Muziek (Rockacademie)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Ben jij eigenzinnig, creatief, ambitieus en ondernemend? En een gedreven electronic music producer, drummer, bassist, gitarist, songwriter, keyboardspeler, vocalist of rapper? Kom dan naar Rockacademie! Wij leiden talentvolle muzikanten op tot ondernemende professionals die de popsector mede gaan bepalen.

Over de opleiding

Vanaf de eerste dag ben je bezig met jouw carrière. Bij Rockacademie onderzoek je jouw roots, je visie en je toekomstige werkveld. Je krijgt de ruimte om je te ontwikkelen binnen de domeinen Music, Business, Education en Sound & Music Technology. Je bouwt dus samen met studenten, alumni, docenten, de opleiding en de popsector aan een interdisciplinair muzikaal netwerk, zodat jij straks je talenten en ambitie weet te matchen met de kansen binnen de popsector.

Waarom Muziek aan Fontys Rockacademie?

 • Er bestaat maar één Rockacademie
 • Bij Rockacademie leer je hoe je jouw talenten en ambitie matcht met de kansen in de popsector
 • Je docenten zijn zelf ook actief in de popsector
 • 15 kunstvakopleidingen onder één dak: inspirerend!
 

Wat ga je leren?

Binnen de 'skills community' ontwikkel jij jouw skill en leer je muzikaal communiceren met medemuzikanten. Tijdens het bandonderwijs leer je samenwerken en samenspelen en doe je podiumervaring op. Het kennisonderwijs geeft je de theoretisch ondersteuning in het vinden van je weg in de popsector. Binnen de leerarrangementen word je direct geconfronteerd met de praktijk en werk je met en in het werkveld aan opdrachten.

 • Je volgt een Nederlandstalige opleiding gericht op de internationale muziekwereld
 • Je bouwt vanaf jaar één aan jouw eigen netwerk
 • Je ontwikkelt je visie, creativiteit en ondernemerschap
 • Je werkt toe naar een persoonlijk uitstroomprofiel door leerarrangementen
 

Online voorlichting

Bekijk hier de opname van een online voorlichting van Rockacademie, waarin studenten, de studieleider en de onderwijscoördinator vertellen over de opleiding en waarin vragen van geïnteresseerden beantwoord worden.

 

Hoe ziet je week eruit?

Je speelt, je maakt, je repeteert, je leert, je luistert, je kijkt, je communiceert, je beweegt, je treedt op, je werkt samen, je overlegt, je onderzoekt, je legt contacten. Kortom… je week is afwisselend!

* Toelichting op onderstaande Studie in cijfers Rockacademie
Deze cijfers hebben betrekking op het hele croho 'Muziek' bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Daartoe behoren Rockacademie, Academy of Music and Performing Arts en Muziektheater.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 149 respondenten
3,9 gemiddeld, 1723 respondenten
Aantal eerstejaars
 
78
92
Door naar het tweede jaar
 
83%
88%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 63%
60%
 
HBO-bachelor of hoger 68%
63%
Doorstuderen
 
29%
33%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
65%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 01-12-2021
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
  Let wel op onderstaande aanvullende toelatingseisen.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.

AANMELDEN VOOR STUDIEJAAR 2022-2023 IS MOGELIJK VAN 1 DECEMBER 2021 TOT 8 FEBRUARI 2022

Aanvullende toelatingseisen
Voor Rockacademie gelden aanvullende toelatingseisen. Hier vind je alle informatie over aanmelden, toelating(eisen) en audities van Rockacademie.

Om je voor te bereiden op de auditie zijn er verschillende voortrajecten voor Rockacademie.

 

Dit is voor mij de juiste plek om me te ontwikkelen als artiest.''

Whynton Power, student

 

Opbouw

Opbouw Rockacademie:

In de propedeuse ligt de nadruk op oriëntatie en samenwerken in jouw skillscommunity:

 • Skillslessen (individuele - en groepslessen) en skills aanvullende workshops (b.v. podiumpresentatie voor vocalisten, backingvocals voor gitaristen, songwriting voor de rappers, Ableton voor EM producers)
 • Skillsband: bandcoaching, performances en samenwerken
 • Communicatie-analyse: hoe communiceer je met elkaar in de muziek
 • Kennisonderwijs (muziekgeschiedenis, muzikantengids, toegepast Engels, muziekpraktijk, onderzoek, interdisciplinaire week, muziekcommunicatie, podia en programmering)

In jaar 2 worden skills en muziektheorie voortgezet binnen de skillscommunity. Ook het kennisonderwijs gaat verder met o.a. Media en Entertainmentrecht, contracten, onderzoek enzovoorts.

Bij Rockacademie doe je zo veel mogelijk podiumervaring op. We hebben regelmatig Music Lab sessies, showcases en performing nights.

In jaar 3 neemt de zelfstandigheid, complexiteit en flexibiliteit toe en kun je je eigen programma vormgeven in Free Choice (30 studiepunten).

De naam zegt het al: jij geeft zelf invulling aan dit studiedeel. Je kunt een (buitenland) minor volgen, een extra stage lopen of een volledig zelf bedacht plan uitvoeren. Veel studenten werken samen aan interdisciplinaire producties met andere studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

In jaar 4 diep je je vakkennis specifieker uit en werk je aan de voorbereiding op je stage en afstuderen. Rockacademie beschouwt de beroepspraktijk als een van de belangrijkste en krachtigste omgevingen om competenties te verwerven.

Rockacademie weet wat er nodig is om in de popsector een carrière te bouwen en de kansen op werk te vergroten. Dit heeft geresulteerd in de volgende uitstroomprofielen: Eigen Act, Sessiemuzikant, Business manager, Skills- en Bandcoach, Audio Engineer.

Je studeert af in de gemengde beroepspraktijk dus als Gitarist/Businessmanager of Drummer/Sessiemuzikant of Vocalist/Skills- en Bandcoach.

 
 

Na je opleiding

Je bent een professionele muzikale ondernemer, je kent de ins-en-outs van de popsector en je weet gebruik te maken van je opgebouwde netwerk.

 • je speelt als sideman of als sessiemuzikant
 • je werkt als audio engineer of als producer
 • je geeft skillslessen of bandcoaching
 • je werkt bij een platenmaatschappij, een publisher of een boekingskantoor
 • je hebt geen 9-to-5 baan, maar werkt voor meerdere opdrachtgevers

Rockacademie biedt i.s.m. Ntb (onderdeel van Kunstenbond) een post hbo cursus Muzikaal Ondernemerschap aan.
Deze cursus is ontwikkeld door en voor professionele muzikanten.

 
afspelen

“Werk hard, pak de kansen en geef niet op. De rest komt vanzelf!”

Carlota Lopez van de Logt, gitarist band Duncan Laurence

 

Meer weten over de opleiding Rockacademie (Muziek)

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Muziek

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2022.

Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over verificatie persoonsgegevens? Dan vragen wij je in stap 2 om een kopie van je paspoort of id kaart (met daarop al je voornamen voluit geschreven) te sturen naar fhksa@fontys.nl.
Krijg je ook een bericht over taaltest of vooropleiding? Dan kun je dat bericht voorlopig negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten, tot die tijd hoef je niets op te sturen. Meer informatie over vooropleidings- en taaleis vind je onder toelatingseisen. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.

 

2. Meld je aan voor de toelating

Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating.

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

.

LET OP! AANMELDEN VOOR STUDIEJAAR 2021-2022 MOGELIJK VAN 1 DECEMBER 2020 TOT 8 FEBRUARI 2021