Leraar Engels

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Ben jij geïnteresseerd in de Engelse taal? Heb je een passie voor taal, literatuur en cultuur? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je een uitdaging om jongeren en volwassenen te helpen hun Engels te verbeteren? Dan is de lerarenopleiding Engels echt iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar heb je een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren o.a.: lesvoorbereiding, lesgeven, toetsen ontwikkelen en afnemen, klassenmanagement, het begeleiden en coachen van leerlingen, het voeren van (soms moeilijke) gesprekken met leerlingen en hun ouders. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Tijdens de opleiding word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen.

Waarom de opleiding leraar Engels?

 • Kleine opleiding met veel persoonlijk contact tussen student en docent
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Je ontwikkelt jezelf op cultureel, historisch en maatschappelijk vlak

 

Wat ga je leren?

Het curriculum is zo ingericht dat je grote vakinhoudelijke kennis vergaart op het gebied van de communicatieve vaardigheden en van taalkunde, cultuur en literatuur en didactiek. Ook ontwikkel je je op het gebied van pedagogiek, onderwijskunde en onderzoek. Initiatief, creativiteit en reflecteren op je eigen handelen is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling als professionele docent. Je ontwikkelt hiermee de juiste beroepshouding en leert jezelf continu verbeteren, zowel op de opleiding als tijdens stages die je ieder jaar loopt. Als docent Engels is het daarnaast belangrijk dat je een brede culturele interesse hebt, internationaal georiënteerd bent en weet welke rol taal kan spelen in de persoonsvorming en ontwikkeling van je leerlingen.

 • taalkunde, literatuur en cultuur
 • vaardigheden: Cambridge Proficiency Exam
 • vakdidactiek, pedagogiek en onderwijskunde
 • initiatief, creativiteit en zelf-reflectie
 
afspelen

Over de opleiding:

"Goede sfeer met mensen met dezelfde passie."

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Engels:

 • Je hebt afwisselende hoor- en werkcolleges met verschilende docenten en verschillende lesstijlen.
 • Je voert opdrachten soms alleen uit maar vaak met medestudenten waarbij je een breed palet aan werkvormen gebruikt.
 • Er wordt van je verwacht dat je ook buiten de lessen veel tijd aan je studie besteedt.
 • Je loopt ieder jaar stage en kunt ieder jaar op studiereis en in jaar 3 gaan studenten naar het buitenland voor hun studie (we noemen dit ‘internationalisation abroad’).

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 146 respondenten
3,7 gemiddeld, 1184 respondenten
Aantal eerstejaars
 
145
148
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
49%
49%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 10%
11%
 
HBO-bachelor of hoger 18%
16%
Doorstuderen
 
20%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
5%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Contact
Twijfel je over je toelating of heb je andere vragen? Neem contact op met de opleidingscoördinator: Marjon van Winkelhof

 

English and education, gateways to the world."

Bekijk hier ook de uitspraak van student Makan >>

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Engels is zo verdeeld:

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

Het curriculum is zo ingericht dat je grote vakinhoudelijke kennis vergaart op het gebied van de communicatieve vaardigheden en van taalkunde, cultuur en literatuur en didactiek. Ook loop je stage en ga je op studiereis naar Engeland en Wales.

De leerlijn van jaar 1 wordt doorgezet. Het curriculum is zo ingericht dat je verdere vakinhoudelijke kennis vergaart op het gebied van de communicatieve vaardigheden en van taalkunde, cultuur en literatuur en didactiek. Ook loop je weer stage waarbij je steeds meer verantwoordelijkheid draagt. Je kunt op studiereis naar Schotland.

De leerlijn van jaar 2 wordt doorgezet. Het programma wordt steeds studentgestuurder met eigen keuzemogelijkheden.
Je kunt op studiereis naar Ierland en je kunt een semester of periode gaan werken of studeren in een Engelstalig land of op een International School aansluitend bij de ambities internationalisering zoals beschreven door Fontys, het Minsterie van Onderwijs en Interculturele Ontwikkeling in het www.curriculum.nu 

In het vierde jaar specialiseer je je voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) dan wel het beroepsonderwijs (vmbo/mbo), al blijf je breed opgeleid. Je werkt aan je afstudeeronderzoeken en loopt het hele jaar zelfstandig de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het verder ontwikkelen van een onderwijsvisie en jouw didactische en vakinhoudelijke ontwikkeling als docent.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.

 • Docent Engels
 • Werken bij (semi)overheids instellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Engels Tilburg

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Aangepast: vanwege de coronasituatie en de richtlijnen daarbij kon de open dag op 21 maart 2020 niet doorgaan.

Wij helpen je graag op een andere manier als je nog vragen hebt over de opleiding!
In de blauwe balk onderaan deze pagina vind je onze contactgegevens.

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Update: door de gevolgen van het Coronavirus is de aanmelddatum verschoven naar 1 juni 2020.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact opleiding Leraar Engels