Docent Muziek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Heb jij lef en ben je nieuwsgierig? Heb je een eigen geluid en adem je muziek? Wil jij zowel op een podium staan als voor een groep? Ontdek jouw eigen route binnen het vakgebied van de muzikale inspirator bij Fontys Academie voor Muziekeducatie!

Over de opleiding

Jouw eigen geluid als muzikant is het startpunt van de opleiding Docent Muziek. Jouw artistieke ontwikkeling, experimenteren, integratie en persoonlijk leiderschap staan bij ons centraal. Bij alle opdrachten die je maakt zal het werkveld intensief betrokken zijn. Je wordt in de volle breedte opgeleid maar krijgt ook de kans om je te profileren in een richting waar je hart sneller van gaat kloppen. Wij brengen de dynamiek van buiten naar binnen. Jij brengt de dynamiek van binnen naar buiten! 

Waarom de opleiding Docent Muziek bij Fontys?

 • Een artistieke bruisende omgeving waar je van én met elkaar leert
 • Inspirerende, gedreven docenten (én jouw medestudenten) die jou uitdagen om zowel binnen als buiten de lijntjes te kleuren.
 • Samenwerken met andere opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (dans, theater en beeldend)
 • Onderwijs waar jij zelf mede eigenaar van bent
 

Wat ga je leren?

Je leert om je muzikaal uit te drukken in diverse stijlen en op verschillende instrumenten. Ook ontwikkel je vaardigheden waarmee jij met net zoveel zelfvertrouwen voor een groep staat als op een podium. Vanuit je eigen visie ontwerp jij je eigen materiaal. Jij weet straks hoe je een inspirerende muzikale leerervaring creëert voor allerlei (groepen) mensen.

 • Artistieke ontwikkeling (jezelf op muzikale wijze uitdrukken)
 • Persoonlijk leiderschap (kansen zien en daarop inspringen)
 • Experimenteren (jouw route ontdekken en onderzoeken)
 • Leergemeenschap (van én met elkaar leren)
 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Je werkt samen met anderen aan één grote opdracht als weerspiegeling van het werkveld. Geen ‘vakken’ maar sessies met diverse experts staan in jouw rooster. Het ene moment op het podium en het andere moment voor een groep. Jij ontplooit jezelf door met én van het werkveld te leren.  

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 50 respondenten
4 gemiddeld, 367 respondenten
Aantal eerstejaars
 
15
17
Door naar het tweede jaar
 
95%
95%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 52%
57%
 
HBO-bachelor of hoger 52%
60%
Doorstuderen
 
15%
25%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
94%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 01-12-2021
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.

Aanvullende toelatingseisen
De toelating van de Academie voor Muziekeducatie bestaat uit drie delen en vindt plaats op één dagdeel op 21 maart (periode 1) of op 25 of 28 april (periode 2) en eventueel op 23 of 25 mei (reserveperiode 3) . We testen met name of je vaardigheden ontwikkelbaar zijn. Je moet dus laten zien dat je basiskennis en vaardigheden voldoende zijn om tijdens je opleiding verder te ontwikkelen tot het gewenste niveau. Hier vind je daarover meer informatie. Kijk ook eens bij de opname van de online voorlichting in november 2021 waarin informatie wordt gegeven over de toelatingen. Deze opname vind je via de 'ja, dat wil ik' knop bovenin. Op die pagina staat ook informatie over meeloopdagen (naar beneden scrollen).

Theorie
Ben je benieuwd of je voldoet aan de toelatingseisen met betrekking tot theorie dan kun je hier een oefenopdracht maken. Deze opdracht mochten kandidaten uit 2020 maken. Het is niet de bedoeling dat je deze opdracht gaat inleveren, maar het is alleen bedoeld om inzicht te geven in wat voor niveau je kunt verwachten.

Oefenopdracht theorie
Bijlage 1 - bladmuziek
Bijlage 2 - mp3

Vooropleiding
Wil jij je op de audities voorbereiden of eerst meer ervaring opdoen? Volg dan het voortraject Docent Muziek bij BMEC.

Maatwerktraject
Heb jij een Bachelor of Music of een andere lerarenopleiding afgerond? Of werk jij al jaren in het muziekeducatieve werkveld en zit jouw rugzak vol ervaring? Dan is het bij ons mogelijk om jouw Docent Muziek diploma versneld te behalen! Naar aanleiding van een intake assessment bekijken we samen welke onderdelen van de opleiding jij nog moet gaan volgen om de competenties uit het landelijke opleidingsprofiel te behalen. Gebaseerd op deze informatie stellen we een ‘op maat’ traject samen waarbij jouw nog te behalen kennis & vaardigheden centraal staan. Je zal  minimaal één dag fysiek aanwezig zijn op onze academie en daarnaast ook in het werkveld actief begeleid worden door onze experts. Wil je meer informatie over dit traject? Stuur dan een mail naar fhkmuziekeducatie@fontys.nl Je ontvangt dan een uitgebreid document over het maatwerktraject. Het traject start in februari 2022. De instroomdatum is daarna in september.

Let op! Je kunt je niet meer aanmelden voor de instroomdatum 1 februari 2022, maar wel voor de instroomdatum 1 september 2022.

 

Ik heb gekozen voor Tilburg, omdat het een gezellige kleine studentstad is, met een 'ons kent ons'-cultuur. Dat spreekt me heel erg aan.”

Nicole Schöpping (tweedejaarsstudent)

 

Opbouw

De opleiding Docent Muziek is als volgt opgebouwd:

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 20 uur expert en coach sessies binnen én buiten de opleiding
 • 20 uur zelfstudie

In het eerste jaar van de opleiding ga jij aan de slag met het verkennen van een aantal rollen en doelgroepen uit het werkveld. Aan het einde van deze oriënterende fase zal je een eerste indruk hebben van datgene wat bij jou past.

In het eerste jaar heb jij je georiënteerd op de onderdelen:

 • artistiek
 • pedagogisch en didactisch
 • interpersoonlijk
 • omgevingsgericht
 • kritisch reflectief en onderzoekend

Gedurende dit studiejaar weet jij van welk gebied uit het werkveld jouw hart sneller gaat kloppen. Op dit gebied ga jij je in de laatste twee jaar van je studie meer en meer focussen. Jij vult jouw keuzeruimte met lessen die jou nog verder brengen als muzikale inspirator.

Jij gaat je specialiseren in een richting waar jouw kracht ligt en waar je energie van krijgt.

Met een goed gevulde rugzak en een eigen geluid, treed jij als muzikale inspirator het werkveld vol zelfvertrouwen tegemoet. Je creërt inspirerende muzikale leerervaringen voor individuen en groepen op een plek of in een rol die bij jou past en waar jouw kwaliteiten liggen.

 
 

Meer weten over de opleiding Docent Muziek

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Docent Muziek

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2022.

Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over verificatie persoonsgegevens? Dan vragen wij je in stap 2 om een kopie van je paspoort of id kaart (met daarop al je voornamen voluit geschreven) te sturen naar fhksa@fontys.nl.
Krijg je ook een bericht over taaltest of vooropleiding? Dan kun je dat bericht voorlopig negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten, tot die tijd hoef je niets op te sturen. Meer informatie over vooropleidings- en taaleis vind je onder toelatingseisen. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.

 

2. Meld je aan voor de toelating

Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet