International Lifestyle Studies

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Ben jij geïnteresseerd in trends, marktontwikkelingen en doelgroepen en vraag jij je af hoe onze wereld er in de toekomst uit zal zien? Dan is de opleiding International Lifestyle Studies echt iets voor jou.

Over de opleiding

We also offer this programme in English. Interested in the English programme?

Bedrijven en organisaties hebben behoefte aan inzicht in trends, marktontwikkelingen en doelgroepen. Tijdens deze studie leer je hoe je op basis van trends lifestyleconcepten ontwerpt en vormgeeft die de kwaliteit van leven verbeteren. Dit doe je in de sectoren appearance, living, food, human movement, health, leisure en work. Na de opleiding kun je aan de slag als creative producer, trendwatcher of junior market innovator.

Waarom opleiding International Lifestyle Studies?

 • Je werkt aan concepten die de kwaliteit van leven verbeteren
 • Tijdens de opleiding verdiep je jezelf in zeven lifestyle sectoren
 • Je wordt zowel creatief als commercieel opgeleid
 • In je studie werk je voor externe opdrachtgevers
 • Je doet volop internationale ervaring op
 

Wat ga je leren?

In vier jaar tijd leer je trends analyseren. Vanuit hier maak je een creatieve vertaalslag naar nieuwe toekomstbestendige concepten. Ook leer je hoe je analyses visualiseert en conceptontwerpen vormgeeft en test.

 • Goede mix tussen echte praktijkopdrachten, interessante workshops en assessments
 • Vaardigheden: communiceren, presenteren, onderzoeken, creëren
 • Vakken: creatief denken, conceptontwikkeling, trendonderzoek, lifestyle research en professional communication
 

‘Bij ILS leer je hoe je een lifestyle-concept kunt ontwikkelen waarmee je de kwaliteit van leven verbetert.’

Patrick Engels, oud student International Lifestyle Studies

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de opleiding International Lifestyle Studies. Het ene moment werk je in een team aan een trendrapport of een concept, het andere moment maak je kennis met alle lifestyle-sectoren binnen de opleiding: appearance, living, food, human movement, health, leisure en work.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 321 respondenten
3,5 gemiddeld, 321 respondenten
Aantal eerstejaars
 
176
176
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
60%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
41%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
47%
Doorstuderen
 
19%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

‘Tijdens een proefstudeerdag volg je colleges die speciaal voor jou zijn samengesteld. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding’

Garret Regan, derdejaars ACI student

 

Opbouw

Zo zijn je uren verdeeld over de week: 

 • 35% theorie

 • 25% zelfstudie

 • 40% praktijk

Ieder kwartaal werk je aan een project met als eindresultaat een beroepsproduct. Voor het maken van dit product ga je onder begeleiding van coaches kennis verzamelen. Vervolgens toon je in een assessment aan dat je bekwaam bent op het gewenste niveau. Je maakt zo direct kennis met de twee belangrijkste beroepen waarvoor je wordt opgeleid: trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. Eerstejaars student Luuk legt uit wat je in het eerste jaar allemaal gaat doen.

Ook het tweede jaar bestaat uit vier kwartalen. De eerste drie hebben dezelfde opbouw als in jaar één. Je werkt per kwartaal aan een beroepsproduct, waarin je verschillende kerntaken en verschillende sectoren combineert. Dit jaar staat in het teken van verdieping, zowel als het gaat om kennis van de sectoren als om de beroepsrollen concepting en trendonderzoek. Amber legt uit hoe het tweede jaar er uit ziet.

Internationale ervaring 

Je doet internationale ervaring op door te werken aan internationale opdrachten en tijdens een studiereis. Dan werk je aan een opdracht voor een bedrijf ter plekke.  

De Ideeënfabriek 

Het laatste kwartaal van jaar twee vorm je samen met medestudenten een Lifestyle Company. Op basis van trends ontwerp je een concept: je geeft het vorm, test het en zet het in de markt. De verschillende Lifestyle Companies presenteren hun concepten tijdens de Ideeënfabriek. Ook toekomstige werkgevers krijgen voor dit evenement een uitnodiging. 

.

In het derde jaar volg je een minor en loop je stage. Stage is een belangrijk onderdeel van je studie, want je past dan in de praktijk toe wat je de eerste twee jaar hebt geleerd. Je doet dan vooral praktijkervaring op als conceptontwikkelaar. 

De minor kies je zelf. Kies een minor uit het interessante aanbod van Fontys ACI of Fontys of ga naar een andere instelling voor hoger onderwijs. Wat dacht je van het buitenland? De minor is een uitgelezen kans om een half jaar van je studie in het buitenland door te brengen bij een van onze 45 internationale partneruniversiteiten. Derdejaars student Lotte legt uit wat zij voor haar minor heeft gedaan.

Een stage of minor in het buitenland heeft meerwaarde, is uitdagend en biedt een mooie internationale ervaring.

Tijdens het laatste jaar van je opleiding ga je je specialiseren. Je kiest twee sectoren waarin je verder wilt. Daarnaast kun je kiezen uit een groot aanbod aan specialisatiemodules en specialiseer je je verder binnen de kerntaken trendonderzoek en concepting. 

Meesterproef 

Tegelijkertijd begin je aan je Meesterproef. Daarbij maak je gebruik van de kennis die je in de specialisatiemodules hebt opgedaan. Je kiest zelf een bedrijf waarvoor je een concept wil ontwerpen. Tijdens een Graduation Show presenteer je je afstudeerwerk, onder meer aan toekomstige werkgevers. Zo ziet zo'n graduation show er uit, vervolgens worden de afstudeerpresentaties gebundeld in een publicatie.

 

 

Na je opleiding

Met deze opleiding maak je van het analyseren van trends en het ontwikkelen en in de markt zetten van lifestyle-concepten je beroep. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • Conceptontwikkelaar lifestyle
 • Trendonderzoeker
 • Innovatie manager
 • Design thinker
 • Lifestyle vormgever
 

Cécile helpt bedrijven over de wereld de toekomst te begrijpen & te vertalen naar nieuwe producten

Cécile Cremer, Founder, Wandering the Future

 

Meer weten over de opleiding International Lifestyle Studies

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Tilburg
03 mrt 2020
09:00 - 14:00 uur
Volgeboekt

Dinsdag 3 maart 2020 vindt de proefstudeerdag van de opleiding International Lifestyle Studies plaats. Hierbij informeer ik je graag over deze dag.
 
We verwachten je tussen 08.45 - 09.00 uur bij Fontys Academy for Creative Industries (gebouw P8). Er staan studenten klaar staan om je op te vangen bij de ingang.
 
Natuurlijk starten we met een ontvangst waarbij we je informeren over de dagindeling. Vervolgens ga je een aantal workshops volgen en vervolgens ga je ook zelf aan de slag zodat je een goed beeld van de opleiding krijgt. Tijdens de proefstudeerdag is er natuurlijk nog gelegenheid tot het stellen van vragen aan zowel docenten als studenten.

Wij zorgen voor een lekkere lunch, dus je hoeft zelf geen eten of drinken mee te nemen. Heb je een allergie? Laat het ons weten, zodat we er rekening mee kunnen houden. Je kunt een e-mail sturen naar acimarketingcommunicatie@fontys.nl. De dag zal ongeveer om 14.00 uur afgelopen zijn.
 
Ons adres is:
Fontys Academy for Creative Industries
Gebouw P8
Prof. Goossenslaan 1-04
5022 DM Tilburg
 
Wij heten je graag van harte welkom! Met vragen kun je altijd contact met ons opnemen.
 
Mocht je onverhoopt toch niet kunnen komen, meld je dan af via dit mailadres: acimarketingcommunicatie@fontys.nl

Met vriendelijke groet,

Sharona Laurijssen

Tilburg
14 apr 2020
09:00 - 14:00 uur
nog 43 plekken

Dinsdag 14 april 2020 vindt de proefstudeerdag van de opleiding International Lifestyle Studies plaats. Hierbij informeer ik je graag over deze dag.
 
We verwachten je tussen 08.45 - 09.00 uur bij Fontys Academy for Creative Industries (gebouw P8). Er staan studenten klaar staan om je op te vangen bij de ingang.
 
Natuurlijk starten we met een ontvangst waarbij we je informeren over de dagindeling. Vervolgens ga je een aantal workshops volgen en vervolgens ga je ook zelf aan de slag zodat je een goed beeld van de opleiding krijgt. Tijdens de proefstudeerdag is er natuurlijk nog gelegenheid tot het stellen van vragen aan zowel docenten als studenten.

Wij zorgen voor een lekkere lunch, dus je hoeft zelf geen eten of drinken mee te nemen. Heb je een allergie? Laat het ons weten, zodat we er rekening mee kunnen houden. Je kunt een e-mail sturen naar acimarketingcommunicatie@fontys.nl. De dag zal ongeveer om 14.00 uur afgelopen zijn.
 
Ons adres is:
Fontys Academy for Creative Industries
Gebouw P8
Prof. Goossenslaan 1-04
5022 DM Tilburg
 
Wij heten je graag van harte welkom! Met vragen kun je altijd contact met ons opnemen.
 
Mocht je onverhoopt toch niet kunnen komen, meld je dan af via dit mailadres: acimarketingcommunicatie@fontys.nl

Met vriendelijke groet,

Sharona Laurijssen

Tilburg
12 mei 2020
09:00 - 14:00 uur
nog 49 plekken

Dinsdag 14 april 2020 vindt de proefstudeerdag van de opleiding International Lifestyle Studies plaats. Hierbij informeer ik je graag over deze dag.
 
We verwachten je tussen 08.45 - 09.00 uur bij Fontys Academy for Creative Industries (gebouw P8). Er staan studenten klaar staan om je op te vangen bij de ingang.
 
Natuurlijk starten we met een ontvangst waarbij we je informeren over de dagindeling. Vervolgens ga je een aantal workshops volgen en vervolgens ga je ook zelf aan de slag zodat je een goed beeld van de opleiding krijgt. Tijdens de proefstudeerdag is er natuurlijk nog gelegenheid tot het stellen van vragen aan zowel docenten als studenten.

Wij zorgen voor een lekkere lunch, dus je hoeft zelf geen eten of drinken mee te nemen. Heb je een allergie? Laat het ons weten, zodat we er rekening mee kunnen houden. Je kunt een e-mail sturen naar acimarketingcommunicatie@fontys.nl. De dag zal ongeveer om 14.00 uur afgelopen zijn.
 
Ons adres is:
Fontys Academy for Creative Industries
Gebouw P8
Prof. Goossenslaan 1-04
5022 DM Tilburg
 
Wij heten je graag van harte welkom! Met vragen kun je altijd contact met ons opnemen.
 
Mocht je onverhoopt toch niet kunnen komen, meld je dan af via dit mailadres: acimarketingcommunicatie@fontys.nl

Met vriendelijke groet,

Sharona Laurijssen

Wil je na het bezoeken van de open dag of na het deelnemen aan een proefstudeerdag jezelf verder oriënteren om te ervaren of de opleiding International Lifestyle Studies bij je past? Word dan student voor een dag.

De meeloopdagen bij International Lifestyle Studies zijn bedoeld voor aankomende studenten die in het laatste jaar van hun vooropleiding zitten of al een diploma in bezit hebben, en dus in september met de opleiding kunnen starten.

De International Lifestyle Studenten stellen zich graag even aan je voor.
Kies in dit overzicht een student en een datum en meld je aan voor de meeloopdag met de student van jouw keuze.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact International Lifestyle Studies