Finance, Tax and Advice

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Heb je iets met de dynamische financiële wereld en vind je het leuk om mensen en bedrijven te adviseren over hun financiële en fiscale toekomst? Bij Finance, Tax and Advice duik je diep in de financiële kennis en leiden we je op tot financieel of fiscaal expert.

Over de opleiding

Tijdens deze opleiding maken we je wegwijs in de financiële en fiscale wereld. Je legt een brede financiële- en fiscale basis, waarbij verschillende opdrachten aan bod komen. Denk aan de aankoop van een eigen woning, het geven van financieel advies aan een klant en fiscaal advies op basis van belastingaangiftes.  

Waarom de opleiding Finance, Tax and Advice?

 • Het is een kleinschalige opleiding met aandacht voor jou en je persoonlijke ontwikkeling.
 • Onze vakkundige docenten zijn betrokken en kennen de praktijk op financieel en fiscaal gebied.
 • Er worden regelmatig bedrijfsbezoeken en gastlezingen georganiseerd.

Wil jij je opties nog openhouden?

Je wilt een economische opleiding volgen, maar welke? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie. Dit is een gezamenlijke propedeuse van de verschillende economische opleidingen van Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Wat ga je leren?

Je leert alle vakken en vaardigheden die je nodig hebt om als financieel of fiscaal expert aan de slag te gaan. Hierbij krijg je intensieve persoonlijke begeleiding. Ook leer je de wensen van de klant in kaart te brengen en deze te vertalen naar een cijfermatig onderbouwd advies. 

 • Goede mix tussen praktijk, theorie en zelfstudie
 • Vaardigheden: onderzoeken, adviseren, presenteren en reflecteren
 • Vakken: financiële en fiscale planning, integraal advies, belastingen, recht, bedrijfseconomie, financieren en ethiek.
 

"Eigenlijk alles wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding kon ik direct toepassen tijdens mijn stage in het derde jaar."

 

Zo ziet het er bij ons uit

Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 104 respondenten
3,5 gemiddeld, 810 respondenten
Aantal eerstejaars
 
112
89
Door naar het tweede jaar
 
67%
68%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
30%
 
HBO-bachelor of hoger 50%
38%
Doorstuderen
 
29%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
88%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 01-12-2021
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Turbotraject:
Versnelde bachelor voor VWO'ers met diploma E&M met M&O
Voor VWO ‘ers met VWO diploma E&M met M&O bieden wij het 'Turbotraject' aan. Met dit diploma heb je het recht om te starten in jaar 2.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Versneld traject voor VWO
Studenten met de vooropleiding vwo kunnen de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice in 3 jaar afronden (in plaats van 4 jaar). Heb jij een vwo diploma en interesse in het versneld traject, neem dan contact op met de instroomcoördinator Bob Gabriël. 

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Ondanks dat ik geen voorkennis had en geen idee had wat ik kon verwachten, ben ik momenteel toch mooi 4e jaars student!."

Esther, student Finance, Tax and Advice

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken ongeveer uit de volgende verdeling: 

 • 20 uur les
 • 10 uur beroepsproduct
 • 10 uur zelfstudie

De opleiding start met het opbouwen van een degelijke financiële en fiscale basis die je leert toepassen in beroepsproducten. Je gaat aan de slag met opdrachten voor echte bedrijven. Op deze manier maak je kennis met de brede financiële en fiscale sector. In het eerste jaar (propedeuse) volg je lessen samen met studenten van de opleidingen Accountancy en Finance & Control, zodat je een goede financiële basis ontwikkelt. Na het eerste jaar maak je de keuze voor je opleiding.

Wanneer je de propedeuse behaald hebt, of minimaal 52 studiepunten, mag je beginnen aan het tweede jaar. In dit jaar krijg je verdiepende kennisvakken die jou vormen als financieel of fiscaal adviseur. 

Het eerste semester staat in het teken van financiële planning en financiële markten met vakken als: inkomensplanning, management & organisatie, financiële markten, belastingrecht, beleggen, marketing en ethiek. Daarnaast krijg je onderzoeksvaardigheden en ga je aan de slag met het project financiële planning. 

In het tweede semester staan de specifieke financiële en fiscale vakken centraal. Denk hierbij aan beleggen, erven en schenken. Ook in dit semester schenken we aandacht aan onderzoeken en Engels. 

Tijdens het derde jaar volg je een minor en/of loop je een beroepsoriënterende stage. Het doel van deze stage is kennismaken met het beroepenveld van een financieel/fiscaal adviseur. Je gaat meewerken in de organisatie, waarbij je je ontwikkelpunten leert kennen en verbeteren en je je sterke kanten optimaliseert (kennis en vaardigheden). Alles wat je geleerd hebt, toets je tijdens deze stage aan de praktijk. Je bent vrij in de keuze voor een minor, zolang er geen inhoudelijke overlap is met het opleidingsprofiel van de opleiding.

In het eerste semester van jaar 4 volg je nog een aantal pittige, verdiepende kennisvakken en projecten. Zowel intern als extern gericht. Zo leer je meer over organisaties en internationale ontwikkelingen. 

Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage van 20 weken waarin je zelfstandig een praktijkonderzoek uitvoert binnen een externe organisatie. Hiermee toon je aan dat je als financieel/fiscaal adviseur bekwaam bent om uit te stromen naar het beroepenveld. 

 
 

Na je opleiding

Ben jij op zoek naar een adviesfunctie in de financiële wereld? Dat komt als afgestudeerde van de opleiding Finance, Tax and Advice wel goed. Ga aan de slag bij een bank, een financieel advieskantoor, een verzekeraar of de Belastingdienst als: 

 • Financieel adviseur
 • Risicomanager
 • Bedrijfsfiscalist
 • Hypotheekadviseur
 • Belastingadviseur

 

"Ik werk voor klanten uit Nederland en het buitenland, wat mijn baan heel afwisselend maakt."

Iris van Oerle, Tax Consultant bij Tax Globalizers

 

Meer weten over de opleiding Finance, Tax and Advice

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor jullie is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice - 16 februari 2022 | Eindhoven
16 feb 2022 09:15 - 15:00 uur
nog 21 plekken
Proefstuderen Finance, Tax and Advice 16 februari 2022
Proefstuderen Finance, Tax and Advice - 23 maart 2022 | Eindhoven
23 mrt 2022 10:00 - 14:00 uur
nog 25 plekken
Proefstuderen Finance, Tax and Advice 23 maart 2022
Proefstuderen Finance, Tax and Advice - 20 april 2022 | Eindhoven
20 apr 2022 10:00 - 14:00 uur
nog 25 plekken
Proefstuderen Finance, Tax and Advice 20 april 2022
Proefstuderen Finance, Tax and Advice - 1 juni 2022 | Eindhoven
01 jun 2022 10:00 - 14:00 uur
nog 25 plekken
Proefstuderen Finance, Tax and Advice 1 juni 2022

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Boeken en onderwijsmateriaal
Voor het eerste studiejaar moet je rekening houden met kosten voor boeken en dictaten met een nieuwwaarde van ongeveer 700 euro. Daarnaast heb je een laptop nodig. Je maakt namelijk tijdens je studie vaak gebruik van een laptop tijdens lessen of projecten. Een eenvoudige laptop met recente software volstaat.

Incidentele kosten
Naast het collegegeld en kosten voor boeken en onderwijsmateriaal moet je rekening houden met een eenmalige bijdrage voor de introductie. Daarnaast zal je af en toe moeten kopiëren of printen. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact Finance,Tax and Advice