsactiviteiten. Ook vindt de SPECO-tour plaats. Een event waar topsprekers uit de sportwereld je bijpraten over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Daarom loop je dit jaar stage bij een (sport)organisatie. Om je verder te specialiseren in een vakgebied naar keuze, volg je in het derde jaar ook een minor. Een minor kun je volgen binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.
Het laatste jaar staat in het teken van de afstudeerstage en de bijbehorende scriptie. Je afstudeerstage draait om onderzoek en advies. Je gaat aan de slag met een probleemstelling of vraagstuk van een echt (sport)bedrijf- of een echte (sport)organisatie. Ook is deze stage de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers. Verder bieden wij je in de eerste 2 periodes van dit jaar de mogelijkheid om een specialisatie (keuzevak) te volgen binnen de opleiding, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen in een richting waar jouw interesses liggen.
 
 

Na je opleiding

SPECO Sportmarketing is dé springplank voor een baan in de sport. Na 4 jaar ga je de arbeidsmarkt op met kennis van sport, sportmarketing, sponsoring en andere vakgebieden binnen de business. Ga aan de slag als:

 • Sportmarketeer
 • Manager sponsoring
 • Marketingcommunicatiemedewerker
 • Sportbeleidsmedewerker
 • Verenigingsadviseur
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie - SPECO, Sportmarketing

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • stel je vragen
 • bekijk een filmpje

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Kosten studiereizen
Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

 

Locatie en contact CE-opleiding Speco Sportmarketing