Toegepaste Wiskunde (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Eindhoven

Wil je ontdekken hoe je wiskunde inzet om organisaties te verbeteren? Ben je kritisch en nauwkeurig? En hou je van puzzelen? Is wiskunde jouw passie? Dan ben je bij Toegepaste Wiskunde helemaal op je plek.

Over de opleiding

Bij de opleiding Toegepaste Wiskunde word je opgeleid tot wiskundig probleemoplosser gespecialiseerd in Engineering Mathematics, Data Analysis of Operations Research in de Logistiek. Je ontwikkelt jezelf als professional, adviseur en als teamspeler. De eerste twee jaar brengen onze docenten je een brede wiskundige basis bij en werk je met medestudenten aan projecten. Ook ga je  praktijkervaring opdoen tijdens stage. We begeleiden je in het wiskundig modelleren, analyseren en oplossen van complexere vraagstukken. 

Waarom opleiding Toegepaste Wiskunde?

 • Projecten, opdrachten en stages voor bedrijven
 • Unieke afstudeerrichting Engineering Mathematics
 • Een gloednieuw en modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven
 • Aandacht voor jouw wiskundige én je persoonlijke ontwikkeling

 

Wat ga je leren?

Na je studie Toegepaste Wiskunde ben jij degene die in een bedrijf of organisatie problemen in kaart brengt en met behulp van wiskunde oplossingen bedenkt. Je leert samen te werken in een multidisciplinair team en om de technische materie onder de knie te krijgen. 

Wat kan je verwachten?
 • Een goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
 • (Bedrijfs)opdrachten en projecten.
 • Vaardigheden: je leert onder meer samenwerken, wiskundige materie begrijpelijk overbrengen, communiceren. Software skills: programmeren in MATLAB, Python, R, AIMMS, Excel, etc.
 • Vakken: calculus, lineaire algebra, kansrekening en statistiek, wiskundige optimalisatie en een breed scala aan gespecialiseerde vakken die horen bij de verschillende richtingen.
 
afspelen

Summer van Dongen

"De opleiding besteedt super veel tijd aan samenwerking en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is hartstikke belangrijk voor als je later het bedrijfsleven in gaat. Daarnaast krijg je tijdens je stage meteen een duidelijk beeld van hoe wiskunde wordt toegepast in het bedrijfsleven. Je bent heel breed inzetbaar!"

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. En dat is niet erg want er is voldoende afwisseling. Hoe is dat bij Toegepaste Wiskunde: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment werk je aan een uitdaging in de logistieke sector
 • Of bedenk je oplossingen voor een echt bedrijf
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten

  De opleiding start dit jaar voor het eerst in Eindhoven. Vanaf volgend jaar is studie in cijfers hiervoor beschikbaar. Bekijk vast de studie in cijfers voor oude lesplaats Tilburg.

   

  Studie in cijfers

   
   
  Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
  sk123-logo-full
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiB
 • Economie & Maatschappij met wiB
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Om de aansluiting goed te laten verlopen, kan het verstandig zijn om een extra mbo-hbo instapcursus te volgen.

  Heb jij een niet-verwante vooropleiding op mbo-niveau en twijfel je of je de opleiding kan doen? Neem dan contact op via engineeringeindhoven@fontys.nl of bel 08850-77333.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Met toegepaste wiskunde draag ik bij aan oplossingen op maatschappelijk en technisch vlak. Kijk bijvoorbeeld naar de volgorde van stoplichten of een vliegschema op de airport.”

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaat een studieweek uit:

 • 16 uur lessen/theorie
 • 12 uur praktijk/projecten
 • 12 uur zelfstudie

Je maakt kennis met de vier leerlijnen van de opleiding: Engineering Mathematics, Data Analysis, Operations Research in de Logistiek en Professionalisering. Ook werk je in het eerste jaar in teams aan projecten voor bedrijven. Bij Toegepaste Wiskunde staat uitdaging, groei en persoonlijke aandacht, centraal.

Aan het eind van het tweede jaar kies je een afstudeerrichting. Binnen die richting ga je je specialiseren. Dit doe je door het volgen van vakken en stages bij organisaties die passen bij je gekozen richting.

Operations Research in de Logistiek richt zich volledig op de logistieke sector. Je leert relevante informatie te verzamelen en te structureren. Daarnaast leer je hoe je wiskundige modellen en technieken uit de Operations Research kunt toepassen om logistieke problemen aan te pakken.

Bij Data Analysis leer je behalve kansrekening en statistiek óók vaardigheden op het gebied van programmeren. De vakgebieden wiskunde en informatica vinden elkaar in deze richting. Naast het verzamelen van data leer je de gegevens te analyseren, modelleren, op te schonen en inzichtelijk te maken. Zo kun je patronen ontdekken, voorspellingen doen en conclusies trekken.

Bij Engineering Mathematics leer je een praktische context te vertalen naar een wiskundig model. Belangrijke onderwerpen zijn ‘systemen en signalen’ en ‘modelvorming met differentiaalvergelijkingen’.

Binnen de leerlijn Professionalisering ontwikkel je soft skills zoals samenwerken, presenteren en communiceren. Ook krijg je het vak beroepsethiek en cursussen Engels, netwerken en solliciteren. Alle studenten volgen deze leerlijn, welke richting je ook kiest.

In het derde jaar verdiep je je verder binnen je afstudeerrichting en projecten, en loop je stage bij een bedrijf dat past bij je gekozen richting.  

Minor 

Je gaat een minor doen bij een andere opleiding van Fontys of bij een andere onderwijsinstelling in het binnen- of buitenland. Inhoudelijk heb je hierin een vrije keuze en kun je ervoor kiezen om je te verbreden naar eigen interesse of je te verdiepen in de wiskunde. Ook is het mogelijk om de minor in te zetten als premaster als je na deze opleiding een master wil gaan doen. 

Stage

De opdracht die je uitvoert tijdens de stage moet betrekking hebben op minstens één of meer van de gebieden Engineering Mathematics, Data Analysis of Operations Research in de Logistiek. Tijdens je stage pas je jouw kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en op je stageplek. 

Afstuderen 

Jouw laatste studiejaar staat in het teken van afstuderen. In de tweede helft van het jaar doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je maakt hiervan een verslag en geeft een afstudeerpresentatie. De afstudeer- en bedrijfsbegeleider helpen je daarbij, en beoordelen de opdracht. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan. 

 
 

Na je opleiding

Na je opleiding ga je werken in een functie die aansluit bij jouw richting. Je buigt je over wiskundige modellen van technische systemen, over de verzameling en verwerking van data in bedrijfsprocessen of je pakt logistieke problemen aan. Na de opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt of om een vervolgstudie te doen.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een:   

 • Vervoersbedrijf
 • Distributiecentrum
 • Productiebedrijf
 • Zorginstelling
 • Ingenieursbureau
Doorstuderen 

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen: bijvoorbeeld een 1-jarige opleiding aan de lerarenopleiding Wiskunde of een masteropleiding aan een universiteit zoals Artificial Intelligence, Data Science, Industrial and Applied Mathematics of Econometrics. 

 
afspelen

"Met allerlei formules zijn anderen in staat om hun idee tot uiting te laten komen, ik heb hier dan aan meegewerkt."

 

Meer weten over de opleiding Toegepaste Wiskunde

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt lessen, colleges en practica volgens het lesrooster. Zo maak je een gewone lesdag mee en kun je praten met studenten en docenten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren.

Tilburg
18 feb 2020
10:25 - 15:05 uur
Tilburg
20 feb 2020
08:30 - 14:05 uur
Tilburg
03 mrt 2020
10:25 - 15:05 uur
Tilburg
05 mrt 2020
08:30 - 14:05 uur
Tilburg
10 mrt 2020
10:25 - 15:05 uur
Tilburg
12 mrt 2020
08:30 - 14:05 uur
Tilburg
31 mrt 2020
10:25 - 15:05 uur
Tilburg
02 apr 2020
08:30 - 14:05 uur

Is er geen datum bekend voor jouw gewenste meeloopdag Toegepaste Wiskunde (voltijd) of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op!

Bel: 08850 74300 of mail: marcomflot@fontys.nl

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   

Voor de opleiding Toegepaste Wiskunde is de aanschaf van een Windows laptop verplicht. Deze laptop moet voldoende rekenkracht en geheugen hebben. 

Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet