Sprint naar content

Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Wil jij werken in de sportwereld als marketeer, sponsordeskundige of productmanager bij je favoriete sportclub of sportmerk? En beschik jij over een enorme passie voor sport én een winnaarsmentaliteit? Dan is de opleiding Commerciële Economie – SPECO Sportmarketing echt iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de opleiding Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing leiden we je in vier jaar op tot sportmarketeer of -manager. We stomen je klaar voor de snelle, dynamische wereld van sport en business. En dat gaat breed: van voetbal, hockey en wielrennen tot esports, van sportbonden zoals de KNVB en KNHS, tot sponsoren en foundations, van evenementen tot verenigingen, nationaal en internationaal. Sporten zelf staat niet op het programma maar verder staat alles in het teken van de sportwereld.

Waarom SPECO Sportmarketing bij Fontys?

 • Onderwijs met volledige focus op de sportwereld vanaf studiejaar 1
 • Onderwijs wat in samenwerking met het bedrijfsleven wordt gemaakt: je werkt aan vraagstukken voor opdrachtgevers uit het werkveld
 • Persoonlijk, kleinschalig en coachend onderwijs van hoge kwaliteit
 • Bevlogen docenten met passie voor sport, uit de sportpraktijk en expertise in de sportbusiness
 

Wat ga je leren?

Bij de opleiding SPECO Sportmarketing staat alles in het thema van sport in combinatie met economie. Je wordt opgeleid tot professional op het gebied van marketing en sales in de sportbusiness. Je doet kennis op over de interactie tussen sportorganisaties en -merken en hun stakeholders. En hoe deze kan worden versterkt met branding, marketing en sponsoring. Daarbij leer je ook om te gaan met grote (commerciële) belangen.

Daarnaast leer je hoe je als sportmarketeer inspeelt op klantbehoeften, of hoe je behoeften creëert door het ontwikkelen van producten of diensten die aansluiten bij de klantvraag.

 • Projecten met actuele commerciële - en marketingvraagstukken uit de praktijk
 • Vaardigheden: samenwerken, onderzoeken, plannen, creëren, commercieel
 • Verdieping in diverse beroepen zoals onder andere sportmarketeer, verenigingsadviseur, commercieel medewerker en sponsormanager
 
Placeholder for Fontys video
Je werkt aan interessante projecten in samenwerking met het werkveld.
 

Hoe ziet je week eruit?

Iedere periode krijg je een projectopdracht van een opdrachtgever uit de praktijk.

Hiervoor wordt kennis aangereikt in colleges. Samen met je projectgroep ga je onder begeleiding van je coach aan de slag. Je krijgt gastlessen van oud-studenten en andere professionals uit de sportwereld, bezoekt sportorganisaties en grote sportevenementen.

Met de leerlijn ‘personal branding’ ontwikkel je vanaf studiejaar 1 ook je persoonlijke talenten. Wil je graag iets extra's doen dan kun je werken voor sportmarketing- en communicatiebureau Buro SPECO, in de Personal Brandingcommissie werken of in het bestuur van de studievereniging S.R.S.

Doordat de opleiding SPECO Sportmarketing kleinschalig en coachend onderwijs biedt, staan de docent en student dicht bij elkaar. Dat betekent goede begeleiding en alle ruimte voor vragen.

Een kijkje nemen in de weekagenda van een student aan de opleiding SPECO Sportmarketing? Klik dan hier.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 422 respondenten
3,6 gemiddeld, 5772 respondenten
Aantal eerstejaars
 
400
239
Door naar het tweede jaar
 
71%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 38%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
47%
Doorstuderen
 
21%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
86%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Commerciële Economie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportmarketing.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Verkort traject voor vwo-leerlingen
Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar 2 en sluit je via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

Hoe kun je in het verkorte traject instromen?
Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo-diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar fmc@fontys.nl.
Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

 

 

Opbouw

In het eerste jaar is er aandacht voor kennis én vaardigheden om je voor te bereiden op praktijksituaties en je te helpen bij projecten. Er worden verschillende beroepen belicht zodat je een goed beeld krijgt van de sportbusiness. Thema’s die centraal staan zijn Sportmarketeer, Verenigingsadviseur, Commercieel Medewerker en Sponsormanager.

Daarnaast worden er ook vakken zoals Engels, ICT en Personal Branding gegeven. Bij Personal Branding heb je de mogelijkheid om je te ontwikkelen naast je studie.

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 18 uur projectwerk, inclusief begeleiding
 • 12 uur les
 • 10 uur zelfstudie
In het tweede jaar staat je persoonlijke ontwikkeling en je functioneren in groepen centraal. Daarnaast ga je je voorbereiden op je stage. Je gaat aan de slag met de thema’s Online Marketeer, Sportbeleidsmedewerker, Marketingmanager en Eventmanager. Je brengt een bezoek aan Barcelona en gaat op Outdoration: een vijfdaags kamp waarin jij jezelf en je medestudenten beter leert kennen door middel van samenwerkingsactiviteiten. Ook vindt de SPECO-tour plaats. Een event waar topsprekers uit de sportwereld je bijpraten over de nieuwste trends en ontwikkelingen.
Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Daarom loop je dit jaar stage bij een (sport)organisatie. Om je verder te specialiseren in een vakgebied naar keuze, volg je in het derde jaar ook een minor. Een minor kun je volgen binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.
Het laatste jaar staat in het teken van de afstudeerstage en de bijbehorende scriptie. Je afstudeerstage draait om onderzoek en advies. Je gaat aan de slag met een probleemstelling of vraagstuk van een (sport)organisatie. Ook is deze stage de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.
In de eerste twee periodes van dit jaar volg je een keuzevak om jezelf te specialiseren, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen in een richting waarin jouw interesses liggen.
 
 

Na je opleiding

SPECO Sportmarketing is dé springplank voor een baan in de sport. Na vier jaar ga je de arbeidsmarkt op met kennis van sport, economie, sportmarketing, sponsoring, sales en andere vakgebieden binnen de business. Ga aan de slag als:

 • Sportmarketeer
 • Manager sponsoring
 • Marketingcommunicatiemedewerker
 • Sportbeleidsmedewerker
 • Verenigingsadviseur
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Tom van Dijk (alumnus)

Nu accountmanager PSV: "Ik heb heel veel praktijkervaring opgedaan tijdens mijn studie, die ik vandaag de dag nog steeds toepas."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel. Houd de website goed in de gaten voor nieuwe meeloopdagen.

Proefstuderen Commerciële Economie - SPECO, Sportmarketing | Tilburg
19 jun 2023 14:00 - 17:00 CEST uur
Programma
Na de ontvangst is er een korte introductie over de opleiding SPECO Sportmarketing. Daarna starten jullie met het ontwikkelen van een marketingplan, en een marketingcommunicatieplan. Docenten van de opleiding begeleiden je bij de opdracht. Ook krijg je meer informatie over het ontwikkelen van sponsoractiviteiten. Tussendoor zullen er korte pauzes zijn. Natuurlijk is er ook ruimte om al jouw vragen te stellen en weet je na afloop alles wat je graag over de opleiding wil weten.
We vragen je om voor deze dag je eigen laptop mee te nemen.
Hbo voorbereiding havo/vwo De klant is koning | Tilburg
28 sep 2023 14:45 - 17:00 CET uur
Programma

De klant is Koning

Heb jij een neus van commerciële kansen?

 • Word jij blij van blije klanten?
 • Vind je het leuk om na te denken over hoe je geld kunt verdienen?
 • Ben je geïnteresseerd in trends?
 • Vind je het leuk om reclames te maken?

Bij de opleiding Commerciële Economie draait het om marketing en sales. In dit hbo voorbereidingsprogramma maak je kennis met de wereld van marketing, sales en marketingcommunicatie. Ook leer je jezelf beter kennen en word je geïnspireerd door het werkveld.

Wil jij op doelgroepen impact maken op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame wijze? Heb jij een neus voor commerciële kansen? Vind jij het leuk om pakkende posts te schrijven voor social media? Of beschik jij over creativiteit om visueel en tekstueel anderen aan jouw boodschap te binden? Lijkt het je het leuk om reclames op te stellen? Maar… Ben jij ook nieuwsgierig? Naar wie jezelf nu bent? Hoe je jouw communicatie aanpast op jouw doelgroep? Naar ontwikkelingen in de markt en de maatschappij? Vind jij het leuk zowel zelfstandig je voor te bereiden en te werken aan opdrachten en op locatie samen met anderen te werken en met en van elkaar te leren?

Bij Fontys Marketing en Communicatie (FMC) en dan specifiek de opleidingen Commerciële Economie en Communicatie draait het om marketing, communicatie en sales. Om het (her)kennen van je doelgroep en om het overbrengen van een boodschap. Om het aan de man brengen van producten of diensten. In het hbo voorbereidingsprogramma ‘De klant is koning’ maak je in 8 sessies kennis met de wereld van marketing, sales en marketingcommunicatie en communicatie. Ook leer jij jezelf beter kennen en kun jij je aan het einde van deze module beter plaatsen in dit werkveld. Hopelijk word je geïnspireerd door het werkveld! Je gaat een aantal Challenges/Opdrachten doen, die je verzamelt in een portfolio-werkstuk. Je gaat feedback geven en ontvangen. Van je mede-deelnemers, van coaches en vanuit het werkveld. Sommige onderdelen doe je individueel, zoals je oriënteren op mogelijke beroepen met betrekking tot Communicatie, Marketing en Sales (Verkoop). Je gaat ook je eigen ‘merk IK’ ontwikkelen. Andere Challenges doe je in een groepje. Samen lossen jullie een probleem op voor een bedrijf, bijvoorbeeld wie precies de doelgroep is en hoe je die het beste bereikt, een nieuw product ontwikkelen, of een reclamecampagne bedenken en uitwerken. Je gaat daarvoor marktonderzoek doen. In de laatste sessie presenteer jij je allermooiste ontwikkelingen die jij hebt doorgemaakt gedurende het werken aan de verschillende opdrachten. Je laat ons je mooiste inzichten zien die je over jezelf te weten bent gekomen - bijvoorbeeld omdat je het aanvankelijk eng vond om interviews te doen, maar jij iets hebt geleerd waardoor de gesprekken juist heel leuk waren of hoe je iets hebt gemaakt en op basis van feedback bent gaan verbeteren tot iets waar je nog trotser op bent geworden.
Alles wat je maakt en leert tijdens dit voorbereidingsprogramma op jouw mogelijke studiekeuze, kun je gebruiken voor je profielwerkstuk. Daarnaast ervaar je hoe het is om te studeren aan het HBO.


Wat ga je doen?

Bijeenkomst 1 Kennismaking en introductie

 • Welkom en kennismaking
 • Introductie en verkenning opdracht 1 (beroepenoriëntatie)
 • Flitscollege Interviews doen en Portfolio maken

Bijeenkomst 2 Opdracht 1 & 2 en college

 • Feedback opdracht 1 en verkenning opdracht 2
 • Flitscollege
 • Plan van aanpak opdracht 2

Bijeenkomst 3 Opdracht 3 en college

 • Feedback opdracht 2 en verkenning opdracht 3 (het merk ‘ik’)
 • Flitscollege •Plan van aanpak opdracht 3

Bijeenkomst 4 Bronnenonderzoek en opdracht 4

 • Bronnenonderzoek keuze opdracht 4
 • Werkvorm bronnen delen
 • Plan van aanpak opdracht 4

Bijeenkomst 5 Opdracht 4 en college

 • Feedback voorgang opdracht 4
 • Flitscollege (o.v.b.)
 • Werkvorm naar keuze

Bijeenkomst 6 College en PvA eindpresentatie

 • Feedback voortgang opdracht 4
 • Flitscollege presenteren
 • Plan van aanpak eindpresentatie

Bijeenkomst 7 College en Eindpresentatie groep

 • Eindpresentaties groepsproject
 • Flitscollege Bijeenkomst 8 Eindpresentatie individueel en afsluiting
 • Eindpresentaties individueel
 • Gezellige afsluiting + bewijs van deelname

Als je dit voorbereidingsprogramma hebt gevolgd, ben je er zeker van dat:

 • je kunt aantonen dat je een beeld hebt gekregen van verschillende beroepsmogelijkheden in of het werkveld van Communicatie of het werkveld van commercieel economisch en wat deze inhouden;
 • je kunt aantonen dat je inzichten hebt opgedaan over wie je bent, wat je goed kunt en wat je later wilt bereiken (dit kan op lange termijn of kortere termijn);
 • je kunt dit omzetten in je eigen merk;
 • je kunt aantonen dat je waarde kan creëren voor een bedrijf. Daarvoor kun je kiezen uit een aantal opdrachten die je in viertallen samen gaat aanpakken;
 • je kunt aantonen dat je eenvoudig onderzoek kunt opzetten en uitvoeren volgens de basis richtlijnen voor doen van onderzoek;
 • je kunt aantonen dat je onderzoeksresultaten kunt analyseren en rapporteren in een verzorgd en logisch gestructureerd document;
 • je kunt aantonen dat je onderzoeksresultaten en conclusies overtuigend kunt presenteren;
 • je kunt zichtbaar maken in jouw portfolio dat je op basis van concrete feedback (van mede-deelnemers, coach én minstens 1 persoon uit het werkveld) je opdrachten hebt verbeterd (dit komt terug bij alle opdrachten);
 • je kunt reflecteren over die verbeteringen (dus: benoemen wat op basis van de theorie goed en niet goed was, waarom de verbeterde versie dan inhoudelijk beter is en wat je in de toekomst nóg beter wil doen). Kan je duidelijk maken wat je geleerd hebt.

  Data bijeenkomsten

  28 september 2023
  12 oktober 2023
  2 november 2023
  23 november 2023
  7 december 2023
  14 december 2023
  11 januari 2024
  1 februari 2024

  Contactpersoon

  Heb je vragen, neem dan contact op met Roy Bax

  Campus Stappegoor, Gebouw P3

  Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg

  Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg

  Aanwezigheidsplicht

  Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

  Open Dag
  4, 5 & 25 november 2023
  Programma

  Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

  Onze open dagen zijn op:
  4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
  5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
  25 november: Eindhoven*

  *Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

  Meer weten over de opleiding Commerciële Economie - SPECO, Sportmarketing

  Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

  Open de Sneak Preview

  Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
  Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
  Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

  Kosten studiereizen
  Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

  Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
  Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

  Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

  Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

  Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

  Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

   

  Locatie en contact CE-opleiding Speco Sportmarketing