HBO-ICT

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Onze moderne wereld draait op ICT. Elke dag wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Wil jij dat ook? Ben jij flexibel, nieuwsgierig en wil je onderzoeks- en ontwikkelingsgericht leren zodat je in de toekomst weet hoe je nieuwe kennis opdoet? Kom dan naar Fontys voor HBO-ICT.

Over de opleiding

In de ICT gaan ontwikkelingen razendsnel. Nieuwe producten kunnen blijven bestaan, maar ook snel achterhaald zijn. Wij bieden jou daarom een stevige basiskennis én specialisatie. Je bepaalt zelf waarin je je wilt specialiseren. Ons onderwijs sluit zo nauw mogelijk aan bij de praktijk. Daarvoor werken we intensief samen met ruim 120 gerenommeerde bedrijven. Na je studie heb je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om in elk ICT-beroep goed te kunnen functioneren.

Waarom de opleiding HBO-ICT?

 • Stevige ICT-basisopleiding met maar liefst 12 afstudeerrichtingen
 • Volop keuze om je persoonlijke leerroute samen te stellen
 • Mogelijkheid om je opleiding in het Engels te volgen (Eindhoven)
 • Samenwerking met ruim 120 gerenommeerde bedrijven
 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei zijn in je ICT-specialisatie. HBO-ICT geeft je hiervoor alle tools. 

 • Je krijgt een stevige basiskennis van uiteenlopende ICT-onderwerpen.
 • Je doet (bedrijfs-)opdrachten en projecten om je kennis in praktijk te brengen.
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op.
 • Je bent klaar voor de toekomst van ICT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan.
 
afspelen

Ervaring van studenten

“Wij krijgen “studentnabij onderwijs”. Dit betekent, dat je je eigen leerroute en leervorm kiest vanaf het tweede leerjaar. Dat is echt heel tof en uniek ten opzichte van andere ICT-opleidingen. Ik doe dus eigenlijk alleen wat ik leuk vind!”

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij HBO-ICT:

 • Je volgt les, doet een project of volgt een gastcollege in het Open ICT Lab: jouw studieomgeving
 • Je voert opdrachten uit voor gerenommeerde bedrijven
 • Alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Volgens je eigen persoonlijke keuzes
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
832
270
Lesuren per week
 
30+
12-18
Door naar het tweede jaar
 
74%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
37%
Doorstuderen
 
9%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
92%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
139
270
Lesuren per week
 
30+
12-18
Door naar het tweede jaar
 
74%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
37%
Doorstuderen
 
9%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
92%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Van vwo naar hbo
Met je vwo-diploma overstappen naar een hbo-opleiding bij Fontys? Meer algemene informatie is te vinden op fontys.nl/vwo.

Versnelde bachelor voor vwo'ers met wiskunde B
Heb je een vwo-diploma met wiskunde B, dan kun je ook kiezen voor de versnelde bachelor HBO-ICT in Eindhoven. Deze 3-jarige opleiding is niet alleen praktijkgericht, maar bereidt je ook voor op een vervolgstudie aan de universiteit. Na je afstuderen kun je rechtstreeks de praktijk in όf ervoor kiezen om, zonder extra toelatingseisen, één van deze drie masterstudies te gaan volgen:

 • Computer Science and Engineering (TU/e)
 • Data Science in Engineering (TU/e)
 • Data Science and Entrepreneurship (JADS)

Voor meer informatie over dit versneld traject voor vwo’ers met wiskunde B, lees dan hier verder.

  • MBO-diploma niveau 4

  Doorstroom van mbo naar hbo
  Wil je na het behalen van je mbo-diploma een hbo-opleiding volgen bij Fontys? Meer weten over hoe de overstap naar het hbo is, hoe groot de studiedruk is of wat voor werk je kunt gaan doen na het hbo? Kijk voor meer informatie op: fontys.nl/mbo.

  HBO-ICT Stage: Voor een goede overstap van mbo naar hbo
  Heb je (bijna) een mbo-4-diploma en twijfel je of je de stap van het mbo naar het hbo kunt maken? Volg dan ons HBO-ICT Stagetraject, dat de stap van het mbo naar het hbo makkelijker maakt. Je volgt dan een half jaar lang een dag in de week bij ons onderwijs en leert over alle afstudeerrichtingen binnen HBO-ICT. Je kunt wennen aan het niveau en de studiehouding die nodig is voor studeren aan het hbo. Je maakt ook kennis met de inhoud van de opleiding. Het programma start twee keer per jaar, in februari en september. 

  Met een aantal mbo-scholen hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt. Dat zijn: ROC ter Aa, ROC-Gildeopleidingen, ROC Leijgraaf, ROC Sint Lucas, ROC Summa en ROC Tilburg. Zit je op één van deze scholen, dan kun je deelnemen aan de HBO-ICT stage. Ben je scholier aan een andere mbo-school, dan kun je ook deelnemen. Dat doen we dan in overleg met jouw school. 

  Meer weten? 
  Stuur dan een e-mail met je naam en je mbo-opleiding aan onze mbo-coördinator: mbofhict@fontys.nl 

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”

 

Opbouw HBO-ICT per jaar

HBO-ICT is een vierjarige brede bacheloropleiding. In het eerste jaar start je met een brede oriëntatie op vijf profielen:

Profielen

In het eerste jaar werk en leer je vijf dagen per week met andere studenten in een Open ICT Lab. Je leert binnen de vijf profielen en maakt proftaken in groepen van zes studenten. Aan het einde van de eerste 20 lesweken heb je één profiel als basis gekozen.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om een leervorm te kiezen die bij jou past. Dit zijn verschillende manieren om kennis en vaardigheden op te doen. Het kan variëren van meer gestructureerd en voorspelbaar tot meer open en met een eigen inbreng van de student. Lees meer over onze leervormen.

Vanaf het tweede jaar kun je ieder semester kiezen uit een profiel of een specialisatie die het beste bij jou past. We begeleiden je goed bij het maken van die keuzes.

Je kunt kiezen uit de volgende specialisaties: 

Specialisaties

Zo kun je je persoonlijke leerroute samenstellen.

Vanaf nu kun je voor elk semester opnieuw een keuze maken voor een leervorm, die op dat moment het beste bij jou past.  Lees meer over onze leervormen.

In de eerste helft van je derde studiejaar ga je stage lopen bij een bedrijf. Dé mogelijkheid om dat wat je tijdens je opleiding hebt geleerd, ook echt in praktijk te brengen. Je doet één grote opdracht in de ICT-richting waarin je je wilt verdiepen, binnen een door jou gekozen bedrijf of organisatie. Natuurlijk helpen wij je bij die keuze.

We hebben een sterk samenwerkingsverband met ruim 120 bedrijven. We krijgen geregeld aanbiedingen van bedrijven voor geschikte stages. Je mag hieruit kiezen, maar je mag ook zelf op zoek gaan naar een bedrijf.

Je laatste jaar staat in het teken van je afstuderen. Je doet een grote opdracht op het niveau van een startende HBO-ICT’er, met daarin geïntegreerd een klein onderzoek. Je maakt een afstudeerscriptie en je rondt je afstudeerfase af met een eindpresentatie op school, voor je bedrijfsbegeleider en docenten.
 
 

Na je opleiding

Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt, leiden we je binnen HBO-ICT op voor functies die nu misschien nog helemaal niet bestaan. We zorgen ervoor dat je je altijd kunt blijven ontwikkelen. Verder hangt jouw toekomstig beroep ook af van je profielen en specialisaties.

Denk bijvoorbeeld aan functies als: 

 • bedrijfskundig informaticus
 • specialist in cyber security
 • ontwikkelaar van games
 • maker van digitale mediaproducten
 • software engineer

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit.

 
afspelen

Na de HBO-ICT

“De opleiding werkt nauw samen met meer dan 120 bedrijven in de regio, waardoor het onderwijs goed aansluit op arbeidsmarktbehoeften. Al tijdens het stagelopen en afstuderen vroeg het bedrijf mij om na het afstuderen bij hen te komen werken. Veel van mijn medestudenten hebben dezelfde ervaring. Je kunt dus écht je droombaan uitzoeken!"

 

Meer weten over de opleiding HBO-ICT

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 
InstituutFontys Hogescholen
LocatieEindhoven Tilburg
OpleidingB HBO-ICT (Information and communication technology)

Aanmelden

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 juni - aan via Studielink.
Tijdens het overleg tussen de Vereniging Hogescholen en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven, op donderdagmiddag 19 maart, is er besloten dat de aanmelddatum voor een studie aan het hbo wordt verschoven van 1 mei naar 1 juni 2020. Zo krijgen eindexamenkandidaten meer tijd om hun studiekeuze te maken.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Studiekeuzecheck als recht in plaats van als plicht.

Gezien de situatie op dit moment en het landelijke advies, heeft het College van Bestuur besloten uitsluitend voor de aankomende studenten in het studiejaar 2020-2021 de Studiekeuzecheck aan te bieden als recht i.p.v. als plicht. Dat wil concreet zeggen dat deze voor aankomend studiejaar niet verplicht is. Het is de bedoeling de aankomende studenten een warm welkom te geven en hen de mogelijkheid tot reflectie te bieden.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. Bij de bacheloropleiding HBO-ICT krijgt elke nieuwe student kort na aanmelding een uitnodiging voor het invullen van een vragenlijst (de studiekeuzecheck).

Concreet betekent dit voor aankomende studenten voor het studiejaar 2020/2021, dat een aankomend student zelf aangeeft of hij/zij deel wil nemen aan de Studiekeuzecheck.

De opleiding stuurt de online vragenlijst met het verzoek die in te vullen als de student gebruik wil maken van de Studiekeuzecheck. Van studenten die dat niet doen wordt verondersteld dat zij niet deel willen nemen. Met deze maatregel komt de Studiekeuzecheck als inschrijfvoorwaarde te vervallen voor alle aanmelders voor het studiejaar 2020/2021.

Voor vragen kun je contact opnemen met de collega's van het Startsemester:
Locatie Eindhoven via email
Locatie Tilburg via email

Uitgebreide algemene informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Februari-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in februari is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je daartoe uiterlijk 31 januari 2021 aan.

September-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in september is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je uiterlijk 1 juni aan. Is de datum van 1 juni gepasseerd en wil je toch graag aanmelden? Dat kan tot uiterlijk 31 augustus. Het advies, dat je krijgt bij je studiekeuzecheck-activiteit is, bij aanmelding na 1 juni, bindend.

Studentcoaching

Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme. Bij Fontys Hogeschool ICT hebben wij Student+ ingericht voor alle ICT-studenten. Klik hier voor meer info.

AD-ICT

Een alternatief is instromen in onze associate degree AD-ICT. Vanaf september 2020 kun je de AD-ICT volgen in Eindhoven en in Tilburg. Klik hier voor meer info.

Engelstalige opleiding HBO-ICT

Wil je de opleiding vanaf de start in het Engels volgen tussen zowel Nederlandse als internationale studenten op locatie Eindhoven?

Dan kun je je aanmelden via onze Engelstalige website

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet