Sprint naar content

Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Wil jij werken in de sportwereld als marketeer, sponsordeskundige of productmanager bij je favoriete sportclub of sportmerk? En beschik jij over een enorme passie voor sport én een winnaarsmentaliteit? Dan is de opleiding Commerciële Economie – SPECO Sportmarketing echt iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de opleiding Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing leiden we je in vier jaar op tot sportmarketeer of -manager. We stomen je klaar voor de snelle, dynamische wereld van sport en business. En dat gaat breed: van voetbal, hockey en wielrennen tot esports, van sportbonden zoals de KNVB en KNHS, tot sponsoren en foundations, van evenementen tot verenigingen, nationaal en internationaal. Sporten zelf staat niet op het programma maar verder staat alles in het teken van de sportwereld.

Waarom SPECO Sportmarketing bij Fontys?

 • Onderwijs met volledige focus op de sportwereld vanaf studiejaar 1
 • Onderwijs wat in samenwerking met het bedrijfsleven wordt gemaakt: je werkt aan vraagstukken voor opdrachtgevers uit het werkveld
 • Persoonlijk, kleinschalig en coachend onderwijs van hoge kwaliteit
 • Bevlogen docenten met passie voor sport, uit de sportpraktijk en expertise in de sportbusiness
 

Wat ga je leren?

Bij de opleiding SPECO Sportmarketing staat alles in het thema van sport in combinatie met economie. Je wordt opgeleid tot professional op het gebied van marketing en sales in de sportbusiness. Je doet kennis op over de interactie tussen sportorganisaties en -merken en hun stakeholders. En hoe deze kan worden versterkt met branding, marketing en sponsoring. Daarbij leer je ook om te gaan met grote (commerciële) belangen.

Daarnaast leer je hoe je als sportmarketeer inspeelt op klantbehoeften, of hoe je behoeften creëert door het ontwikkelen van producten of diensten die aansluiten bij de klantvraag.

 • Projecten met actuele commerciële - en marketingvraagstukken uit de praktijk
 • Vaardigheden: samenwerken, onderzoeken, plannen, creëren, commercieel
 • Verdieping in diverse beroepen zoals onder andere sportmarketeer, verenigingsadviseur, commercieel medewerker en sponsormanager
 
Placeholder for Fontys video
Je werkt aan interessante projecten in samenwerking met het werkveld.
 

Hoe ziet je week eruit?

Iedere periode krijg je een projectopdracht van een opdrachtgever uit de praktijk.

Hiervoor wordt kennis aangereikt in colleges. Samen met je projectgroep ga je onder begeleiding van je coach aan de slag. Je krijgt gastlessen van oud-studenten en andere professionals uit de sportwereld, bezoekt sportorganisaties en grote sportevenementen.

Met de leerlijn ‘personal branding’ ontwikkel je vanaf studiejaar 1 ook je persoonlijke talenten. Wil je graag iets extra's doen dan kun je werken voor sportmarketing- en communicatiebureau Buro SPECO, in de Personal Brandingcommissie werken of in het bestuur van de studievereniging S.R.S.

Doordat de opleiding SPECO Sportmarketing kleinschalig en coachend onderwijs biedt, staan de docent en student dicht bij elkaar. Dat betekent goede begeleiding en alle ruimte voor vragen.

Een kijkje nemen in de weekagenda van een student aan de opleiding SPECO Sportmarketing? Klik dan hier.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 422 respondenten
3,6 gemiddeld, 5772 respondenten
Aantal eerstejaars
 
400
239
Door naar het tweede jaar
 
71%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 38%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
47%
Doorstuderen
 
21%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
86%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Commerciële Economie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportmarketing.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Verkort traject voor vwo-leerlingen
Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar 2 en sluit je via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

Hoe kun je in het verkorte traject instromen?
Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo-diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar fmc@fontys.nl.
Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

 

 

Opbouw

In het eerste jaar is er aandacht voor kennis én vaardigheden om je voor te bereiden op praktijksituaties en je te helpen bij projecten. Er worden verschillende beroepen belicht zodat je een goed beeld krijgt van de sportbusiness. Thema’s die centraal staan zijn Sportmarketeer, Verenigingsadviseur, Commercieel Medewerker en Sponsormanager.

Daarnaast worden er ook vakken zoals Engels, ICT en Personal Branding gegeven. Bij Personal Branding heb je de mogelijkheid om je te ontwikkelen naast je studie.

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 18 uur projectwerk, inclusief begeleiding
 • 12 uur les
 • 10 uur zelfstudie
In het tweede jaar staat je persoonlijke ontwikkeling en je functioneren in groepen centraal. Daarnaast ga je je voorbereiden op je stage. Je gaat aan de slag met de thema’s Online Marketeer, Sportbeleidsmedewerker, Marketingmanager en Eventmanager. Je brengt een bezoek aan Barcelona en gaat op Outdoration: een vijfdaags kamp waarin jij jezelf en je medestudenten beter leert kennen door middel van samenwerkingsactiviteiten. Ook vindt de SPECO-tour plaats. Een event waar topsprekers uit de sportwereld je bijpraten over de nieuwste trends en ontwikkelingen.
Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Daarom loop je dit jaar stage bij een (sport)organisatie. Om je verder te specialiseren in een vakgebied naar keuze, volg je in het derde jaar ook een minor. Een minor kun je volgen binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.
Het laatste jaar staat in het teken van de afstudeerstage en de bijbehorende scriptie. Je afstudeerstage draait om onderzoek en advies. Je gaat aan de slag met een probleemstelling of vraagstuk van een (sport)organisatie. Ook is deze stage de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.
In de eerste twee periodes van dit jaar volg je een keuzevak om jezelf te specialiseren, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen in een richting waarin jouw interesses liggen.
 
 

Na je opleiding

SPECO Sportmarketing is dé springplank voor een baan in de sport. Na vier jaar ga je de arbeidsmarkt op met kennis van sport, economie, sportmarketing, sponsoring, sales en andere vakgebieden binnen de business. Ga aan de slag als:

 • Sportmarketeer
 • Manager sponsoring
 • Marketingcommunicatiemedewerker
 • Sportbeleidsmedewerker
 • Verenigingsadviseur
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Tom van Dijk (alumnus)

Nu accountmanager PSV: "Ik heb heel veel praktijkervaring opgedaan tijdens mijn studie, die ik vandaag de dag nog steeds toepas."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel. Houd de website goed in de gaten voor nieuwe meeloopdagen.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Kosten studiereizen
Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

 

Locatie en contact CE-opleiding Speco Sportmarketing