Ondernemerschap & Retail Management

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in ondernemen en is je toekomstdroom je eigen bedrijf beginnen of een carrière als manager in de retailbranche? Maak kennis met de opleiding Ondernemerschap & Retail Management: de opleiding waarbij we werken aan jouw toekomst als ondernemer of retailmanager.

Over de opleiding

Ondernemen zit in je genen. Je bent sociaal vaardig, neemt graag initiatief en stapt gemakkelijk op mensen af. Tijdens de opleiding ORM leren je we de facetten van het ondernemerschap. Je leert kritisch naar bedrijven kijken en de markt analyseren door grondig onderzoek. In 4 jaar tijd bereiden we je voor op een toekomst als ondernemer of retailmanager.

Je kunt deze opleiding ook duaal volgen, meer informatie daarover vind je op deze pagina. Of bekijk de 2-jarige Associate degree op deze pagina.

Waarom Ondernemerschap & Retail Management?

 • Persoonlijke begeleiding door betrokken docenten
 • Diverse keuzemomenten gedurende de opleiding waaronder de keuze tussen de hoofdfase van ORM en commerciële economie
 • Gecertificeerd als e-academy door thuiswinkel.org
 • Projecten met bedrijven uit de Brainportregio
 

Wat ga je leren?

Tijdens deze studie onderzoek je de haalbaarheid van productideeën, leer je hoe je een ondernemingsplan en een strategisch marketingplan schrijft en hoe je deze plannen in de praktijk uitvoert.  

 • Goede mix tussen werkcolleges, workshops, lessen en projecten
 • Vaardigheden: presenteren, communiceren, onderzoeken, plannen en netwerken
 • Vakken: (retail)marketing, marktonderzoek, bedrijfseconomie, hrm, Engels
 
afspelen

Leontien van Keulen, student ORM

"Door deze opleiding leer ik de verschillende aspecten van een bedrijf kennen, word ik klaargestoomd voor het zijn van eigen baas en gecoacht door mensen uit het bedrijfsleven."

 

Zo ziet het er uit bij ons

Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 137 respondenten
3,7 gemiddeld, 2496 respondenten
Aantal eerstejaars
 
116
138
Door naar het tweede jaar
 
48%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 48%
30%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
34%
Doorstuderen
 
13%
10%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
75%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Naast alle lessen en projecten leer ik tijdens deze opleiding ook heel veel over mezelf, door de professionele leerlijn en het gemakkelijke contact met docenten.

Tara, student Ondernemerschap & Retail Management

 

Opbouw

Zo zijn je uren verdeeld over de week: 

 • 18-24 uur les
 • 10-12 uur projectwerk
 • 16-20 uur zelfstudie

In het eerste semester staat ‘de Ondernemende Manager’ centraal waarvoor je een ondernemingsplan schrijft met medestudenten. Het tweede semester staat in het teken van ‘de Junior Consultant’ waarin je je bezig houdt met een adviestraject voor een bedrijf dat je zelf gevonden hebt. In beide semesters krijg je eerst lessen en vervolgens tentamens.  

Jouw doel is misschien wel storemanager of ondernemer worden, maar wat doe je dan eigenlijk precies? Dat leer je in het tweede jaar. In het eerste semester ga je aan de slag met de interne processen van een organisatie. Denk aan thema’s als supply chain management, personeel (HRM), administratie, performancemanagement, informatievoorziening en retailmarketing. Deze interne processen moeten optimaal georganiseerd zijn en goed op elkaar afgestemd zijn. Naast kennis van het inrichten van processen heb je als ondernemer/manager ook hulpmiddelen nodig, zoals een besturingssysteem, stuurinformatie en een ‘dashboard’ om alles goed te kunnen beheersen. Uiteindelijk pas je dit alles toe in een project. Je voert daarvoor een opdracht uit voor een bestaand bedrijf. 

In het tweede semester van jaar 2 ga je op stage. Dit is dé kans om kennis te maken met de praktijk en je verder te ontwikkelen op persoonlijke en professioneel vlak. Dit is ook het moment tijdens je studie om zelf de regie in handen te nemen. Je kiest zelf waar je stage gaat lopen.
De stage is een essentieel onderdeel van de opleiding en duurt 5 maanden. Je werkt zelfstandig (of samen met collega’s) aan relevante praktijkopdrachten.

In het derde jaar van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management ga je met vijf medestudenten een onderneming opstarten. Veel studenten vinden dit het leukste en leerzaamste jaar van de opleiding. 

De lessen staan in het teken van de fase waarin je je op dat moment bevindt met jouw onderneming. Denk aan workshops creativiteit op het moment dat je een nieuw productidee moet uitwerken, lessen marktonderzoek en consumentengedrag op het moment dat je een haalbaarheidsonderzoek uit moet voeren voor het product. 

Binnen de onderneming heeft iedereen een eigen functie, zoals algemeen directeur, manager personeelszaken of marketing manager. De docenten en managers uit het bedrijfsleven bieden je ondersteuning. 

Kennismaken met alle facetten van ondernemerschap betekent ook de onderneming liquideren. Natuurlijk mag je daarna een doorstart maken, als jij en je mede-ondernemers echt vertrouwen hebben in jullie product. En eerlijk, je bent zeker niet de eerste die een succesvolle doorstart maakt! 

Ook kun je met je onderneming deelnemen aan verschillende competities. Dat heeft de afgelopen jaren al veel aansprekende successen opgeleverd.

Het laatste jaar staat in het teken van een minor en afstuderen. Tijdens semester 7 volg je een verdiepende of een verbredende minor. Kies voor een nationale of internationale minor die past bij jouw ambities. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je bij deze keuze. Check het complete minoraanbod

In semester 8, het laatste deel van de studie Ondernemerschap & Retail Management, werk je zelfstandig aan een ondernemingsplan voor je eigen onderneming of studeer je af bij een (retail)organisatie. Bij deze zogenoemde ‘meesterproef’ laat je zien dat je alle theorie van de studie beheerst en kunt toepassen

 
 

Na je opleiding

Zet een eigen bedrijf op, neem een bedrijf over of word storemanager of regiomanager. Of ga aan de slag op de marketing- en salesafdeling van een groot bedrijf. Met een ORM-diploma: 

 • Start je een eigen bedrijf
 • Start je een eigen winkel als franchisenemer
 • Neem je na je studie het familiebedrijf over
 • Word je bedrijfsleider van een supermarkt
 • Word je filiaalmanager van een drogisterij of modezaak

e-academy certified

Het keurmerk e-academy biedt extra voordelen voor studenten:
• je ontvangt naast jouw diploma een e-Academy certificaat en staat daarmee sterker op de arbeidsmarkt.
• je kunt op bedrijfsbezoek bij thuiswinkel partners.
• je hebt meer kans op stages bij bedrijven in de e-commercebranche.

 

Luuk Baghus, Area Retail Manager Outlet Stores Scotch & Soda

"Ik maak nog dagelijks gebruik van de dingen die ik tijdens de opleiding heb geleerd."

 

Meer weten over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • stel je vragen
 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

 Aanvullende kosten voor excursies en buitenschoolse activiteiten kunnen variëren tussen de € 50,- en € 200,- per jaar. Kosten voor boeken, readers, materialen e.d. zijn in het eerste studiejaar circa € 1000,- (prijzen zijn op basis van de nieuwprijs van de boeken). 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact Ondernemerschap & Retail Management