Logopedie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen

Logopedisten helpen mensen met problemen rondom spraak, taal, gehoor, stem of slikken. Zo kunnen kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen beter communiceren, eten of drinken. Begrijp jij ook hoe belangrijk het is dat je kunt zeggen wat je denkt en voelt? Kun je goed luisteren? Dan past de opleiding Logopedie vast bij jou.

Over de opleiding

De opleiding Logopedie leidt je op tot specialist op het gebied van het vaststellen, behandelen en trainen van de communicatie en de slikfunctie. Je bestudeert niet alleen bestaande methodes, maar bedenkt en ontwerpt ook nieuwe producten. Je oefent met echte cliënten, werkt samen met medestudenten, docenten én het werkveld. Studeren bij Fontys Paramedische Hogeschool betekent persoonlijk contact, het vak leren van een professional én vernieuwend onderwijs. Actuele vraagstukken uit de thema’s technologie in de zorg, zelfregie en interprofessioneel samenwerken maken deze opleiding uniek.

Waarom de opleiding Logopedie bij Fontys?

 • Veel persoonlijk contact: met je medestudenten, docenten en werkveld
 • Het vak leren van een professional
 • Actueel en vernieuwend onderwijs
 • Samenwerken met de andere paramedische opleidingen
 

Wat ga je leren?

Je leert hoe je stoornissen zoals stotteren, taalontwikkelingsstoornissen en slikproblemen herkent, behandelt en voorkomt. Je verdiept je in hoe je omgaat met cliënten van verschillende leeftijden in diverse situaties. Je leert hoe je onderzoek doet, een probleem vaststelt en een geschikte behandelmethode kiest. Ook speel je in op actuele en toekomstige vragen uit de gezondheidszorg.

 • De logopedische basisvaardigheden, -kennis en -attitudes
 • Werken met praktijkvoorbeelden, via video, audio, simulatiecliënten én met echte cliënten
 • Ontwerpen van producten die het werkveld direct kan inzetten
 • Alles over samenwerken, innovatie en zelfregie
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Het ene moment verdiep jij je in wat de musculus digastricus en noduli vocalis doen, het andere moment leer je hoe je omgaat met cliënten van verschillende leeftijden in diverse situaties. Hoorcolleges, samenwerken met studenten van andere opleidingen én op stage: het hoort er allemaal bij. 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 115 respondenten
3,9 gemiddeld, 1067 respondenten
Aantal eerstejaars
 
36
67
Door naar het tweede jaar
 
78%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 61%
56%
 
HBO-bachelor of hoger 66%
61%
Doorstuderen
 
2%
12%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.


  Wel sluit de ene vooropleiding beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via paramedisch@fontys.nl.
  Neem ook een kijkje op: doorstroom van mbo naar hbo.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Bij Logopedie word ik breed opgeleid en kan ik met mensen van 0 tot 100 jaar werken."

Lees hier het verhaal van Belle, heb je vragen? Neem dan contact op via WhatsApp!

 

Opbouw

In de vier studiejaren van de opleiding heb je 5 leerlijnen:

1. De logopedische basisvaardigheden, -kennis en -attitudes

2. Projectmatig werken binnen de logopedie

3. Persoonlijk leiderschap / praktijkleerlijn

4. Praktijkgericht onderzoek

5. Profileren in de paramedische zorg

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.
In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 20 uur les
 • 10 uur samenwerken in groepen
 • 10 uur zelfstudie

In het eerste jaar bouw je basiskennis op over taal, spraak, slikken, de stem en het gehoor bij kinderen, jongeren, volwassenen én ouderen. Je krijgt vakken als anatomie van het hoofd-halsgebied en de leer over klanken en taal. Je kennis pas je direct toe in praktijksituaties en tijdens jouw eerste stage van één week. Zo maak je de vertaalslag van theorie naar praktijk.

Studieadvies

Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van de opleiding. Als niet het vereiste aantal studiepunten behaald wordt, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

In het tweede jaar ga je dieper in op de stof uit het eerste jaar. Je gaat aan de slag met praktijkopdrachten en ontwikkelt een onderzoekende houding. Naast het onderzoeken en behandelen krijg je les in het verzorgen van trainingen, ondernemen en preventie. Zo train je al in het tweede jaar studenten van de lerarenopleiding in het gebruik van hun stem.

Je loopt acht weken lang één dag in de week stage bij een logopedist. Werken met échte cliënten staat centraal. Je ziet hoe cliënten vooruitgaan en welke rol de logopedische behandeling heeft.

Profileren

Halverwege het tweede jaar kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft. De profileringsthema’s zijn:

 • Technologie in de zorg
 • Interprofessioneel Samenwerken
 • Zelfregie van de patiënt

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag binnen het profileringsthema waar je in het tweede jaar voor hebt gekozen.
Je loopt een stage van 10 volledige weken en volgt een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen je gekozen profileringsthema. Zo focus jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • Personal leadership in value based collaborative health care - PLUSH
 • Healthcare Technology

Het vierde en laatste jaar bestaat uit 20 weken afstudeerstage en het maken van een afstudeeropdracht. Bij deze opdracht werk je een vraag uit die komt uit de beroepspraktijk. Een voorbeeld is het ontwerpen van een product of dienst. De afgelopen jaren zijn hierbij innovatieve, vernieuwende en bruikbare producten ontstaan zoals een ‘Wearable’ bij onbegrepen gedrag.
Daarnaast is er aandacht voor ondernemen, zoals het oprichten en draaien van een eigen praktijk.

Stage lopen

Je loopt stage bij diverse instellingen zoals in een logopedische praktijk of in zorginstellingen zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. Of je kiest voor een stage in het onderwijs zoals het speciaal onderwijs of in de artistieke sector, bijvoorbeeld bij een stemcoach. Fontys heeft een groot netwerk van stageplekken. Wil je nog meer uitdaging, dan is een stageplek op een zogenoemde leerwerkplek iets voor jou. Je werkt samen met studenten van andere opleidingen in een multidisciplinaire setting.

Stage in het buitenland

Wat is er leuker dan een stage te combineren met een reis naar het buitenland? Logopedisten werken over de hele wereld. Fontys biedt stageplekken in Suriname, België en Duitsland. Ook kun je de minor (jaar 3) in het buitenland volgen. Onze studenten waren al in Australië en China.

Je afstudeerstage en -opdracht goed afgerond?

Je bent klaar om aan de slag te gaan als logopedist!

"Bij Logopedie word ik breed opgeleid en kan ik met mensen van 0 tot 100 jaar werken."
(Belle Jacobs, tweedejaars student)

"Docenten werken zelf als logopedist en geven verhelderende praktijkvoorbeelden."
(Larissa van Ool, derdejaars student)

"Ik heb grote interesse in ondersteunende communicatie gekregen. Spraakcomputers vind ik geweldig, omdat iemand die om wat voor reden niet kan spreken, hiermee wel kan communiceren."
(Fleur Zandvliet, vierdejaars student)

 
 

Na je opleiding

Je bent als afgestudeerd logopedist klaar voor de zorg van morgen. Je gaat werken in een multidisciplinair team, met andere logopedisten, als specialist binnen een instelling of je start je eigen praktijk. Als logopedist vind je in de volgende branches jouw droombaan:

 • Gezondheidszorg: zelfstandige praktijken, ziekenhuizen of audiologische centra
 • Onderwijs: speciaal onderwijs, schoolbegeleidingsdiensten of conservatoria
 • Bedrijfsleven en artistieke sector: omroeporganisaties en bureaus gespecialiseerd in trainingen in presentatie- en communicatievaardigheden

Doorstuderen

Na deze opleiding kun je een hbo- of universitaire master volgen. Zoals Neurorevalidatie, Logopediewetenschappen, Gezondheidswetenschappen of Taal- en Spraakpathologie.

 

Het mooiste aan het vak is het intermenselijke. Je draagt bij aan de gezondheid van iemand anders."

Van Logopediestudent naar docent:
alumnus Bas Bouckaert aan het woord.

 

Meer weten over de opleiding Logopedie

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Online
23 nov 2021 09:15 - 11:30 uur
nog 35 plekken

Beste aankomend-student,

Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

Dinsdag 23 november 2021 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


Programma

Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

Kennismaken met Logopedie

 • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
  • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
  • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
   • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

   • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


   Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

   Graag tot ziens op dinsdag 23 november!

   Online
   16 dec 2021 09:15 - 11:30 uur
   nog 37 plekken

   Beste aankomend-student,

   Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

   Donderdag 16 december 2021 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


   Programma

   Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

   Kennismaken met Logopedie

   • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
    • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
    • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
     • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

     • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


     Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

     Graag tot ziens op donderdag 16 december!

     Online
     08 feb 2022 09:15 - 11:30 uur
     nog 40 plekken

     Beste aankomend-student,

     Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

     Dinsdag 08 februari 2022 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


     Programma

     Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

     Kennismaken met Logopedie

     • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
      • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
      • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
       • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

       • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


       Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

       Graag tot ziens op dinsdag 08 februari!

       Online
       29 mrt 2022 09:15 - 11:30 uur
       nog 39 plekken

       Beste aankomend-student,

       Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

       Dinsdag 29 maart 2022 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


       Programma

       Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

       Kennismaken met Logopedie

       • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
        • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
        • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
         • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

         • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


         Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

         Graag tot ziens op dinsdag 29 maart!

         Online
         07 apr 2022 09:15 - 11:30 uur
         nog 40 plekken

         Beste aankomend-student,

         Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

         Donderdag 07 april 2022 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


         Programma

         Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

         Kennismaken met Logopedie

         • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
          • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
          • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
           • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

           • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


           Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

           Graag tot ziens op donderdag 07 april!

           Online
           10 mei 2022 09:15 - 11:30 uur
           nog 40 plekken

           Beste aankomend-student,

           Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

           Dinsdag 10 mei 2022 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


           Programma

           Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

           Kennismaken met Logopedie

           • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
            • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
            • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
             • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

             • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


             Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

             Graag tot ziens op dinsdag 10 mei!

             Online
             09 jun 2022 09:15 - 11:30 uur
             nog 40 plekken

             Beste aankomend-student,

             Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een online proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je normaal gesproken van harte welkom bij Fontys Paramedische Hogeschool voor een online proefstudeerdag.

             Donderdag 09 juni 2022 begroeten we je graag online voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.


             Programma

             Voorbereiding: bekijk de voorlichting over de opleiding en het beroep via deze link:

             Kennismaken met Logopedie

             • 09.30 uur - start online proefstudeerdag
              • 09.30-10.00 Anatomiecollege online (interactief)
              • 10.00-10.30 Vaardigheidsles online (interactief)
               • 10.30-11.00 Afasie (interactief)

               • 11.00-11.30 Afsluiting: Vragen stellen (met studenten)


               Als je nog vragen hebt over de online proefstudeerdag, kun je vanzelfsprekend contact met mij opnemen! logopedie@fontys.nl

               Graag tot ziens op donderdag 09 juni!

               Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
               Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
               Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

               Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
               Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

               Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

               Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
               De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

               Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

               Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

               In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

               Download de factsheet