Leraar Engels

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Kom proefstuderen
 • Kom meelopen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de Engelse taal? Heb je een passie voor taal, literatuur en cultuur? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je een uitdaging om jongeren en volwassenen te helpen hun Engels te verbeteren? Dan is de lerarenopleiding Engels echt iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren o.a.: lesvoorbereiding, lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen en collega’s die hun vak in het Engels geven (TTO), het organiseren van buitenlandse studiereizen, het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Tijdens de opleiding word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen.

Opleidingstraject Learning College
Wil je niet alleen voor de klas staan, maar bijvoorbeeld ook als coach in het bedrijfsleven werken? Kies dan voor afstudeerrichting Learning College. Naast je lesbevoegdheid voor het vak Engels, kun je aan de slag in zowel het onderwijs als op andere werkplekken. Benieuwd of dit iets voor jou is? Klik dan op onderstaande link:

Waarom de opleiding leraar Engels?

 • Grote betrokkenheid bij en van studenten
 • Programma met toenemende zelfsturing en integratie
 • Goede mix van theorie en praktijk aansluitend bij recente onderwijsontwikkelingen
 • Internationalisering en de kans op verdere ontwikkeling op intercultureel en maatschappelijk vlak

 

Wat ga je leren?

Het curriculum is zo ingericht dat je grote vakinhoudelijke kennis vergaart op het gebied van de communicatieve vaardigheden en van taalkunde, cultuur en literatuur en didactiek. Ook ontwikkel je je op het gebied van pedagogiek, onderwijskunde en onderzoek. Initiatief, creativiteit en reflecteren op je eigen handelen is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling als professionele docent. Je ontwikkelt hiermee de juiste beroepshouding en leert jezelf continu verbeteren, zowel op de opleiding als tijdens stages die je ieder jaar loopt. Als docent Engels is het daarnaast belangrijk dat je een brede culturele interesse hebt, internationaal georiënteerd bent en weet welke rol taal kan spelen in de persoonsvorming en ontwikkeling van je leerlingen.

 • taalkunde, literatuur en cultuur
 • vaardigheden: Cambridge Proficiency Exam
 • vakdidactiek, pedagogiek en onderwijskunde
 • initiatief, creativiteit en zelf-reflectie
 
afspelen

Over de opleiding:

"Goede sfeer met mensen met dezelfde passie."

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Engels:

 • Je hebt afwisselende hoor- en werkcolleges met verschilende docenten en verschillende lesstijlen.
 • Je voert opdrachten soms alleen uit maar vaak met medestudenten waarbij je een breed palet aan werkvormen gebruikt.
 • Er wordt van je verwacht dat je ook buiten de lessen veel tijd aan je studie besteedt.
 • Je loopt ieder jaar stage en kunt ieder jaar op studiereis en in jaar 3 gaan studenten naar het buitenland voor hun studie (we noemen dit ‘internationalisation abroad’).

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 146 respondenten
3,7 gemiddeld, 1184 respondenten
Aantal eerstejaars
 
145
148
Door naar het tweede jaar
 
49%
49%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 10%
11%
 
HBO-bachelor of hoger 18%
16%
Doorstuderen
 
20%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
5%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Lees meer.

 

Mijn doel is om leerlingen te laten houden van mijn vak!"

Sam Schenkels, student

Lees hier het verhaal van student Sam >>

Lees hier ook het verhaal van student Makan >>

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Engels is zo verdeeld:

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

Het curriculum is zo ingericht dat je grote vakinhoudelijke kennis vergaart op het gebied van de communicatieve vaardigheden en van taalkunde, cultuur en literatuur en didactiek. Ook loop je stage en ga je op studiereis naar Engeland en Wales.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Download de studiegids van de Lerarenopleiding Engels.

De leerlijn van jaar 1 wordt doorgezet. Het curriculum is zo ingericht dat je verdere vakinhoudelijke kennis vergaart op het gebied van de communicatieve vaardigheden en van taalkunde, cultuur en literatuur en didactiek. Ook loop je weer stage waarbij je steeds meer verantwoordelijkheid draagt. Je kunt op studiereis naar Schotland.

De leerlijn van jaar 2 wordt doorgezet. Het programma wordt steeds studentgestuurder met eigen keuzemogelijkheden.
Je kunt op studiereis naar Ierland en je kunt een semester of periode gaan werken of studeren in een Engelstalig land of op een International School aansluitend bij de ambities internationalisering zoals beschreven door Fontys, het Minsterie van Onderwijs en Interculturele Ontwikkeling in het www.curriculum.nu 

In het vierde jaar specialiseer je je voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) dan wel het beroepsonderwijs (vmbo/mbo), al blijf je breed opgeleid. Je werkt aan je afstudeeronderzoeken en loopt het hele jaar zelfstandig de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het verder ontwikkelen van een onderwijsvisie en jouw didactische en vakinhoudelijke ontwikkeling als docent.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.

 • Docent Engels
 • Werken bij (semi)overheids instellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Engels Tilburg

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Engels in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Marjon van Winkelhof m.vanwinkelhof@fontys.nl
Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

Je staat aan de start van een nieuwe periode in je leven. Een nieuwe studie kiezen, dat is spannend
en leuk. Het pad dat je kiest, leidt je naar jouw rol in de wereld. Een wereld die veel uitdagingen kent. De een nog complexer dan de ander. Wil je bijdragen aan de oplossingen? Echt van betekenis zijn? Dat begint met het ontwikkelen van je talent en kennis. Bij Fontys, want hier word je gezien. Hier voel jij je thuis. Met aandacht voor je dromen en begeleiding bij de keuzes die je moet maken. Een plek waar je over grenzen heen kijkt en waar je jezelf kunt zijn. Met initiatieven die onze samenleving vitaler, inclusiever en duurzamer maken. Zo groei je uit tot een professional die het verschil maakt. Vandaag van betekenis voor morgen. Heel Fontys werkt aan impact.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locatie en contact opleiding Leraar Engels