Sprint naar content

Human Resource Management (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • Kom meelopen

Wil jij het beste uit mensen en organisaties halen? Kies dan voor Fontys HRM. Je leert alles over het werven, aannemen, opleiden en begeleiden van medewerkers. En je leert hoe je medewerkers kunt motiveren om hun talenten te benutten en ambities te realiseren. Zo bouw jij een team waarmee jouw organisatie optimaal presteert. Met Fontys HRM word jij dé verbinder van mensen en werk!

Over de opleiding

Weet je dat de grootste uitdaging van organisaties het krijgen én houden van goed personeel is? Dit betekent dat jij straks als HR-professional een van de belangrijkste mensen in jouw organisatie bent! Fontys HRM bereidt jou perfect op deze rol voor. Want je krijgt niet alleen een goede economische en juridische basis, we leren je als enige HR-opleiding ook sociaal-psychologische skills om mensen in hun loopbaan te begeleiden. Daarom kunnen onze studenten vaak meer dan anderen!

Ook jouw eigen talent staat tijdens je opleiding centraal. In kleine groepen en met veel docentencontacten stippelen we vier jaar lang jouw persoonlijk onderwijsplan uit. En hou je van afwisseling? Dan zit je met veel praktijkopdrachten uit het bedrijfsleven en uitdagende projecten helemaal goed. Bij Fontys HRM is geen dag hetzelfde!

Waarom Human Resource Management bij Fontys?

 • HRM vanaf dag 1
 • Opdrachten uit de praktijk vanaf dag 1
 • Veel aandacht voor sociaal-psychologische skills
 • Kies jouw eigen leerroute
 • Kleine groepen en veel contact met docenten
 • Onze studenten kunnen meer!
 • Elke dag anders!
 • Starten in september
 

Ook sociaal-psychologische skills!

Natuurlijk krijg je alle theoretische vakken om jouw beroep straks goed te kunnen uitoefenen. Maar HRM is méér dan kennis. Je moet ook met mensen kunnen praten, ze begrijpen, signalen oppikken, coachen en stimuleren. Hier zijn we heel sterk in bij Fontys HRM.
We leren je alle skills. Zo word jij een betere HR-professional!

 • De basis: economie, recht, financiën.
 • HRM: recruitment, talentontwikkeling, personeelsmanagement, arbeid en gezondheid, werkgeluk.
 • Vaardigheden: presenteren, onderzoeken, spreken, sociaal-psychologische skills.
 • Samenwerken met studenten en docenten aan échte opdrachten uit de praktijk.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wil jij het beste uit mensen en organisaties halen?

Met Fontys HRM word jij dé verbinder van mensen en werk!
 

Elke dag anders

Bedrijf A heeft met spoed 50 mensen nodig. Bedrijf B zoekt hoog opgeleide expats. Bedrijf C wil jonge werknemers meer plezier en carrièrekansen bieden. Met dit soort vragen van echte organisaties ga jij tijdens je opleiding aan de slag. Je leert de kennis en skills die je voor deze projecten nodig hebt en werkt intensief met je medestudenten en docenten samen. Fontys HRM is superafwisselend en altijd praktijkgericht!

Jij staat in de spotlights!

Fontys HRM is heel persoonlijk. Hier staat onze opleiding om bekend. Iedereen kent elkaar, je werkt in kleine groepen en er is altijd tijd voor begeleiding en feedback. Ook jouw studieloopbaan verloopt heel persoonlijk. We helpen je om je eigen leerroute te kiezen die perfect bij jouw talenten en ambities past. En de sociaal-psychologische skills die je voor je beroep leert? Daarmee leer je ook jezelf beter kennen. Hier heb je de rest van je leven en carrière profijt van. Bij Fontys HRM sta jij in de spotlights!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 162 respondenten
3,8 gemiddeld, 2827 respondenten
Aantal eerstejaars
 
122
109
Door naar het tweede jaar
 
81%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 57%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
53%
Doorstuderen
 
21%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 80 respondenten
3,8 gemiddeld, 2827 respondenten
Aantal eerstejaars
 
47
109
Door naar het tweede jaar
 
81%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 54%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 56%
53%
Doorstuderen
 
20%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 Placeholder for Fontys video
"Mijn studiecoach heeft mij in het eerste jaar echt goed geholpen met het opstarten van de studie. Hij had veel persoonlijk aandacht en tijd voor mij."
Rens, derdejaarsstudent HRM

 

Opbouw

In het eerste jaar maak je kennis met HRM. Het jaar is in vier perioden van 10 weken verdeeld. Elke periode heeft zijn eigen thema. Binnen het thema krijg je geen schoolse vakken, maar een optimale mix van theoretische kennis, training in skills die je voor het vak nodig hebt en gevarieerde opdrachten uit de echte praktijk van organisaties. Een totaalaanpak dus, die jou constant uitdaagt en je laat ervaren waarom je dingen leert. Zie je? Al in het eerste jaar leer je ontzettend veel over HRM! Uniek aan Fontys HRM is dat wij vanuit een mensgerichte visie het vak heel breed benaderen. 

Sfeerafbeelding Fontys

Jouw eerste jaar

Je komt in een vaste groep van ongeveer 15 studenten. Dit is de basis van jouw leerjaar. Vanuit deze basis word je niet alleen opgeleid tot HR-professional, maar leer je ook jezelf kennen. Wie ben ik? Wat wil ik leren? Waar wil ik naartoe? Jouw groep heeft een vaste coach die jou en jouw groepsleden een heel jaar begeleidt en adviseert.

Je begint jaar 1 iedere periode van 10 weken met een gezamenlijke aftrap. Dit is een bijeenkomst met jouw eigen groep en vaak nog een tweede of derde groep, onder begeleiding van een docent. Je krijgt geen traditionele les of hoorcollege, maar een opdracht uit de echte HR-praktijk van een bedrijf of instelling. Hier ga je in kleine groepjes mee aan de slag. Ieder thema duurt 10 weken en er zijn vier thema’s in totaal.

Hoe pak je de opdracht aan? Dit zoek je met jouw groepje zelf uit. Denk na. Wat heb je nodig om het vraagstuk op te lossen? Welke kennis, welke vaardigheden? De docent begeleidt je en laat je zien waar je informatie kan vinden, bijvoorbeeld in het kennisportaal van de opleiding of ergens anders. Je gaat ook zelf op onderzoek uit en zoekt bijvoorbeeld contact met HR-professionals uit de praktijk. Vier dagen per week zijn er contactmomenten op school. Er zijn ook bijeenkomsten met docenten waarin kennis wordt overgedragen, vaardigheden worden aangeleerd en waarbij aandacht is voor samenwerking in teams.

Zo vergroot jij tijdens het eerste jaar continu jouw kennis en skills om samen met jouw medestudenten oplossingen voor allerlei praktijkopdrachten te bedenken en presenteren. Op een vast moment in de week komt jouw vaste groep bij elkaar en reflecteer je met jouw coach hoe het met jouw prestaties en met jezelf gaat. In jaar 1 groei jij razendsnel als mens en als professional, zodat jij samen met jouw coach een goede keuze kunt maken voor het vervolg van jouw opleiding.

De hoofdfase omvat twee leerjaren en is in vier semesters (halve jaren) verdeeld. Je kunt zelf kiezen wat je per jaar en semester gaat doen. Jouw coach helpt je om een route te kiezen die het best bij jou past.Sfeerafbeelding Fontys

Eigen jaarvolgorde

In leerjaar twee en drie kies je je eigen leerroute. In een van de twee leerjaren kies je uit drie leerroutes, in het andere leerjaar loop je stage en volg je een minor. Je kunt kiezen welk jaar je als eerste doet. Sommige studenten willen graag eerst kennis en vaardigheden op school leren, om ze daarna tijdens een stage in de praktijk toe te passen. Anderen willen juist eerst praktijkervaring opdoen tijdens een stage, om met die ervaring een leerroute zoals het Praktijkatelier of de International Stream te volgen. Kies dus zelf wat het best bij jou past!

Drie leerroutes

In een van de twee leerjaren heb je de keuze uit 3 leerroutes:

1. Baseline
Dezelfde studiemix als in jaar 1 (kennis, skills, praktijkopdracht), maar pittiger en meer gespecialiseerd.
In het eerste semester volg je de leerlijn Vitaliteit & werkgeluk, in het tweede semester de leerlijn Duurzaam
organiseren. Deze volgorde staat vast. Net zoals in jaar 1 werk je met opdrachten uit de praktijk. Maar deze
opdrachten zijn groter, complexer en duren een half jaar.

2. Praktijkatelier
Leer jij liever in de praktijk? Dan kies je voor de leerroute Praktijkatelier met nog meer gevarieerde
praktijkopdrachten. Voor alle studenten met een ondernemende instelling.

3. International Stream
Dezelfde leerroute als het Praktijkatelier, maar in deze leerroute werk je samen met studenten Toegepaste
Psychologie en ga je aan de slag met internationale- en interculturele opdrachten voor het (internationale)
werkveld.

Stage en minor

In dit leerjaar loop je stage en volg je een minor. Je kunt zelf kiezen wat je het eerst wil doen.

 • Stage
  Je gaat een stage lopen van twintig weken. Je bent vier dagen per week op je stageplek aanwezig. Vanuit het stagebedrijf krijg je een onderzoeks-en adviesopdracht die je tijdens je stage gaat uitwerken. Je gebruikt één dag per week om hier aan te werken. De andere drie dagen werk je mee op je stageplek. Eén dag per week ga je terug naar school. Je kunt ervoor kiezen om je stage in het buitenland te doen. Je kunt trouwens ook bij Fontys zelf stage lopen in een van onze Sociale Innovatiecentra. Dit zijn professionele werkplaatsen die door onze eigen HRM-studenten worden bemenst. Je neemt de rol van adviseur/consultant aan en voert opdrachten van externe organisaties uit op het gebied van arbeid, vitaliteit, werkgeluk, smart working, zorg en welzijn.

 • Minor
  Tijdens een minor ga je je verdiepen in je vakkennis of juist je horizon verbreden. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Kies bijvoorbeeld de minor Re-integratie en Talentcoaching, Taal en Cultuur of Ondernemerschap. Een minor volg je bij Fontys of bij een andere onderwijsinstelling. Je kunt ook een buitenlandminor doen. Wij hebben partnerrelaties met ruim 100 universiteiten en hogescholen in de hele wereld! Bovendien kan je er voor kiezen een pre-masterprogramma te volgen in samenwerking met de Tilburg University.
Ben je er klaar voor? Alles geleerd en ervaren? Dan ga je afstuderen! Je loopt het hele jaar stage bij een organisatie in Nederland, het buitenland of bij een van onze Sociale Innovatiecentra. Daar werk je aan jouw afstudeeropdracht. Hierbij kan je kiezen uit twee routes: een onderzoek of het bedenken van een vernieuwende oplossing voor een HR-vraagstuk, de innovatieve interventie.

Tijdens de stage werk je vier dagen in de week bij jouw stagebedrijf of -instelling en ben je één dag op school. Op deze dag krijg je begeleiding en kan je vrijwillig deelnemen aan lessen, masterclasses en gastcolleges, waarmee je je kan specialiseren. Bij Fontys HRM krijg je dus ook in het laatste jaar volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Zo bereid jij je perfect voor op de toekomst die jij wil!
 

 

Na je opleiding

Als afgestudeerd HR-professional vervul jij een cruciale rol bij of voor bedrijven en instellingen. Jij bent dé verbinder van mensen en werk en bepaalt voor een groot deel het succes van organisaties. Met jouw Fontys HRM-diploma kan je alle kanten op!

 • HR-adviseur bij een mkb-bedrijf of multinational
 • Intercendent bij een werving- en selectiebureau
 • Re-integratiecoach bij een arbodienst
 • Decaan op een school
 • Zelfstandig loopbaanadviseur
 • Consulent werk en inkomen bij het UWV
 • Recruiter bij een detacheringsbureau
 

Na je afstuderen

Tijdens de opleiding HRM leer je communiceren, adviseren, coachen en organiseren om mensen te helpen de juiste keuzes te maken in hun loopbaan. Je hebt oog voor mens én organisatie.

 

Meer weten over de opleiding Human Resource Management

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.