Leraar Wiskunde (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Tilburg

Ben jij geïnteresseerd in rekenen en wiskunde? Vind je het een uitdaging om het vak begrijpelijk en leuk aan leerlingen over te brengen? Dan is de lerarenopleiding Wiskunde zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de lerarenopleiding Wiskunde staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Het contact tussen studenten en docenten verloopt goed en er is veel persoonlijke aandacht voor de student. Tijdens deze lerarenopleiding verdiep je je zowel in de vakinhoud van wiskunde als in de algemene pedagogische en didactische vaardigheden die je als docent nodig hebt. Je wordt geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. 

NIEUW! Learning College
Vanaf studiejaar 2020-2021 kun je instromen op de nieuwe opleidingsvariant Learning College. Naast je lesbevoegdheid voor het vak Wiskunde, leer je extra vaardigheden en kun je aan de slag in zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Benieuwd of dit iets voor jou is? Klik hier.

Waarom de lerarenopleiding Wiskunde?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Wiskunde leer je naast je vak algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis pas je toe tijdens je stage. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands. De boeken van sommige vakken zijn in het Engels. 

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert o.a. onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: o.a. leerlijnen analyse, meetkunde en statistiek
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Wiskunde:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 132 respondenten
3,9 gemiddeld, 417 respondenten
Aantal eerstejaars
 
83
49
Lesuren per week
 
18-24
12-18
Door naar het tweede jaar
 
50%
54%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 36%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 36%
28%
Doorstuderen
 
43%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiB
 • Economie & Maatschappij met wiB
 • Natuur & Gezondheid met wiB
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

 

De middelmatige leraar vertelt. De goede leraar verklaart. De betere leraar toont aan. De ware leraar inspireert."

William Arthur Ward

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Wiskunde is zo verdeeld:

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

De link tussen het vak wiskunde en vakdidactiek is bij deze opleiding van groot belang. Zo bedenk je al in het eerste jaar zelfstandig een stageopdracht. Wat je dan geleerd hebt, kun je meteen op je leerlingen overbrengen. 

In het tweede jaar vergroot je je kennis van het vak. De onderwerpen en vraagstukken worden ingewikkelder. Je krijgt onderdelen als landmeetkunde, kansrekening, lineaire algebra, calculus en ruimtemeetkunde. Daarnaast volg je lessen APV (Algemene Professionele Vorming), schoolwiskunde (wiskunde uitleggen) en loop je stage om ervaring op te doen als leraar. 

In het derde jaar vergroot je je kennis van het vak. De onderwerpen en vraagstukken worden ingewikkelder. Je krijgt onderdelen als landmeetkunde, kansrekening, lineaire algebra, calculus en ruimtemeetkunde. Daarnaast volg je lessen APV (Algemene Professionele Vorming), schoolwiskunde (wiskunde uitleggen) en loop je stage om ervaring op te doen als leraar.
In het vierde jaar kies je een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of voor het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaan werken. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Wiskunde kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Docent Wiskunde
 • Werken bij (semi)overheids instellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Wiskunde Tilburg

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Vanaf donderdag 30 januari kun je je aanmelden voor de open dag op zaterdag 21 maart.

Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, docenten van de verschillende opleidingen en een stukje algemene didactiek. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Tilburg
19 feb 2020
08:30 - 14:05 uur
Volgeboekt
Tilburg
04 mrt 2020
08:30 - 14:05 uur
Tilburg
11 mrt 2020
08:30 - 14:05 uur
Tilburg
18 mrt 2020
08:30 - 14:05 uur
Tilburg
25 mrt 2020
08:30 - 14:05 uur

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2. In de afsluitende periode 4 is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet