• In het kort
  • Wat kun je van ons verwachten
  • Wat verwachten we van jou

In het kort

Wist je dat de snelste gehandicapte atleet die met twee kunstbenen sprint, bijna net zo snel is als de beste Nederlandse sprinter met benen van vlees en bloed? Ook in het dagelijks leven zijn hulpmiddelen voor de persoonlijke mobiliteit voor mensen met een lichamelijke handicap steeds belangrijker.

Een orthopedisch technoloog is een expert in het aanmeten, ontwerpen en maken van deze hulpmiddelen. En heeft een belangrijke, duidelijke, adviserende rol naar de cliënt over welk hulpmiddel het meest geschikt is om de hulpvraag op te lossen.

Meer over de inhoud

Wat kun je van ons verwachten

Wij leren je hoe je de mobiliteit van mensen bevordert door ze hulpmiddelen aan te meten: orthopedische schoenen, braces, bandages (orthesen) en protheses. Je leert hoe je hulpmiddelen ontwerpt en maakt. Hierbij leer je alles over verschillende materialen, constructieleer en biomechanica.

Tijdens de opleiding combineer je techniek met gezondheidszorg; naast technische kennis heb je namelijk ook medische kennis nodig en sta je met veel mensen in contact. Naast collega's zijn dit bijvoorbeeld artsen en fysiotherapeuten. Maar de allerbelangrijkste is natuurlijk de cliënt!

Dankzij deze combinatie van medische, sociale en technische kennis & vaardigheden krijgt jouw cliënt een zo optimaal mogelijk hulpmiddel. En functioneert deze daarmee weer goed in de maatschappij. Sporten en recreëren kán weer.

Wat verwachten wij van jou

Je hebt een grote interesse in techniek en gevoel voor exacte vakken. Je bent handig en ziet wel iets in de kwaliteitsverbetering van leven voor je medemens. Als orthopedisch (schoen)technoloog zoek je naar oplossingen voor mobiliteitsproblemen of beperkingen, bezien vanuit de anatomie en werking van het lichaam.

Open dag - 27 januari

Dit event levert veel info op voor jouw studiekeuze

Opleidingstype
Hbo-bachelor
Studievorm
Voltijd
Eindhoven
Startmoment(en)
Studieduur
48 maanden
Graad (titel)
Bachelor of Science

Studenten over deze opleiding

Wat studenten zeggen
Dit moet je lezen!

Factsheet

Alle info overzichtelijk bij elkaar.

Download facts

Ervaar de opleiding: kom proefstuderen

Tijdens het proefstuderen studeer je samen met een groepje medescholieren een dag bij een opleiding.

meer info en data

Start studiejaar 2019-2020

Het nieuwe studiejaar start op
2 september 2019.
De week hiervoor, van maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus, is een introductieweek.

Studiekosten

Collegegeld, studieboeken, laptop, ...

De kosten op een rij

Contact met Mens en Techniek - Orthopedische Technologie