Sprint naar content

Toegepaste Wiskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Open dagen en meer

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Wil je ontdekken hoe je wiskunde inzet om organisaties te verbeteren? Ben je kritisch en nauwkeurig? Hou je van puzzelen? En is wiskunde jouw passie? Dan ben je bij Toegepaste Wiskunde helemaal op je plek.

Over de opleiding Toegepaste Wiskunde

Bij de opleiding Toegepaste Wiskunde word je opgeleid tot wiskundig probleemoplosser gespecialiseerd in Operations Research in de Logistiek, Data Science of Engineering Mathematics. Je ontwikkelt jezelf als professional, adviseur en als teamspeler. De eerste twee jaar brengen onze docenten je een brede wiskundige basis bij en werk je met medestudenten aan projecten. Ook doe je praktijkervaring op tijdens stage. We begeleiden je in het wiskundig modelleren, analyseren en oplossen van complexere vraagstukken. 

Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) is een rode draad door alle drie de afstudeerrichtingen. Het gaat hierbij om de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren het denkvermogen van de mens (machine learning). De apparaten zijn zich echter niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen algoritmes en herkennen patronen. Hoe je Artificial Intelligence inzet leer je bij Toegepaste Wiskunde.

Interested in the English programme Applied Mathematics?

Waarom de opleiding Toegepaste Wiskunde?

 • Unieke afstudeerrichtingen Operations Research, Data Science en Engineering Mathematics
 • Projecten, opdrachten en stages voor bedrijven
 • Een modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven
 • Aandacht voor jouw wiskundige én je persoonlijke ontwikkeling

 

Wat ga je leren?

Na je studie Toegepaste Wiskunde ben jij degene die in een bedrijf of organisatie problemen in kaart brengt en met behulp van wiskunde oplossingen bedenkt. Je leert samen te werken in een team en om de technische materie onder de knie te krijgen. 

Wat kan je verwachten?
 • Een goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
 • (Bedrijfs)opdrachten en projecten.
 • Vaardigheden: je leert onder meer samenwerken, wiskundige materie begrijpelijk overbrengen, communiceren. Software skills: programmeren in MATLAB, Python, R, AIMMS, Excel, etc.
 • Vakken: calculus, lineaire algebra, kansrekening en statistiek, wiskundige optimalisatie en een breed scala aan gespecialiseerde vakken die horen bij de verschillende afstudeerrichtingen.
 

Student Summer van Dongen vertelt over de opleiding

"De opleiding besteedt super veel tijd aan samenwerking en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is hartstikke belangrijk als je later het bedrijfsleven in gaat. Daarnaast krijg je tijdens je stage meteen een duidelijk beeld van hoe wiskunde wordt toegepast in het bedrijfsleven. Je bent heel breed inzetbaar!"
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. En dat is niet erg want er is voldoende afwisseling. Hoe is dat bij Toegepaste Wiskunde: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment werk je aan een uitdaging in de logistieke sector
 • Of bedenk je oplossingen voor een bedrijf
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten

De opleiding start dit jaar voor het eerst in Eindhoven. Vanaf volgend jaar is studie in cijfers hiervoor beschikbaar. Bekijk vast de studie in cijfers van de oude lesplaats Tilburg.

Sfeerafbeelding Fontys

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 113 respondenten
3,8 gemiddeld, 396 respondenten
Aantal eerstejaars
 
60
54
Door naar het tweede jaar
 
60%
62%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 31%
29%
 
HBO-bachelor of hoger 46%
37%
Doorstuderen
 
23%
36%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full

 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiB
 • Economie & Maatschappij met wiB
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  Niveau Wiskunde en Natuurkunde
  Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. 

  Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde
  Heb je weinig Wiskunde en Natuurkunde gehad tijdens je mbo-opleiding of is het even geleden dat je deze vakken had? Volg de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde en vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde. Zo ben jij zeker van een goede doorstroom van mbo naar hbo.

  Vragen over doorstroom
  Heb jij een niet-verwante vooropleiding op mbo-niveau en twijfel je of je de opleiding kan doen? Neem dan contact op via engineeringeindhoven@fontys.nl of bel 08850-77333.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?

Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!

 

Placeholder for Fontys video
Met toegepaste wiskunde draag ik bij aan oplossingen op maatschappelijk en technisch vlak. Kijk bijvoorbeeld naar de volgorde van stoplichten of een vliegschema op de airport.”
 

Opbouw

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Een hbo-opleiding bij Engineering

hoe ziet dat er uit?

In het eerste jaar bestaat een studieweek uit:

 • 16 uur lessen/theorie
 • 12 uur praktijk/projecten
 • 12 uur zelfstudie

Je maakt kennis met de vier leerlijnen van de opleiding: Engineering Mathematics, Data Science, Operations Research in de Logistiek en Professionalisering. Ook werk je in het eerste jaar in teams aan projecten voor bedrijven. Bij Toegepaste Wiskunde staat uitdaging, groei en persoonlijke aandacht, centraal.

Aan het eind van het tweede jaar kies je een afstudeerrichting. Binnen die richting ga je je specialiseren. Dit doe je door het volgen van vakken en stages bij organisaties die passen bij je gekozen richting. De drie afstudeerrichtingen zijn:

Operations Research

Operations Research in de Logistiek richt zich volledig op de logistieke sector. Je leert relevante informatie te verzamelen en te structureren. Daarnaast leer je hoe je wiskundige modellen en technieken uit de Operations Research kunt toepassen om logistieke problemen aan te pakken.

Data Science

Bij Data Science leer je behalve kansrekening en statistiek óók vaardigheden op het gebied van programmeren. De vakgebieden wiskunde en informatica vinden elkaar in deze richting. Naast het verzamelen van data leer je de gegevens te analyseren, modelleren, op te schonen en inzichtelijk te maken. Zo kun je patronen ontdekken, voorspellingen doen en conclusies trekken.

Engineering Mathematic

Bij Engineering Mathematics leer je een praktische context vertalen naar een wiskundig model. Belangrijke onderwerpen zijn ‘systemen en signalen’ en ‘modelvorming met differentiaalvergelijkingen’.

Leerlijn Professionalisering

Ook heeft de opleiding de verplichte leerlijn 'Professionalisering. Binnen de leerlijn Professionalisering ontwikkel je soft skills zoals samenwerken, presenteren en communiceren. Ook krijg je het vak beroepsethiek en cursussen Engels, netwerken en solliciteren. Alle studenten volgen deze leerlijn, welke richting je ook kiest.

In het derde jaar verdiep je je verder binnen je afstudeerrichting en projecten, en loop je stage bij een bedrijf dat past bij je gekozen richting.  

Minor 

Je gaat een minor doen bij een andere opleiding van Fontys of bij een andere onderwijsinstelling in het binnen- of buitenland. Inhoudelijk heb je hierin een vrije keuze en kun je ervoor kiezen om je te verbreden naar eigen interesse of je te verdiepen in de wiskunde. Ook is het mogelijk om de minor in te zetten als premaster als je na deze opleiding een master wil gaan doen. 

Stage

De opdracht die je uitvoert tijdens de stage moet betrekking hebben op minstens één of meer van de gebieden Engineering Mathematics, Data Science of Operations Research in de Logistiek. Tijdens je stage pas je jouw kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en op je stageplek. 

Afstuderen 

Jouw laatste studiejaar staat in het teken van afstuderen. In de tweede helft van het jaar doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je maakt hiervan een verslag en geeft een afstudeerpresentatie. De afstudeer- en bedrijfsbegeleider helpen je daarbij, en beoordelen de opdracht. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan. 

 
 

Na je opleiding

Na je opleiding ga je werken in een functie die aansluit bij jouw richting. Je buigt je over wiskundige modellen van technische systemen, over de verzameling en verwerking van data in bedrijfsprocessen of je pakt logistieke problemen aan. Na de opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt of om een vervolgstudie te doen.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een:   

 • Vervoersbedrijf
 • Distributiecentrum
 • Productiebedrijf
 • Zorginstelling
 • Ingenieursbureau
Doorstuderen 

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen: bijvoorbeeld een 1-jarige opleiding aan de lerarenopleiding Wiskunde of een masteropleiding aan een universiteit zoals Artificial Intelligence, Data Science, Industrial and Applied Mathematics of Econometrics. Met de TU/e zijn afspraken gemaakt voor een hbo top programma, wat doorstromen gemakkelijk maakt.
Je kan je master ook bij Fontys volgen. Zo biedt Fontys vanaf februari 2022 de master Digital Technology Engineering aan. Kijk voor meer informatie op fontys.nl/mdte.

Alumnus

Benieuwd naar wat afgestudeerde studenten Toegepaste Wiskunde zijn gaan doen na hun studie?

ga naar de alumni-verhalen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Jouw toekomst als wiskundige

Diploma op zak! En dan? Studenten vertellen over hun toekomstplannen.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
november 2023

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend.  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meelopen Toegepaste Wiskunde | Eindhoven
31 mrt 2023 08:45 - 13:30 uur
Volgeboekt

Leuk dat je wil meelopen bij de opleiding Toegepaste Wiskunde!

De meeloopdag staat gepland op vrijdag 31 maart 2023 van 8:45-13:30 uur. Op deze dag word je gekoppeld aan een eerstejaarsstudent Toegepaste Wiskunde. Je volgt een aantal lessen die bij de studenten op het programma staan voor die dag. Tussendoor kun je al je vragen stellen aan de student. Je maakt zo een echte lesdag mee en komt erachter hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering.

Programma
08:45-09:00 | Ontvangst
09:00-10:30 | Engineering
11:00-12:30 | Operations Research in de Logistiek
12:30-13:30 | Programmeren met Python

Locatie
De meeloopdag vindt plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

Verzamelpunt
Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar de student om 8:45 uur op je wacht. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Wacht dan bij het verzamelpunt, je wordt vanzelf opgehaald.

Meenemen
Neem je eigen lunch mee voor tijdens de pauze. Er is ook een restaurant waar je eventueel een lunch kunt kopen. Verder hoef je niets voor te bereiden. Je hebt geen laptop nodig.

Als er vragen zijn, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

Veel plezier!

Meelopen Toegepaste Wiskunde | Eindhoven
31 mrt 2023 09:00 - 15:00 uur
Volgeboekt

Leuk dat je wil meelopen bij de opleiding Toegepaste Wiskunde!  

De meeloopdag staat gepland op vrijdag 31 maart 2023 van 9:00-15:00 uur. Op deze dag word je gekoppeld aan een eerstejaarsstudent Toegepaste Wiskunde. Je volgt een aantal lessen die bij de studenten op het programma staan voor die dag. Tussendoor kun je al je vragen stellen aan de student. Je maakt zo een echte lesdag mee en komt erachter hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering.  

Programma  
08:45-09:00 | Ontvangst 
09:00-10:30 | Engineering 
11:00-12:30 | Operations Research in de Logistiek 
13:30-15:00 | Data Science 

Locatie 
De meeloopdag vindt plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e. 

Verzamelpunt 
Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar de student om 8:45 uur op je wacht. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald. 

Meenemen  
Neem je eigen lunch mee voor tijdens de pauze. Er is ook een restaurant waar je eventueel een lunch kunt kopen. Verder hoef je niets voor te bereiden. Je hebt geen laptop nodig. 

Als er vragen zijn, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl

Veel plezier!

Meer weten over de opleiding Toegepaste Wiskunde

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   

Voor de opleiding Toegepaste Wiskunde is de aanschaf van een Windows laptop verplicht. Deze laptop moet voldoende rekenkracht en geheugen hebben. 

Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wil jij weten wat de studie Toegepaste Wiskunde nog meer inhoudt? Anke en Paula vertellen over de gave projecten waaraan zij tot nu toe hebben gewerkt. Daarnaast geven ze handige tips aan studenten die nog met de opleiding moeten beginnen.

 

Sfeerafbeelding Fontys

25 jaar Toegepaste Wiskunde

Wil jij weten wat (oud-)studenten van de opleiding vinden? Welke tips docenten aan potentiële studenten meegeven en waarom bedrijven het zo belangrijk vinden om samen te werken met studenten van Toegepaste Wiskunde? Omdat de opleiding 25 jaar bestaat, hebben wij al deze verhalen samengebundeld in een Glossy.