Academie voor Muziekeducatie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg
Heb jij lef en ben je nieuwsgierig? Heb je een eigen geluid en adem je muziek? Wil jij zowel op een podium staan als voor een groep? Ontdek jouw eigen route binnen het vakgebied van de muzikale inspirator bij Fontys Academie voor Muziekeducatie!

Over de opleiding

Jouw eigen geluid als muzikant is het startpunt van de opleiding Docent Muziek. Jouw artistieke ontwikkeling, experimenteren, integratie en persoonlijk leiderschap staan bij ons centraal. Bij alle opdrachten die je maakt zal het werkveld intensief betrokken zijn. Je wordt in de volle breedte opgeleid maar krijgt ook de kans om je te profileren in een richting waar je hart sneller van gaat kloppen. Wij brengen de dynamiek van buiten naar binnen. Jij brengt de dynamiek van binnen naar buiten! 

Waarom de opleiding Docent Muziek bij Fontys?

 • Een artistieke bruisende omgeving waar je van én met elkaar leert
 • Inspirerende, gedreven docenten (én jouw medestudenten) die jou uitdagen om zowel binnen als buiten de lijntjes te kleuren.
 • Samenwerken met andere opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (dans, theater en beeldend)
 • Onderwijs waar jij zelf mede eigenaar van bent
 

Wat ga je leren?

Je leert om je muzikaal uit te drukken in diverse stijlen en op verschillende instrumenten. Ook ontwikkel je vaardigheden waarmee jij met net zoveel zelfvertrouwen voor een groep staat als op een podium. Vanuit je eigen visie ontwerp jij je eigen materiaal. Jij weet straks hoe je een inspirerende muzikale leerervaring creëert voor allerlei (groepen) mensen.

 • Artistieke ontwikkeling (jezelf op muzikale wijze uitdrukken)
 • Persoonlijk leiderschap (kansen zien en daarop inspringen)
 • Experimenteren (jouw route ontdekken en onderzoeken)
 • Leergemeenschap (van én met elkaar leren)
 
afspelen

Lieke Avontuur (eerstejaarsstudent)

“Ik heb voor Tilburg gekozen omdat iedereen zo hecht is met elkaar. Ik leer van mijn docenten maar ook van mijn studiegenoten en kan mezelf ontwikkelen in een veilige en super gezellige omgeving.”

 

Hoe ziet je week eruit?

Je werkt samen met anderen aan één grote opdracht als weerspiegeling van het werkveld. Geen ‘vakken’ maar sessies met diverse experts staan in jouw rooster. Het ene moment op het podium en het andere moment voor een groep. Jij ontplooit jezelf door met én van het werkveld te leren.  

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 52 respondenten
4,1 gemiddeld, 355 respondenten
Aantal eerstejaars
 
17
17
Lesuren per week
 
12-18
24-30
Door naar het tweede jaar
 
75%
88%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 54%
65%
 
HBO-bachelor of hoger 54%
68%
Doorstuderen
 
0%
17%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. Uiteraard moet je daarnaast ook de reguliere toelatingstest van de opleiding doen.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Aanvullende toelatingseisen
De toelating van de Academie voor Muziekeducatie bestaat uit twee rondes. We testen met name of je vaardigheden ontwikkelbaar zijn. Je moet dus laten zien dat je basiskennis en vaardigheden voldoende zijn om tijdens je opleiding verder te ontwikkelen tot het gewenste niveau. Hier vind je daarover meer informatie.

Vooropleiding
Wil jij je op de audities voorbereiden of eerst meer ervaring opdoen? Volg dan het voortraject Docent Muziek bij BMEC.

 

Ik heb gekozen voor Tilburg, omdat het een gezellige kleine studentstad is, met een 'ons kent ons'-cultuur. Dat spreekt me heel erg aan.”

Nicole Schöpping (tweedejaarsstudent)

 

Opbouw

De opleiding Docent Muziek is als volgt opgebouwd:

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 20 uur expert en coach sessies binnen én buiten de opleiding
 • 20 uur zelfstudie

In het eerste jaar van de opleiding ga jij aan de slag met het verkennen van een aantal rollen en doelgroepen uit het werkveld. Aan het einde van deze oriënterende fase zal je een eerste indruk hebben van datgene wat bij jou past.

In het eerste jaar heb jij je georiënteerd op de onderdelen:

 • artistiek
 • pedagogisch en didactisch
 • interpersoonlijk
 • omgevingsgericht
 • kritisch reflectief en onderzoekend

Gedurende dit studiejaar weet jij van welk gebied uit het werkveld jouw hart sneller gaat kloppen. Op dit gebied ga jij je in de laatste twee jaar van je studie meer en meer focussen. Jij vult jouw keuzeruimte met lessen die jou nog verder brengen als muzikale inspirator.

Jij gaat je specialiseren in een richting waar jouw kracht ligt en waar je energie van krijgt.

Met een goed gevulde rugzak en een eigen geluid, treed jij als muzikale inspirator het werkveld vol zelfvertrouwen tegemoet. Je creërt inspirerende muzikale leerervaringen voor individuen en groepen op een plek of in een rol die bij jou past en waar jouw kwaliteiten liggen.

 
 

Na je opleiding

Na je opleiding Docent Muziek heb je jouw route ontdekt binnen het werkveld van de muzikale inspirator. Met jouw kennis, kunde, lef en zelfvertrouwen ben jij in staat om inspirerende muzikale leerervaringen te creeren voor individuen en groepen. Eenmaal actief in het werkveld ben je in staat om vanuit jouw ondernemende en reflectieve attitude de kansen te zien en benutten die het werkveld biedt.

 
afspelen

Ricardo Wolff (vierdejaarsstudent)

"Tijdens mijn studie heb ik ontdekt wie ik ben en wat ik allemaal kan als docent én muzikant."

 

Meer weten over de opleiding Docent Muziek

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Tilburg
18 nov 2020
19:00 - 20:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn veel Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres?
Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren).
Heb je (nog) geen Nederlands woonadres?
Dan kun je zelf een Studielink account aanmaken.

Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving. Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2020.

Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over je persoonsgegevens, taaltest of vooropleiding? Dan kun je dit bericht negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.

2. Meld je aan voor de toelating (mogelijk vanaf medio november 2019)

Twee werkdagen nadat je je bij Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating. Deze mail ontvang je vanaf medio november 2019. 

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen?
Controleer dan je ongewenste e-mail (spam) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging. Uiterlijk een week voor de toelating, ontvang je per e-mail een uitnodiging. Kijk voor meer informatie over de toelating bij “toelatingseisen”.

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Docent Muziek

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact Docent Muziek