Sprint naar content

HBO-ICT

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Start februari en september | Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Hello world! ICT is overal om je heen. Stap je dus binnen bij de bachelor HBO-ICT, dan kies je voor een wereld van mogelijkheden. Het bedrijfsleven, de overheid, onderzoek of je eigen pad? Bij Fontys kies en vorm je zelf jouw toekomst.

Over de opleiding

ICT is dus erg breed. Je kiest voor een profiel. Dat gaat van technisch (Technology, Sofware Engineering, Infrastructure) en zakelijk (Business) tot creatief (Media Design). Daar geef je later in je opleiding een eigen smaak aan door een specialisatie te kiezen die bij jou past. Cyber Security, Artificial Intelligence of toch liever Creative Technology? Jij kiest en geeft je opleiding vorm op basis van jouw voorkeur en talent. Zo ontwikkel jij jezelf tot een ICT-professional voor de toekomst!

Waarom de opleiding HBO-ICT?

 • Kies zelf voor de manier van leren en werken die bij jou past
 • Geef jouw opleiding vorm met je eigen keuze van profiel en specialisatie
 • Volg je opleiding in het Nederlands of Engels
 • Werk samen aan werkveldprojecten met medestudenten en gerenommeerde partnerbedrijven
 • Toegankelijk instapniveau met elke vooropleiding (havo, vwo en elk mbo-4 diploma)
 • Grote baanzekerheid van netwerkengineer tot digital nomad appdesigner
 

Wat ga je leren?

Als student bij Fontys word je opgeleid tot een toekomstbestendige ICT-professional. Je leert vooruitdenken, creatief zijn, oplossingsgericht (samen) werken en vooral hoe je een kei wordt en blijft in jouw specialiteit, maar ook wendbaar in de toekomst. Daarvoor krijg je de volgende tools:

 • Je leert programmeren, aansluitend bij jouw profiel (hard coding, low code of no code)
 • Je werkt aan je soft skills door samen te werken met medestudenten, onderzoekers en (externe) stakeholders
 • Je verdiept je in razendactuele trends als synthetic media, dataprotectie, AI en IoT (en blijft dat doen)
 • Je wordt klaargestoomd voor een werkveld in verandering: je blijft leren en ontwikkelen.

Video HBO-ICT

Bekijk hieronder meteen de video met inhoudelijke info over de opleiding.

Voorlichting HBO-ICT

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Voorlichting HBO-ICT

Wil je weten waar ICT allemaal wordt toegepast in onze wereld? Wil je weten hoe je bij ons leert? Neem dan snel een kijkje!

 

Ervaring van studenten

“We krijgen studentnabije onderwijs, wat betekent dat jij zelf je opleiding vormgeeft door je eigen leerroute en leervorm te kiezen. Dat is uniek, en daardoor doe ik precies wat ik leuk vind!”
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken.Dat blijft vooral leuk als je een goede mix hebt van structuur en afwisseling. Dat zit wel goed bij HBO-ICT:

 • Je bent dagelijks aanwezig op locatie
 • Je werkt samen in ruime Open ICT Labs: jouw studieomgeving
 • Je studietaken zijn een mix van groeps- en individueel werk
 • Je brengt al jouw producten samen in je persoonlijke portfolio
 • Je presenteert later ook aan bedrijven, opdrachtgevers en werkveldpartners

Hoe ziet onze campus eruit?

Neem een kijkje in onze gebouwen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Opening gebouw P8 Tilburg

In deze video krijg je een mooie impressie van de opening van ons nieuwe gebouw in Tilburg!

Studentcoaching

Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme. Bij Fontys Hogeschool ICT hebben wij Student+ ingericht voor alle ICT-studenten.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 997 respondenten
3,5 gemiddeld, 5372 respondenten
Aantal eerstejaars
 
668
235
Door naar het tweede jaar
 
77%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 43%
32%
 
HBO-bachelor of hoger 45%
35%
Doorstuderen
 
13%
13%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 255 respondenten
3,5 gemiddeld, 5372 respondenten
Aantal eerstejaars
 
169
235
Door naar het tweede jaar
 
79%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 31%
32%
 
HBO-bachelor of hoger 35%
35%
Doorstuderen
 
13%
13%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Van vwo naar hbo
Met je vwo-diploma overstappen naar een hbo-opleiding bij Fontys? Meer algemene informatie is te vinden op fontys.nl/vwo.

Versnelde bachelor voor vwo'ers met wiskunde B
Heb je een vwo-diploma met wiskunde B, dan kun je ook kiezen voor de versnelde bachelor HBO-ICT in Eindhoven. Deze 3-jarige opleiding is niet alleen praktijkgericht, maar bereidt je ook voor op een vervolgstudie aan de universiteit. Na je afstuderen kun je rechtstreeks de praktijk in όf ervoor kiezen om, zonder extra toelatingseisen, één van deze drie masterstudies te gaan volgen:

 • Computer Science and Engineering (TU/e)
 • Data Science in Engineering (TU/e)
 • Data Science and Entrepreneurship (JADS)

Meer informatie: versneld traject voor vwo’ers met wiskunde B.

  • MBO-diploma niveau 4

  Doorstroom van mbo naar hbo
  Wil je na het behalen van je mbo-diploma een hbo-opleiding volgen bij Fontys? Meer weten over hoe de overstap naar het hbo is, hoe groot de studiedruk is of wat voor werk je kunt gaan doen na het hbo? Kijk voor meer informatie op: fontys.nl/mbo.

  Meer weten? 
  Stuur dan een e-mail met je naam en je mbo-opleiding aan onze mbo-coördinator: mbofhict@fontys.nl 

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.

Met een afgeronde associate degree ICT kun je zelfs instromen in jaar 2 van de bacheloropleiding HBO-ICT. Je hoeft in dat geval nog maar 150 studiepunten van deze bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Niet de juiste vooropleiding? 
Ben je een Nederlandse student en wil je de bachelor HBO-ICT demand based in Tilburg doen, beschik je niet over de juiste toelatingseisen én ben je ouder dan 21 jaar, dan dien je een Nederlandstalige 21+-toets af te leggen, die bestaat uit twee delen. Wanneer je deel 1, de intellectuele capaciteitenonderzoek (ACT) met goed gevolg hebt afgelegd, dien je nog deel 2, een Nederlandstalige taaltest, af te leggen. Beiden worden door Fontys gefaciliteerd. Klik hier voor meer informatie.

Heb je de Nederlandse nationaliteit en wil je in Eindhoven de bachelor HBO-ICT course based of demand based volgen, beschik je niet over de juiste toelatingseisen én ben je ouder dan 21 jaar, dan dien je een Engelstalige 21+ test af te leggen. Hiervoor maak je alleen de intellectuele capaciteitenonderzoek (ACT). Als je deze met goed gevolg hebt afgelegd, dien je op eigen gelegenheid een Engelse taaltoets (IELTS, TOEFL of Cambridge certificaat) te behalen. Deze toets wordt niet door Fontys aangeboden. 

De data waarop de ACT-test bij Fontys wordt afgenomen, vind je hier.

Voor het afleggen van een taaltest ga je naar IELTS, TOEFL of Cambridge-organisaties. Meer info over de minimale score die je moet behalen vind je hier.

Je zorgt er zelf voor dat je de taaltoets tijdig aflegt. Ook de kosten daarvoor zijn vooralsnog voor je eigen rekening. In Nederland worden deze toetsen door diverse aanbieders aangeboden, bijvoorbeeld:   

Let op:

Tussen het afleggen van de DAT-toets en het afronden van de taaltoets kan een tijdverschil zitten van een paar maanden. Het is verplicht je vooraf aan te melden voor een taaltoets; ook is voldoende voorbereidingstijd nodig. Er zijn veel prijsverschillen. Daarom is het raadzaam tijdig te informeren en goed te vergelijken.

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse dan wel de Engelse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”
 

Opbouw HBO-ICT per jaar

De bacheloropleiding HBO-ICT duurt vier jaar. In het het eerste jaar start je met een brede oriëntatie, waarbij je bovendien je eigen route kiest. Je hebt twee opties:

 • Nederlandstalig onderwijs in Tilburg of Eindhoven in de demand-based leervorm, met veel zelfstandigheid en eigen keuze.
 • Engelstalig onderwijs in Eindhoven in de course-based leervorm, met meer structuur en een vast lesprogramma.

Je leest hier meer over de leervormen.

Profielen

In je eerste jaar start je met een brede oriëntatie van 20 weken, waarin je les krijgt binnen de vijf profielen die je kan volgen. Daarna kies je één van de profielen voor je verdere studie:

Je kiest dus al lerende voor wat bij jou past. Je eerste jaar sluit je af met een individueel assessment, waarbij gekeken wordt naar je totale ontwikkeling die je vastlegt in je portfolio. Gehaald? Dan heb jij een hbo-propedeuse op zak.

Vanaf het tweede jaar kies je voor meer verdieping in je profiel met een specialisatie. Die kies je halverwege het jaar.

Je kunt kiezen uit de volgende specialisaties: 

Specialisaties

Vanaf het moment dat je specialisatie start, is het onderwijs tweetalig. Afhankelijk van je docenten of medestudenten spreek je Engels of Nederlands. Je studiemateriaal is Engelstalig. Course-based en demand-based komen samen en je werkt in groepen of individueel aan onderzoeksprojecten van (bedrijfs)partners. Je deelt vaak zelf je tijd in.

Wil je nog meer vrijheid om je eigen studie in te richten? Dan kies je hier voor Open Learning, waarbij je niet vast zit aan een profiel of specialisatie. In overleg met je docenten, stel jij een eigen programma samen. Dat is uitdagend, en of het wat voor je is ontdek je tijdens je studie vanzelf. Lees meer over onze leervormen.

De eerste helft van jaar 3 is je stage, waar jij je kennis en ervaring in de praktijk brengt. Je kan je richten op je profiel of specialisatie, of een combinatie. Je stage volg je bij een van de 150 partnerorganisaties van Fontys Hogeschool ICT in de Brainport regio, of bij een organisatie die je zelf kiest. Passend bij jouw eigen interesse, kun je je stage meer richten op je profiel of op je specialisatie, of op een combi. Je opleiding heeft een netwerk van ruim 150 partnerbedrijven.

Na je stage beslis je wat jouw afstudeerkoers wordt. Je kan doorgaan met je profiel én specialisatie, of je richten op één van de twee. Je kan een minor volgen in binnen- of buitenland om je kennis te verbreden, doorzetten in Open Learning met je eigen studieplan, en zelfs een schakeltraject volgen voor een universitaire vervolgopleiding.

De laatste helft van jaar 4 is je afstudeerstage. Je doet een eigen onderzoek bij een afstudeerbedrijf. Op basis daarvan maak je een scriptie of een afstudeerportfolio. Je presenteert je resultaten en zwaait af als junior ICT’er, met volop ervaring en kennis in huis.
 
 

Na je opleiding

Het werkveld zit te springen om ICT'ers met de juiste skills en dat zal de komende jaren niet veranderen. Je hebt dus gekozen voor een opleiding met een grote baanzekerheid en de mogelijkheid in diverse sectoren in binnen- of buitenland aan de slag te gaan. Bovendien ben je in staat om zelf te blijven leren en ontwikkelen. De mogelijkheden zijn divers. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van functies die voor jou klaar liggen:

 • Embedded Software Engineer
 • Field Service Engineer
 • Software Developer
 • Cyber Security Specialist
 • Cloud Engineer
 • Support Engineer
 • Business Intelligence Consultant
 • Informatiemanager
 • Front-end Developer
 • User Experience Designer
 • Game Developer
 • Digital Marketeer

Je kunt bovendien doorstuderen voor een masterdiploma.

 

Na de HBO-ICT

“De opleiding werkt nauw samen met meer dan 120 bedrijven in de regio, waardoor het onderwijs goed aansluit op arbeidsmarktbehoeften. Al tijdens het stagelopen en afstuderen vroeg het bedrijf mij om na het afstuderen bij hen te komen werken. Veel van mijn medestudenten hebben dezelfde ervaring. Je kunt dus écht je droombaan uitzoeken!"

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen HBO-ICT | Eindhoven
02 jun 2023 09:00 - 15:00 CEST uur
Programma
Tijdens de proefstudeerdag bij Fontys Hogeschool ICT maak je kennis met elkaar, studenten en docenten én volg je workshops. (ICT & Business, - Infrastructure, -Media Design, -Software Engineering, -Technology).
Programma:
Inloop
Algemene informatie over de opleiding
Samenwerkingsopdracht
Deel 1 workshop
Pauze (voor een lunch wordt gezorgd)
Deel 2 workshop
Afsluiten en evalueren
Mocht deze proefstudeerdag volgeboekt zijn, neem dan contact op met organisatie (marcomhbo-fhict@fontys.nl)
Proefstuderen HBO-ICT | Tilburg
15 jun 2023 09:30 - 15:00 CEST uur
Programma
nog 3 plaatsen

Tijdens de proefstudeerdag bij Fontys ICT krijg je een rondleiding, maakt kennis met elkaar, studenten en docenten én volgt een workshop waarin alle profielen samen komen. (ICT & Business, - Infrastructure, -Media Design, -Software Engineering, -Technology).


Programma:
Inloop
Algemene informatie over de opleiding
Deel 1 workshop
Pauze + rondleiding (voor een lunch wordt gezorgd)
Deel 2 workshop
Afsluiten en evalueren


Mocht deze proefstudeerdag volgeboekt zijn, neem dan contact op met organisatie (hogeschoolict-Tilburg@fontys.nl)

Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*

*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding HBO-ICT

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

InstituutFontys Hogescholen
LocatieEindhoven of Tilburg
OpleidingB HBO-ICT (Information and Communication Technology) - Demand Based

Aanmelden

BELANGRIJK:

Voordat je je aanmeldt bij Studielink is het van belang dat je een keuze maakt voor de leervorm waarmee je wilt starten. Je kunt kiezen tussen Demand Based of Course Based. Klik voor alle uitleg over de leervormen.

Aanmelden voor HBO ICT Course Based of Demand Based

Let op! Er zit een verschil in het aanmelden vóór 1 mei en 1 mei. Zie de stappen hieronder.


Stap 1 voor aanmelders vóór 1 mei: 
Je meldt je - voor 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2 voor aanmelders vóór 1 mei:
Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys ICT

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat je zelf een weloverwogen keuze kan maken. Dat vergroot je kans op studiesucces. Het bestaat uit het invullen van een digitale vragenlijst en een Studiekeuzecheck activiteit op locatie, waarbij je algemene informatie ontvangt, informatie over de introductie en studieverenigingen en een workshop volgt om een goede indruk van de opleiding te krijgen. Deze activiteit is één van de inschrijfvoorwaarden voor de studie als je je inschrijft voor 1 mei. Uitgebreide algemene informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.


Stap 1 voor aanmelders ná 1 mei:
Je meldt je - ná 1 mei - aan via Studielink.

Meld je je via Studielink 1 mei voor het eerst aan voor een hbo-opleiding? Dan krijg je bij Fontys ICT, na het invullen van een digitale vragenlijst, een verplicht persoonlijk gesprek op locatie. Tijdens het gesprek horen wij graag je motivatie voor onze opleiding en hoe je je georiënteerd hebt. Aan het einde volgt dan een bindend studieadvies. Het kan dus zijn dat je te horen krijgt dat onze opleiding op dat moment niet bij je past.

De Student Desk neemt met alle aanmelders die zich na 1 mei hebben aangemeld persoonlijk contact op voor het inplannen van het verplichte gesprek.

De gesprekken in Eindhoven worden gepland op verschillende data tussen 5 juni en 12 juli (beperkt aantal plaatsen beschikbaar per dag). De gesprekken in Tilburg vinden plaats tussen 12 juni en 12 juli (beperkt aantal plaatsen beschikbaar per dag).


Machtiging collegeld: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.


Februari-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in februari is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je daarvoor uiterlijk 31 januari aan.

Vragen?

Neem contact op met de collega's van het Startsemester:

Locatie Eindhoven:
Mail naar dbstartfhict@fontys.nl (Demand Based) of cbstartfhict@fontys.nl (Course Based)

Locatie Tilburg:
Mail naar startsemester-tilburgfhict@fontys.nl


Studentcoaching

Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme. Bij Fontys Hogeschool ICT hebben wij Student+ ingericht voor alle ICT-studenten. Klik hier voor meer info.

AD-ICT

Een alternatief is instromen in onze associate degree AD-ICT, die je kunt volgen in Eindhoven en in Tilburg. Klik hier voor meer info.

Engelstalige opleiding HBO-ICT

Wil je de opleiding vanaf de start in het Engels volgen tussen zowel Nederlandse als internationale studenten op locatie Eindhoven? Je kiest dan voor de leervorm Course Based. Dan kun je je aanmelden via onze Engelstalige website

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.