Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Kom proefstuderen
 • (Online) open dag
 • En meer...

Gaat jouw hart uit naar een technisch beroep in de gezondheidszorg? Waarbij je naast met medische apparatuur ook met mensen omgaat? Dan is de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) vast iets voor jou. Belangrijk is dat je stevig in je schoenen staat, want de kans is groot dat je met (ernstig) zieke mensen gaat werken.

Over de opleiding

Als je kiest voor de hbo-opleiding MBRT in Eindhoven, dan leiden we je op tot een vakbekwame professional in de medische beeldvorming en radiotherapie. Je leert alles over de beeldvorming en behandeling in de radiodiagnostiek, echografie en nucleaire geneeskunde. Je bereidt bijvoorbeeld patiënten voor op een onderzoek, leert hoe je foto’s, scans en echo’s maakt, archiveert, documenteert en de gegevens opslaat. Of je maakt bijvoorbeeld een bestralingsplan voor een patiënt met kanker.

Waarom de opleiding MBRT?

 • Veel persoonlijk contact: met je medestudenten, docenten en werkveld
 • Intensieve begeleiding van vakbekwame docenten
 • Vanaf dag 1 contact met je eigen persoonlijk leerprocesbegeleider
 • Multidisciplinair samenwerken: over de grenzen van je eigen opleiding heen kijken
 • Invloed op je eigen leerroute

 

Wat ga je leren?

Je leert medische apparatuur te gebruiken om beeldvormend onderzoek en behandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Jij bent een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. Je verdiept je in de werking van het menselijk lichaam, welke onderzoeken bij welk ziektebeeld horen, welke apparatuur daarvoor nodig is en hoe deze apparaten werken.

 • Alles over straling en radioactiviteit en hoe je je daartegen beschermt
 • Werken met geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming
 • Combinatie van theorie en praktijk: leren aan de hand van praktijkvraagstukken
 

Medisch Beeldvormende en Radioterapeutische Technieken

een beeld van de opleiding

 

Hoe ziet je week eruit?

Erg afwisselend! Aan de hand van praktijkvraagstukken verdiep jij je het ene moment in wat de vena cava inferior en de kwadratenwet zijn, het andere moment oefen je in het Skillslab met moderne apparatuur. Samenwerken met studenten van andere opleidingen en stage hoort er allemaal bij. Onder begeleiding docenten en medestudenten geef je zelf vorm aan je opleiding.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 357 respondenten
3,8 gemiddeld, 843 respondenten
Aantal eerstejaars
 
230
192
Door naar het tweede jaar
 
71%
71%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 66%
59%
 
HBO-bachelor of hoger 69%
64%
Doorstuderen
 
8%
8%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
99%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 01-12-2021
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

De twee natuurprofielen voor zowel havo als vwo sluiten het beste aan bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. De vakken natuurkunde en wiskunde B zijn geen officiële toelatingseisen, maar gevoel en plezier voor deze vakken kan je helpen om deze opleiding met succes af te ronden.

 

MBRT biedt mij uitdaging, afwisseling én - heel belangrijk - contact met patiënten!”

Studenten aan het woord >>

 

Opbouw per jaar

Aan de hand van een weekritme wordt je onderwijs vormgegeven. Je start de week met het praktijkvraagstuk van die onderwijsperiode, waarna je de rest van de week dit vraagstuk met medestudenten uitdiept, zowel theoretisch als praktisch. De studie heeft een studielast van 40 uur per week.

Het eerste jaar is een oriëntatie op de verdere opleiding en op de taken die je als afgestudeerde medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) uitvoert, dit doe je zowel in theorie als in de beroepspraktijk. Ook is dit eerste jaar voor jou de gelegenheid om er achter te komen of het is wat je echt wilt en kunt.

Studieadvies

Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van de opleiding. Als niet het vereiste aantal studiepunten behaald wordt, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.

In het tweede jaar nemen de praktijkvraagstukken in complexiteit toe. Je gaat je verdiepen in thematieken zoals innovatie, ondernemendheid en interprofessioneel samenwerken. Hierbij maak je gebruik van theorie en de beroepspraktijk.

Halverwege jaar 2 kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft.

De profileringsthema’s zijn:

 • Enabling People with Technology (Warme technologie in de zorg)
 • Value Based Health Care (Waardegedreven zorg)
 • Empowering Healthy Behaviour (Duurzame verandering in gezondheids- en beweeggedrag)

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag binnen het profileringsthema waar je halverwege het tweede jaar voor hebt gekozen.

Stage

Je loopt een stage van een halfjaar. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Fontys heeft uitstekende contacten met praktijkinstellingen in binnen- en buitenland. Om aan een stageplaats te komen die je te solliciteren bij een van de door de opleiding aangewezen instellingen.

Minor

Verder volg je een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen je gekozen profileringsthema. Zo focus jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
 • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken! (NIEUWE MINOR)
 • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk (NIEUWE MINOR)

Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

Jaar 4 is het afstudeerjaar: in het afstudeerjaar doe je onderzoek en loop je stage in de beroepspraktijk. Hoe dit jaar er precies uitziet bepaal je zelf in overleg met de opleiding.
Aan de slag met beroepsuitdagingen

Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen.

Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Leren wordt dus gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk (vak experts) én cliënten. Jij staat aan het stuur, met leerprocesbegeleiders die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken op je eigen tempo en manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren!

Fontys Paramedische Hogeschool staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

 
 

Na je opleiding

Na de opleiding MBRT ben je een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er). Een vakbekwame professional die klaar is voor de zorg van morgen. Je kunt aan de slag:

 • op een van de ziekenhuisafdelingen radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie
 • in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur
 • bij een screeningscentrum

Doorstuderen

Een universitaire master die goed aansluit, is Gezondheidswetenschappen of bijvoorbeeld de master Medical Imaging / Radiation Oncology.

 

Ben je benieuwd of de opleiding bij je past?

Meer informatie >>

 

Meer weten over de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken

Kom kennismaken

 • stel je vragen
 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor jullie is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Online
13 dec 2021 19:00 - 21:00 uur
nog 68 plekken

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt.

Aanmelden voor de proefstudeerdag op 13 december? Dat kan tot en met 6 december!

Eindhoven
04 feb 2022 09:30 - 15:00 uur
nog 69 plekken
Online
22 feb 2022 19:00 - 21:00 uur
nog 98 plekken

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt.

Aanmelden voor de proefstudeerdag op 22 februari? Dat kan tot en met 14 februari.

Online
28 mrt 2022 19:00 - 21:00 uur
nog 100 plekken

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Aanmelden voor de proefstudeerdag op 28 maart? Dat kan tot en met 21 maart.

Eindhoven
22 apr 2022 09:30 - 15:00 uur
nog 100 plekken

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegvens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet