Sprint naar content

Leraar Omgangskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Meet & Greet 13 juni

 • Ontmoet studenten
 • Sfeer proeven
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de mens achter de leerling? Zie jij communicatie als belangrijkste middel om mensen nader tot elkaar te brengen? Vind je het leuk om met jongeren te werken en zoek je een opleiding waarmee je zowel in het VO als in het MBO aan de slag kunt als docent, begeleider en onderwijsontwikkelaar? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Over de opleiding

Tijdens de lerarenopleiding Omgangskunde begeleiden we jou in je ontwikkeling tot de best mogelijke leraar. Theorie en praktijk zijn met elkaar verbonden. Naast het leren van je vak en het lesgeven, leer je ook vaardigheden op het gebied van pedagogiek, communicatie, onderzoek en begeleiding. Reflecteren op je eigen handelen is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling als professionele docent. Je ontwikkelt hiermee de juiste beroepshouding en leert jezelf continu verbeteren. Zelfsturing staat hierbij centraal. 

Waarom de lerarenopleiding Omgangskunde?

 • Persoonlijke ontwikkeling staat centraal (van jou en je leerling)
 • Fontys Lerarenopleiding Tilburg wil de best mogelijke leraren opleiden
 • Goede mix van praktijk en theorie
 • Je bent je eigen instrument en je haalt het beste uit jezelf en je leerling

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding omgangskunde leer je het vak omgangskunde. Thema’s zijn bijvoorbeeld: sociologie, leertheorieën, ontwikkelingspsychologie, communicatie en begeleidingskunde. Daarnaast ga je aan de slag met vakdidactiek: hoe breng je je vak over? Ook leer je om de leerstof vorm te geven richting je doelgroep (Onderwijs ontwerpen). Alle geleerde kennis breng je in de praktijk tijdens verschillende stages. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands. 

 • Vak en vakdidactiek
 • Stage
 • Onderwijs ontwerpen
 • Onderzoek
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is een investering in jezelf! En wat is er mooier dan jezelf te ontwikkelen en daarbij een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van anderen?

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je werkt in leerteams en leert je eigen ontwikkeling vorm te geven

De contactdagen zijn in principe als volgt:

maandag08:30-17:30 uur
dinsdag08:30-13:00 uur*
woensdag08:30-13:00 uur*
donderdag08:30-13:00 uur*
vrijdag08:30-17:30 uur

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig.

Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 37 respondenten
3,6 gemiddeld, 138 respondenten
Aantal eerstejaars
 
40
33
Door naar het tweede jaar
 
69%
71%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 53%
52%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
55%
Doorstuderen
 
14%
8%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. 

 

Placeholder for Fontys video
De docenten hier kijken echt naar de persoon achter de leerling; een goed voorbeeld!"
Lisa van Melsen, student

Lees hier het verhaal van student Lisa >>
 

Opbouw

Het eerste jaar is als volgt opgedeeld: 

 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk
 • 804 uur zelfstudie

Het eerste jaar maak je kennis met het vak omgangskunde en het werkveld, omdat we werken met leerteams, investeren we veel in het kennismaken met elkaar. Je krijgt inhoudelijke vakken als sociologie en communicatie.  In de vierde week loop je al een week stage en vanaf periode 2 loop je één dag in de week stage. 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

Jaar twee en drie vormen samen de hoofdfase van je opleiding. Vakken als begeleidingskunde en groepsdynamica komen aan bod. Ook leer je de onderwijsorganisaties beter kennen en ga je stagelopen bij bijvoorbeeld het mbo of de praktijkschool. 
In jaar drie ga je verder de verdieping zoeken. Zo leer je over leerstoornissen en de begeleiding van zorgleerlingen. Ook verandermanagement komt aan bod. Tijdens de hoofdfase maak je ook een keuze uit het brede aanbod van specialisaties die we aanbieden.  
In jaar vier staat het afstuderen centraal. Omgangskunde richt zich op de beroepsopleidingen, dus je hoeft geen richting te kiezen. Je loopt stage in het werkveld van de docent Omgangskunde. Hierin zijn de mogelijkheden zeer divers. Daarnaast houd je je bezig met het ontwerpen van een lessenreeks en ga je je verdiepen in je eigen onderwijs-pedagogische handelen.  
 
 

Na je opleiding

De meeste afgestudeerden gaan aan de slag in het mbo of praktijkonderwijs. Je kunt ook werken in het vmbo en de onderbouw havo/vwo, mits het vak op de lessentabel staat. Een leraar Omgangskunde is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. We zien ook steeds meer studenten die aan de slag kunnen op diverse scholen als de Internationale Schakelklas, de Politieacademie of zelfs buiten het onderwijs.

 • Breed werkveld met veel variatie
 • Mbo: alle richtingen
 • Vmbo
 • Praktijkschool
 • Diverse mogelijkheden als de rebound, Prins Heerlijk en Internationale Schakelklas

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Meet en greet - Leraar Omgangskunde Tilburg (Campus Tour) | Tilburg
13 jun 2023 15:00 - 18:30 CEST uur
Programma
nog 2 plaatsen

Rondleiding
Tijdens de Meet en greet organiseren studieverenigingen G.D. Herodotus, Omnia Bèta & S.V. Lingua een superleuke Campus Tour. Zij laten je alle locaties zien waar je het meest te vinden zal zijn, maar ook de collegezalen, fietsenstallingen, kantine en andere hotspots.

Workshop
Na de wandeling doe je mee aan een workshop. Je gaat aan de slag met casussen die je als toekomstig docent tegen zou kunnen komen in je les. Bijvoorbeeld: Wat doe je als een leerling ineens haar make-up gaat doen in je les? Wat doe je als een groepje jongens continu hetzelfde meisje irriteert? Nadenken over zulke zaken geeft je een goed voorproefje van hoe het is om docent te zijn.

Pizza time!
We sluiten de campus tour af met heerlijke pizza's speciaal voor jou en de studenten die meegeholpen hebben.

Deze dag wordt georganiseerd voor scholieren zonder begeleider.

Verzamelen bij de receptie P1. Hier vind je op de dag zelf een bewegwijzering.

Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*

*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Is er geen datum bekend voor een meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2 (november). In de afsluitende periode 4 (vanaf mei) is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de opleiding Leraar Omgangskunde Tilburg

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Omgangskunde in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Eefje van Limpt e.vanlimpt@fontys.nl. Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Leraar worden iets voor jou?

Doe de test

Neem contact op met student Zeynep

Stel je vraag aan een student!

E-mail


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locaties en contact Leraar Omgangskunde