Leraar Omgangskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg
Ben jij geïnteresseerd in de mens achter de leerling? Zie jij communicatie als belangrijkste middel om mensen nader tot elkaar te brengen? Vind je het leuk om met jongeren te werken en zoek je een opleiding waarmee je zowel in het VO als in het MBO aan de slag kunt als docent, begeleider en onderwijsontwikkelaar? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Over de opleiding

Tijdens de lerarenopleiding Omgangskunde begeleiden we jou in je ontwikkeling tot de best mogelijke leraar. Theorie en praktijk zijn met elkaar verbonden. Naast het leren van je vak en het lesgeven, leer je ook vaardigheden op het gebied van pedagogiek, communicatie, onderzoek en begeleiding. Reflecteren op je eigen handelen is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling als professionele docent. Je ontwikkelt hiermee de juiste beroepshouding en leert jezelf continu verbeteren. Zelfsturing staat hierbij centraal. 

Waarom de lerarenopleiding Omgangskunde?

 • Persoonlijke ontwikkeling staat centraal (van jou en je leerling)
 • Fontys Lerarenopleiding Tilburg wil de best mogelijke leraren opleiden
 • Goede mix van praktijk en theorie
 • Je bent je eigen instrument en je haalt het beste uit jezelf en je leerling

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding omgangskunde leer je het vak omgangskunde. Thema’s zijn bijvoorbeeld: sociologie, leertheorieën, ontwikkelingspsychologie, communicatie en begeleidingskunde. Daarnaast ga je aan de slag met vakdidactiek: hoe breng je je vak over? Ook leer je om de leerstof vorm te geven richting je doelgroep (Onderwijs ontwerpen). Alle geleerde kennis breng je in de praktijk tijdens verschillende stages. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands. 

 • Vak en vakdidactiek
 • Stage
 • Onderwijs ontwerpen
 • Onderzoek
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is een investering in jezelf! En wat is er mooier dan jezelf te ontwikkelen en daarbij een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van anderen?

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je werkt in leerteams en leert je eigen ontwikkeling vorm te geven

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 60 respondenten
3,7 gemiddeld, 133 respondenten
Aantal eerstejaars
 
62
45
Lesuren per week
 
6-12
Door naar het tweede jaar
 
48%
63%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 54%
50%
 
HBO-bachelor of hoger 57%
52%
Doorstuderen
 
7%
4%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
96%
werkloos
7%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Contact
Twijfel je over je toelating of heb je andere vragen? Neem contact op met de opleidingscoördinator: Edith Postuma

Kopopleiding
Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Lees meer.

 

Leren omgaan met jezelf, de ander en de wereld om je heen."

Lees hier ook het verhaal van student Makan >>

 

Opbouw

Het eerste jaar is als volgt opgedeeld: 

 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk
 • 804 uur zelfstudie

Het eerste jaar maak je kennis met het vak omgangskunde en het werkveld, omdat we werken met leerteams, investeren we veel in het kennismaken met elkaar. Je krijgt inhoudelijke vakken als sociologie en communicatie.  In de vierde week loop je al een week stage en vanaf periode 2 loop je één dag in de week stage. 

Jaar twee en drie vormen samen de hoofdfase van je opleiding. Vakken als begeleidingskunde en groepsdynamica komen aan bod. Ook leer je de onderwijsorganisaties beter kennen en ga je stagelopen bij bijvoorbeeld het mbo of de praktijkschool. 
In jaar drie ga je verder de verdieping zoeken. Zo leer je over leerstoornissen en de begeleiding van zorgleerlingen. Ook verandermanagement komt aan bod. Tijdens de hoofdfase maak je ook een keuze uit het brede aanbod van specialisaties die we aanbieden.  
In jaar vier staat het afstuderen centraal. Omgangskunde richt zich op de beroepsopleidingen, dus je hoeft geen richting te kiezen. Je loopt stage in het werkveld van de docent Omgangskunde. Hierin zijn de mogelijkheden zeer divers. Daarnaast houd je je bezig met het ontwerpen van een lessenreeks en ga je je verdiepen in je eigen onderwijs-pedagogische handelen.  
 
 

Na je opleiding

De meeste afgestudeerden gaan aan de slag in het mbo of praktijkonderwijs. Je kunt ook werken in het vmbo en de onderbouw havo/vwo, mits het vak op de lessentabel staat. Een leraar Omgangskunde is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. We zien ook steeds meer studenten die aan de slag kunnen op diverse scholen als de Internationale Schakelklas, de Politieacademie of zelfs buiten het onderwijs.

 • Breed werkveld met veel variatie
 • Mbo: alle richtingen
 • Vmbo
 • Praktijschool
 • Diverse mogelijkheden als de rebound, Prins Heerlijk en Internationale Schakelklas

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Omgangskunde Tilburg

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten. Vanwege de coronarichtlijnen zijn open dagen óp locatie bij de opleiding(en) op dit moment helaas niet mogelijk.

Toch de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten of een voorlichting bekijken?
Dat kan gelukkig wél.

Klik op de link/knop “Alternatief voor een open dag…?” bovenaan deze pagina en bekijk de “Online Open Dag” van de opleiding. Daar kun je in ieder geval iets verder kennismaken met deze opleiding!

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Aanvulling: vanwege de coronarichtlijnen komen alle Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie tot 1 juni 2020 te vervallen.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 juni - aan via Studielink.
Door de gevolgen van het Coronavirus is de aanmelddatum verschoven van 1 mei naar 1 juni 2020.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact Leraar Omgangskunde