Sprint naar content

Fysiotherapie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Open dagen en meer

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Vind je gezondheid en bewegen belangrijk? Heb je inlevingsvermogen, kun je samenwerken en enthousiasmeren? Zie jij kansen en mogelijkheden met technologie in de zorg? Heb je zelf graag dan touwtjes in handen? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou! Jij staat namelijk aan het stuur van jouw ontwikkeling als persoon en fysiotherapeut!

Over de opleiding

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding. Dat betekent dat jij in de toekomst graag meer wil betekenen als zorgprofessional. Wij laten je graag zien hoe studeren er bij ons uit ziet. Een ding is bij ons zeker: de toekomst ligt in jouw handen!

Als fysiotherapeut ondersteun je iemand om in beweging te komen en te blijven op een manier die past bij de invulling van zijn leven. Je traint en coacht een diversiteit aan mensen bij het herstellen van een blessure, het opnieuw leren lopen, het verminderen van pijn en/of het voorkomen van bewegingsklachten. Na het succesvol afronden van de opleiding zijn er volop mogelijkheden voor een carrière als fysiotherapeut. Je kunt rekenen op een uitdagende en innovatieve baan!

Waarom opleiding Fysiotherapie bij Fontys?

 • Bevlogen docenten uit de praktijk
 • Zelfregie over het studeren op basis van zelfregulerend onderwijs
 • Samenwerken met studenten, docenten, patiënten en praktijkbegeleiders rondom de hulpvraag van de patiënt
 • Leren in de praktijk: zowel op de campus als in het werkveld
 

Wat ga je leren?

In vier jaar leiden we je op tot specialist op het gebied van menselijk bewegen. Om alle kennis, vaardigheden en attituden te leren, werken we met uitdagingen die rechtstreeks uit het werkveld komen. Op basis van deze uitdagingen wordt, mede door jou zelf, de inhoud van het onderwijs bepaald.

Wat je leert, breng je direct in de praktijk. Het onderwijs is laagdrempelig. Met begeleiding van de docenten in kleine groepen. De docenten zijn hoogopgeleide mensen uit het vak met veel praktijkervaring. Als student word je direct gezien als fysiotherapeut in opleiding. Fontys Paramedische Hogeschool richt zich op actuele zorgthema’s en betrekt studenten bij vernieuwingen.
Jij bent tevens de toekomst van de zorg!

Tijdens de opleiding krijg je ook kennis van andere disciplines. Je kijkt hierbij ook over de grenzen van jouw eigen vakgebied. Je kijkt hierbij ook over de grenzen van jouw eigen vakgebied. En dat sluit aan op de dynamische dagelijkse praktijk, waarin er veelvuldig wordt samengewerkt met o.a podotherapeuten, huis- en sportartsen etc.

 • Wat je leert breng je meteen in de praktijk
 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Op basis van de beroepsuitdagingen wordt de onderwijsinhoud bepaald
 • Mede invulling en richting geven aan de eigen ontwikkeling als fysiotherapeut
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Fontys Paramedische Hogeschool gaat verhuizen!

Najaar 2023 verhuizen wij samen met vier andere instituten naar een nieuw gebouw op campus Rachelsmolen. De werkzaamheden zijn in volle gang. Benieuwd hoe de campus eruit komt te zien? Bekijk de video!
 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Het ene moment verdiep jij je in de werking van de spieren, het andere moment leer je hoe je omgaat met mensen, je patiënten. Zelfstandig bekijken van kennisclips, samenwerken met je medestudenten, elkaar feedback geven én leren in de praktijk: het hoort er allemaal bij!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 503 respondenten
3,7 gemiddeld, 3884 respondenten
Aantal eerstejaars
 
497
317
Door naar het tweede jaar
 
79%
76%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 47%
51%
 
HBO-bachelor of hoger 51%
57%
Doorstuderen
 
8%
7%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.


  Wel sluit de ene vooropleiding beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via paramedisch@fontys.nl.
  Neem ook een kijkje op: doorstroom van mbo naar hbo.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Om alle kennis en vaardigheden te leren, combineren we theorie met praktijk. Wat je leert, breng je direct in de praktijk."

 

Opbouw Fysiotherapie per jaar

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 13 - 15 uur docentcontacttijd
 • Naast onderwijs op de campus, vindt er ook onderwijs online plaats. Dit noemen we blended onderwijs. Tevens wordt er direct een begin gemaakt aan leren in de praktijk.
 • Ruimte voor eigen invulling onder andere door keuzes van te volgen workshops
 • Veel ruimte voor samenwerken met medestudenten en andere partijen in bijvoorbeeld het werkveld en binnen Fontys.
 • Begeleiding van een leerprocesbegeleider (docent)

In het eerste jaar ga je jezelf ontwikkelen tot assistent fysiotherapeut. De kennis en vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, ga je jezelf toe-eigenen. Hierbij sluit je aan op de noodzaak vanuit de beroepsuitdaging en je eigen voorkennis. Hierbij word je intensief begeleid door de leerprocesbegeleider. De verworden kennis en vaardigheden ga je direct toepassen tijdens praktijklessen en in het werkveld op echte patiënten en op je medestudenten.


Studieadvies

Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van de opleiding. Als niet het vereiste aantal studiepunten behaald wordt, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

Je volgt een module van 20 weken bestaande uit veel praktijkleren aangevuld met passend onderwijs en volgt het andere deel van het jaar een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen FPH. Zo focus én verdiep jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.


De minoren die we aanbieden binnen FPH zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
 • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken! (NIEUWE MINOR)
 • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk (NIEUWE MINOR)

Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys. Ook praktijkleren kun je in het buitenland vormgeven.

In het vierde jaar loop je een stage van 20 weken. Daarnaast staat dit jaar in het teken van afstuderen. Je kiest een afstudeeropdracht binnen jouw gekozen profileringsthema. Na het succesvol afronden van je studie ben je klaar om als professional het werkveld in te gaan.

De meeste afgestudeerden vinden binnen één jaar een baan.

Direct vanaf de start vindt praktijkleren plaats. Je gaat vanaf dag één jezelf mede ontwikkelen in het nationale- en/of internationale werkveld, op de plekken waar je later ook je beroep uit kan oefenen. Hierdoor ervaar je wat het beroep daadwekelijk inhoudt, kom je direct in contact met patiënten en ontdek je waar jouw behoeftes tot ontwikkeling zitten. Daarnaast leer je ook van én met andere disciplines tijdens je studie.

Er is een toename van praktijkleren door het curriculum heen, van enkele dagen in een periode tot een heel semester aan het einde van je studie.

Jaar 1 en 2:
Korte oriënterende stage als onderdeel van de module De Ondernemende Paramedische Professional.

Jaar 3:
Tracé A: Eerste semester stage van 10 weken in combinatie met 10 weken module Specialisme, tweede semester minor.
Tracé B: Eerste semester minor, tweede semester stage van 10 weken in combinatie met 10 weken module Specialisme .

Jaar 4:
Afstudeerfase, combinatie van afstudeerstage en onderzoeksproject.

Aan de slag met beroepsuitdagingen
Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen. Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Leren wordt dus gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk (vak experts) én cliënten. Jij staat aan het stuur, met leerprocesbegeleiders die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken in je eigen tempo en op jouw manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren!

Fontys Paramedische Hogeschool staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

 
Placeholder for Fontys video
Studenten over de opleiding
Deze opleiding gaat met de tijd mee en heeft aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in het veld.”

Lees het verhaal van Stefan >>

 


Na je opleiding

Het beroep fysiotherapeut is uitdagend en afwisselend, omdat het volop in ontwikkeling is. Bijvoorbeeld door nieuwe technieken en behandelmethodes die vanuit de hele wereld overkomen naar Nederland. En doordat er steeds meer aandacht is voor het voorkomen van klachten.

Als fysiotherapeut kun je aan de slag: 

 • in een ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum
 • bij een fysiotherapiepraktijk, multidisciplinair (sport)centrum of een fitnesscentrum
 • op een school voor gehandicapte kinderen
 • bij bedrijven, arbodiensten of in je eigen praktijk

Doorstuderen

Veel studenten gingen je al voor! Hierbij een greep uit mogelijke vervolgstudies:

 • Bekkentherapie
 • Sportfysiotherapie
 • Manuele therapie
 • Kinderfysiotherapie
 • Universitaire master: w.o. Bewegingsklachten
 

 

Kom kennismaken

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink, door te zoeken op 'opleiding tot fysiotherapeut'.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
november 2023

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend.  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Proefstuderen Fysiotherapie - 12 mei 2023 | Eindhoven
12 mei 2023 09:00 - 12:30 uur
Programma:

09.00 tot 09.10 uur | Welkom en inloop
09.10 tot 09.40 uur | Introductie college Fontys Fysiotherapie
09.40 tot 10.20 uur | Anatomie college
10.20 tot 10.40 uur | Pauze en rondleiding door het gebouw
10.40 tot 10.50 uur | Inhoud curriculum en nieuwbouw
10.50 tot 11.50 uur | Praktijk Anatomie en Fysiotherapeutisch Handelen
11.50 tot 12.30 uur | Bezoek docent, vragenronde

Proefstuderen Fysiotherapie - 02 juni 2023 | Eindhoven
02 jun 2023 09:00 - 12:30 uur
Programma:

09.00 tot 09.10 uur | Welkom en inloop
09.10 tot 09.40 uur | Introductie college Fontys Fysiotherapie
09.40 tot 10.20 uur | Anatomie college
10.20 tot 10.40 uur | Pauze en rondleiding door het gebouw
10.40 tot 10.50 uur | Inhoud curriculum en nieuwbouw
10.50 tot 11.50 uur | Praktijk Anatomie en Fysiotherapeutisch Handelen
11.50 tot 12.30 uur | Bezoek docent, vragenronde

 

Locaties en contact

Eindhoven, gebouw TF

Ds. Th. Fliednerstraat 2 5631 BN
0885077011
paramedisch@fontys.nl
Facebook
Instagram
LinkedIn
De openingstijden van de balie zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.00 uur. Tijdens schoolvakanties is de balie beperkt geopend. Wil je een bezoek brengen aan onze locatie, maak dan altijd eerst een afspraak via de mail.