Leraar Nederlands

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg
Ben jij geïnteresseerd in de Nederlandse taal? Lees je graag (jeugd)literatuur en vind je het leuk om te schrijven of in gesprek te gaan met een groep? Dan is de lerarenopleiding Nederlands vast iets voor jou!

Over de opleiding

Als leraar Nederlands moet je over vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische capaciteiten beschikken. Je hebt interesse in taal en je bent iemand die zich het lezen, schrijven en spreken van de taal tot in de puntjes eigen wil maken.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een kritische beroepshouding in de context van zowel het mbo als het vo. Theorie en praktijk wisselen elkaar daarin voortdurend af.  

NIEUW! Learning College
Vanaf studiejaar 2020-2021 kun je instromen op de nieuwe opleidingsvariant Learning College. Naast je lesbevoegdheid voor het vak Nederlands, leer je extra vaardigheden en kun je aan de slag in zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Benieuwd of dit iets voor jou is? Klik hier.

Waarom de lerarenopleiding Nederlands?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Nederlands ontwikkel je pedagogische en didactische vaardigheden. Daarnaast werk je aan jouw communicatieve vaardigheden, leer je kennis overdragen en omgaan met leerlingen. De geleerde kennis pas je toe tijdens je stage. Je ervaart zo hoe het is om samen te werken en te functioneren binnen een schoolorganisatie.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: o.a. taalkunde, literatuur en taalvaardigheid
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Nederlands:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Tussendoor werk je met mede-studenten aan opdrachten en voer je onderzoek uit
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 94 respondenten
3,8 gemiddeld, 427 respondenten
Aantal eerstejaars
 
64
28
Lesuren per week
 
6-12
12-18
Door naar het tweede jaar
 
59%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 44%
27%
 
HBO-bachelor of hoger 56%
39%
Doorstuderen
 
34%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
98%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Contact
Twijfel je over je toelating of heb je andere vragen? Neem contact op met de opleidingscoördinator: Claudia van Werkhoven

Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Lees meer.

 

Ik vind dat docenten goed inschatten wanneer je ze nodig hebt. Ze stemmen hun begeleiding af op de student. Ze zien het grotere plan en hebben allemaal hun eigen expertise.’'

Maud Vermeulen, student

Lees hier ook het verhaal van student Makan >>

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Nederlands omvat theorie, praktijk en zelfstudie:   

 • 804 uur Zelfstudie
 • 700 uur Theorie
 • 176 uur Praktijk

In de propedeutische fase staan de Nederlandse taal en cultuur centraal. Daarnaast leer je hoe je die kennis aan leerlingen overbrengt. Je verbetert je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. In de oriënterende stage doe je je eerste ervaringen als docent op.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Download dan hier de studiegids van de Lerarenopleiding Nederlands.

In het tweede jaar vergroot je je kennis van de Nederlandse taal. Je krijgt onderwerpen als de geografie van het taalgebied, historische taal- en letterkunde en (jeugd)literatuur. Net als in het eerste jaar loop je stage. 
In de loop van de studie komt de nadruk steeds meer te liggen op een kritische beroepshouding. Je vormt een visie op het schoolvak Nederlands en ontwikkelt je tot een cultuur(over)drager. Net als tijdens het eerste en tweede jaar loop je stage. 
In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je jezelf voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en/of NT2-onderwijs. Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Nederlands kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Je kunt aan de slag als: 

 • docent Nederlands
 • medewerker van (semi)overheids instellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • mederwerker van particuliere instellingen, zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Nederlands Tilburg

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en Contact met lerarenopleiding Nederlands