Journalistiek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Volg jij het nieuws op de voet en bijt je je graag vast in een onderwerp? Lijkt het je wel wat om verhalen te leren schrijven die boeien, informeren en amuseren? Dan is de opleiding Journalistiek echt iets voor jou!

Over de opleiding

Elke minuut van de dag gebeuren er nieuwswaardige dingen. Tijdens de opleiding Journalistiek leer jij wat nieuws is en hoe je dat op een creatieve manier overbrengt op het publiek. Je leert kritische vragen te stellen en objectief te berichten. Je gaat praktijkgericht aan het werk: de ene keer werk je individueel of samen aan een artikel of interview, de andere keer maak je een tijdschrift of werk je aan een radio- en tv-programma. 

Waarom de opleiding Journalistiek?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Toegang tot up-to-date radio- en televisiestudio en strakke crossmediale nieuwsredactie
 • Al ruim 30 jaar ervaring in het opleiden van journalisten van topniveau
 • Bovengemiddelde studenttevredenheid

 

Wat ga je leren?

Je doet ervaring op met zowel off- als online media. Je leert hoe je het snelle nieuws maakt met audio, video en tekst, maar ook hoe je onderzoek doet naar journalistiek en de samenleving. Je vergroot je debatvaardigheden en je gaat naar het buitenland.  

 • Goede mix tussen hoorcolleges, werkcolleges en redactiebijeenkomsten
 • Vaardigheden: samenwerken, debatteren, presenteren, ondernemen, communiceren, verslagleggen, onderzoeken, schrijven
 • Vakken: journalistieke technieken, ethiek, Nederlands, Engels en maatschappijvakken (politiek, recht en economie), journalism studies
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de opleiding Journalistiek:

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het andere moment zit je in de radiostudio
 • Werk je samen tijdens een redactievergadering
 • Of ben je op pad voor een praktijkopdracht
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 308 respondenten
3,6 gemiddeld, 1003 respondenten
Aantal eerstejaars
 
252
193
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
58%
52%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 25%
27%
 
HBO-bachelor of hoger 31%
36%
Doorstuderen
 
11%
10%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
89%
werkloos
8%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Tijdens de opleiding Journalistiek leer jij wat nieuws is en hoe je dat op een creatieve manier overbrengt."

Heb je vragen voor onze studenten?

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling: 

 • 20 uur les
 • 20 uur zelfstudie / op pad voor opdrachten

Hierin leg je de basis voor het journalistieke vak. Met vakken als ethiek en Journalism Studies leer je wat nieuws is en hoe je nieuws verslaat. Ook ga je regelmatig op pad voor verslagen en interviews en doe je je eerste ervaringen op met verschillende media. Met als kers op de taart een reis naar een Europese stad om crossmediale journalistieke producten te maken. 

Het tweede jaar staat in het teken van je groei als journalist, waarin je werkzaam bent op de nieuws-, media- en onderzoeksredactie. Op de nieuwsredactie maak je het snelle nieuws en leer je werken met audio, video en tekst. Op de media- en de onderzoeksredactie doe je onderzoek naar journalistiek en de samenleving en vergroot je je debatvaardigheden. In het tweede leerjaar loop je daarnaast voor het eerst stage, waarbij je ervaring opdoet in praktijk. En niet te vergeten: een mooie internationale reis passeert ook weer de revue.

In het derde jaar werk je aan je journalistieke profilering. Je volgt vakken om je zowel inhoudelijk als in vorm verder te ontwikkelen in de richting die bij jou past. Je kunt je breed oriënteren of juist specialiseren. 

Het derde jaar bestaat uit 2 onderdelen, die elk één semester duren. In Research & Productie staan onderzoek doen en het maken van mediaproducties centraal. Je start met 2 weken Journalism Studies, daarna volg je 3 profielblokken naar eigen keuze. Daarnaast volg je in het derde jaar een minor. 

In het vierde jaar is zelfstandigheid het sleutelwoord. In de laatste fase van je opleiding ontwikkel je je tot een journalist die klaar is voor de arbeidsmarkt. Je loopt een tweede keer stage, werkt als coördinator op onze eigen Nieuwsredactie en volgt het vak Ondernemerschap & Innovatie. En niet te vergeten: je studeert af! 

Buitenland 

Journalistiek houdt niet op bij de landsgrenzen. Sterker nog, steeds vaker hebben nieuwsonderwerpen internationale aspecten. Daarom stimuleren we je om een deel van de opleiding in het buitenland door te brengen. Je bezoekt in het eerste jaar bijvoorbeeld een Europese stad, in het tweede jaar maak je voor de buitenlandredactie een internationale reis en in het derde en vierde jaar kun je, als je wil, ook voor langere tijd naar het buitenland voor je minor of voor een stage.

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens of snel na hun afstudeerperiode een baan op hbo-niveau. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • Bureauredacteur
 • Verslaggever
 • Onderzoeksjournalist
 • Correspondent
 • Freelancer

En dat bij een tijdschrift, online media, radio- of televisieprogramma of op de communicatieafdeling bij een bedrijf.

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Journalistiek

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Aangepast: vanwege de coronasituatie en de richtlijnen daarbij kon de open dag op 21 maart 2020 niet doorgaan.

Wij helpen je graag op een andere manier als je nog vragen hebt over de opleiding!
In de blauwe balk onderaan deze pagina vind je onze contactgegevens.

Wil je graag een keer kijken hoe het er bij Fontys Hogeschool Journalistiek aan toe gaat? Tijdens een proefstudeerdag volg je samen met andere potentiële studenten een speciaal samengesteld programma.

!Aanvulling vanwege de coronasituatie en de richtlijnen daarbij komen alle Proefstudeermomenten bij de opleidingen tot 1 juni 2020 te vervallen. 

Tilburg
09 jun 2020
09:00 - 15:15 uur
nog 33 plekken

Proefstuderen

Tijdens een proefstudeerdag krijg je een goed beeld van de opleiding. Je maakt kennis met docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. Wanneer je je aanmeldt voor proefstuderen ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je komt. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af bij de opleiding. Bij aanmelding ontvang je hiervoor de gegevens.

   Programma

   08.45 - 09.00 uur: Ontvangst

   09.00 - 09.30 uur: Introductie in lokaal 0.83

   09.30 - 13.00 uur: Proeflessen

   13.00 - 13.30 uur: Lunch met huidige studenten (je ontvangt van ons een lunchbon)

   13.30 - 15.00 uur: Actief aan de slag in de radio- en televisiestudio

   15.00 - 15.15 uur: Afsluiting in lokaal 0.83

   Wil je je na het bezoeken van de open dag of het deelnemen aan de proefstudeerdag verder oriënteren op de opleiding journalistiek? Word dan student voor een dag.

   De individuele meeloopdagen bij Journalistiek zijn bedoeld voor aankomend studenten die in het laatste jaar van hun vooropleiding zitten of al een diploma in hun bezit hebben en in september met de opleiding kunnen starten.

   Een dagje meelopen
   Bij een meeloopdag loop je individueel mee met een van onze studenten. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zodra je je aangemeld hebt via de link hieronder, krijgen wij een bericht van jouw aanmelding en gaan we op zoek naar een huidige student met wie jij mee kunt lopen. Deze student neemt dan contact met je op om een dag en tijd af te spreken.

   !Aanvulling: vanwege de coronasituatie en de richtlijnen daarbij komen alle Meeloopdagen bij de opleidingen tot 1 juni 2020 te vervallen. Na deze datum starten bij de opleiding journalistiek de toets- en assessmentwerken. Dit betekent dat het dit studiejaar helaas niet meer mogelijk is individueel mee te lopen.

   Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

   Open de Sneakpreview
   Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
   Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
   Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

   Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
   Update: door de gevolgen van het Coronavirus is de aanmelddatum verschoven naar 1 juni 2020.
   Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

   Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
   De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

   Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

   Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

   In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

   Download de factsheet