Fysiotherapie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom meelopen
 • En meer...

Vind je gezondheid en bewegen belangrijk? Heb je inlevingsvermogen, kun je samenwerken en anderen enthousiasmeren? Zie jij kansen en mogelijkheden met technologie in de zorg? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou.

Over de opleiding

Als fysiotherapeut ondersteun je iemand om in beweging te komen en te blijven op een manier die past bij de invulling van zijn leven. Je traint en coacht een diversiteit aan mensen bij het herstellen van een blessure, het opnieuw leren lopen, het verminderen van pijn en/of het voorkomen van bewegingsklachten. Na het succesvol afronden van de opleiding zijn er volop mogelijkheden voor een carrière als fysiotherapeut. Je kunt rekenen op een uitdagende en innovatieve baan!.

Waarom opleiding Fysiotherapie bij Fontys?

 • Bevlogen docenten uit de praktijk
 • Keuze tussen het ‘gewone’ lesprogramma of de vrije ’leerroute'
 • Samenwerken met studenten van andere paramedische opleidingen
 • Leren uit de praktijk: op stage en via praktijklessen
 

Wat ga je leren?

In vier jaar leiden we je op tot specialist op het gebied van menselijk bewegen. Om alle kennis en vaardigheden te leren, combineren we theorie met praktijk. Wat je leert, breng je direct in de praktijk. Het onderwijs is laagdrempelig. Met kleine klassen en goede begeleiding van docenten. De docenten zijn hoogopgeleide mensen uit het vak met veel praktijkervaring. Als student word je direct gezien als fysiotherapeut in opleiding. Fontys Paramedische Hogeschool richt zich op actuele zorgthema’s en betrekt studenten bij vernieuwingen. Tijdens de opleiding krijg je ook kennis van andere paramedische disciplines. En dat sluit aan op de dynamische dagelijkse praktijk, waarin er veelvuldig wordt samengewerkt met podotherapeuten, huis- en sportartsen.

 • Wat je leert breng je meteen in de praktijk
 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Vakken als anatomie, fysiologie en pathologie
 • Ieder jaar een stage
 

Fysiotherapie

een beeld van de opleiding

 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Het ene moment verdiep jij je in de werking van de gluteus maximus en gastrocnemius, het andere moment leer je hoe je omgaat met mensen, je patiënten. Hoorcolleges, samenwerken met je medestudenten én op stage: het hoort er allemaal bij!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 266 respondenten
4 gemiddeld, 3700 respondenten
Aantal eerstejaars
 
502
294
Door naar het tweede jaar
 
68%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 57%
57%
 
HBO-bachelor of hoger 60%
62%
Doorstuderen
 
2%
4%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.


  Wel sluit de ene vooropleiding beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via paramedisch@fontys.nl.
  Neem ook een kijkje op: doorstroom van mbo naar hbo.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Niet iedereen leert op dezelfde manier, om deze reden bieden wij twee leerroutes aan."

Je kunt kiezen tussen het ‘vaste’ lesprogramma en het ‘backpackers’ lesprogramma. Het verschil?
Tijdens de backpackers leerroute geef je, samen met de docenten, zelf vorm aan het onderwijsprogramma. De toetsen zijn in beide routes hetzelfde, maar de weg ernaartoe kies jij!

 

Opbouw Fysiotherapie per jaar

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 20 uur les (ca. 40% praktijklessen)
 • 4 uur projectwerk
 • 16 uur zelfstudie

In het eerste jaar leer je hoe het lichaam werkt, met vakken als anatomie, fysiologie en neurologie. Daarnaast leer je over het fysiotherapeutisch handelen: hoe je omgaat met mensen en hoe je dit tot uitvoer brengt als je een patiënt behandelt. Deze vaardigheden beoefen je tijdens praktijklessen op echte patiënten en op je medestudenten.


Studieadvies

Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van de opleiding. Als niet het vereiste aantal studiepunten behaald wordt, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

In het tweede jaar pas je de opgedane kennis toe tijdens praktijklessen.
Halverwege het tweede jaar kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft. De profileringsthema’s zijn:

 • Technologie in de zorg
 • Interprofessioneel Samenwerken
 • Zelfregie van de patiënt

Stage

De stage in je eerste jaar draait vooral om een oriëntatie op het toekomstige beroep en zelfreflectie.  

Vanaf het tweede jaar worden de stageperioden uitgebreider. Je doet je praktijkervaring op in verschillende instellingen, zoals in een vrijgevestigde praktijk, in een algemeen ziekenhuis of in een andere instelling (zoals een verpleeghuis, revalidatiecentrum of psychiatrisch ziekenhuis).


Naar het buitenland

Bij de opleiding Fysiotherapie is het mogelijk om stages in het buitenland te volgen. Fontys heeft uitstekende contacten met een groot aantal praktijkinstellingen in binnen- en buitenland en kan daardoor helpen bij het vinden van een geschikte stage- of werkplek. En dat komt mooi uit, want werkgevers vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat je internationale ervaring op je cv hebt staan.

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag binnen het profileringsthema waar je halverwege het tweede jaar voor hebt gekozen.

Je loopt een stage van tien weken en volgt een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen je gekozen profileringsthema. Zo focus jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.


De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • Personal leadership in value based collaborative health care - PLUSH
 • Healthcare Technology

Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys. Ook je stage kun je in het buitenland volgen.

In het vierde jaar loop je een stage van 20 weken. Daarnaast staat dit jaar in het teken van afstuderen. Je kiest een afstudeeropdracht binnen jouw gekozen profileringsthema. Na het succesvol afronden van je studie ben je klaar om als professional het werkveld in te gaan.

De meeste afgestudeerden vinden binnen één jaar een baan.

 

Studenten over de opleiding

Deze opleiding gaat met de tijd mee en heeft aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in het veld.”

Lees het verhaal van Stefan >>

 


Na je opleiding

Het beroep fysiotherapeut is uitdagend en afwisselend, omdat het volop in ontwikkeling is. Bijvoorbeeld door nieuwe technieken en behandelmethodes die vanuit de hele wereld overkomen naar Nederland. En doordat er steeds meer aandacht is voor het voorkomen van klachten. Als fysiotherapeut kun je aan de slag: 

 • in een ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum
 • bij een fysiotherapiepraktijk, multidisciplinair (sport)centrum of een fitnesscentrum
 • op een school voor gehandicapte kinderen
 • bij bedrijven, arbodiensten of in je eigen praktijk

Doorstuderen

Mogelijk hbo-masteropleidingen na Fysiotherapie zijn Bekkentherapie, Sportfysiotherapie, Manuele therapie en Kinderfysiotherapie. Ook een universitaire master is mogelijk.

 

Een onvergetelijke studententijd."

met studievereniging Corpus! >>

 

Kom kennismaken

Kom kennismaken

 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • kom praten met studenten
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet