Leraar Godsdienst

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Tilburg
Ben jij geïnteresseerd in religie, cultuur en spiritualiteit? Houden filosofische en ethische vragen je bezig? Vind je het een uitdaging om mensen hierover met elkaar in gesprek te brengen? Dan is de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, heb je een veelzijdige baan. Persoonlijke aandacht draagt bij aan studiesucces. De opleiding heeft oog voor jouw ontwikkeling. Je leert stap voor stap zelfstandig voor de klas te staan. Daarbij wisselen theorie en praktijk elkaar voortdurend af. Er is aandacht voor allerlei levensbeschouwelijke fenomenen. Via excursies ontmoet je vertegenwoordigers van uiteenlopende godsdienstige en niet-godsdienstige stromingen. Je leert daarnaast levensbeschouwelijke gesprekken te organiseren. Gaandeweg bepaal je je eigen positie in het levensbeschouwelijk landschap. 

Waarom lerarenopleiding Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek)?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis pas je toe tijdens je stage. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands uitgezonderd van een aantal taalvakken.  

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Onderwerpen: filosofie, ethiek, theologie en religiewetenschappen
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Je leert onderzoeken
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 23 respondenten
4 gemiddeld, 49 respondenten
Aantal eerstejaars
 
8
9
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
53%
59%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 18%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 24%
36%
Doorstuderen
 
0%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
0%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Eigenwijzer worden met levensbeschouwing.”

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek, is zo verdeeld:  

 • 804 uur Zelfstudie 
 • 700 uur Theorie 
 • 176 uur Praktijk

In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende onderdelen van de studie en met het beroep. Er is aandacht voor de grote wereldgodsdiensten, voor niet-religieuze levensbeschouwingen en voor filosofie en ethiek. Je leert ook waar het schoolvak levensbeschouwing voor staat.

In het tweede jaar verdiep je jezelf verder in het vak. Je pakt onderwerpen aan als omgaan met verlies, rituelen, verhalen over begin en einde. Je verkent de vraag of religie in onze moderne samenleving nog wel een plek heeft. Ook ga je dieper in op verschillende wereldreligies, filosofische systemen en niet-godsdienstige levensbeschouwelijke stromingen. Daarnaast ontwikkel je je verder als leraar. Je leert gaandeweg zelfstandiger voor de klas te staan en lessen te ontwerpen. Er is ook aandacht voor het leergebied Mens en Maatschappij. Hierdoor word je niet alleen bekwaam in Levensbeschouwing, maar maak je ook kennis met andere vakken binnen het leergebied Mens en Maatschappij.
In het derde jaar verdiep je jezelf verder in het vak. Religies, filosofische kwesties en ethische dilemma’s worden nog kritischer tegen het licht gehouden. Ook je leraarschap ontwikkel je verder. 

In de afstudeerfase kies je voor een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je jezelf voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeerproducten en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 

Uniek voor de opleiding is dat je ook kunt kiezen voor de afstudeerrichting ‘levensbeschouwelijk werk’. Je specialiseert je dan in het werken als begeleider binnen projecten en centra voor bijvoorbeeld vluchtelingen, daklozen of interreligieuze ontmoeting. Kies je voor deze richting dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Neem voor deze voorwaarden contact op met de opleidingscoördinator.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Docent Levensbeschouwing
 • Werken bij (semi)overheids instellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 • Begeleidende of educatieve functies binnen zorg en welzijn

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Godsdienst Tilburg

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Tilburg
19 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Tilburg
21 feb 2020
09:30 - 17:00 uur
Tilburg
15 mei 2020
09:30 - 17:00 uur

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Opleiding tot leraar vo 2e graad in Godsdienst

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet