Journalistiek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Volg jij het nieuws op de voet en bijt je je graag vast in een onderwerp? Lijkt het je wel wat om verhalen te leren schrijven die boeien, informeren en amuseren? Dan is de opleiding Journalistiek echt iets voor jou!

Over de opleiding

Elke minuut van de dag gebeuren er nieuwswaardige dingen. Tijdens de opleiding Journalistiek leer jij wat nieuws is en hoe je dat op een creatieve manier overbrengt op het publiek. Je leert kritische vragen te stellen en objectief te berichten. Je gaat praktijkgericht aan het werk: de ene keer werk je individueel of samen aan een artikel of interview, de andere keer maak je een tijdschrift of werk je aan een radio- en tv-programma. 

Waarom de opleiding Journalistiek?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Toegang tot up-to-date radio- en televisiestudio en strakke crossmediale nieuwsredactie
 • Al ruim 30 jaar ervaring in het opleiden van journalisten van topniveau
 • Bovengemiddelde studenttevredenheid

 

Wat ga je leren?

Je doet ervaring op met zowel off- als online media. Je leert hoe je het snelle nieuws maakt met audio, video en tekst, maar ook hoe je onderzoek doet naar journalistiek en de samenleving. Je vergroot je debatvaardigheden en je gaat naar het buitenland.  

 • Goede mix tussen hoorcolleges, werkcolleges en redactiebijeenkomsten
 • Vaardigheden: samenwerken, debatteren, presenteren, ondernemen, communiceren, verslagleggen, onderzoeken, schrijven
 • Vakken: journalistieke technieken, ethiek, Nederlands, Engels en maatschappijvakken (politiek, recht en economie), journalism studies
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de opleiding Journalistiek:

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het andere moment zit je in de radiostudio
 • Werk je samen tijdens een redactievergadering
 • Of ben je op pad voor een praktijkopdracht
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 308 respondenten
3,6 gemiddeld, 1003 respondenten
Aantal eerstejaars
 
252
193
Door naar het tweede jaar
 
58%
52%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 25%
27%
 
HBO-bachelor of hoger 31%
36%
Doorstuderen
 
11%
10%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
8%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Heb je vragen over de opleiding Journalistiek? Stuur me gerust een app, ik beantwoord ze graag!

Frederique, student Journalistiek

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling: 

 • 20 uur les
 • 20 uur zelfstudie / op pad voor opdrachten

Hierin leg je de basis voor het journalistieke vak. Met vakken als ethiek en Journalism Studies leer je wat nieuws is en hoe je nieuws verslaat. Ook ga je regelmatig op pad voor verslagen en interviews en doe je je eerste ervaringen op met verschillende media. Met als kers op de taart een reis naar een Europese stad om crossmediale journalistieke producten te maken. 

Het tweede jaar staat in het teken van je groei als journalist, waarin je werkzaam bent op de nieuws-, media- en onderzoeksredactie. Op de nieuwsredactie maak je het snelle nieuws en leer je werken met audio, video en tekst. Op de media- en de onderzoeksredactie doe je onderzoek naar journalistiek en de samenleving en vergroot je je debatvaardigheden. In het tweede leerjaar loop je daarnaast voor het eerst stage, waarbij je ervaring opdoet in praktijk. En niet te vergeten: een mooie internationale reis passeert ook weer de revue.

In het derde jaar werk je aan je journalistieke profilering. Je volgt vakken om je zowel inhoudelijk als in vorm verder te ontwikkelen in de richting die bij jou past. Je kunt je breed oriënteren of juist specialiseren. 

Het derde jaar bestaat uit 2 onderdelen, die elk één semester duren. In Research & Productie staan onderzoek doen en het maken van mediaproducties centraal. Je start met 2 weken Journalism Studies, daarna volg je 3 profielblokken naar eigen keuze. Daarnaast volg je in het derde jaar een minor. 

In het vierde jaar is zelfstandigheid het sleutelwoord. In de laatste fase van je opleiding ontwikkel je je tot een journalist die klaar is voor de arbeidsmarkt. Je loopt een tweede keer stage, werkt als coördinator op onze eigen Nieuwsredactie en volgt het vak Ondernemerschap & Innovatie. En niet te vergeten: je studeert af! 

Buitenland 

Journalistiek houdt niet op bij de landsgrenzen. Sterker nog, steeds vaker hebben nieuwsonderwerpen internationale aspecten. Daarom stimuleren we je om een deel van de opleiding in het buitenland door te brengen. Je bezoekt in het eerste jaar bijvoorbeeld een Europese stad, in het tweede jaar maak je voor de buitenlandredactie een internationale reis en in het derde en vierde jaar kun je, als je wil, ook voor langere tijd naar het buitenland voor je minor of voor een stage.

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens of snel na hun afstudeerperiode een baan op hbo-niveau. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • Bureauredacteur
 • Verslaggever
 • Onderzoeksjournalist
 • Correspondent
 • Freelancer

En dat bij een tijdschrift, online media, radio- of televisieprogramma of op de communicatieafdeling bij een bedrijf.

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Journalistiek

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegvens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

    Ja, de opleiding beschikt over een TV-studio en een radiostudio. Uiteraard ga je zelf aan de slag in de studio’s. Er worden lessen gegeven en uitzendingen gemaakt.

  Er zijn computers om te editen aanwezig op school en via de mediatheek kun je apparatuur (zoals camera’s) lenen.  Dat is een keuze die je vanaf het derde jaar maakt. Dan heb je nagedacht over wat voor journalist je wilt worden en dus ook over welke richting je uit wilt en kun je de vakken kiezen die daarbij passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor audio, video, bladen maken, schrijven. Je kunt een allrounder worden (van alles wat kiezen) of juist specialiseren (bijvoorbeeld alle schrijfvakken).


  In de eerste twee jaar maak je zeker geen specialisatie. Pas in het derde jaar ga je je specialiseren. Wat je wel kunt doen, is binnen de projecten tijdens de eerste twee jaren producten maken waarmee je uiteindelijk al in de richting van bijvoorbeeld de reisjournalistiek beweegt.


  Er is geen vak ‘sportjournalistiek’ Je kunt zelf wel door bijvoorbeeld je onderwerpkeuze en de wijze waarop je dingen uit wilt werken je studie in de richting van de sportjournalistiek sturen. Dit moet uiteraard wel passen binnen het thema en het project waaraan je werkt.


  In het derde jaar zit een vak fotografie. Dit kun je apart kiezen. Op het

  van studenten 'fotografie' kun je voorbeelden zien van werk van studenten.  Ja, in bijna elk project komen mensen van buiten de opleiding vertellen over de praktijk.


  Ja, bij dat kan bijvoorbeeld door je minorkeuze in het derde jaar. Je kunt zowel binnen als buiten de FHJ een minor kiezen.


  De verhouding is op dit moment ongeveer 50/50. We nemen regelmatig nieuwe docenten aan en die zijn vaak jong.


  Ja, vaak is de kleinschaligheid een reden waarom studenten voor onze opleiding kiezen. Iedereen kent iedereen.


  De opleiding is gedeeltelijk traditioneel en gedeeltelijk innovatief. Fontys Hogeschool Journalistiek wordt geroemd om de innovatieve manier van journalistiek bedrijven.


  Dat zit vooral in de journalistieke vakken, zoals Journalistieke Technieken. Daar leer je alle ins en outs van de verschillende genres, van nieuwsbericht tot interview tot reportage tot achtergrondverhaal. Het hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke interesses wat je zal uitdagen.


  Dat hangt ervan af. Sommige studenten vinden het moeilijk, anderen niet. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven.


  Het is een brede opleiding, alle onderdelen van de journalistiek komen bij ons aan bod.


  Veel, je moet leren schrijven en journalistiek schrijven is iets anders dan het schrijven van een betoog of beschouwing. Je gaat leren journalistiek te schrijven, en dat is niet alleen voor print, maar ook voor online, video of audio.


  Zowel op taal, als op beeld als op geluid. De nadruk ga je zelf leggen als je bedenkt welke richting je op wilt.


  Dat hangt ervan af wat je zelf wil. Zowel het schrijven als het maken van video- en audioproducties wordt aangeboden. In het eerste jaar maak je met alles kennis. Je leert én schrijven én een beetje van audio én een beetje van video. Dat is bedoeld om je te laten oriënteren op het vak. Later in de opleiding maak je zelf de keuze waarin je verder wilt.


  Wat je leuk vindt, is voor iedereen verschillend. Je zult ongetwijfeld in elke studie en later in je baan dingen tegenkomen die je niet leuk vindt. Maar het helpt je ook om keuzes te maken voor wat je wel leuk vindt.


  Ja, dat komt aan de orde bij het vak Journalism Studies.


  Ja, dat is wel fijn als je dat kan. Tegelijkertijd weten we ook dat dat heel vaak niet zo is, dus daarom krijg je daar les in. Maar het is wel de bedoeling dat je gaandeweg in jouw carrière steeds minder fouten gaat maken en aan het einde van de opleiding (bij je afstuderen) moet het echt foutloos zijn.


  In het eerste en tweede jaar ga je op buitenlandreis (als corona geen roet in het eten gooit). In het eerste jaar ga je met je redactiegroep naar een Europese stad, bijvoorbeeld Praag, Rome, Barcelona. Tijdens deze reis van ongeveer 5 dagen ga je journalistieke producties maken die je, terug in Nederland, aan elkaar presenteert en waarop je beoordeeld wordt.

  In het tweede jaar ga je met 1 of 2 medestudenten op reis naar een bestemming naar keuze. Daarnaast kun je tijdens je studie een buitenlandminor volgen of stage lopen in het buitenland.

   

   

   De aanmelding moet vóór 1 mei via Studielink worden ingediend. Hiervoor heb je een geldige Digid nodig. Studenten die in het buitenland wonen kunnen via Studielink zonder Digid aanmelden. Het aanvragen van een nieuwe Digid duurt 5 werkdagen.

   Studenten kunnen zich voor meerdere opleidingen Journalistiek aanmelden. Ook studenten die zich in een eerder studiejaar voor een opleiding Journalistiek (met of zonder loting) hebben ingeschreven kunnen zich opnieuw voor Journalistiek inschrijven. Er bestaat geen wettelijke regeling om deze studenten te weigeren

   Iedereen met minimaal en havo of mbo4-diploma is toelaatbaar ongeacht zijn/haar vakkenpakket. Fontys deficiëntietoetsen (bijvoorbeeld wiskunde) zijn voor ons niet van toepassing. .

   Studenten die niet voldoen aan de vooropleidingseis van havo, vwo of mbo4 kunnen als ze vóór 1 oktober in het jaar dat ze met de studie starten 21 jaar of ouder zijn deelnemen aan een toelatingsexamen. De kosten zijn € 150,-.

   Studenten die bij vooropleiding colloquium doctum (21+toets) invullen, ontvangen automatisch na aanmelding een mail van ons met informatie hierover. De toets uitslag blijft 2 jaar geldig. Dezelfde toets uitslag kan gebruikt worden voor toelating bij een aantal andere Fontys opleidingen. .

   Iedereen waarvan het diploma niet digitaal geverifieerd kan worden, moet een gewaarmerkte kopie van hun diploma en cijferlijst opsturen naar Fontys of bij ons inleveren. Ze ontvangen van ons een mail als dat voor hen van toepassing is. Een gewaarmerkte kopie is een kopie voorzien van een originele stempel en handtekening van de gevolgde opleiding. Dit moet per post worden aangeleverd. Een scan van een gewaarmerkte kopie is onvoldoende
   Alle buitenlandse diploma’s worden door Fontys en/of Nuffic (landelijk instituut buitenlandse diplomawaardering) gecontroleerd. De student ontvangt na zijn aanmelding hierover een mail waarin deze procedure staat uitgelegd. Dit traject kan wel 6 tot 10 weken in beslag nemen.
   Met de propedeuse van een van deze hogescholen (Ede, Utrecht, Zwolle) kan een student in een hoger jaar worden toegelaten.
   Studenten met bijvoorbeeld een afgerond getuigschrift of propedeuse van een andere HBO-opleiding kunnen bij de start van de studie via de examencommissie vrijstellingen aanvragen. Dit kan nooit vooraf!

   Studenten kunnen via de website van Fontys via de collegegeldmeter zelf berekenen hoeveel collegegeld ze moeten betalen. Het collegegeld is voor iedereen verschillend en hangt af van wat een student aan studies gevolgd en afgerond heeft.

   • Halvering collegegeld: Studenten die voor het eerst ingeschreven staan aan een Hbo-opleiding betalen het eerste leerjaar bij FHJ de helft van het collegegeld.
   • Betaling collegegeld: Studenten krijgen medio mei via Studielink bericht hoe ze het collegegeld kunnen betalen. Dit staat bij de zogenaamde “to do-lijst”. Daarna kunnen alle studenten die aan de Studiekeuzecheck hebben deelgenomen, aan de diplomaeis voldoen en hun betaling hebben geregeld door dienst Studentenvoorzieningen worden ingeschreven
   Voor alle vragen hoe een student zich aan moet melden. Zaken moet wijzigen en/of toevoegen bestaat de Studielinkvraagbaak. Hier nadat je een categorie gekozen hebt precies stap voor stap uitgelegd hoe een student iets kan regelen.